GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In aproape 11 ani departe de casa, nu am reusit inca sa schimb perceptia acestui cuvant: cand vorbesc cu ai mei la telefon, stabilim ca “maine vorbim la 16h, ora de-acasa”. Banalitatile sunt intodeauna: “Cum e vremea pe-acasa? ”, desi vorbesc cu mama de doua ori pe zi, si desi cand ma uit la meteo pe net, imediat dupa Valladolid, ma uit la Bucuresti, asa, ca o reactie mecanica. Nu e nationalism nici patriotism rau inteles. Este ceea ce simt eu. Este ceea ce simtim multi romani, ramasi in tara sau plecati pe alte meleaguri.
Fiindca multi dintre dvs/voi aduc un mic omagiu tarii noastre acum, cand se apropie ziua ei, sper sa nu va plictisesc nici eu cu aceste randuri. Am ezitat in a le posta, insa pana la urma am indraznit. De fapt, chiar ma bucur enorm pentru ca anul asta, datorita voua, simt si eu mai altfel ziua noastra nationala. Nu degeaba ati devenit una dintre portitele mele cu… ACASA!!
Acum, ca suntem cu totii mai sentimentali si mai buni, ca ne coplesesc aduceri aminte si devenim nostalgici, acum am si eu chef sa va vorbesc despre plimbarile mele prin tarisoara noastra. Spiritul neastamparat si dornic de plecari ne-a stapanit de mici copile, pe mine si pe surioara mea. Prima mea imagine/amintire de “plimbare” prin tara o am de pe la 3-4 ani. Ma vad si acum, in camionul pe care-l conducea tata la vremea aia, si cu care facea sute si sute de km. Mama mai “scapa” cu el din cand in cand, atunci cand serviciul i-o permitea. Si uite asa au hotarat sa ma ia si pe mine intr-o buna zi. Cum spuneam, “fotografia” care mi s-a lipit pe retina ochilor pentru tot restul vietii era o sosea serpuitoare din munti, cu munte pe stanga si un rau jos, in “prapastie”, pe dreapta. Atat imi aduc aminte. Nu stiu zona, nu stiu nimic altceva. Decat peisajul care avea sa se repete de multe ori in posterioarele mele calatorii.
Ceva mai tarziu, intre 7 si 12 ani, ai mei ne luau in toate excursiile organizate de sindicatul CPL-ului unde lucra mama. Paltinis, Valea Prahovei, Calimanesti-Caciulata, si Voineasa, mai ales Voineasa, pe care nu am reusit sa o vad cu ochi de adult inca. Nu voi uita nicicum gustul grefurilor cu care ma indopam acolo (asta imi aduce aminte de minunata descriere facuta de Costi, cred - scuze daca ma insel -, a… portocalei de pe vremuri) si pe care, de altfel, le mancam numai acolo. De atunci grefurile au ramas printre fructele mele preferate. Atunci am vizitat Babele si Sfinxul, atunci am fost la Vidraru, Bran, Peles si Pelisor, atunci am urcat prima data intr-o telecabina si intr-un telescaun… Cand ne intorceam acasa, parintii ne obligau sa cantam la microfonul autocarului fel si fel de cantece, intre care imi amintesc de “Vom pleca, spre casa vom pleca/ Dar ne-om aminti/ De clipele de-aci…”.
