GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Turist la Constanţa pentru o săptămână
Anul acesta am ajuns la Constanța pentru săptămâna noastră de vacanță.
Am plecat din București sâmbătă 9 iulie, nu foarte de dimineață, bagajele erau făcute de cu seară, mâncăm, ne bem cafeaua și toate astea ascultând știrile, care ne anunțau că A2 este blocată de 3 accidente în lanț. Lasă că până ajungem noi se deblocă totul că doar nu o țină blocată autostrada toată ziua. Și așa a fost, când am ajuns noi în zona accidentelor, mașinile avariate erau trase pe banda de urgență iar unele erau urcate pe platforme.
Am circulat foarte bine pe A2, fără nici un fel de probleme, iar recomandarea mea pentru plata taxei de pod de la Fetești, este să o achitați la oricare stație peco de pe autostradă pentru dus-întors 26 lei, pentru a păstra dovada plății pentru orice eventualitate.
Pentru că avem prieteni buni care au o garsonieră în Constanța iar nouă nu ne-a mai ieșit de un sejur în Grecia, am profitat de oferta lor de a sta la ei în garsonieră. Deci, despre cazare pot să vă spun că am avut toate condițiile de cazare într-o garsonieră dintr-un bloc din zona Casei de Cultură, chiar central aș putea spune. De pe balcon aveam vedere la esplanada Casei de Cultură, un loc de plimbare și joacă pentru cei ce locuiesc în zonă, mărginit cu bănci, unde este și o fântână arteziană (care nu a funcționat cât am stat noi acolo) și la Bld. Alex. Lăpușneanu.
Ne-am familiarizat foarte ușor cu zona și am identificat stațiile de transport pentru a ne plimba prin oraș sau la plajă.
Recunosc că nu ne-am putut obișnuit cu zgomotul făcut de pescăruși. I-am văzut peste tot, dar le simțeam prezența cel mai mult dimineața, iar când spun dimineața mă refer la zorii zilei. În prima dimineață ne-am trezit în zgomotul pescărușilor pe care nu-l știam până acum, nu știu cum să-l descriu în cuvinte, aveai senzația că auzi niște bebeluși treziți din somn și încep să geamă, să plângă.
Ne-am cazat, am umplut frigiderul cu de toate, de băut pentru când ajungem acasă să avem ceva rece, bere bineînțeles și ceva de mâncare pentru micul dejun.
Haide să mergem la plimbare, să vedem centrul vechi al orașului sau zona de promenadă a portului Tomis.
Pentru plimbare prin oraș sau spre Mamaia, există:
- transportul în comun RATC-ul, numai autobuze, unele cam rablagite, unde călătoria costă 1,50 lei/pers. Biletele sunt cu 2 călătorii și se pot cumpăra de la chioșcurile de ziare și tutun din apropierea stațiilor, numai la capăt de linie sunt gherete RATC cu bilete și abonamente;
- maxi-taxi – acele minibusuri de maxim 16 locuri- la care călătoria costă 1 leu pentru interiorul orașului și 2 lei din oraș la Mamaia, dar dincolo de satul de vacanță, călătorie se achită direct la șofer, de primirea unui bilet, cel puțin la cursele din oraș, nu poate fi vorba;
- curse directe de la gara CF C-ta la Mamaia sau Năvodari- autocare mai mari-la care biletul până la Mamaia costă 5 lei;
- taxi - la care km costă 1,79 lei;
- pe perioada verii circulă și acele autobuze estivale cu etaj la care călătoria costă tot 1,50 lei/pers., dar numai în orele lor de circulație, de la ora 8,00 la 21,00 cu pauză între orele 13,00-16,00, biletul se poate cumpăra de la nenea care stă în dreapta șoferului, sau dacă aveți deja bilete le puteți folosi și pentru aceste autobuze;
Bineînțeles că te poți plimba și cu mașina personală dar aici apare problema parcării și despre asta nu știu ce să vă spun. Am văzut parcare cu plată doar in portul Tomis de unde se poate ajunge și pe plajă, dar cum noi vroiam ca plimbarea de seară să o finalizăm la masă, asta însemna ca soțul să nu bea nimic, așa că am renunțat la mașină pentru plimbările în oraș.
