GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pește, pește și iar pește! Și o spumă delicioasă cu usturoi! - Cherhanaua Tașaul
Unele review-uri îți rămân în minte pentru multă vreme după ce le citești, îți aprind imaginația, te fac să-ți dorești să ajungi și tu acolo... Pentru mine e valabil despre câteva articole ce descriu locuri pitorești sau interesante, dar – o gurmandă declarată fiind – mai ales despre mâncătorii! Îi revine meritul lui @Aurici de a-mi fi „prezentat” Cherhanaua Tașaul și de a mă face curioasă să ajung acolo. Țin minte că am mai avut o tentativă, acum vreo 2 ani, cu ocazia weekendului petrecut la Cuibul de la Mare, la Corbu; dar atât de bine ne-au omenit acolo, că n-a mai fost loc de Tașaul în program!
Un prilej perfect l-a reprezentat însă mica noastră escapadă la mare, în zona Golful Pescarilor, despre care tocmai v-am povestit. Duminică ne-am petrecut o dimineață relaxantă pe frumoasa plajă, apoi, pe la ora 14 ne-am adunat băgăjelul, ne-am urcat în mașină și am luat drumul înapoi, spre casă. Totuși, burticile ni se cam subțiaseră, Duracell-ul era pe terminate, se impunea un re-fill! Și ce ocazie mai bună decât aceasta am fi putut aștepta ca să ne abatem pe la Tașaul?!
Am ocolit Constanța și Mamaia pe autostradă, apoi am cotit-o înspre Năvodari; cam jumătate de oră să fi făcut în total, până am ajuns (am setat pe GoogleMaps locația restaurantului). Înainte de podul peste Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari, se face un drum destul de prost, dar nu prea lung (un km și ceva), care te lasă fix în bătătura restaurantului, unde sunt amenajate mai multe secțiuni de parcare. Am ocupat și noi unul din ultimile locuri disponibile și am zis să ne încercăm norocul.
Înainte de asta am aruncat o privire asupra micului debarcader, cam plin de mătasea-broaștei și alte asemenea, în care se odihneau câteva bărci de pescuit. Cherhanaua se află chiar în zona sudică a limanului maritim Tașaul, despre care wiki ne povestește că s-a format prin depunerea de aluviuni la gura de vărsare a râului Casimcea. Are o suprafață de peste 23 kmp, adâncime maximă de 5,4 m și, datorită faptului că e alimentat permanent cu apă din râu, apa limanului este doar ușor salmastră, iar nivelul luciului apei îl depășește pe cel al mării cu 1m. În limba turcă, Tașaul s-ar traduce „stâna de piatră”. Limanul reprezintă un bun loc de cuibărit pentru păsările migratoare și nu numai; dealtfel, de la terasa restaurantului aveam să admirăm și noi câteva lebede albe, precum și o colonie de pelicani, mai în larg.
Există și două insulițe în nordul limanului, numite simplu Ada (= „insulă” în limba turcă) și Ostrov (= „insulă” în limba lipovenilor). Ba chiar și o legendă circulă prin zonă, despre niște călugări-lotri ce au strâns o comoară impresionantă, pe care au fost nevoiți s-o îngroape într-un loc știut doar de ei, pe Ostrov.
Ne-am îndreptat spre intrarea în restaurant. Înăuntru ne-a întâmpinat o alee centrală, străjuită de ghivece uriașe cu tot felul de plante; din această alee se desprind altele, în stânga și în dreapta, spre cele două săli imense, decorate cu tot felul de elemente marine. Erau câteva mese ocupate aici, foarte puține însă, deși era răcoare și bine. În continuare se iese în terasă, destul de întinsă și ea, mărginită de un gărduț în partea dinspre lac, semi-închisă pe o parte, în rest umbrită de umbrele mari așezate una lângă alta. Vara fiind abia la început, iar temperaturile încă blânde, toată lumea voia afară, așa că terasa era plină, greu găseai o masă liberă! Totuși n-am fost refuzați, am fost conduși de un ospătar la una încă nedebarasată, așa, mai într-o margine. A trebuit să așteptăm după aceea câteva minute bune să vină cineva și s-o curețe, dar oricum ne înarmaserăm cu răbdare și ne-am găsit de lucru admirând întinderea lacului și făcând poze.
În fine, să zic că în aproximativ jumătate de oră am primit și meniuri și-am pornit a le studia intens. Am remarcat o secțiune de gustări, alta de salate, alta dedicată exclusiv fructelor de mare, mai multe cu pește gătit în fel și chip. Pentru amatorii de alte tipuri de proteine decât cele amintite mai sus, menționez că există și vreo 4-5 feluri cu carne. Prețuri medii, aș zice.
Ne-am decis destul de repede, dar a mai durat ceva până ni s-a luat comanda. Nu-i bai, avem răbdare! :) Am rugat să ne aducă o bere draught pentru mine și o sticlă mare de apă pentru șofer, o porție de borș pescăresc, una de pălămidă (îi plăcuse lui Tati pălămida la Pescăria lui Matei și a decis să meargă la sigur și aici) și una de lufar pe plită pentru mine (sincer, habar n-aveam ce gust are, dar mi-a plăcut cum sună).