A venit Revolutia si ai mei n-au mai avut asa multe posibilitati. Nici inainte nu erau bogati, dar… cunoasteti situatia. Iesirile s-au rarit. La mare am fost cu ei de doua ori in copilarie. Prima data prin clasa a 5-a, cand nu am dormit cu o saptamana inainte de emotii. Mergeam la o verisoara a mamei in Agigea, la ea stateam. Pe plaja ne luam mancare de acasa, apa la fel. Cumparam peste proaspat din piata si mancam cu mamaliguta, seara. Ce buni erau guvizii aia… Cheltuiam minimul necesar. Dar nici nu ceream, noi, copiii. Ne multumeam ca am ajuns acolo. Iar n-am sa uit nicicand drumurile pana la Constanta si inapoi. Skoda veche a lu’ tata mereu se strica si intr-una din dati am venit remorcati de la Mihail Kogalniceanu pana la Pitesti. De vreo 3 camioane, pe bucati de drum. Va dati seama ce-ar insemna asta in ziua de azi? Dar noi, departe de a ne plictisi, ne distram excelent. Tata ne canta la muzicuta, ca de, doar masina era trasa, atentia nu mai era atat de necesara. Si mama ne indemna la adevarate examene de geografie si matematica. Ne punea sa ne uitam dupa numerele de inmatriculare ale masinilor si, daca vedeam TL, de exemplu, trebuia sa zicem judetul si resedinta de judet. Si tot asa… Sau sa zicem numerele pare si impare. Nu ne plictiseam. De atunci n-am confundat niciodata judetele si resedintele lor :) Intre un camion si altul coboram sa culegem maci. Campurile erau pline, si noua ni se ofileau imediat in masina. Insa ne era asa de drag sa-i culegem, rosii si frumosi cum erau…
Am fost in diverse excursii cu scoala (am facut-o pionier pe sor’mea la Mausoleul Marasesti :)) si in trei tabere: Bisoca – Buzau, Amara si Herculane. Una pe ciclu de invatamant. In prima am mers cu sora mea (aveam 9 si 7 ani, cat ne-am mai rugat de-ai nostri sa ne lase…). Imi aduc aminte de plimbarile prin padure, de excursia la Vulcanii Noroiosi (unde una dintre colege a scapat cu piciorul intr-un vulcanas si au certat-o toti profesorii), de bazinele cu apa sarata… Dupa revolutie, solutia a fost sa mergem pe rand. Nu erau bani pentru doua tabere odata. Si nici in fiecare an. La Amara tabara era exact pe malul lacului. Iar in liceu, Baile Herculane (unde am revenit in studentie, cu alta tabara). Cazare la gramada, 20 intr-o camera enorma, stiti cum era…Dar cui ii pasa? Nu uit nici excursia de la Portile de Fier (hidrocentrala inclusiv) si in Drobeta Turnu Severin, nici de la izvoarele cu apa termala…
In studentie am avut noroc cu grupul meu de dansuri. Am umblat cu ei pe la diverse festivaluri de folclor. Asa reuseam sa imbin cele doua mari pasiuni: folclorul si calatoriile. Un autobuz rablagit ne ducea peste tot: la Suceava, la Timisoara, la Herculane, la Costinesti… Ii cantam tot drumul lui nea Costel, soferul nostru, care ni se parea cel mai grozav sofer din lume :)
La Herculane, asa cum povesteam recent intr-un ecou, am stat la unul dintre hotelurile acelea inalte. Nu stiu daca mai sunt. Fara caldura. De Craciun. Unul dintre colegi a furat un resou de prin culise si-l bagam cu randul in camere. Am dormit cu haina groasa pe noi si cu bocancii. Toata saptamana. Ne spalam ca pisicile, ca nici apa calda nu era. La fel si la cabana “Cuibu’ cu dor” (parca asa-i zicea) de pe langa Sinaia. Prin clasa a X-a. Se plangea dna diriginta. Se plangeau profesorii. Noi nu. La varsta aia nu ne plangeam de lucrurile astea…
Dupa care am plecat din tara. Circumstantele plecarii nu isi au locul/rostul aici. Deja dorul meu de duca incepuse, oarecum, sa fie alinat de catre primele calatorii in afara facute tot cu ansamblul folcloric, caruia ii datorez atata, ca altfel n-as fi avut nicio sansa la vremea aia. In toti acesti ani am reusit sa mai plecam pe ici pe colo, prin Romanica noastra, in prea scurtele vacante petrecute acolo. Prea putin, din pacate. Ocupati cu a vedea alte “lumi”, obsesionata in a-i rasplati pe ai mei, pentru greul cu care ne-au crescut, prin excursii prin “noua mea tara” si nu numai… In fine, motivele pe care le invocam cu totii.
