ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.10.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
MAR-2024
Cuplu
PREȚ greu de zis...
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

2 berării cu ștaif în Praga

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

După ce ne-am tot preumblat prin Praga în sus și-n jos și am degustat delicioase feluri tradiționale, se cade că ciocnim o halbă de bere rece și aromată 🍻, fix de la mama ei de-acasă!

Nu le-am căutat, ne-au ieșit singure în cale. 2 berării, dintre care una istorică și alta cu un concept deosebit de servire, pe care nu l-am mai întâlnit până acum. Și pentru că am fost entuziasmați de amândouă, am zis să vi le prezint separat de mâncătorii!

Restaurace a pivovar U Fleků - Křemencova 11, Nové Město; 4,1/31895 recenzii pe Google; deschis zilnic 10:00-23:00; ufleku.cz

Este considerată cea mai veche berărie din Praga, fondată în 1499, de când funcționează fără întrerupere. Clădirea ce o găzduiește are și ea o vârstă respectabilă și este formată din 4 laturi care încadrează o curte interioară. În avionul Otopeni-Praga, citisem câteva cuvinte într-un ghid turistic despre U Fleků, îmi rămăseseră vag într-un colț de creier. Chiar în prima seară, întorcându-ne din plimbare, s-a nimerit să trecem prin fața intrării decorate cu un superb ceas de epocă (de fapt, el a fost elementul care m-a făcut să privesc mai cu atenție). Am percutat pe loc și l-am înștiințat pe Tati despre descoperirea făcută.

Am decis spontan să intrăm, chiar dacă n-aveam prea multe speranțe; în astfel de locuri îți trebuie, de obicei, rezervare. Am pătruns într-un hol întunecos, câte o încăpere gemând de lume se zărea de-o parte și de alta, iar în față era un mic magazin cu... suveniruri. Ne-a preluat (din mers) un ospătar care, spre surprinderea noastră, ne-a condus în sala din stânga, mobilată cu o masă lungă pe mijloc și cu alte câteva mai mici pe margini. Mie mi s-a părut totul full, dar ochiul format al angajatului a identificat rapid 2 locuri libere, față în față, la masa din centru. Ne-am grăbit să le ocupăm, salutându-ne vecinii: 3 prietene portugheze în stânga și 2 cupluri de italieni în dreapta.  

Am primit urgent meniuri. Locul este celebru pentru berea brună, a cărei rețetă proprie provine din vremuri străvechi (între timp au implementat și o variantă blondă, lager 🍺), dar servește și feluri de mâncare tradiționale „asortate” 🍗. Pentru noi această ultimă descoperire era total nesemnificativă, mâncaserăm bine și nu de mult timp, așa că am zis pas.  

Cât despre bere, servirea se face fix ca pe vremuri și asta mi-a plăcut foarte, foarte mult! Un angajat trece periodic printre mese purtând o tavă uriașă plină cu pahare cu bere și când ajunge în dreptul tău n-ai decât să alegi: blondă sau brună. Omul rupe o foaie albă dintr-un carnețel și trage pe ea cu pixul câte o linie pentru fiecare doză. Dacă mai vrei, aștepți următoarea aprovizionare; alt pahar, altă linie pe foaie. La final te duci la casa de marcat (care se află undeva, în holul întunecos) și plătești câte „bețe” ai acumulat.

Noi nu suntem mari amatori de bere închisă la culoare, așa că am luat câte o „blondă” . Pe urmă am zis că totuși să nu uităm pentru ce e celebru locul ăsta și, cu următoarea ocazie, am palmat și câte o „brună” . Și da, ne-am cam schimbat părerea, a fost grozavă!... Ba, la un moment dat a apărut un nene cu o tavă pe care erau păhărele mici pline cu ceva, tot de 2 feluri – am luat și de-alea, erau ceva lichioruri, nici nu mai știu exact de care. Și am încheiat cu încă o brună pe care am șeruit-o; așa, de rămas bun.  

Acuma... Să ne-nțelegem: berea ca berea, dar la U Fleků atmosfera face toți banii! Decorul vintage, cu mici vitralii colorate pe la ferestre, luminatoarele ca niște roți din fier forjat, pereții îmbrăcați pe jumătate în lemn, tavanul casetat... Și mai ales acordeonistul cu șapcă muncitorească și pantaloni cadrilați cu bretele, plimbându-se din sală în sală, interpretând cântece tradiționale autohtone, dar și de pe alte meleaguri; clienții fraternizând, cântând împreună...  

