ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.02.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Brasov
ÎNSCRIS: 16.01.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 13 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Impresii generale si sfaturi

TIPĂREȘTE URM de aici

Niciodată nu plec în vacanţă fără a-mi face temele dinainte. Desigur, la faţa locului descopăr lucruri noi, care nu erau scrise pe internet. De aceea m-am hotărât să scriu un articol doar despre impresiile mele generale despre Portugalia şi câteva sfaturi care sper eu să vă fie de folos.

În primul rând voi începe cu impresiile generale legate de mâncare, alimente, etc.

* Să încercaţi celebrele Pasteis de Nata cumpărate din Belem, de la Pasteis de Belem. Nu se compară cele din Belem cu altele găsite in patiserii. Preţul: 1.05 euro bucata, 6.30 euro - 6 bucăţi sau 52.50 euro - 50 bucăţi. Au fost delicioaseeeee yummyy

* Aflasem că în Portugalia apa de la robinet este potabilă, dar sincer nu am îndrăznit să beau de la robinet. Apa îmbuteliată în Portugalia este extrem de ieftină: 0.16 euro sticla de 2.5 litri.

* Dacă ajungeţi în Portugalia trebuie să încercaţi vinurile de aici. Eu nu sunt o mare amatoare de băuturi alcoolice dar nu m-am putut abţine. Am comandat la restaurante câte un pahar de vin de Porto Tawny (3 euro paharul), vin de Porto 10 anos (3.5 euro), asta ca să îmi fac o idee dacă îmi plac sau nu. Mai apoi am cumpărat câteva sticle de vin de Porto sau Moscatel de Setubal. Ţineţi cont că acestea sunt vinuri dulci, dar puteţi găsi o grămadă de vinuri, începând de la vinho verde până la vinuri albe, seci, demiseci, etc.

* Tot în categoria băuturilor alcoolice deosebite din Portugalia se încadrează şi ginjinha (eu îi ziceam gingia, cred că pe acolo e şi pronunţia în portugheză). Citind despre acest lichior credeam că e ceva deosebit dar de fapt este un fel de vişinată românească. De asemenea, cel mai renumit loc pentru a bea acest lichior este barul A Ginjinha - aflat în Piaţa Rossio (2 euro un păhărel). Noi am băut şi aici un pahar dar am nimerit şi într-un mall o degustare şi sincer, lichiorul din mall mi-a plăcut mai mult (era mai tare şi mai dulce).

* Să încercaţi sangria din vin alb. Este bestială. Nu ştiam până acum că există şi sangria "albă". Am băut doar din vin roşu în Mallorca şi prin alte locuri dar cea din vin alb m-a dat pe spate...

* Citisem că berea în Portugalia este mai ieftină decât apa dar foarte proastă. Da, este ieftină berea la ei dar nu este proastă deloc (acum depinde şi de gusturi). Mie mi-a plăcut şi în plus, m-am amuzat teribil de denumirea berii Super Bock (în limba turca s-ar traduce super ... rahat).

* Cafeaua este foarte ieftină şi bună, 0.60 euro un espresso

* Dacă ajungeţi în Aveiro să încercaţi ovos mueles de Aveiro. Eu am încercat unul în formă de peşte. Se face din gălbenuş crud de ou, cu zahăr. Citisem fie că acest produs îţi place şi îl poti mânca, fie că îl respingi şi aşa este! La început când l-am mâncat mi-a plăcut dar după aceea am avut un gust de ouă în gură de nu ştiam ce să mai beau sau să mănânc. Oricum, este ceva ce nu puteam rata să încerc.

* Peste tot se găsesc de vânzare castane coapte. La un moment dat mă speriasem, am crezut că este incendiu în zonă, atât de mulţi vânzători de castane coapte am văzut. 2 euro 6 bucăţi, dar nu peste tot vând doar 6 bucăţi, în general vând o duzină.

* Să încercaţi tremoços. Eu am găsit acest produs fără să vreau, mi-a atras atenţia pentru că era pus în supermarketuri lângă măsline dar nu erau măsline. Am întrebat câţiva cumpărători ce sunt aceste „dubioase” aşa zise măsline (de culoare galbenă) şi mi-au spus denumirea în portugheză. Mi-au mai spus că în mod normal tremoços se servesc împreună cu berea. Am cumpărat şi eu o caserolă şi uitându-mă pe internet am descoperit că este vorba de lupin. Bineînţeles, lupinul a fost preparat înainte de a fi vândut, conţine un conținut bogat de proteine vegetale, fibre, nu conţine colesterol, gluten şi nici iritanți gastrici. La gust este uşor amarui-sarat, dar mi-a plăcut foarte mult.

