EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mâine, în sâmbăta Rusaliilor catolice, credincioșii catolici participă la cel mai mare pelerinaj din România, într-un loc situat în curmătura dintre munții Șumuleul Mare și Șumuleul Mic. În acest moment de respiro pandemic zeci de mii de oameni sunt așteptați în zona Miercurea Ciuc pentru slujba religioasă de Rusalii.
În această primăvară capricioasă am vizitat bazilica de la Șumuleu Ciuc chiar în prima zi a Paștelui catolic. Auzisem de atâta timp de acest loc spiritual și văzusem în fiecare an la tv manifestările religioase care au loc aici, culminând cu vizita Papei Francisc în iunie 2019. Pelerinajele la marile sanctuare dedicate Maicii Domnului (Șumuleu, Cacica, Maria Radna și altele) ajută pe oameni să se hrănească spiritual, să își împrospăteze credința și să caute speranța.
Aplicația de navigație ne conduce la marginea orașului Miercurea Ciuc, în localitatea Șumuleu Ciuc, azi cartier al municipiului reședință de județ. Descoperim bazilica pe strada Szék nr. 148, de altfel edificiul religios e situat chiar la marginea șoselei. O parcare amenajată de mari dimensiuni se află vis-a-vis de biserică. Slujba de Paște se terminase de ceva vreme dar soseau permanent oameni care doreau să se închine în biserică.
Întrucât noi eram ieșiți la o plimbare relaxantă și nu m-am gândit că voi ajunge la acest obiectiv nu pot spune că eram documentat pe deplin și nu o să încarc nici articolul de față cu numeroase informații. Vă spun doar că e vorba de un complex de monumente istorice, unul din cele mai importante din Transilvania; biserica actuală în stil baroc e ridicată la începutul anilor 1800 pe locul unei mai vechi mănăstiri franciscane.
Elementul central care generează mișcarea unor mase numeroase de credincioși este statuia Maicii Domnului cu pruncul Iisus în brațe („Femeia îmbrăcată în Soare” – Cartea Apocalipsei). Am privit statuia de la distanță încercând să nu tulburăm rugăciunile celor prezenți. E impresionantă, are peste 2 m înălțime, e sculptată în lemn de tei și ocupă altarul principal al bisericii. Nu se cunoaște autorul lucrării, probabil un sculptor local, iar ca vechime datează din veacul al XVI-lea.
Interiorul bisericii e destul de luminos datorită cromaticii deschise a elementelor arhitecturale; deosebite sunt și altarele laterale, amvonul și orga bisericii. Credincioșii se rugau în băncile care ocupă întreaga sală a lăcașului, apoi urcau câteva trepte în altar până la picioarele statuii Maicii Domnului.
Am făcut câțiva pași pe lângă biserică observând și alte elemente ale complexului religios baroc printre care se numără mănăstirea franciscană, un ansamblu de clădiri cu curte interioară de pe la jumătatea anilor 1700 alipite acum bazilicii. Aici a funcționat o importantă tipografie, dar și o bibliotecă cu manuscrise prețioase. Spațiul din fața bazilicii găzduiește capela Sfântului Ioan de Nepomuk ridicată la 1767 – loc tradițional de unde pornea procesiunea de Rusalii (interesant micul amvon exterior). Alături văd un stâlp comemorativ vechi de sute de ani despre care aveam să citesc ulterior că a fost așezat pe locul bătăliei din pasul Vlăhița de la 1567 (historia.ro/sectiune/gene ... -sumuleu-ciuc-1).
În parcare aveam să descopăr o hartă a zonei în bronz care m-a ajutat să mă orientez în spațiu și să îmi dau seama că Drumul Crucii, Capela Salvatorși scena/platoul se află la ceva distanță de bazilică. Vremea rece de început de aprilie (circa 0 grade) și vântul tăios nu ne-au încurajat să pornim la drum.
Pelerinajul de Rusaliile catolice vechi de peste 400 de ani a fost propus în anul 2015 a fi inclus la UNESCO pe Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității (iată fișa: patrimoniu.ro/images/imat ... umuleu-Ciuc.pdf)
Încărcătura spirituală care înconjoară întreg complexul religios de la Șumuleu Ciuc nu te poate lăsa indiferent: te înconjoară o atmosferă de liniște, o stare de relaxare și o plăcută căldură interioară.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 21.05.21 10:47:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MIERCUREA CIUC.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@All: Azi posturile de televiziune au transmis imagini din zona platoului de la Șumuleu Ciuc și de la slujba religioasă de Rusaliile catolice. Mii de pelerini au sosit din diverse regiuni - motorizat, cu bicicleta sau pe jos.
Informații și imagini: agerpres.ro/culte/2021/05 ... eu-ciuc--718161.
Hop si eu cu votul 20!
Dupa ce m-am delectat cu etapa a 14-a din Il Giro cu temutul si magnificul Zoncolan, am reusit sa citesc acest articol, programat de ieri si citit de-abia azi.
Ca totdeauna aflu multe detalii despre un loc pe care, spre rusinea mea, l-am ocolit in toate drumurile spre cheile Bicazului. Mai mult ca sigur ca si anul acesta il voi ocoli, dar s-ar putea sa nu se stie! Daca scap intreg, in anul viitor mi-am propus cateva zile in zona Sovata, Praid. Depinde de ce descoperim in zona la sfarsitul lui iunie.
Numai bine si calatorii placute!
PS. Vad ca e primul ecou, asa ca: Start ecouri!
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Șumuleu-Ciuc, loc de pelerinaj» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Inegalabilă basilică franciscană din Sumuleu Ciuc — scris în 18.11.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Șumuleu Ciuc — sau altă minune din Transilvania — scris în 06.06.21 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2015 Marele pelerinaj de Rusalii de la Șumuleu-Ciuc (Miercurea Ciuc, jud. Harghita) — scris în 07.04.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Basilica Mica din Sumuleu Ciuc — scris în 29.08.10 de ms65 din BUCURESTI - RECOMANDĂ