Pe scurt, U Fleků nu este doar o cârciumă oarecare, este o experiență în sine și merită să-i treci pragul, chiar dacă nu ești mare iubitor de bere sau alte licori bachice. Mi-a plăcut că încearcă să reproducă atmosfera istorică a locului, chiar m-am simțit teleportată în altă epocă și a fost plăcut! Prețurile nu-s de speriat; medii aș zice. Noi am plătit vreo 500 czk (100 lei) pe 5 beri și 2 lichioruri.

De pe site-ul localului aflăm că sunt în jur de 1200 de locuri disponibile în cele 8 săli interconectate. Sălile au nume precum Academia, Valiza, Cârnatul sau Sala Cavalerilor. Există și o Sală de Cabaret, unde periodic se organizează reprezentații (desigur, pentru un preț suplimentar și cu rezervare), iar în sezonul cald, în curtea interioară funcționează una dintre cele mai apreciate terase pragheze. Locația dispune și de un mic muzeu care se poate vizita cu programare prealabilă.

Iubitorii fotbalului pot avea un motiv în plus să viziteze U Fleků, acesta fiind locul unde un grup entuziast de suporteri croați a decis înființarea clubului sportiv HNK Hajduc Split ⚽ în 1911 (o plăcuță încă stă mărturie în acest sens). Deci da, U Fleků! :)

Beer Point – Mezibranská 19, Nové Město (în spate-dreapta Muzeu Național); 4,7/2037 recenzii; deschis zilnic 11:00-23:00; beerpointprague.com

Pe ăsta l-am descoperit a treia zi, după amiaza târziu, (tot) pe când ne întorceam spre „casă” . Doar că de data asta veneam din altă direcție; în dreptul Muzeului Național am virat dreapta și-am prins a urca pe Mezibranská. Am remarcat din mers localul, care dealtfel nu atrage atenția prin nimic. Mai târziu, în camera de hotel, eu sau Tati – nu mai știu cine – ne-am jucat un pic pe Google, în căutarea unui loc unde să ieșim, prin vecinătate, pentru o gustare și-o băutură-ceva. Am fost intrigați citind comentariile, n-am prea înțeles totuși cum vine treaba și am decis să mergem să ne lămurim la fața locului.

Am ajuns destul de devreme (pentru standardele tineretului praghez; pentru ale noastre chiar era târzior), dovadă că am găsit localul aproape gol, pentru ca în jumătate de ceas să se umple dintr-o dată. Chiar în fața intrării se află „casa de bilete” și din spatele ei ne-a luat în primire un tip și ne-a explicat procedura: vom primi fiecare câte un card magnetic pe care vom încărca câte 300 czk (dintre care 270 consumația și 30 garanția pentru card). Putem bea de toți banii sau de mai puțini (la final ne va fi returnată diferența) sau, dacă mai vrem, putem încărca suplimentar cu orice sumă dorim. Există și câteva opțiuni de mâncare, însă aceasta trebuie plătită separat. Împreună cu cardul am primit și câte un pahar.

Pe centrul încăperii se află un fel de insulă unde sunt montate cele 14 stații de aprovizionare, 7 de-o parte și 7 de cealaltă. Fiecare stație e prevăzută cu un loc unde îți poți clăti paharul (gen îl așezi cu gura în jos și, prin simpla apăsare, se declanșează un jet de apă ce-l spală pe interior). Lângă fiecare se află un panou cu informații (în cehă și engleză): numele și caracteristicile sortimentului, unde e produs, gradul de amăreală, tăria alcoolică și, desigur, prețul per 100 ml (18-27 czk).

După ce am plătit și ne-am luat în primire cardurile și paharele, o tânără angajată a început a ne face instruirea: cum se clătește paharul, unde trebuie poziționat cardul ca să activezi maneta, cum trebuie turnată berea astfel încât să nu facă multă spumă etc. Și ne-a sfătuit ca mai întâi să gustăm din toate și apoi să aprofundăm în funcție de... simpatii.

Ceea ce am și făcut. Cu interes, curiozitate și voie bună crescândă! 😊 Precum spuneam, oferta constă în 14 sortimente de bere craft (de fapt 13 beri și 1 cidru 🍎), „colecționate” din făbricuțe de pe întreg teritoriul Cehiei – de culori diferite (blondă, brună, roșie, verde), cu tării și arome diferite; de toate pentru toți, cum ar veni. Inclusiv bere cu canabis, din care am gustat și noi, să nu murim proști; nu ne-a dat însă pe spate, au fost altele mult mai bune. Cidrul mi-a plăcut mult și a mai fost una cu aromă de citrice 🍋 și scorțișoară – o nebunie!  