* Tot pe partea de alimentaţie, sardinele sunt extrem de ieftine (mă refer la conserve) precum şi tonul (cam 0.90 euro o conservă). Mi-a plăcut foarte mult şi pateul din peste.

* Bacalhau- o să vedeţi această denumire peste tot. Ce înseamnă? Este de fapt peştele cod. Îl găsiţi preparat în mai multe variante şi extrem de gustos.

* În mall-ul Vasco da Gama (unde puteţi ajunge cu uşurinţă luând metroul şi coborând la staţia Oriente) sunt foarte multe restaurante de unde puteţi alege ce fel de mâncare doriţi să serviţi. Într-una din zile am primit gratuit un sandwich (mic ce e drept dar gustos) cu creveţi.

* Cele mai multe magazine sunt cele de încălţăminte. Din 10 magazine 7 erau de încălţăminte. Eu aşa ceva nu am văzut nicăieri pe unde am mai călătorit. Ştiu că portughezii sunt renumiţi pentru încălţămintea de calitate dar preţurile erau mari. Dacă doream să cumpăr ceva de calitate, sub 60-70 de euro nu găseam.

Alte lucruri pe care le-am observat în Portugalia:

*Să aveţi grijă ce plănuiţi să vizitaţi lunea pentru că majoritatea obiectivelor turistice sunt închise.

* Întâmplător aveam 10 dolari la mine şi m-am gândit că ar fi bine să îi schimb. Pe 10 dolari am luat 9.11 euro!!! Aşa că vă sugerez să verificaţi cursul valutar înainte de a merge în Portugalia, puteţi avea şansa să schimbaţi dolari la un curs extrem de bun!

* Mijloacele de transport în Portugalia sunt extrem de bine puse la punct. Fie că vorbim de metrou, fie că vorbim de trenuri sau autobuze, toate circula la timp şi există peste tot indicatoare. Eu cel mai mult am circulat cu metroul, fiind cel mai rapid mijloc de transport. Am pozat harta metroului şi am avut-o permanent în telefon, astfel încât nu mai pierdeam timpul să stau să studiez panourile. Am rămas surprinsă (în mod plăcut) să văd că am ieşit direct din metrou şi am intrat direct în gară pe peron. Asta se întâmplă la staţia Cais do Sodre. Luasem metroul şi coborâsem la ultima staţie şi anume Cais do Sodre de unde doream să iau trenul spre Cabo da Rocă. Imediat cum am ieşit din metrou am intrat în gară. Nu mi-a venit să cred!!!

* Încă un lucru pozitiv pe care l-am observat legat de metrou: toate staţiile (cu excepţia unei staţii sau două) au peronul pe partea stângă, astfel încât nu este îmbulzeală, toată lumea ştie pe unde trebuie să coboare.

* Un lucru ciudat este faptul că atunci când circulam cu scările rulante trebuia să stau pe partea dreaptă şi să las loc în stânga mea. De ce? Pentru că cei grăbiţi să aibă loc să treacă. Asta a fost peste tot, fie că eram în mall-uri, fie că eram la metrou... şi localnicii erau deja învăţaţi cu acest “obicei”, toţi se aşezau pe dreapta, lăsând loc de trecere în stânga.

* Şi dacă tot am pomenit de localnici, impresia mea generală despre portughezi este că nu sunt veseli deloc. În metrou, pe stradă, toţi cu telefoanele sau căştile pe urechi, nimeni nu zâmbeşte, parcă sunt încruntaţi şi supăraţi tot timpul. Nu i-am auzit râzând deloc. În schimb, în magazine sau şi pe strada dacă opream pe cineva să cer vreo indicaţie erau amabili şi majoritatea vorbeau engleza.

* Cine scrisese ca portugheza vorbită este diferită de cea scrisă avea mare mare maaaare dreptate. Când vedeam ceva scris în portugheză, înţelegeam imediat ţinând cont că vorbesc fluent limba spaniolă şi cele două limbi se aseamănă. Dar, în momentul în care încercam să vorbesc cu un portughez, nu înţelegeam absolut nimic.

