ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 5
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Renii de la Vama Buzăului

TIPĂREȘTE

Inversarea anotimpurilor ori mai bine zis schimbările climatice apărute în ultimele decenii ne-au făcut ca la începutul anului să căutăm zăpada pufoasă doar spre vârful munților deși ne aflam în plină iarnă, chiar în luna lui Gerar. Căutarea noastră, analizând hărțile stratului de zăpadă, s-a oprit către zona brașoveană a Munților Ciucaș – Vama Buzăului. Și dacă mă gândesc bine pe lângă peisajele superbe și omătul mult dorit aveam șansa să ne întâlnim din nou cu Moș Crăciun care și-a lăsat renii la iernat pe meleaguri românești.

Detalii „tehnice” . Hotărârea de a face o incursiune de o singură zi era luată, destinația descoperită astfel că nu ne rămâne decât a porni la drum în ziua de weekend aleasă. Vă anunț de la început că a fost o călătorie cam lungă pentru o zi lumină (nici nu se schimbase ora), drumul între București și Vama Buzăului având o durată de circa 3 ore și jumătate cu scurte opriri de refill/evacuation. Traseul de aproximativ 200 km a urmat ruta: Ploiești – Vălenii de Munte – Drajna de Sus – Calvini – Pătârlagele – Siriu – Întorsura Buzăului – Vama Buzăului. Calitatea asfaltului mulțumitoare, viteză de deplasare destul de mică datorită nenumăratelor localități traversate și a traseului sinuos. După ieșirea din orășelul Întorsura Buzăului părăsim spre stânga DN 10 pe un drum comunal – există panouri indicatoare; după circa 2 km ai ajuns la destinație.

Chestii practice. Se pătrunde în parcarea amenajată care „suportă” câteva zeci bune de autoturisme, la intrarea cu barieră fiind și chioșcul de unde se achiziționează biletele de acces (personalizate). Tarif: 10 lei/adult și 5 lei/copil. Programul de funcționare este zilnic între orele 08.00-20.00.

Lângă parcare se află o mică clădire ce găzduiește un mic centru de informare organizat de rezervație, în camera principală aflându-se și câteva animale naturalizate, printre care și un zimbru. Tot în acel corp de clădire se află și o toaletă. Pe o latură a parcării se găsesc câteva căsuțe de lemn de unde puteți achiziționa de mâncat și băut (am gustat câte o langoașă delicioasă).

Vizita. Plimbarea în jurul țarcului principal nu durează foarte mult, de fapt puteți sta acolo cât doriți. Noi am găsit pe lângă animale și destul de multă zăpadă așa că popasul s-a prelungit. Descoperim prima dată pe cerbul Petrică, deja o vedetă în tagma lui; citisem că mănâncă morcovi așa că am venit pregătiți (găsiți și la fața locului morcovi de vânzare). O ciută încerca și ea să se înfrupte pe lângă masculul maiestuos.

Mai facem câțiva pași și descoperim într-un țarc separat renii lui Moș Crăciun. Pe Moșul simpatic și darnic nu l-am găsit, plus că am fost cam dezamăgit de renii lui – o pereche și un pui. Fără a citi prea multe despre acestă specie mă așteptam să găsesc la Vama Buzăului niște animale grandioase... dar nu contează sunt simpatici. Și pe deasupra unde mai vezi reni în România? :)

Depășim un spațiu în care se află câțiva păuni, dar ținta noastră sunt zimbrii, acele animale-monument a căror viață se împletește cu istoria noastră. Urmărim de după gard mișcările animalelor, unul vine la gard și mă gândesc cât de tare aș putea fugi din calea lui în caz că e furios și mă intersectez cu el în pădure... ha, ha. Simpatic este un pui de zimbru, o miniatură a adultului. Informații găsiți aici: comunavamabuzaului.ro/doc ... 2015-09_web.pdf.

După ce admirăm animalele ne oprim pe malul râului Buzău, un teritoriu acoperit de un strat consistent de nea. Încercă și săniuța pe o pantă, ne bulgărim insistent și „construim” un om de zăpadă haios. După o oră și jumătate pornim din nou la drum...

Concluzii. Rezervația de zimbri de la Vama Buzăului constituie un loc ideal în aer liber pentru relaxare – drept dovadă era multă lume venită acolo (multe autoturisme cu număr de București, Brașov și Buzău). Petrecerea câtorva zile în acest areal poate încărca bateriile oricărui orășean stresat de viața cotidiană. Natura te răsplătește cu peisaje minunate.

Numai bine!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 21.04.21 08:51:39
Validat / Publicat: 21.04.21 10:36:36
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în VAMA BUZĂULUI [BV]

VIZUALIZĂRI: 785 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Pe malul râului Buzău.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Carmen IonPHONE
[21.04.21 12:39:50]
»

@tata123:  Bine ai revenit după o absență destul de lungă!

O excursie frumoasă, cu de toate: zăpadă, reni, zimbri... ​

webmasterPHONE
[21.04.21 14:39:36]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanu
[21.04.21 16:31:25]
»

@tata123:  În sfârșit ai început să scrii! Sunt atât de multe articole pe care ți le-am recitit, unele din dorința de a mai cunoaște câte ceva din frumoasa noastră țară...

Un articol interesant, ca de obicei... și un mod frumos de deconectare în natură​! Mi-au plăcut renii  dar și omul de zăpadă!! ​

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.04.21 08:44:29]
»

@Carmen Ion:  Mulțumesc! Incursiunea de o zi la Vama Buzăului a fost o adevărată relaxare pentru trup și suflet, iar oboseala acumulată pe timpul excursiei aproape că nici nu am mai simțit-o. În limita timpului disponibil și a existenței subiectelor inedite sau de interes probabil că voi mai apărea pe AmFostAcolo din când în când. Sănătate!

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrarea articolului. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.04.21 10:04:49]
»

@mprofeanu:  Mă bucur că sunt persoane care apreciază articolele mele despre România și le consideră utile - scopul portalului AmFostAcolo. Cele din perioada de început nu sunt atât de „reușite” , dar obiectivele turistice rămân tot acolo, fie că le-am descris mai bine sau mai succint.

Mulțumesc pentru aprecieri! Încerc să mai aduc la lumină locuri interesante, unele mai puțin cunoscute, inedite uneori.

Numai bine! ​​

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.04.21 09:53:01]
»

@tata123:  Am căutat date recente despre numărul de zimbri care trăiesc la Vama Buzăului întrucât în țarc nu erau prea multe animale atunci când am fost noi.

Am găsit un articol de anul trecut în care se precizează că sunt 32 de zimbri la Acriș-Vama Buzăului​, dintre care 8 pui născuți în 2020.

La sfârșitul anului trecut au fost eliberați în sălbăticie în zona munților Făgăraș (Lacul Pecineagu și Lerești-Argeș) ​ un număr de 17 zimbri, unii provenind de la Valea Buzăului (carpathia.org/ro/muntii-f ... -muntii-fagaras). Peste ani și ani nu este exclus să ne întâlnim prin pădurile României cu turme de zimbri.

Numai bine! ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂRezervaţia Naturală 'Valea Zimbrilor' [Acriș]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069034099578857 sec
    ecranul dvs: 1 x 1