De multe ori, merg acasa si nu am chef de plimbare. Vreau sa ma odihnesc acolo, in satul copilariei si vacantelor mele, pe Vlasca. Beau lapte praspat muls, ma-ndop de paine calda, abia scoasa din “test” sau cuptor, cu branza si usturoi; ies seara la poarta, la “chilau”, in asteptarea oilor si vacilor; stau in gradinita plina de flori a mamei, in mirosul imbatator, si… ma uit la stele. Sa stiti ca in nicio alta parte cerul plin de stele este atat de frumos ca acolo!!
Am insistat ca si baietelul meu sa traiasca parte din copilaria mea. Cu diferentele de rigoare, evident. Drept pentru care am hotarat, de comun acord, ca de mic sa-si petreaca vacantele de vara acolo. Sacrificiul meu de a sta departe de el o luna jumate in fiecare an a meritat din plin. De prin aprilie-mai incepe sa zica “ca-i miroase a Romania!! ”. Pleaca imediat ce ia vacanta, spre sfarsitul lui iunie, si mergem sa-l luam noi in august. Ne intoarcem doar cu cateva zile inainte de inceperea anul scolar. Relaxarea mea a variat in ultimii ani: tre’ sa mergem la pescuit, la helesteul “de la deal”, pentru ca, atunci cand va fi mare, printre altele, a descoperit ca vrea sa fie pescar :) Tre’ sa mergem la garla, adica la Teleorman, care trece prin satul vecin, ca sa ne scladam, ca si Nica; vara asta am “impartit” locul de scaldat cu un cal si niste vaci… Tre’ sa-l scoatem pe Scooby, catelul “lui” la plimbare pe ulitele satului, cu lant cu tot, de se uita si curcile la noi. Dar fericirea de pe fata lui? Asta rasplateste totul. Mi-am atins tinta, egoist vorbind: jumatatea mea de romanas (ca, oricat ar fi el de spaniol in acte, e foarte mandru de originea lu’ mami) iubeste la nebunie cea de-a doua cultura a lui. La vara vrea sa mearga in primara lui tabara… in Romania. Nu aici. In Romania. Cu cele doua prietene de joaca de la tara, cu care formeaza “echipa Pasare”!!
Asta este pentru mine Romania. Asta este tot ce mi-a dat ea. Pe langa educatia sanatoasa a bunicilor mei, Dzeu sa-i ierte. Pe langa posibilitatea de a face o facultate gratis, si cu posibilitate de burse. Pe langa comorile cu care ma intampina in fiecare an in coltul acela lume. Care parca nu mai e asa de uitat, ca de cativa ani avem apa curenta :). Acum se vorbeste de asfaltare. Si cel mic nu vrea!! El vrea ulita lui de pamant, unde se balacareste in toate baltile atunci cand ploua. Unde eu imi juleam genunchii si coatele cand eram mica, si mamaie imi punea o frunza de patlagina si ma lega cu un ciorap rupt. Ulita unde plang in fiecare vara, cand gasesc cate un vecin-doi mai putin si ma simt mai schiloada… Pe langa traditiile si obiceiurile care, oricat as vrea eu sa le mentin cat de cat acolo unde sunt, nu au acelasi farmec. Pe langa multe altele…
Noului ani ii cer, pe langa sanatate, posibilitatea de a-i implini tatalui meu (si nu numai) o mare dorinta: un tur al Romaniei. Nu complet. Vrem doar sa ajungem in Maramures si Bucovina. Sa speram ca Mosul va considera ca am fost suficient de cuminte incat sa-mi poata indeplini aceasta dorinta!
Inchei aici. Va multumesc ca sunteti ACOLO!
Webmaster: no points, please. Melodia alegeti-o dvs., sunt sigura c-o sa ma emotioneze din nou!!
Trimis de alinaro in 29.11.11 14:51:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA.
29 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
29 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Jos palaria si pentru dvs, doamna, (si) pentru altruismul dovedit prin incarcarea intentionata a review-ului intr-o sectiune nepunctabila ("Filozofari de suflet").