* Vremea la sfârşit de noiembrie şi început de decembrie a fost incredibilă. Nu ştiu dacă aşa este tot timpul sau am avut noi mare noroc de vreme dar chiar a fost super. Într-una din zile am prins +25*C când în România erau -13*C.

* Trebuie să ţineţi cont că oraşele din Portugalia sunt construite în pantă. Peste tot am avut de urcat şi de coborât. Scări, pante, dealuri. În primele zile mi-a fost foarte greu (nu mai aveam condiţie fizică), dar apoi m-am obişnuit. De asemenea, am văzut într-o singură zi cum este să plouă în Portugalia. Şi este cumplit! Oraşele fiind construite în pantă, toată apa se scurge şi nu stau foarte bine la capitolul canalizare. În plus, dacă bate vântul, degeaba aveţi umbrela. Aşa că, mare grijă cum vă încălţaţi/îmbrăcaţi în zilele ploioase.

* M-am plimbat prin multe parcuri şi în fiecare am întâlnit raţe. Nu mi-a venit să cred. Pe lângă porumbei şi pescăruşi, se pare că portughezii au şi raţe în parcuri. Şi apropos de pescăruşi: sunt un pericol public! În faţa mea o doamnă a fost “pictată” din cap până în picioare de un pescăruş... nu cred că este o plăcere să te trezeşti cu un răhăţel în cap. Şi sunt pretutindeni pescăruşii!

* Nu prea am văzut toalete publice în Portugalia. În alte oraşe europene am văzut dar aici dacă am zărit una care era închisă.

* Să nu rataţi apusul din Praca do Comercio sau de pe faleza Av. Ribeira das Naus! Să vedeţi soarele cum apune peste Podul 25 Aprilie este ceva magic!

* Mergând în perioada sărbătorilor de iarnă, am văzut Portugalia “împodobită”. Şi un lucru pozitiv este faptul că nu taie brazi, ci decoraţiile sunt făcute doar din luminiţe, care arată spectaculos!

Lucruri negative:

* Nici un loc nu este perfect, astfel încât am observat şi nişte aspecte negative. În primul rând Lisabona mi s-a părut a fi un oraş murdar. Peste tot, la orice pas pe stradă vedeam gunoaie aruncate pe jos. Parcă nicăieri până atunci nu mai văzusem chiar atâta mizerie.

* În drumul spre Se de Lisboa eram să fim prădate de hoţi. Citisem şi alte articole în care se spunea că se fură în Lisabona dar... până nu o simţi pe pielea ta... Hoaţa (era una singură) s-a prefăcut că se împiedică şi s-a sprijinit de rucsacul pe care îl aveam pe spate. Norocul nostru că am simţit imediat, nu aveam mare lucru în rucsac şi în plus nu a reuşit să îi deschidă fermoarul! Aşa că mare grijă!

* Am fost acostate atât în gara cât şi în parc de nişte indivizi care vindeau ţigări “speciale”. Ne-am prefăcut că nu vorbim nici o limbă străină în afară de romană şi am plecat imediat de acolo.

* În nici o altă ţară nu am văzut atâţia cerşetori. Era plin!!! Nu mi-a venit să îmi cred ochilor! Foarte mulţi oameni ai străzii... trist...

Acestea fiind spuse, Portugalia mi se pare o ţară cu de toate pentru toţi. O ţară cosmopolită, de care prinzi drag. Mulţi spuneau că nu îmi va plăcea în Portugalia şi că voi aprecia această ţară doar în momentul în care voi pleca, dar pentru mine nu a fost aşa. Mie mi-a plăcut din prima Portugalia şi m-am simţit tare bine!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de GabrielaG in 02.02.17 17:46:18
Validat / Publicat: 02.02.17 22:41:24
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA

VIZUALIZĂRI: 18183 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GabrielaG); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Un apus superb de pe faleza Av. Ribeira das Naus!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42950 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

mishu
[02.02.17 23:03:05]
»

@GabrielaG:Start vot si succes la cat mai multe.

