ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O tură scurtă, mai neuzuală: Vf. Coștila - Vf. Caraiman și retur

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Acesta reprezintă de fapt o variantă a traseului cu numărul 26 descris pe saitul oficial al Munților Bucegi:

Traseul 26 – Cabana Babele (2200m) – Crucea Eroilor (2284m) – Şaua Sugările (2295m).

Marcaj – cruce roşie.

Durata – 1 ¾ - 2 ore.

Descriere – De la Cabana Babele, poteca se indreaptă spre nord-vest în urcuş spre Muntele Caraiman până aproape de Cucea Eroilor. De la Cruce revine pe Vârful Caraiman iar apoi coboară spre Şaua Sugărilor.

===

Dar să încerc să vă descriu în cuvinte atât tura mea, cât și ceea ce am văzut și simțit în clipele (puține din păcate) petrecute acolo, pe munte.

Așaa... Ziua de marți a fost o zi tare grea pentru mine - după un drum destul de greu, cu ultimii vreo 9 km de off-road total pe alocuri a trebuit să îmi rezolv problemele de serviciu care de fapt m-au determinat să urc până acolo, iar după ce am terminat, am luat o masă frugală din traistă și apoi am mai stat puțin prin clădirea releului, să mai răsuflu. Vremea era încă de dimineață foarte schimbătoare, cu nori grei fugărindu-se peste capetele noastre, cu tunete bubuindu-mi în urechi în timp ce eu eram spânzurat la câțiva metri pe o platformă tehnică plină de antene, cu un vânt rece ce îmi „mângâia” obrajii, ba chiar și cu câțiva stropi de ploaie, așa că o scurtă pauză după toată activitatea a fost chiar mai mult decât binevenită.

Nu mică mi-a fost mirarea când, ieșind spre seară să mai fac ceva poze dacă aș fi găsit la ce, să văd că de fapt, între timp, vântul a căzut aproape de tot, norii se ridicaseră la vreo cel puțin 3500 de metri și peisajul era unul de basm...

Am pornit așadar pe drumul șerpuit ce coboară de la releu spre traseul mai sus pomenit și am tooot făcut poze, ba spre Colții Morarului, ba spre Valea Albă, ba spre releu și Vf. Coștila... Drumul e ca o alee prin parc, coborând imperceptibil spre spinarea Caraimanului, iar peisajul se schimbă la fiecare câteva zeci de metri parcurși, după cum privirea pătrunde pe după stânci și coame care până cu o clipă mai devreme obturau văi și plaiuri minunate.

Era o liniște... asurzitoare! nu știu dacă ați avut vreodată o astfel de senzație. De obicei se aude vântul șuierând prin vegetație, sunete de fond „industriale”, alți turiști... Dar nu; la ora aia eram singur pe un munte pustiu, parcă era doar al meu. Nu m-am simțit niciodată atât de plin sufletește ca în acel amurg...

Nu mai spun de mirosul aerului tare de vârf de munte, de pășune montană, de pământ reavăn...

Și tot așa, încă un pas, încă alți câțiva - iată-mă fix pe Vârful Caraiman! Am pășit până pe muchia de deasupra Șeii Mari a Caraimanului și am privit în jos: Crucea Eroilor (cu ceva materiale împrejur, aduse pentru începerea lucrărilor de renovare a acesteia cu ocazia centenarului Unirii - lucrări care, evident! se vor încheia după împlinirea celor 100 de ani...) și orașul Bușteni la poala Văii Caraiman (Valea Jepilor, cum e îndeobște cunoscută). La stânga se vede și releul de pe Coștila (și se și aude zumzetul aparaturii de acolo! - mai estompat, dar când este în linie de vizibilitate directă, ajunge și la distanța asta).

Între timp, soarele s-a hotărât că și pentru el a fost o zi destul de grea, tot încercând să dea norii la o parte, așa că a început să își scadă lumina și căldura, trecând spre o nuanță mai roșiatică ce a împurpurat cerul, norii și peisajul.

Vârful Obârșia și-a aruncat umbra-i prelungă asupra Caraimanului făcându-mă să lungesc pasul spre releu, să nu mă prindă întunericul deplin încă pe drum.

Am reușit până la urmă, ajungând încălzit acolo, deși afară erau maximum 15 grade. ;)

Și uite așa s-a sfârșit o zi plină...

Ture frumoase și nu uitați: nu lăsați gunoi pe munte!!! El trebuie să rămână la fel de frumos și pentru cei ce vor veni în urma voastră!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 12.08.18 12:06:45
Validat / Publicat: 12.08.18 13:11:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.

