BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un restaurant care face diferența
Când ajungem într-un loc, ne place ca prima zi (sau măcar primele ore) s-o dedicăm locului respectiv. Adică dacă tot s-a nimerit să fim aici, măcar să înțelegem ceva din asta... Așa că n-am avut nicio ambiție de explorat împrejurările în prima zi de Mallorca, ajunseserăm cu mare întârziere la hotel, abia pe la 4 jumate (dimineața!) reușirăm să punem căpșoarele pe perne, ne trezirăm în consecință spre prânz, ciocnirăm câte-un ou roșu și balotarăm câte-o felie de cozonac/pască și... în sfârșit, a venit momentul să facem și noi câțiva pași prin împrejurimi!
Cala d' Or este un fost sat de pescari ce și-a descoperit valențele turistice odată cu începutul sec. 20 și cu interesul celor cu dare de mână pentru asemenea activitate. Până la acest moment, terenurile din apropierea mării erau considerate prea puțin valoroase, locuințele ridicate aici erau cele mai ieftine, fiind supuse permanent repetatelor „vizite” ale piraților. Dar lumea se schimbă, roata se-nvârte... Azi Cala d' Or se prezintă ca o stațiune vibrantă, cochetă, cu zeci de hoteluri și pensiuni pentru toate buzunarele, cu magazine și mâncătorii de toate felurile. Cel puțin noi așa am perceput-o.
Geografic, Cala d' Or seamănă cu... o mână. Da, o mână cu polidactilie (cu mai mult de 5 degete, cât are o mână normală), iar printre degetele astea răsfirate se insinuează alte degete, cele albastre, ale mării. Fiecare deget al mării se numește, poetic, cala. Cala se poate termina cu o plajă (Cala Esmeralda, Cala Serrena, Cala Gran, Cala Petita) sau cu un port (Cala Llonga). A noastră, Esmeralda, era oarecum în nord, am luat-o așadar la pas spre sud, cu abatere prin Gran și Petita și, apoteotic, prin Llonga. Din capătul portului am tăiat-o apoi direct către centrul vech; ochisem deja pe harta virtuală oarece aglomerare de mâncătorii în zonă, cu speranța fermă că ne-om lipi și noi de vreuna dintre ele...
La o intersecție de alei, ne-am oprit, înconjurați de 3 sau 4 terase, care mai de care mai îmbietoare; pe care s-o alegem?! Deschid la repezeală GoogleMaps – pe cea cu nota cea mai mare. Ai mei deja se pozau în fața turnului rotund, ca de cetate, fără să știe că el va fi alesul: Restaurant Diferent. Dacă vreți să-i trimiteți o carte poștală, vă zic mintenaș adresa lui din buletin: Carrer d’en Toni Costa 10; iar dacă sunteți curioși să-i consultați adresa virtuală, v-o furnizez și pe aceea, căci o știu: www.restaurantdiferentmallorca.com.
Dacă ați fi curioși s-o consultați, dar vă e lene s-o faceți – nu-i bai, rezolvăm, vă face mama un mic conspect (semi-tradus, normal). Zice așa: „Restaurantul Diferent este a funky fine dining restaurant... Mallorca are multe de oferit, în special dacă te consideri un foodie – mâncăcios?! iubitor de papa bun, mai degrabă – vin din Binissalem și Felanitx, sare din Es Tranc, pește din Cala Figuera, măsline culese manual, legume cultivate ecologic, migdale, brânză, șuncă, fructe precum portocale și smochine, carne și multe altele... În 2006, Restaurantul Diferent s-a deschis într-una dintre cele mai vechi clădiri din Cala d' Or, cândva o moară... avem un meniu internațional, un fin mix culinar între Orient și Occident.” Și încheie apoteotic, ceva de genul: „Diferent nu este locul unde oaspeții se simt vizitatori, ci de-ai casei.”
Terasa se întinde pe 2 din cele laturi ale construcției, în formă de L, cu turnul (corpul vechii mori) în mijloc. Vremea era minunată, un pic prea minunată pentru noi, încă neobișnuiți cu razele arzătoare ale soarelui, așa că am căutat o masă pe latura aflată în umbră, cea din fața intrării în clădire. Ce-i drept, ora fiind avansată pentru prânz și prea tânără pentru cină, nici nu era bătaie mare pe mesele alea... Că veni vorba, mesele erau simple, de lemn, însă mi-au plăcut foarte mult scaunele, gen ratan, cu pernuțe generoase, ce se prelungeau cu spătar la fel de generos – foarte confortabile.