Un lucru ciudat este faptul că atunci când circulam cu scările rulante trebuia să stau pe partea dreaptă şi să las loc în stânga mea. De ce? Pentru că cei grăbiţi să aibă loc să treacă.

cred ca asa este in Europa, cel putin in Austria era asa si toata lumea era obisnuita cu asta

Cat despre acostarea cu tigarile speciale de v-ati facut voi ca stiti doar romana ce va faceati daca si ei erau romani ????? Iar rate am vazut si in alte capitale europene.

Utile informatiile precum si sfaturile si da, mi-ar placea sa vizitez aceasta tara.

Felicitari, votat cu mare placere.

giuliani
[03.02.17 00:36:26]
»

@GabrielaG: *

Un lucru ciudat este faptul că atunci când circulam cu scările rulante trebuia să stau pe partea dreaptă şi să las loc în stânga mea.

Asa e peste tot in Europa pe unde am fost eu, si in Germania, Franta, Austria sau Italia...

Legat de berea aia Super Bock, posibil sa fie ceva nemtesc la origini; in Germania Bock este un tip de bere care in general e mai tare decat berea normala (undeva la 6-7% alcool, minim). vad si in poza aia ca e vorba de o bere bruna, bock-ul in general e o bere mai colorata, nu neaparat bruna, deci ma gandesc ca o fi o bere de genul asta, portughezii nefiind mari amatori de astfel de licori

traian.leuca †
[03.02.17 10:43:07]
»

@giuliani:

Asa e peste tot in Europa

Subscriu! Ba chiar în unele staţii de metrou din Londra am văzut la scările rulante inscripţii cu "keep right! "

Carmen Ion
[03.02.17 11:13:07]
»

@GabrielaG: Ai oferit în review câteva ponturi foarte utile, pentru care te felicit.

De acord cu tine în privinţa calităţii produselor de patiserie de la Pasteis de Belem, a cafelei (importată din Brazilia, cum altfel?) sau a conservelor de sardine (se găsesc şi la noi şi sunt foarte bune). Bacalhau (codul) e un peşte destul de fad la gust, sau cel puţin aşa mi s-a părut mie, şi trebuie combinat cu ceva; mie cel mai mult mi-a plăcut preparat la cuptor şi servit cu orez şi şofran.

În privinţa vinului: eu am băut vinho verde (vin nou), pe care l-am încercat în iunie, chiar de sărbătoarea Sfântului Anton, dar şi vin de Porto (dulce şi tare, un vin desert) şi vin Mateus (mai puţin dulce, dar la fel, foarte tare). Am şi vizitat podgoria şi Casa Mateus, precum şi Valea Douro, în nordul Portugaliei, un loc cu peisaje superbe pe care îl recomand din toată inima, unde se produce vinul de Porto.

Reviewul tău mi-a amintit că am băut şi eu ginjinha în Piaţa Rossio şi ai dreptate, seamănă la gust cu vişinata noastră.

Corecte recomandările tale şi în privinţa oraşelor în pantă, precum Lisabona şi Porto: atenţie la străzile pietruite, pe care se poate foarte uşor aluneca, mai ales atunci când plouă. Şi dacă tot am amintit de cele două mari oraşe ale Portugaliei, recomand purtarea unei jachete la îndemână, chiar şi vara, pentru că în preajma estuarelor fluviilor Teju şi Douro vântul suflă cu putere.

Cerşetori şi hoţi am întâlnit şi noi, dar sinceră să fiu nu mi -s-au părut a fi în număr aşa de mare. La fel, nu am avut impresia că Lisabona ar fi un oraş mai murdar decât altele şi că portughezii ar fi nişte oameni trişti. E drept, nu au exuberanţa spaniolilor, dar sigur, e o chestiune de percepţie, deci subiectivă.

Te contrazic totuşi în privinţa limbilor străine: cu excepţia hotelurilor, magazinelor şi a restaurantelor din zonele turistice, majoritatea portughezilor nu vorbesc engleza; în cel mai bun caz ştiu spaniolă. Pe de altă parte, sunt foarte amabili şi săritori şi te fac să te simţi bine în ţara lor. Şi dincolo de panorame, biserici, mănăstiri, muzee şi alte obiective turistice, acesta este lucrul cel mai important, după părerea mea.