VIZUALIZĂRI: 1738 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 În sfârșit, fix pe Vârful Caraiman!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.08.18 12:08:49]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

mihaelavoicu
[12.08.18 14:11:23]
»

Dacă nu aș fi stat să privesc mult timp la pozele tale, poate aș fi dat un start-vot și tare m-aș fi bucurat. Le-am privit cu lacrimi în ochi. Sunt superbe! Motivul este unul personal, cu o mare, mare încărcătură sufletească, vis-a-vis cu rolul de mamă.

În ce oraș locuiești?

Am citit textul de două-trei ori la fiecare poză. Rew-ul nu l-am mai putut.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[12.08.18 14:22:41]
»

@mihaelavoicu: scrie sus de tot, în stânga, sub numele meu din caseta tehnică - sunt bucureștean. De ce?

Mulțumesc pentru aprecieri - sper totuși să-ți placă și textul, acompaniat de muzica propusă.

Dan&Ema
[12.08.18 14:26:02]
»

@Dragos:

Era o liniște... asurzitoare

Da, stiu cum e! Mai ales cand in jur nu e tipenie de om, e putin inspaimantatoare linistea asta... asurzitoare.

Noi, am avut ieri, mai tot drumul, un fluierat lin, dulceag, al adierii sensibile a vantului, printre cred peste 1000 de trecatori.

Cand am pornit de la Crucea Eroilor inapoi spre Babele pe spinarea Caraimanului, am admirat de langa Cruce poteca ce urca pieptis Caraimanul pana in varf, acolo unde esti pozat, si de unde continua drumul spre Saua Sugarilor (un alt loc cu panorama superba) si Costila.

M-am gandit la tine si la munca ta la inaltime si la ultimele informatii trimise.

Ai atasat niste poze de expozitie fotografica internationala!

Felicitari! Bravos! ????⛰????????☀️

Si multumesc inca o data pentru update-urile de saptamana tocmai incheiata.

Numai de bine! ????????

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[12.08.18 14:34:59]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc și eu Dane!

AZE
[12.08.18 14:49:53]
»

@Dragos: Felicitari pentru aceasta tura de munte frumoasa, si foarte bine ai facut ca pe langa partea profesionala ai gasit timp si pentru asta.

Fotografiile sint frumoase se spune ca cele mai bune poze se fac cu o ora inainte de apus si cu ora dupa rasarit, lumina este alta, culorile se prezinta altfel. In cazul tau a fost apusul.

Ultima oara am vazut zona astfel in august 2004 atunci am facut acest traseu facut de tine. Era dupa masa spre seara si am avut lumina dar un aparat foto destul de slab (de fapt primul aparat digital, pe atunci foloseam inca 2 aparate cu film pe care le am si acum)

In acest an dupa cum ai observat nu am avut conditiile meteo cele mai bune dar daca ma asteptam o zi puteam sa uit de tot atunci au inceput ploile si inundatiile de la sfarsitul lui iunie.

O zi buna

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[12.08.18 14:55:39]
»

@AZE: Știu ce spui... vremea aia proastă m-a ținut și pe mine în loc cred că mai mult de o lună când ar fi trebuit să urc acolo prima oară pe anul ăsta.

De fapt, cred că tot furtunile cu puternice descărcări electrice sunt și motivul pentru care trebuie să tot urc pe-acolo...

În iulie încă am mai găsit și eu zăpadă, dar și o floare de colț, rătăcită... Dar vremea de atunci parcă nu a fost la fel de prietenoasă ca în după-amiaza despre care am scris mai sus - în plus, nici treaba nu o terminasem încă din prima zi, așa că atunci numai de ture nu mi-a ars mie...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'
[12.08.18 16:25:16]
»

@Dragos: Votat cu un vot in care ar incapea cel putin 1000 de voturi!

Poze care m-au lasat... fara cuvinte.

Am votat si foto, eu care nu prea votez foto!

Superbe!!!

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[12.08.18 16:27:14]
»

@Testosu : mulțumesc!

Dana2008
[13.08.18 08:04:02]
»

@Dragos: FELICITĂRI pentru articol si fotografii!

Ce peisaje superbe ai imortalizat în fotografii! Lumina apusului pe munte este superbă, iar soarele roșu aprins din P14 creează un tablou uimitor.

Am fost și eu pe Vârful Caraiman anul trecut. Anul acesta intenționăm să ajungem la Vârful Omu.

Sentimentul că am reușit să ating Crucea, pe care o admir din mașină de când eram mică, în drumul spre mare, este de o bucurie imensă.

Este foarte frumos acolo la înălțime!

Călătorii plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[13.08.18 08:29:24]
»

@Dana2008: mulțumesc și ție!

krisstinna
[13.08.18 08:35:26]
»

@Dragos: Excelent totul: starea transmisă de tine, imaginile și fețișoara ta care exprimă bucurie și satisfacție. Cred că îți era mai utilă o căciulă pe vântul acela.

