ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.02.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: < 16 ani
DIN: Rotterdam [NL]
ÎNSCRIS: 08.04.17
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Peisaje Mirifice pe Valea Vâlsanului şi pe Valea Doamnei

TIPĂREȘTE

Salutare cititori! :) Azi vă voi povesti despre o tură pe Valea Vâlsanului şi Valea Doamnei, situate amândouă în judeţul Argeş. Sunt foarte potrivite pentru cei care vor sa organizeze o scurtă plimbare de weekend departe de oraș.

Am plecat dimineaţa din Piteşti pe DN73 până în apropiere de Mioveni unde am făcut la stânga pe DJ731 şi am intrat pe Valea Doamnei.

Primul obiectiv pe care l-am vizitat a fost Biserica de Lemn de la Jupâneşti, edificiu din anul 1742, aceasta este una dintre cele mai cunoscute biserici de lemn din Muntenia, îndeosebi pentru sculptura puternic profilată în jurul intrărilor și ferestrelor precum și a brâului median și a consolelor cu capete de cai. Aici mi-a plăcut foarte mult stilul arhitectural în care a fost construită, complet diferită faţă de bisericile de lemn maramureşene cu care suntem toţi obişnuiţi.

Ne-am întors la drum şi mai în amonte am ajuns la un alt obiectiv care ne-a surprins plăcut, Mănăstirea Corbii de Piatră, ansamblu mănăstiresc rupestru din 1512, de o frumuseţe extraordinară. Este singura biserică din Romania care are două altare funcţionale pe acelaşi naos. A existat supoziţia că cele două altare ar fi fost construite pentru a servi atât cultului ortodox, cât şi celui catolic. De asemenea există trepte care duc deasupra mănăstirii de unde se vede foarte frumos comuna Corbi. Aici se pare ca ar fi avut loc de baştină celebra familie nobiliară Corvin de unde provin nume mari ale istoriei precum Iancu de Hunedoara sau Matei Corvin.

Părăsim Valea Doamnei şi urcăm în Nucşoara, un sat pitoresc la poalele munţilor care excelează prin frumuseţile sale naturale de excepţie, este o zonă ideală pentru drumeţii în natură. În Nucşoara a fost în vremea comunismului, cuibul rezistenţei armate anti-comuniste din Munții Făgăraș. Atracţia principală din sat este Lacul Învârtita, acesta fiind format pe ghips, fiind singurul de acest fel din România.

Ieșim din Nucșoara și coborâm pe Valea Vâlsanului ajungând pe Cheile Vâlsanului. Pe chei erau foarte multe izvoare cu ape sulfuroase de unde m-am încumetat să iau și eu o sticlă de apă pentru acasă. Valea Vâlsanului a fost declarată rezervație mixtă, deoarece în râul Vâlsan trăiește aspretele, cel mai rar pește din România, poate chiar din Europa, fiind pe cale de dispariție. Mergând 7km pe chei, am ajuns în Poienile Vâlsanului, niște poieni foarte mari, perfecte pentru picnic în natură sau pentru a dormi o noapte la cort. Atenție însă că zona este foarte frecventată de mistreți și urși!

Întorși din poieni, am ajuns în satul Brădetu, care e o stațiune balneo-climaterică de interes local, aici existând de 30 de ani un Centru de Recuperare Balneo-Fizio-Terapeutica unde sunt tratate bolile reumatismale degenerative si neuromotorii. Primul izvor de aici denumit de localnici Puturosul, a fost descoperit în 1888, până astăzi fiind descoperite 7 izvoare. De asemenea, satul este foarte cunoscut pentru Cașcavalul de Brădet, anual organizându-se aici un festival dedicat acestuia.

Lângă Brădetu, în satul Galeș există un muzeu al satului care a fost înființat în 1976, într-o clădire proprie, în stil argeşean, fiind concepută special cu această destinaţie pentru a rămâne ca un model de casă ţărănească din Galeşul secolelor XIX – XX. Clădirea este din bârne de lemn pe o temelie de piatră, cu sală la etaj, fiind acoperită cu șiță de brad. La primul nivel, casa este compusă din șase camere, dintre care două sunt amenajate cu de-amanuntul ca și odaile de altădată ale satului, iar celălalte conțin exponatele stranse din gospodariile oamenilor din sat, oglindind atat portul, cât și îndeletnicirile locuitorilor Galeșului.

Într-o pădure care te îmbie la relaxare găsim Mănăstirea Robaia, în comuna Mușătești. Numele de Robaia provine de la un atac al turcilor care au intrat in aceasta biserica si au luat oamenii robi in noaptea de inviere. Este frumos încadrată de chilii și străjuită de frumoase flori vara și iarbă verde.

Ultimul obiectiv pe care l-am vizitat astăzi pe Valea Vâlsanului este Biserica Bohari, în comuna Mălureni. A fost ridicată în anul 1641 în formă de navă, din cărămidă şi var negru, pictată în frescă la interior. Biserica a fost renovată în anii 90, iar vechea catapeteasmă poate fi văzută astăzi la Muzeul Țăranului Român din București.