Pentru plimbările noastre în oraș am circulat cu maxi-taxi 312 sau cu autobuzele 44 sau 51. Pe oricare dintre ele le luam din stația de lângă hotel Balada Nej, pe strada I. L. Caragiale. Cu maxi-taxi mergeam până la stația ”la hărți” (așa i-au spus cei doi constănțeni cu care am discutat în stație, coborâți acolo și o luați în jos pe bulevard) pe Bld. Ferdinand, de fapt este stația unde pe zidul unei clădiri este harta Tomisului, lângă parcul din spatele clădirii Primăriei. Și așa am făcut, am luat-o în jos pe Bld. Tomis până la prima intersecție cu Str. Traian și Str. Negru Vodă, iar de aici Bld. Tomis este pietonal, de unde incepe și zona de terase și restaurante până în Piața Ovidiu. În mijlocul pieței stă falnic Ovidiu, asaltat de porumbei sau pescăruși, asta dacă nu erau copii care alergau în jurul lui. In jurul piațetei erau mulți comercianți de unde poți cumpăra suveniruri de toate categoriile, de la handmade până la chinezării chicioase.
De câteva ori am mers la plimbare pe străduțele din centrul vechi până la Piața Ovidiu și de aici până la faleza Cazinoului. Dar cel mai mult ne-a plăcut să ne plimbăm pe Str. Mircea cel Bătrân, din Piața Ovidiu până la intersecția cu Str. Stefan cel Mare. Și de aici am luat la pas toate străzile de pe faleza mării, aceste străduțe fiind în pantă, coboram pe una și urcam pe următoarea. În toată zona veche a orașului a fost refăcut pavajul și la intersecția fiecărei străduțe există indicatoare din fier forjat cu numele străzii.
Am văzut toate obiectivele turistice din această zonă, dar n-am vizitat nici un muzeu, doar ne-am plimbat și am admirat casele vechi renovate sau mai puțin renovate.
Cel mai mult ne-a plăcut Str. Vântului, este o străduță strâmtă, cu case cochete, unele chiar foarte îngrijite.
Am intrat doar în Marea Moschee, achitând biletul de intrare de 5 lei/pers. și am urcat în vârful Minaretului, care are o înălțime de 47 metri. A meritat efortul de a urca până sus pentru a vedea orașul de sus. De aici se vede foarte bine Piața Ovidiu, Portul Tomis dar și Portul Comercial Poarta 1.
Tot de sus se văd și scheletele de beton ale unor clădiri neterminare pe care nu prea le vezi mergând pe stradă fiind mascate cu panouri publicitare.
O altă plimbare am făcut-o cu autobuzul 44, pe care l-am luat din aceeași stație cu maxi-taxi 312, și am mers până la capăt, adică la Poarta 1 a Portului. Aici este punct vamal, este practic intrarea în țară pe apă. Am mers și noi să vedem navele de croazieră și surpriză, nu este nici unul acum în port, dar puteți merge să vedeți nava de cercetare din spatele clădirii administrative a portului, ne-a spus vameșul de la poarta de intrare în port. Dar Bricul Mircea îl putem vedea, nu, este ancorat în dana militară (până la care sunt vreo 2 km) și nu putem avea acces acolo. Am intrat spre clădirea pe care scrie Gara Maritimă Constanța, în fața căruia exista o hartă a portului pe care am descoperit că portul are 9 porți de acces.
De aici am mers pe faleza Cazinoului, da, este plăcută plimbarea pe marginea mării, dar clădirea Cazinoului dărăpănată parcă strică toată frumusețe locului, de aici am urcat spre Piața Ovidiu.
Ne-am plimbat pe str. Mircea cel Bătrân până la liceul cu același nume și am intrat în parcul Teatrului, unde sunt multe terase, Sala Sporturilor, dar cea mai reprezentativă este clădirea Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski.
Fiecare plimbare am încheiat-o pe terasa câte unui restaurant.
Despre cele unde ne-a plăcut sau am mâncat bine voi scrie separat despre ele. Acolo unde totul este mai superficial sau mai comercial doar le voi aminti.
