GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Cherhanaua Tașaul, la masă cu Toamna
La sfârşitul lunii septembrie am petrecut câteva zile frumoase de vacanţă la Mamaia. Ne-am bucurat de cerul senin, de soarele blând, de apa mării călduţă, de liniştea ce învăluise litoralul românesc... În noaptea dinaintea plecării, după o zi de vară întârziată, s-a pornit un vânt nebun care a răscolit Marea, şi a alungat cu furie Vara! Ne-am trezit într-o dimineaţă cenuşie de toamnă, cu frunze ce zburau bezmetice pe faleza pustie. Peste noapte, Vara plecase resemnată, luând cu ea zilele senine şi vacanţele fără griji. În urma ei, Marea rămăsese nedumerită, zbuciumată, furioasă, cu capricii de femeie frumoasă care nu îmbătrâneşte niciodată.
Am mâncat, ne-am băut liniştiţi cafeaua fierbinte, ne-am strâns puţinele bagaje. Nici vorbă de o plimbare de rămas bun pe ţărmul Mării, vântul puternic ridica nisipul, îndemnând ultimii turişti să-şi vadă de drum spre casele lor. Am plecat şi noi, pe la ora prânzului, dar în direcţia Năvodari! De multă vreme voiam să ajungem la cherhanaua de pe malul lacului Taşaul, lăudată pentru mâncarea bună, dar şi pentru cadrul natural pitoresc. Era musai să vedem cu ochişorii noştri, şi să ne încălzim cu o ciorbă fierbinte de peşte...
Situat la nord de oraşul Năvodari, la ieşirea spre Sibioara, lacul Taşaul este un liman maritim, format prin închiderea aluvionară a gurii de vărsare în mare a râului Casimcea, cel mai mare râu care scaldă Dobrogea. În limba turcă, Taşaul înseamnă "stâna de piatră". Apa limanului, uşor sărată, îndulcită de apele curgătoare ale Casimcei, are culoarea şi freamătul Mării.
Limanul Taşaul este loc de popas şi refugiu pentru păsări, fiind declarat, împreună cu lacul Corbu din vecinătate, zonă protejată. Dacă ai noroc, după vreme şi anotimp, poţi admira raţe şi gâşte sălbatice, egrete, şoimi, lişiţe, cormorani, lebede, pelicani, şi o mulţime de alte păsări pe care nu le ştiu... Noi nu ne-am întâlnit decât cu pescăruşii care se roteau agitaţi, ţipând ascuţit, neliniştiţi de schimbarea bruscă a vremii. Poate celelalte păsări se ascunseseră în stufărişul des care îmbracă malurile lacului. Cine ştie?!
Cherhanaua Taşaul, "mâncătorie" mare şi cunoscută, căutată de turişti şi de localnici deopotrivă, este deschisă tot timpul anului. Când am ajuns noi, doar câteva maşini aşteptau în parcarea aproape pustie. Clădirea albă, acoperită cu stuf, lotcile pescăreşti, lacul... te duc cu gândul la satele lipoveneşti din Delta Dunării. Totul este curat, îngrjit, sunt multe flori, trandafiri şi leandrii, viţă de vie şi un măslin mare, învăţat cu clima dobrogeană. Atmosfera este plăcută şi relaxantă, mai ales într-o zi de toamnă, lipsită de forfota sezonului estival.
Chiar dacă vremea nu era prietenoasă, am dat ocol prin grădina de vară de pe malul lacului, frumoasă şi pustie, învăluită în nostalgia începutului de toamnă. Mi-a plăcut foisorul înconjurat de ape, loc bun de relaxare şi de observare a păsărilor de pe lac. N-am zăbovit prea mult afară, vântul gonise toate păsările de pe luciul apei... Sper să revenim într-o zi senină, poate la apus de soare când locul are un farmec aparte. Limanul Taşaul mi-a rămas în amintire ca o întindere de apă ruptă din nemărginirea Mării, înconjurată de stepa dobrogeană.
Noi am fost la Taşaul la ora prânzului, într-o zi lucrătoare, aşa că am găsit locuri libere pe alese, fără nicio rezervare. Sala restaurantului este mare, decorată în ton cu specificul pescăresc al localului. Am ales o masă pe terasa închisă cu geamuri, de la care am privit apa lacului, vălurită de vântul care continua să bată cu putere, ciufulind sălbatic sălciile fragile.