După degustare, am ocupat una dintre cele câteva mese (decor simplu, cu tentă industrială) și am prins a studia oferta de mâncare. Aceasta nu-i prea vastă și bate binișor spre fast food 🍔, însă deja stomacurile noastre protestau, ceea ce era imposibil să ignorăm. Am comandat o porție de quesadilla cu carne și una de nuggets de pui cu cartofi pai. Am așteptat un pic după ele, însă s-au dovedit gustoase, deși cam mici porțiile... Nu ne-a rămas decât să ne sugestionăm că de fapt nu ne e chiar așa de foame 😊... A funcționat.

Mă rog, nu mai știu exact la ce beri anume ne-am oprit în final; de fapt, văd în poze că paharul meu conține o licoare rubinie, iar al lui Tati una mai blonzie. Îmi amintesc că după aia am luat-o de la capăt cu degustarea până ne-am trezit că ni s-a terminat creditul. Cu voia bună ajunsă la maxim, am decis: gata, that’s enough, hai la nani! Am predat cardurile, am zis săru’ mâna pentru experiență și ne-am târât spre domiciliul temporar. A, uitam să spun că la plecare, dacă vrei, poți cumpăra, îmbuteliată, berea preferată. Noi am zis pas, a doua zi urma să părăsim Praga doar cu bagaj de mână.

Deci da, recomand; distracție garantată, bere tot una și una, dar poate e bine să veniți mâncați...

 

 

 

 


[fb]
---
Trimis de crismis in 15.10.24 18:46:09
Validat / Publicat: 15.10.24 19:53:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.

VIZUALIZĂRI: 292 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Berăria istorică U Fleku
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Carmen IonPHONE
[15.10.24 21:29:57]
»

@crismis: U Fleku este cu adevărat o berărie excepțională și o experiență de neratat. Asta în ciuda pronunțatului caracter turistic.

Mi-a făcut multă plăcere să retrăiesc prin intermediul reviewului tău momentele de satisfacție culinară și bahica trăite în urma cu doi ani la Praga.

doinafil
[15.10.24 22:52:25]
»

Mai rar o berărie atât de veche! Clădirea nu cred să fie la fel de veche ca brandul Pivovar U Fleků ! Arată prea bine ca să fie de atunci!

... s-a nimerit să trecem prin fața intrării decorate cu un superb ceas de epocă (de fapt, el a fost elementul care m-a făcut să privesc mai cu atenție)

Mi-a plăcut și mie ceasul la care am observat că cele 12 ore sunt marcate nu cu cifre, ci cu literele „Pivovar (u) Fleků” !

Mi-a mai plăcut și acordeonistul!

Să vă fie de bine! ... și... nelipsiții

Rodel
[16.10.24 11:16:57]
»

De fiecare dată, pe unde ajungi, găsești „mâncătorii” deosebite, așa cum sunt și berăriile din acest review. In Praga, am mâncat și eu la un restaurant tredițional, vintage și acesta, dar nu-i mai știu numele și cred că nici nu m-a interesat atunci. Ne-a dus ghidul și ne-a plăcut tuturor, de la mâncare la servire și atmosferă.

Felicitări pentru impresiile postate!

tata123 🔱
[16.10.24 21:47:45]
»

@crismis: Deși sezonul cald s-a dus, o bere bună e de dorit mereu

Am căutat să văd dacă berăria istorică „U Fleku” era cunoscută de români și cu decenii în urmă. Am găsit câte ceva în presa epocii comuniste, chiar și din anii '60, în articole de călătorii turistice ori de popularizare a obiectivelor din Cehoslovacia. Mi s-a părut interesant acest arc peste timp.

*În revista „Steaua” a Uniunii Scriitorilor din RPR, numărul din aprilie 1963, se publică o traducere după Miko Ervin, intitulată Prin orașul de aur. Iată un fragment care descrie berăria: Pe sub lămpile de gaz am coborît alene în seara pragheză până sub reclamele colorate de neon ale pieţii Vaclav. Deasupra oraşului se rotea un helicopter; literele sale luminoase anunţau noutăţile săptămânii filmului sovietic. Am intrat într-una din berăriile celebre ale oraşului vechi, U Fleriu. Am pătruns în separeul care datează din sec. XIV-lea; pe spatele scaunelor fasonate în lemn sunt stemele oraşelor, căci fiecare cetate îşi avea scaunul ei. Pe marea uşă de stejar, litere gotice păstrează numele birtaşilor care s-au perindat dealungul veacurilor. în berărie, în jurul celor trei mese mari, aproape fiecare loc e ocupat. Sorbim berea gustoasă, tare, topinky — şi ronţăim pâine prăjită cu usturoi şi unsoare. În jurul nostru stau mai mulţi muncitori. La capătul sălii se află o mică estradă unde-şi desfăşoară programul muzical satiric „sextetul criminal” . Dar asta a fost doar un fel de încălzire. La terminarea programului, orchestra populară compusă din trei instrumente: armonică, trompetă și flaut, începu celebrele cântece pragheze.