Am mâncat o salată și un burgher la Papa Ricardo pe Bld. Tomis, au fost bune, dar cum mesele sunt așezate în stradă ai senzația că toți cei care trec pe stradă îți numără dumicații, sau poate mi se pare mie.
Am mai mâncat la restaurantul Bierhause de pe str. Cuza Vodă o cremă de brânză cu pâine prăjită și o porție de bruschete și bineînțeles bere nemțească, dar nu ne-a dat pe spate.
Am băut o bere la una din terasele din Piața Ovidiu, unde se fumează narghilea, noi n-am încercat.
O singură dată am mers la Plaja Modern și tot cu maxi-taxi 312, până la stația de lângă blocul turn, pe str. Mircea cel Bătrân, unde sunt și scările de coborâre pe plajă. Dezolant. Așa mi s-au părut scările, spațiul verde al falezei. Scările sunt deteriorate și nu au balustrade de sprijin. Spațiul verde și copacii de pe coasta falezei sunt neîngrijiți, bălării cât casa, gunoaie, o mizerie pur și simplu.
Plaja a fost lățită iar pentru a ajunge la apă sunt și alei din scânduri dar nu de la scări până în apropierea mării. Iar ca să intri să faci baie în mare trebuie să mergi cu foarte mare atenție pentru că ai toate șansele să te înțepi sau să te tai în scoici, ce au ajuns pe plajă odată cu nisipul adus acolo pentru lățirea plajei. Pe prosop nu prea poți să stai deoarece simți scoicile și devine cam incomod, dar există și zonă de șezlonguri unde se închiriază cu 15 lei /buc. pentru toată ziua.
Accesul la plajă pentru mamele cu copii în cărucioare sau a persoanelor cu dizabilități se poate face doar prin portul Tomis, scările nu pot fi accesate de aceste persoane.
Nu ne-a plăcut la plaja Modern de asta am spus că am fost o singură dată, în rest am văzut-o numai din punctele de panoramă de pe străduțele pe unde ne-am plimbat.
Ziua de plajă, sau mai exact dimineața de plajă, am încheiat-o cu o plimbare prin Portul Tomis, unde sunt foarte multe terase, unde poți sta la o cafea, la bere sau poți servi masa.
Noi am mers la restaurantul La plonge, pe care-l știam din alte vizite prin port cu mulți ani în urmă, unde știam că se mănâncă pește, fiind prânzul deja, am zis măcar o ciorbă. Am mâncat ciorbă de pește, saramură de chefal și pește aterini prăjiți (un fel de hamsie) cu usturoi și am stinsul totul cu un vin alb. A fost bună mâncarea, servirea acceptabilă, ospătarii cam plictisiți și la final am mers la toaletă, unde mai bine nu mă duceam. Nu mai este cum era odată.
În oraș există și mall-uri, două le-am văzut prin plimbările noastre, dar nu am fost la nici unul. City Park pe Bld. Alex. Lăpușneanu și Tomis Mall pe Str. Stefan cel Mare, stradă care are și o zonă pietonală, zonă care mi s-a părut cam stingheră.
Recomand orașul pentru plimbări prin cartierul vechi, pe faleza Cazinoului sau în Portul Tomis. Știu că mai sunt multe de văzut, dar noi atât am reușit să vedem.
Am scris toate aceste detalii despre oraș, care sper eu vor fi utile celor care vor veni la mare și vor avea cazare în Constanța.
Am să atașez câteva poze ca să vă pot arăta pe unde ne-am plimbat.
Toate cele bune.
Trimis de ANILU in 18.07.16 14:22:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII. A mai fost în/la: Mediaş
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Buna, am citit cu placere articolul si la fel am vazut si pozele. Cand am citit despre scoicile de pe plaja ma gandeam ca exagerezi putin (ca poate tocmai te uitasesi pe niste poze cu plaje minunate) insa cand am vazut in poza de aproape plaja ma gandeam daca nu cumva asa era modelul , ca in felul asta sa inchiriezi sezlong.