Am considerat insa ca e mai bine - date fiind si precedentele existente pe site - sa il mutam intr-o rubrica nou creata pe site, special-dedicata Romaniei si sentimentelor sau trairilor pe care ni le insufla, de "ziua ei" sau in oricare zi a vietii noastre.
(In fapt trebuie sa recunosc ca ideea crearii acestei rubrici mi-a venit abia dupa ce am lecturat review-ul de fata)
--
Dupa validarea pozelor, articolul va fi mutat la rubrica "Romania - te iubesc".
Mutat, la reorganizare, in rubrica "Romania - te iubesc" (nou-creata pe site)
Foarte emoționante rânduri, felicitări! Dacă mai mulți români ar pleca mai des din țară, pentru mai mult timp, poate că ar reveni cu sentimente mai bune pentru plaiurile noastre de poveste!
Ulita ta nu arata foarte diferit de a mea. Stiam fiecare copac, fiecare dambulet sau hartoapa.
Felicitari pentru review. Ai scris frumos.
Extraordinare trairi ai pus pe hartie! Mi-ai starnit emotii de mult adormite si amintiri de mult apuse. Stau de multe ori sa ma gandesc, ca noi, cei ramasi in tara, nu stim sa apreciem valorile in adevaratul sens al cuvantului, radacinile noastre. Am pierdut multe valori in cotidianul zilelor noastre. Iti multumesc pentru asemenea omagiu adus Romaniei!!!
Cu stima, Ana!
@alinapopi
Felicitari pentru impresiile tale de suflet, pline de emotie, sinceritate si sensibilitate, ce te rascolesc, citindu-le de la primele randuri...
As dori si eu, daca-mi permiti, sa-ti ofer o dedicatie muzicala, insotita de ceva imagini din Romania. Acest mic dar as vrea sa te poata face sa te simti pret de o clipa mai aproape de familia ta, de CASA, dar si de familia pe care ai indragit-o, familia AFA...
Este vorba de melodia ,,Tara noastra'', interpretata de Nicu Alifantis.
felicitari, deosebit de delicat si sensibil mesajul transmis.
si eu iti multumesc ca esti AICI, cu gandul si sufletul, desi la cateva mii de km. distanta.
si totusi ASTA-I TARA NOASTRA,
la multi ani tuturor si un gand special ptr. administratorul site-ului si colaboratorii lui apropiati.
Bravo, mi-au dat lacrimile. Felicitari. Cred ca 90% dintre colegi au fost in pielea ta citind povestioara ta.
Va multumesc si eu, din suflet!!
Larisa si Ana: de multe ori e-adevarat ca trebuie sa pierzi ceva ca sa-i simti cu adevarat valoarea. Insa multi dintre voi, cei ramasi acasa, alegeti sa strabateti tara-n lung si-n lat, inainte de a merge in alte parti poate. Si asta inseamna ca apreciati valorile!!
Dana, multumesc din suflet pentru melodie!! De cand n-o mai ascultasem... Si daca webmaster13 este de acord, mi-ar placea s-o insereze ca tema muzicala ale acestor randuri.
Si, ca si Amero, JOS PALARIA in fata lui Cornel si colaboratorilor sai, si-n fata VOASTRA, a tuturor!
Cu multă plăcere, la dispoziţia utilizatorilor - clipul a fost inserat.
Felicitari pentru ceea ce ai scris si pentru ceea ce simti.
Recunosc ca ma emotionez pana la lacrimi de fiecare data cand descopar ca mai iubeste cineva aceste frumoase plaiuri.
@alinapopi
Poate nu ma crezi, insa randurile scrise de tine m-au emotionat in asa fel incat m-au facut sa plang.
Mi-am reamintit si eu de taberele in care am fost in copilarie (frumoase momente chiar daca uneori faceam foamea sau nu aveam apa calda - aspecte neimportante), de strabunicile mele (care azi nu mai sunt), de ansamblul folcloric din care am facut eu parte si de toate lucrurile minunate pe care le ofera aceasta tara.