Am fost preluați imediat de un ospătar jovial, care ne-a împărțit meniuri. Oferta pleacă de la binecunoscutele (în cultura spaniolă) tapas (gustări), continuă cu supe/salate/paste/pizza/paella și se termină cu feluri pe bază de carne și pește, inclusiv vreo câteva provenind din cultura orientală. Nu-s prea multe elemente în fiecare capitol, dar mie-mi place genul ăsta de mâncătorii – „puțin, da’ bun” . A, și câteva variante pentru copii am observat.
Evident, fiecare a ales ce-a poftit și tot evident, nu mi-am încărcat memoria cu astfel de amănunte. Noroc cu pozele și nota de plată, că pot să reconstitui acel prânz... de vis (anticipez puțin) !
Eu am luat Frito Misto del Mar (15,95 euro), un amestec de fructe de mare tăvălite prin panko și apoi scufundate pentru câteva clipe într-o baie de ulei, garnisite cu câteva macro-picături de sos acrișor pe bază de lămâie și acompaniate de o lingură generoasă de sos aioli; hmmm, iami-iami! Altcineva (Diana, parcă) a poftit la mini-tacos umplute cu fâșii de carne de porc, fenicul și maioneză...roz, colorată cu sfeclă (9,95 euro). Paul a luat nachos supreme (11.95 euro), adică chilli con carne plus celebrele triunghiulețe din făină de porumb plus celebrul sos de avocado. Tati a dorit o selecție de tapas (16.95 euro), ce conținea jamon serrano, brânză maturată, crochete de pui și ardei (puțin) iuți prăjiți, toate acompaniate de 2 sosuri și de ceva cartofi pai. Cea mai puțin inspirată s-a dovedit Milena, care a dorit Tikka Masala (18,5 euro). N-am gustat, însă destinatarul nu s-a arătat atât de încântat precum noi, ceilalți. Acuma, na, dacă te-apuci să comanzi mâncare indiană pe țărmul Mediteranei, îți asumi, mă gândesc!... În tot cazul – o să vedeți în poze – la capitolul „prezentare” băieții stau bine de tot! Le mănânci cu ochii pe toate, ce mai!
De băut, s-a băut bere locală (excelentă) – 5,5 euroi paharul mare și 3,5 cel mic. Și vin proseco – 4,5 euro paharul. Total-general – puțin peste 100 de euro. Tips-ul nu este inclus pe nota de plată.
Restaurantul Diferent chiar a făcut diferența, în sensul că avea să fie una dintre cele mai bune experiențe culinare din această vacanță. N-a fost ieftin, recunosc, dar n-am căutat neapărat prețuri mici, cât mâncare delicioasă, de calitate și momente pe care să nu le uităm niciodată!
despre SERVICII
Ireproșabile.
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Porții mari pentru niște startere. Mâncare delicioasă (Tikka Masala n-a primit chiar nota 10, poate un 8, sau pe-acolo), frumos prezentată.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Restaurantul se află în sediul unei vechi mori, în inima centrului vechi din Cala d' Or.
Trimis de crismis in 08.07.23 11:19:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 [Restaurant D'Gustar by Adrian Quetglas [Palma]] O experiență gourmet de excepție în inima capitalei mallorcane — scris în 24.08.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 [Restaurant Celler Ca'n [Costa Alcudia]] Istorie + tradiție gastronomică = imbatabil! — scris în 23.08.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 [Restaurant Ca s'Amitger [Lluc]] Ca s'Amitger - prietenos, prietenos!... — scris în 21.08.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 [Restaurant sa Vinya [Deia]] „Via lui” , via mea... - ce contează a cui?! mâncarăm bine! — scris în 20.08.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 [Restaurante Marisol [Colonia de Sant Jordi]] Daruri ale mării într-un decor de excepție — scris în 18.07.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 [La Bodeguilla [Palma]] La Bodeguilla, o experienta de neratat — scris în 30.09.22 de ailynuka din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 [El Rey de la Tapa Restaurante [Sineu]] El Rey de la Tapa Restaurante, unde am mâncat în Sineu — scris în 09.08.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