GabrielaGAUTOR REVIEW
[03.02.17 11:20:52]
»

@mishu: Multumesc pentru primul ecou si probabil si primul vot

Hmm, cu siguranta ai dreptate dar eu habar nu aveam de treaba cu scarile rulante. Prin mall-uri am mai fost in Europa dar de calatorit cu metroul nu prea sau chiar deloc... poate de aceea mi s-a parut un lucru atat de ciudat. Am comparat poate si cu experienta mea din Bucuresti cu metroul... ) Nu a fost o comparatie tocmai buna cred )

Hmm, uite ca la asta nu m-am gandit! Puteam sa ma risc si sa fie romani desi nu cred, la cati oameni ai strazii, cersetori, necajiti si "dubiosi" am vazut prin Lisabona nu cred ca ai nostri ar mai fi avut loc de ei )

Da, rate sunt si in alte locuri, le-am vazut si eu in calatoriile mele in Europa dar aici prea in fiecare parculet am vazut, de aceea mi s-a parut "ciudat"

Mie una mi-a placut foarte mult Portugalia continentala... sper sa apuci si tu sa o vezi intr-o zi, sunt sigura ca o sa iti placa

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
GabrielaGAUTOR REVIEW
[03.02.17 11:25:39]
»

@giuliani si @traian. leuca:

Domnilor, aveti cu siguranta dreptate. Pentru mine a fost prima "intalnire" de acest gen si poate de aceea mi s-a parut ciudat. Este un lucru bun, nu spun ca nu este... pana acum in Germania, Franta, Austria, Italia si in alte tari nu am mai calatorit cu metroul... poate de aceea am fost surprinsa.

@giuliani:

Cu siguranta denumirea berii nu are treaba cu Turcia dar pe mine doar m-a amuzat teribil numele si bineinteles stiind traducerea in turca nu am putut sa nu fac haz de acest aspect. Cu siguranta berea nu vine din Turcia si nimeni nu s-a gandit ca ar putea insemna asa ceva.

Oricum a fost delicioasa ))

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
GabrielaGAUTOR REVIEW
[03.02.17 15:45:57]
»

@Carmen Ion: Va multumesc, am incercat sa scriu ca deobicei, cu mult suflet si gandindu-ma la intrebarile pe care le-am avut eu inainte de plecare si la care nu gasisem raspuns.

Este clar ca sunt pareri personale si automat sunt subiective.

Inca am o sticla nedesfacuta de vinho verde, cumparata dintr-un supermarket si care inca ma asteapta cu bratele deschise... doar ca eu nefiind o mare bautoare de alcool inca poate astepta

Mie mi-a placut bacalhau chiar daca in mod normal nu imi place pestele ci mai degraba fructele de mare... acum depinde foarte mult de gustul fiecaruia.

Nu cred ca ni s-a parut... clar ginjinha este un fel de visinata si acum ca mi-am adus aminte, in paharel am avut si 2-3 visine... dar parca tot mai buna e visinata noastra...

Legat de cersetori, aici nu ma insel... poate cand am mers eu era "perioada" lor, dar la fiecare colt de strada, in fiecare piata, zi, noapte, vedeam cate un cersetor.

Hmm, inseamna ca am avut eu noroc pentru ca de fiecare data cand intrebam pe cineva ceva pe strada imi raspundea in engleza

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
enuk
[14.02.17 09:03:16]
»

Lisabona in imagini youtu.be/Bvpc7evN-NY

GabrielaGAUTOR REVIEW
[17.02.17 12:45:39]
»

@enuk: Frumos videoclipul

webmaster26
[06.04.17 17:01:25]
»

Mutat în rubrica "Sfaturi utile pentru vacanța la Lisabona, LISABONA [oraş]" (nou-creată pe sait)

profesor73
[07.09.19 17:24:35]
»

@GabrielaG: Multumim pentru articol, ne este util prin faptul ca la sfarsitul lunii vom fi si noi acolo, asteptand cu nerabdare primul contact cu Portugalia.

Norocul nostru ca avem un circuit pentru seniori, asa ca vom fi mai mobili.

Este bine de stiut si aceste amanunte, pe care nu le gasesti in prospectele turistice.

Traiasca AFA!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
enuk, GabrielaG, giuliani, mishu, profesor73
Alte impresii din această RUBRICĂSfaturi utile pentru vacanța la Lisabona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057772874832153 sec
    ecranul dvs: 1 x 1