Imi doresc ca si eu sa pot sa-i ofer posibilitatea fetitei mele (care este in burtica acum) sa "guste" din aceste frumuseti.
Felicitari!
@romanitzaa
M-au surprins placut randurile tale nostalgice... dar in special vestea cea mare. Felicitari, viitoare inimoasa mamica! Inseamna cat de curand ca familia AFA se va inmulti! Bravo!
@dananecula
Multumesc mult!
Cu certitudine familia AFA se va inmulti!
@alinapopi
Frumos, ne-ai întors pe toţi pe dos.
Îmi amintesc şi acum, drumul spre litoral, când stăteam cu fratelo' cocoţaţi pe gâtul tatălui şi-i ţipam în ureche non-stop "depăseste-l tată, depaseste-l".
Mi-e greu să spun că-ţi înţeleg pe deplin trăirile, pentru că nu-s plecat din ţară, dar o ţâră dus d-acasă tot mi-s, că-s măritat de 16 ani pe la Oradea şi am şi azi, acelaşi obicei, acasă-i locul unde m-am nascut. Oraşul asta-i locul adoptiv, pe care-l iubesc totuşi...
Îţi propun ca, joi de 1 Decembrie, să dai pe orice post transmite în direct defilarea ostaşilor pe sub Arcul de Triumf şi să-ţi laşi ochii să ţi se umezească.
Pentru mine, asta (poate şi pentru că-s unu din cei pe cale de dispariţie, ce au fost oşteni şi au făcut destule defilări în cătănie), momentul defilării, este cel mai emoţionant. Şi nu glumesc!!!
Asta, ca şi altele (numa alea bune!), înseamnă pentru mine România.
Să ne trăieşti, să îi trăim!
@romanitzaa
Mă bucur nespus pentru tine/pentru noi. Să fie într-un ceas bun!
Mii de multmiri inca o data!! Nu ma asteptam ca randurile mele sa aiba asa raspunsuri.
Banal, Lumis, Romanitzaa: poate nu ma credeti , dar si eu am scris cu lacrimi in ochi aproape pana la sfarsit. Sa fie intr-un ceas bun bebelina!!
Creivean: cu siguranta ti-as fi urmat sfatul si as fi vazut defilarea pe tv-ul nou pe care ni l-au adus azi , insa, desi martea si joia lucrez de acasa, joia asta o sa fiu la birou. Si spaniolii nu vor sa ne dea liber de ziua noastra nationala, ne dau numai de a lor!!! (sic) M-ai facut sa zambesc cu depasitul, de, erati baieti, era normal; asa ne face si fi-miu noua. In fine, cred ca ne-am identificat cu totii, din multe puncte de vedere, cu ceea ce eu ezitam sa pun pe hartie.
TraianS: cred ca multe din ulitele "noastre" seamana. Dar... asa-i ca fiecare-i unica-n felul ei?
Webmaster0: scuze ca m-am adresat numarului 13, credeam ca el se ocupa de melodii. Thanks.
Va multumesc! Si sa dea Domnul ca asta sa fie spiritul comun in fiecare zi!!
Mi-am dat seama in dimineata asta ca am uitat sa amintesc calatoriile mele cu Argesu' la toate meciurile din afara, cu autobuzele pe care ni le punea la dispozitie uzina. Se intampla in anul 4, exact inainte de licenta, insa de doua ori pe luna, plecam sa ne incurajam culorile alb-violete Era un... alt fel de turism!!! Asa am vazut mare parte din stadioanele tarii.
@romanitzaa:
amero iti ureaza sa fie intr-un ceas bun si fetita sa fie o calatoare cu radacini adanci si statornice in Romania noastra, a tuturor
@alinapopi, emotionante randuri, mi-a facut o deosebita placere sa le citesc. Felicitari.
Pentru emotiile transmise de text si pentru exemplul de adevarata iubire de tara, respectele mele.
Ceea ce ai scris e o lectie pe care falsi patrioti nu o pot pricepe. Felicitari!