Ok... altă plimbare, alte poze, alte povești între noi... Băuturile au sosit destul de repede și, odată cu ele, un coș cu felii de pâine ușor prăjită și o farfurie pe care erau două boluri mici cu câte un smac pentru ciorbă. Le-am gustat pe amândouă, cel roșu era tare iute, celălalt era un fel de maioneză cu usturoi, extrem de fină, aerată și gustoasă! La ce foame vedeam noi la ora aia, răbdarea ne-a pălit încet-încet și până am primit și borșul, am halit maioneza pe pâine! :) Mamă, da’ ce bună a fost! :P
Bună și ciorbița, am împărțit-o, așa cum facem de obicei. Nu după mult timp, ni s-au adus și celelate feluri. Ambele porții erau însoțite de câte un guguloi de mămăligă aburindă și câte un sfert de lămâie; eu am primit în plus încă un bol cu maioneză de-aia delicioasă;). Lufarii s-au dovedit a fi niște pești subțirei, de mărime medie (6 au revenit la porție), extrem de gustoși. De obicei, evit peștele mic din cauză de prea multe oase și probabil că dacă aș fi știut exact, n-aș fi luat. Și aș fi pierdut o experiență grozavă, căci mi-au plăcut mult-mult lufarii! Vă recomand să-i încercați când aveți ocazia!
Ei, bine, ne-am declarat sătui și satisfăcuți, așa că am rugat să ni se aducă nota de plată, care a totalizat 121 ron. Am plătit, am mai tras vreo 2-3 poze pelicanilor de pe lac... pardon, liman... și ne-am grăbit să ne continuăm drumul, sperând să lăsăm ploaia în urma noastră (căci între timp se adunaseră nori cam supărați). N-a fost să fie, dar n-a fost bai, am ajuns cu bine acasă, cu bateriile încărcate după un weekend minunat!...
Trimis de crismis in 28.07.19 15:44:30
- A fost prima sa vizită/vacanță în NĂVODARI
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@crismis: Și noi am ajuns la Tasaul tot după ce am citit articolul lui Aurici.
Mă repet, noi la sfârșit de sezon... nu ne-am putut bucura de verdele de început de vară... așa cum am văzut în pozele tale.
În rest aceeași concluzie am tras și noi... merită Tasaul sa-i treci pragul, orataniile marine fiind primordiale.
Să vă fie de bine plimbarea la mare.
Toate cele bune.
@crismis: Am așteptat cu interes articolul ăsta! Mai mult ca mine, însă, l-au așteptat câțiva colegi de birou care au mare încredere în AFA!
Le-am arătat articolele lui @Aurici și @ANILU, dar au vrut ceva recent!
L-au primit! Tu primești mlțumirile lor și votul meu!
L-am mâncat pe nerăsuflate, cam ca voi:
” La ce foame vedeam noi la ora aia, răbdarea ne-a pălit încet-încet și până am primit și borșul, am halit maioneza pe pâine! Mamă, da’ ce bună a fost!
Și referitoe la paragraful ăsta... A fost odată pe o terasă în Bulgaria când eram flămândă tare și Tati m-a servit cu pâine ușor prăjită... Bună a mai fost pâinea aia!
Mulțumesc, Zâna Dunării!
L.E Știi că ieri ai împlinit 7 ani de AFA! La mai mulți!
@crismis: Așteptam să văd cum ți-a plăcut și mă bucur să constat că da. Chiar și cu serviciile așa și așa. La capitolul ăsta mai avem de lucrat, parcă e o boală generală. Mi-ar plăcea să mai ajung și eu o dată la terasă cu toate că nici înăuntru n-a fost rău. Altfel arată pozele primăvara/vara.
@Aurici: Mi-a plăcut, cum să nu-mi placă?! Orice combinație " pește gătit rezonabil" (deși e cam greu să greșești peștele...) plus o " baltă" mă vor atrage iar și iar, mereu!
Servirea bună mi se pare bonus în condițiile date, pot să fac rabat de la mici stângacii dacă mâncarea e bună și peisajul frumos! Ce-i drept, era și foarte aglomerat când am ajuns noi; până să plecăm, se mai aerisise un pic terasa.
Oricum, în ceea ce privește restaurantele, după o primă experiență stau mereu și mă întreb: " Aș mai veni aici a doua oară? " Ei bine, da, la Tasaul m-aș întoarce cu bucurie de câte ori aș avea ocazia!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 [Cherhanaua la Năvod (Năvodari)] Recomand daca sunteti la plaja in Navodari — scris în 04.06.23 de Deborah77 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 [Cherhanaua Tașaul] Hoție pe fata — scris în 04.06.23 de ux129215 din BRAşOV
- Sep.2021 [Nikos Greek Taverna / Alezzi Mamaia Nord] M-am îndrăgostit de Grecia — scris în 20.10.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 [Cherhanaua Tașaul] Bătaie pe pește — scris în 15.09.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 [Cherhanaua Peștele Alb] Experienta culinara deosebita — scris în 27.09.20 de ux117710* din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 [Cherhanaua la Năvod (Năvodari)] Prea scump ptr calitatea oferita — scris în 29.08.20 de ux117267* din BRAşOV - nu recomandă
- Aug.2019 [Cherhanaua Tașaul] Review Cherhanaua Tașaul — scris în 21.08.19 de donflorik din BUCURESTI