*Cunoscutul săptămânal „Magazin” publică în iunie 1964 un articol special dedicat berăriei, o corespondență specială pentru ziarul românesc: Documente vechi confirmă că în urmă cu 500 de ani se fierbea aici un lichid de hamei. Încă pe atunci fierberea berei la Praga avea o tradiție seculară. Cronicile indică că la Praga se fierbea bere deja în anul 1088. Prepararea individuală a berei în case a dispărut cu timpul, păstrându-se acest privilegiu numai pentru case cu drept de fierbere. Una dinele este berăria „U Fleku” , al cărei întemeietor a fost, în anul 1449, Wit din Kremencov. Numele de astăzi al berăriei există din anul 1762, când proprietarul berăriei era praghezul Jakub Flekovsky cu soția sa Dorota. Berea neagră — în trecut i se spunea bavareză— se fierbe aici din anul 1843. Sub stâlpul gotic al unei uzbe străvechi, care a moștenit din vechime porecla de „Caltaboș” sau sub arcurile gotice ale Sălii cavalerilor „Emauri“, puteți întâlni zilnic o societate pestriță de oaspeți permanenți — iubitori ai lichidului răcoros al berei negre de 13 grade, numită „lezak" flekovian — muncitori, intelectuali, studenți, oameni de toate profesiunile, din țară și din străinătate.

*Un articol din „Almanahul Satelor” din 1988 ne laudă berăria istorică într-un material numit Cine n-a fost la „U Fleku” n-a văzut Praga: Deci, ne aflăm în centrul Pragăi, pe strada Kremenkova nr. 9. La intrarea principală vedem un ceas-firmă, construit în 1903. Pătrundem în local, care are șapte încăperi, fiecare cu denumiri aparte. De exemplu, sala „Câmpul de hamei” , care găzduiește și programe de revistă. Mesele sunt masive, iar scaunele, ca și lustrele, au blazoane ce simbolizează diverse bresle sau orașe vechi. Sigur, mai există spații și pentru bucătărie, unde se gătesc circa 20 de mîncăruri specifice consumului de bere. Seara se servește specialitatea casei: pâine prăjită în ulei sau în untură și frecată cu usturoi. În timpul verii, berăria se extinde în grădină și în curtea interioară, ajungînd la 1100 locuri la mese. Se apreciază că, în cursul unui an, vin cam 500 000 de vizitatori. Se spune că vinul are cel mai bun buchet la locul producerii sale. Această cunoscută zicală poate fi aplicată și la bere. Au demonstrat-o cei de la „U Fleku” care au construit fabrica lângă berărie. Aici se produce numai bere neagră de 13 grade.

O alegere inspirată!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[17.10.24 08:29:28]
»

@Carmen Ion: Da, era plin de turiști la U Fleku, toți curioși precum noi, puțini mâncau, toți însă aveau în față câte o halbă cu bere! Servirea inedită (pentru vremurile noastre), decorul, acordeonistul - toate contribuiau la conturarea unei atmosfere de film din alte epoci...

Mă bucur că ți-am redeșteptat trăiri frumoase!...

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[17.10.24 08:35:59]
»

@doinafil: Clădirea sigur e reabilitată, deși - sincer - nu i-am cercetat vârsta.

Am o pasiune pentru astfel de ceasuri vechi, mult mai multe am întâlnit în Dublin, despre care n-am apucat să scriu.

Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, vă întorc cu dor pupicii!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[17.10.24 08:40:34]
»

@Rodel: Mulțumesc frumos!

Da, sunt convinsă că sunt multe restaurante bune în Praga, multe cu parfum de epocă! Noi, de obicei, nu căutăm dinainte să mâncăm într-un anumit loc, pur și simplu ne oprim - când ni se face foame - și vedem ce opțiuni avem în imediata apropiere. Adică aruncăm un ochi pe Google: dacă mâncătoria are nota peste 4, e ok, intrăm. În Praga n-a fost deloc greu să dăm peste restaurante cu note bune, mai greu a fost să ne decidem pe care îl alegem din mai multe!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[17.10.24 08:42:07]
»

@tata123 🔱: Wow! Chiar că arc peste timp!... Mulțumesc pentru această laborioasă și extrem de interesantă muncă de cercetare! Jos pălăria!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, doinafil, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm, bem în Praga?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0693678855896 sec
    ecranul dvs: 1 x 1