@romanitzaa, sper ca la botez sa ma chemi si pe mine
Sa fie intr-un ceas bun!
@alinapopi, pline de sensibilitate randurile tale, cred ca pe undeva marea majoritate ne regasim, nu este nevoie de multe cuvinte pentru a simti ca inima si sufletul tau tresare intotdeuna cand cineva rosteste ROMANIA!
Felicitari!
@alinapopi
da, ceea ce-ai scris este mai mult decit adevarat... dar cu atit mai trist este faptul, si sunt de parere ca nu se poate trece cu vederea peste acest punct, ca tot aceasta tara frumoasa si iubita, nu a reusit pina in ziua de azi, sa le dea cetatenilor posibilitatea unui trai decent in propriile granite ci ii obliga sa-si ia traista-n bat si sa plece departe de meleagurile natale. cred ca vorbim de ca. 2 milioane de romani care nu ar trai acolo unde traiesc la ora actuala daca situatia politica si economica in romania ar fi alta.
Chelie, Pacurarucris, Tache, Pepsi: Sa stiti ca ma faceti sa ma emotionez in continuu!
Michaell: Evident ca ai dreptate, insa deja trecem la alt concept. Nu tara noastra e de vina, ci cine si cum o gestioneaza. De multe ori m-am gandit cum m-as fi descurcat daca as fi ramas acasa. Si, tot vorbind cu prieteni si fosti colegi de facultate, am ajuns la concluzia ca m-as fi realizat si acolo. Mai greu, mai putin greu... Sau asa cred cel putin. Dovada sunteti multi dintre voi. Sa nu credeti ca aici totul e roz. Insa deja e o tema prea sensibila, care nu stiu daca-si are locul aici.
Multumesc!
@alinapopi: 300 de puncte astea sa stii ca sint muncite rau, vin aici ude de lacrimi tocmai din Longkou, China...
Chiar nu ma pot abtine, mi-e jena sa nu ma vada colegii...
Ce poti sa mai zici citind asa ceva...
Sirbuvio: Multumesc!! Inteleg ca esti depaaaarte, mult mai departe ca mine. Mi-ar placea sa ne povestesti intr-o zi despre locul unde traiesti acum: o cultura atat de veche si de diferita intotdeauna ne va "descoperi" lucruri noi. Si... sarbatori fericite daca nu ne mai auzim!
Profund, emoţionant şi dureros... Sunt plăcut impresionat şi de faptul că sunt atât de mulţi colegi de forum care au vibrat la aceeaşi intensitate cu emoţia acestei istorii. Cât de adevărată este vorba din bătrâni: ,,Cine se aseamănă se adună"...
Tot respectul! Din păcate cuvintele nu pot exprima cu adevărat trăirile...
Bose, va multumesc frumos! Aveti dreptate, pana la urma... de-aia-i o comunitate, cu bune, cu mai putin bune, pentru ca... in fond, da, cine seamana se-aduna.
Sa stiti ca acum, de sarbatori, este unul dintre momentele in care mi-e dor de-acasa cel mai mult. De zapada de pe ulita de la tara, de vinul fiert de langa soba (ieri, la petrecerea celui mic, cel mai mare succes l-au avut vinul si tuica fiarta!!! ... Mi-e dor sa ies afara, in frig, si sa ascult in seara zilei de 23 vazduhul rasunand de colinde. Sa stam cu masa pusa toata ziua de Craciun si de Revelion si sa primim vizite in continuu. Si de multe altele...
La multi ani!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.3b Alte mănăstiri din Vâlcea — scris în 22.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.3a Mănăstiri din Vâlcea — scris în 08.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.2 Mănăstiri din judeţul Neamţ — scris în 05.08.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii: 5.1 Mănăstiri din Bucovina — scris în 31.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii: 4.2 Creştinarea populaţiei din acest teritoriu — scris în 25.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 File de istorie reflectate în excursii — 4.1 Creştinarea populaţiei din acest teritoriu — scris în 23.07.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 File din istoria României oglindite în excursii: 2. Începuturile — scris în 26.06.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