O întrebare personală: nu-i așa ca îți place mai mult muntele decât marea?

Eu n-am fost acolo, mi-aș dori dar starea de sănătate nu îmi permite

Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[13.08.18 09:20:19]
»

@krisstinna:

Cred că îți era mai utilă o căciulă pe vântul acela.

Dacă te referi la momentele când lucram în ceață și vânt, de mai devreme din acea zi - atunci eram dotat cu tot ce e nevoie: salopetă, echipament de protecție individual, mânuși, cască și o cagulă de iarnă care îmi lăsa doar ochii descoperiți. Așadar, chiar nu am suferit. Știam cum e la munte și am venit bine pregătit.

Dar seara, așa cum am scris mai sus, nu era nicio adiere. Nimic nu mai tulbura liniștea perfectă de început de lume...

Nu e adevărat că îmi place mai mult muntele - îmi place natura în toate formele ei de manifestare - mare, munte, deal, câmpie. Iar pe platoul Bucegilor poți urca fără nicio problemă. Ori cu mașina, ori cu telecabina; turele sunt relativ ușoare (sunt porțiuni lungi de mers normal, aproape orizontal, pe curbe de nivel)... așadar, lasă „fițele” și urcă măcar până la Piatra Arsă sau la Babe - o să vezi cum „te absoarbe” muntele pe urmă...

krisstinna
[13.08.18 09:39:19]
»

@Dragos: Hai măi, la Babe am fost de multe, multe ori , eram mai tânăra și oricum nu am fost “pe jos”

Eu mă refeream la traseu, nu e vorba de fițe, păcat că așa m-ai perceput

Mie îmi place sa merg pe jos, să urc, să cobor, ador să fac mișcare, zilnic merg doi km pe jos. Am făcut sport multi ani din viață, îmi plăcea la nebunie, nu suport lenea și viața sedentară.

Am îmbătrânit și genunchiul meu e cam dus, la asta mă refeream.

Nu prea respect recomandările medicale, l-am mințit pe doctor ca n-am făcut și nu fac efort

Felicitări încă o dată, bravo pentru că poți face trasee și ne povestești și nouă!

Zi bună și săptămână reușită îți doresc!

elviramvio
[13.08.18 21:28:35]
»

@Dragos:

Superbe poze!

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[13.08.18 21:44:36]
»

@elviramvio: mulțumesc!

Asemenea și celorlalți, care nu au mai scris, dar și-au arătat aprecierea!

Zoazore
[14.08.18 11:47:15]
»

@Dragos: Am urcat cu greu până la tine. Dar când te-am zărit acolo, sus, am avut imaginea bucuriei.

Doamne, ce de sentimente ai transmis! Atât de frumos și de pur e peisajul ăla!

Odată, prin 1988, am făcut și eu traseul ăsta, așa c-am îțeles perfect și-am rezonat cu trăirile tale. Doar că eu n-am fost chiar atât de departe-n apus, am coborât la Piatra Arsă mai repede!

Sublim!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[14.08.18 14:08:24]
»

@Zoazore: hai, mai taie din coadă...

Mulțam oricum!

Zoazore
[14.08.18 14:12:13]
»

@Dragos: Din care coadă? Eu am zis ce-am simțit eu citind articolul tău!

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[14.08.18 14:26:51]
»

@Zoazore: a lu' ursu de pe Vlea Albă... Prea mă lăudați de parcă nu-ș' ce minune am scris io p-aici...

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[21.09.18 11:13:37]
»

Alte câteva poze mai proaspete, făcute ieri de pe Vf. Coștila; se observă șantierul de restaurare a Crucii Eroilor, precum și un drum nou de acces auto pentru utilaje până fix pe Vf. Caraiman.

Din păcate, timpul prea scurt pe care l-am avut acum la dispoziție m-au împiedicat să merg acolo și pe jos.

Sper doar ca, la terminarea lucrărilor, urmele lăsate în Percul Natural Bucegi să fie minime și de cât mai scurtă durată.

PS drumul (TransBucegi) se prezintă în stare ceva mai bună, cu marcaje și parapeți, dar tot închis circulației publice.

Dan&Ema
[21.09.18 11:42:26]
»

@Dragos:

Sper doar ca, la terminarea lucrărilor, urmele lăsate în Percul Natural Bucegi să fie minime și de cât mai scurtă durată.

Da Doamne sa ai gura aurita!

Mie tare mi-e ca...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dan&Ema, elviramvio, mihaelavoicu, Testosu', Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083877086639404 sec
    ecranul dvs: 1 x 1