Personalul restaurantului este destul de numeros, români şi asiatici, puţin cam haotici dar amabili şi bine intenţionaţi. Nu ştiu cum se descurcă în momentele în care imensul restaurant este plin, e drept că nici nu vreau să aflu. Am studiat un pic meniul bogat în preparate pescăreşti, şi ne-am hotărât repede, ştiam ce vrem să mâncăm. Deci... am comandat o porţie de storceag de sturion (ciorba mea preferată-48 lei), o porţie de borş de peşte (36 lei), o porţie de tagliatele cu fructe de mare (62 lei), şi un piept de pui la grătar cu cartofi prăjiţi (60lei). Ca antreu, o porţie de icre de ştiucă (46 lei); la desert, patru plăcinte dobrogeane cu brânză dulce (30 lei bucata). De băut, două limonade (simplă-20 lei, cu mentă-22 lei) şi o sticlă mare de apă minerală Dorna (18 lei).
Icrele au fost delicioase, o porţie a fost suficientă pentru 4 persoane... o felie de fiecare, ca să fie loc pentru felul principal. E clar că storceagul mi-a revenit mie, nu-l ratez niciodată dacă îl prind în meniu! Foarte bun, cu mult peşte, la fel de gustos borşul, plin şi el de peşte... în topul ciorbelor pescăreşti pe care le-am mâncat până acum. Toată mâncarea de la Cherhanaua Taşaul a fost gustoasă, porţiile suficiente dar preţurile mi s-au părut mari. Nu sunt zgârcită, dar imediat mi-am amintit că, la începutul lunii iunie, la Petre Pescarul din Eforie Sud, am mâncat un borş de peşte la fel de bun ca cel de la Taşaul. A costat doar 25 lei o porţie de borş... Este adevărat că, între timp, preţurile au luat-o razna, limitând ieşirile noastre la restaurante. Dar, atunci când mergem, savurăm mâncarea şi momentele frumoase petrecute alături de familie şi prieteni (sau de ce nu, doar noi doi, ca nişte porumbei tomnatici ce suntem...).
Pe nota de plata nu s-a regăsit pâinea, dar a fost taxat separat ardeiul iute pentru borşul de peşte! Nota de plată a totalizat 434 lei, pentru 4 persoane (fiecare a mâncat un singur fel de mâncare şi desert, fără băuturi alcoolice). Am achitat cu cardul, am oferit cu plăcere bacşişul în numerar pentru băiatul care ne-a servit.
Însoţiţi de Toamnă, am plecat spre Bucureşti cu amintirea unei vacanţe reuşite, încununată cu o masă pescărească, într-un loc pitoresc, cu adieri sărate de Mare şi miros de Deltă! Sigur, recomand Cherhanaua Taşaul, mai cu seamă că e deschisă tot timpul anului... Nu uitaţi, litoralul românesc are un farmec aparte după ce agitaţia estivală se potoleşte!
AmFostAcolo fără reclame?
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
- Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult
Trimis de Floria in 09.11.25 19:10:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în NĂVODARI.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 [Cherhanaua la Năvod (Năvodari)] Recomand daca sunteti la plaja in Navodari — scris în 04.06.23 de Deborah77 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 [Cherhanaua Tașaul] Hoție pe fata — scris în 04.06.23 de ux129215 din BRAşOV
- Sep.2021 [Nikos Greek Taverna / Alezzi Mamaia Nord] M-am îndrăgostit de Grecia — scris în 20.10.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 [Cherhanaua Tașaul] Bătaie pe pește — scris în 15.09.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 [Cherhanaua Peștele Alb] Experienta culinara deosebita — scris în 27.09.20 de ux117710* din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 [Cherhanaua la Năvod (Năvodari)] Prea scump ptr calitatea oferita — scris în 29.08.20 de ux117267* din BRAşOV - nu recomandă
- Aug.2019 [Cherhanaua Tașaul] Review Cherhanaua Tașaul — scris în 21.08.19 de donflorik din BUCURESTI
