Aceastea au fost atracțiile turistice pe care le-am vizitat pe Valea Vâlsanului și Valea Doamnei, sper că v-am fost de ajutor promovând aceste zone! ;)

## end review sc

[fb]
---
Trimis de alexpetre2004 in 08.02.18 01:45:09
Validat / Publicat: 08.02.18 08:10:59

VIZUALIZĂRI: 4292 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alexpetre2004); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Mănăstirea Corbii de Piatră
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[08.02.18 08:10:51]
»

@alexpetre2004: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

tata123 🔱
[08.02.18 09:05:34]
»

@alexpetre2004: Bine ai venit pe AmFostAcolo! Zonele prezentate în acest prim articol sunt foarte frumoase din punct peisagistic și cel puțin interesante privind prin prisma monumentelor religioase. Am citit despre Muzeul satului Galeș și nu voi rata o vizită acolo cu ocazia primei deplasări în această zonă. Mulțumim pentru îndemnul de a călători în acest areal pitoresc și te mai așteptăm cu noi articole.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
alexpetre2004AUTOR REVIEW
[08.02.18 09:46:10]
»

@tata123: Mulțumesc pentru apreciere!

maryka
[08.02.18 10:10:37]
»

Foarte frumos! Felicitări!

adrianbogdan
[08.02.18 11:16:26]
»

Buna!

Bine ai venit in comunitatea Am fost acolo!

Foarte frumoasa plimbarea, frumoasa si zona nu am ce sa zic.

Despre Muzeul Gales nici nu am auzit, chiar interesant, l-am trecut pe lista mea spre vizitare.

Plimbari frumoase va doresc!

crismis
[08.02.18 11:34:41]
»

@alexpetre2004: Foarte interesant! Am proiectat un traseu prin țară undeva, la sfârșitul lui mai, care va începe la Câmpulung Muscel. La un moment dat, mi s-a năzărit să iau 2 nopți de cazare în zonă, nu 1, cum era prevăzut inițial. Am știut eu ce-am știut, se pare...

alexpetre2004AUTOR REVIEW
[08.02.18 17:57:07]
»

@crismis: Mă bucur că am convins cititori să see ghideze după articolul meu!

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.02.18 22:44:08]
»

Azi vă voi povesti despre o tură pe Valea Vâlsanului şi Valea Doamnei, ... Sunt foarte potrivite pentru cei care vor sa organizeze o scurtă plimbare de weekend departe de oraș.

De fapt, această ”scurtă ” plimbare nu-i deloc scurtă, pentru că traseul prezentat de tine măsoară doar din Pitești cam 170 kilometri, iar pe parcurs condițiile de drum sunt foarte diverse, de la asfalt bun, la asfalt cu denivelări și gropi, ba chiar și la drum de macadam. Asta înseamnă că se merge mai greu pe anumite porțiuni de drum și cu viteză adecvată, astfel încât doar condusul îți poate lua de la 4 la 5 ore (și asta numai pentru ”băștinașii” din județul Argeș).

În plus, traseul oferă și alte atracții turistice pe lângă cele enumerate de tine (Biserica și Cula Drugănescu și Muzeul sătesc din Retevoiești; cele două muzee din comuna Domnești, cel de artă feudală și de cel artă populară; Ansamblul curților boieresti de pe malul lacului „Siliștea”, vechi din secolul al XVI-lea, tot în Domnești; expoziţia permanentă de metaloplastie din incinta școlii generale din comuna Corbi, cu lucrări aparținând în exclusivitate cunoscutului artist Constantin Samoilă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Biserica Bohari din comuna Mălureni, construită în 1641, pe vremea domniei voievodului Matei Basarab, ș. a.) pe lângă care e păcat să treci fără a încerca să le cunoști. Iar asta, înseamnă iarăși timp!

Oricum, este pe deplin lăudabilă inițiativa ta de a prezenta unul din circuitele posibile în județul nostru, dând astfel idei de călătorie cititorilor acestui site.

Nu în ultimul rând, țin să te felicit pentru modul cum ai redactat review-ul, cu o elegantă acuratețe a limbajului și cu respect pentru gramatica limbii române, calități tot mai rar întâlnite la tinerii din generația ta. Folosește-ți acest dar, povestind și despre alte călătorii din viața ta, trecute și viitoare

alexpetre2004AUTOR REVIEW
[08.02.18 23:07:51]
»

@mariana. olaru: Despre Biserica Bohari am scris dar despre celălalte enumerate de dvs nu am scris deoarece ori nu am auzit de ele, oori nu le-am vizitat și nu pot să scriu impresia despre ele, oricum vă mulțumesc foarte mult pentru urare!

elviramvio
[13.02.18 14:34:54]
»

@alexpetre2004:

Bine ai venit! Frumos traseu, n-am ajuns prin multe din locurile descrise de tine. Cred că Argeșul și în special partea nordică ar trebui mai mult promovată de autorități. Din păcate nici drumurile nu le fac.

Poate ne mai povestești din drumurile tale argeșene.

elviramvio
[13.02.18 14:37:05]
»

@crismis:

Crismis, mi-am ascuțit urechile! Vorbim, poate se întretaie drumurile căci spre 20 mai termină aparținătorul concediu și vom fi... pământeni!!

webmaster26
[18.02.18 17:35:02]
»

Mutat în rubrica "Rezervația Naturală Valea Vâlsanului, MASIVUL FĂGĂRAȘ" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, alexpetre2004, crismis, elviramvio, mariana.olaru, maryka, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația Naturală Valea Vâlsanului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.0179839134216 sec
    ecranul dvs: 1 x 1