GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am revenit pe valea Valsanului la doua saptamanai dupa prima vizita la Galesu (am scris rw aici) datorita frumusetii locului si a aerului pur, pentru ca nu exista pe o raza de 25km nici o sursa de poluare, nerabdatoare sa explorez aceasta zona. Pe langa frumusetile naturale mai putem vedea:
Galesu – putem vizita Muzeul Satului Galesu iar trecand dealul sau mergand pe sosea vreo 7km ajungem la Manastirea Robaia.
Bradulet - trecand peste dealul din partea dreapta venind dinspre Pitesti, pe drumul de care, ajungem pe valea raului Doamnei in comuna Corbi unde putem vizita Manastirea rupestra Corbii de Piatra (am scris rw aici)
- tot pe dealurile din dreapta se intinde Satul de vacanta Bradulet
Bradetu - urcand dealul Seci, imediat in stanga cum intri in sat, ajungem la Schitul Bradetu Sfintii Ioan si Nectarie, unde se se afla o racla cu moastele Sfantului Nectarie din Eghina, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (Dulcea Sărutare) si icoana Sfantului Nectarie. Acestea au fost daruite schitului din Bradetu de catre Manastirea Sfanta Treime din insula Eghina din Grecia. Exista un indicator dar si localnicii te indruma de-indata ce-i intrebi de schit.
- tot pe partea stanga inaintand spre Fagaras traversand dealul pe la Turburea ajungem la Cetatea Poenari si mai departe la Barajul Vidraru, un traseu lung dar frumos
- mergand inainte spre muntii Fagaras traversam Cheile Valsanului si ajungem in Poienile Valsanului
- la intrare in Cheile Valsanului, pe partea dreapta, trecand peste dealul Gruiului si satul cu acelasi nume ajungem in Nucsoara, un loc de o frumusete incantatoare si cu un trecut istoric impresionant.
Bradetu
Ne-am cazat la Bradetu pentru a putea face cateva drumetii.
Bradetu se afla la 60km de Pitesti, 27km de Curtea de Arges si 40km de Campulung fiind situat deoparte si de alta a raului Valsan la altitudinea de 624m.
Este o statiune balneoclimaterica mai putin cunoscuta publicului dar este apreciata de cei care vin la tratament, existand aici de peste 30 de ani un Centru de Recuperare Balneo-Fizio-Terapeutica unde sunt tratate bolile reumatismale degenerative si neuromotorii.
Asa cum aveam sa aflam de la localnici si de pe panourile de la un izvor din Cheile Valsanului primul izvor cu ape minerale a fost descoprit in anul 1888 si este cunoscut sub numele de Puturosu, astazi existand aici 7 izvoare minerale. Doua dintre aceste izvoare sunt folosite pentru cura interna cu apa minerala pentru afectiuni digestive, hepatice, endocrine si respiratorii.
Centrul de recuperare se afla inante de intrarea in Cheile Valsanului, pe partea stanga, unde terminasem noi plimbarea data trecuta.
Cheile Valsanului si Poienile Valsanului
Cheile Valsanului cu o lungime de aproximativ 8-9 km ne rasfata cu peisaje de o frumusete salbatica fiind starbatute de apele raului Valsan ce izvoraste de sub Vf. Moldoveanu. In chei am vazut si un izvor amenajat din care cei care treceau isi luau apa pentru tratarea diferitelor afectiuni dupa cum era specificat si pe un panou alaturat. La iesirea din chei ne asteapta o poiana frumoasa inconjurata de brazi.
In Poienile Valsanului sau Poieni, cum le numesc cei din zona, poposesc cei dornici de o iesire la iarba verde sau chiar cu rulota si cortul pentru concedii. In general lumea vine de acasa cu de toate iar pentru racit berea este tocmai buna apa Valsanului, dar pentru cei care vin nepregatiti in Poieni sunt doua pensiuni iar la 2 km mai sus se afla o alta pensiune. Acestea au terase si grupuri sanitare. De asemenea exista un izvor de poti lua apa de baut...
Cei care vin cu cortul pentru mai multe zile pot face excursii montane (pe aici trecand chiar unul din traseele spre Vf. Moldoveanu) sau in apropiere in sus pe raul Valsan unde se afla barajul hidroenergetic Valsan in spatele caruia se intinde lacul de acumulare Valsan. Barajul Valsan comunica printr-un canal subteran cu Barajul Vidraru.
Satul de vacanta Bradulet
Citisem pe internet ca exista in Bradulet un sat de vacanta si am luat un numar de telefon sa vadem cum arata.
Dupa un urcus pe un deal, nu prea lung, am fost intampinati de o familie tanara, cu doi copii, din Bucuresti, care satula de poluare si zarva capitalei s-au hotarat sa faca aici o oaza de relaxare. Situat pe un deal, la umbra padurii, Satul de vacanta Bradulet mi s-a parut un loc bun de relaxare mai ales ca acum stiam ce-ti poate oferi zona si vazand ce ai la dispozitie si aici. Cabane din lemn mansardate, pe fundatie din piatra, cu baie proprie, un helesteu cu crap pentru pescuit peste care trecea un pod, o piscina, acolo in vaf de deal, cai frumosi pentru calarie, racoarea padurii, tril de pasarele, vedere frumoasa asupra vaii Valsanului si la toate acestea adaugata rabdarea cu care ne prezenta totul domnul care ne-a intampinat, desi ii spusesem ca suntem cazati in zona si vrem doar sa vedem. Se mai lucra inca la cateva cabane si undeva in mijloc se construia o bucatarie cu plita. Mi-a placut si sunt sigura ca te poti relaxa acolo la umbra padurii, in piscina sau facand excursii calare, cu bicicleta sau ATV-ul.
Foarte multa liniste, aer de munte si peisaje frumoase cam asa as caracteriza zona Valea Valsanului, tocmai buna pentru o iesire in care sa faci plimbari usoare si sa uiti de zgomotul orasului.
Trimis de Lumis66 in 30.07.11 13:30:03
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Rezervația Naturală Valea Vâlsanului, MASIVUL FĂGĂRAȘ" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Valea Vâlsanului – poarta spre munți — scris în 01.11.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Minunățiile din Valea Vâlsanului — scris în 27.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Mălureni, comuna cu farmec de Vâlsan… — scris în 15.01.19 de alexpetre2004 din ROTTERDAM [NL] - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Hai Hui pe Valea Valsanului — scris în 09.08.16 de Pecheanu din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Peisaje Mirifice pe Valea Vâlsanului şi pe Valea Doamnei — scris în 08.02.18 de alexpetre2004 din ROTTERDAM [NL] - RECOMANDĂ
- May.2013 La gratar pe Valea Valsanului — scris în 02.05.13 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Bradetu - un loc pentru gratar! — scris în 21.10.10 de Ellada_sagapo din PITESTI - RECOMANDĂ