Despre taxiuri, am o parere rea despre ei, am fost nevoita sa iau un taxi acum cateva luni, de la gara la sala sporturilor (distanta mica pentru cei care stiu asta) si m-a taxat undeva spre 20 de lei. I-am lasat fix pentru ca stiam ca cel putin jumatate din bani sunt nemeritati (afara turna cu galeata si nu eram in stare sa stau la transportul in comun cu care as fi mers cateva statii).
Cat despre plimbari si eu as fi renuntat la masina, pe jos (sau cu RATC sau alte mijloace) mai vezi una alta si intr-adevar esti in concediu, trebuie sa se bucure toti.
In rest ma bucur ca a fost relaxant si astept urmatoarele articole. Pe acesta l-am votat cu placere.
@ANILU: un SB de la mine deoarece si mie îmi place să (re) vizitez Constanta ori de câte ori am ocazia
@mishu: Mulțumesc pentru vot și aprecieri.
După această săptămână trăită în Constanța am tras concluzia că este un oraș mai scump, plecând de la transport de orice fel și dând la o parte restaurantele de sezon.
Dar nouă ne-a plăcut, ne-am plimbat foarte mult pe jos.
@AZE: Mulțumesc pentru vot și că ai apreciat plimbarea noastră prin Constanța.
@ANILU -
Votat cu plăcere. Mi-ai amintit ca am fost constanteanca dupa buletin si poza 19 mi-a readus in memorie un eveniment fericit din viata mea la care Ovidiu a fost martor "nemuritor și rece". Merg și eu prin august asa o fuga de doua nopti sa vad cum dogoreste soarele acolo si, cum am ceva de colindat prin oraș, am retinut cateva informatii utile din articolul tau.
@ANILU - Fiecare oraș are colțurile sale frumoase, case vechi cu o arhitectură deosebită, străzi micuțe pline de farmec, locuri încărcate de povești și legende - nici Constanța nu duce lipsă de așa ceva. Sunt multe zonele în care putem surprinde viața patriarhală de altădată sau zgomotul tineresc de astăzi.
Sfat pentru cei care ajung în Piața Ovidiu: urcați în Minaretul Moscheii Carol I cât se mai poate, starea lui de conservare nefiind prea strălucită - priveliștea e minunată!
@tata123 - Noi aşa am făcut, am urcat în Minaret să vedem de sus oraşul.
Ştiam despre locurile de văzut din oraş din articolele tale şi chiar îi spuneam soţului, uite trebuie să mergeam acolo... acolo...
Ne-am plimbat pe toate străduţele din centru vechi şi am văzut numai partea frumoasă a locurilor (erau destule urâte ca să le spun aşa şi nici nu am vrut să scriu nimic în sensul ăsta), eram în concediu şi aveam o stare pozitivă.
Dar recunosc nu m-am putut abţine să nu scriu despre faleză şi scările pentru coborârea la plajă, neîngrijite, deteriorate. Spaţiul verde de pe coasta falezei m-a deranjat cel mai mult.
Toate cele bune.
@ANILU: Draga mea, abia acum am văzut și citit articolul tău, mi-a plăcut, m-am plimbat și eu puțin cu tine, mi-am amintit cu mare drag de vizita noastră în Constanța din luna iunie când am avut ghizi de excepție, doi constănțeni dragi mie. Mi-a plăcut centrul vechi iar portul chiar m-a impresionat. Felicitări pentru articol!
@krisstinna: Mulțumesc pentru aprecieri. M-am bucurat în dimineața asta să mă mai plimb o dată prin Constanța alături de tine.
Am încercat să ne facem vacanța aproape perfectă.
Toate cele bune. :O
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Cântecul adânc al Mării Negre – poveste de frumusețe și emoție — scris în 27.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Despre Marea Neagră cu bucurie și dor! — scris în 20.08.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Mar.2021 O zi în Constanța - pustiul din extrasezon — scris în 22.03.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Ovidiu – o localitate puțin cunoscută — scris în 12.09.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Vacanta la mare in octombrie — scris în 11.10.18 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Revenire pe Litoralul romanesc — scris în 23.08.18 de gcristian din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Marea Neagră. Review fără pretenții al unui om cu mofturi — scris în 09.07.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