ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.04.2012
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.01.11
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Farmecul dulce din lumea de sare a Platoului Meledic

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Clipele noastre hoinare ne poarta undeva prin partea de nord-vest a judetului Buzau, inspre localitatea Lopatari. Pe-o distanta de-aproximativ 50 de km, prin susurul sau, raul Slanic ne insoteste, murmurandu-ne vechile sale povesti involburate. Ca si reper drumul nostru continua spre comuna Manzalesti. In nordul acesteia se afla obiectivul nostru din aceasta zi, fascinanta lume a cristalelor de sare, Platoul Meledic. Ne putem orienta si dupa sageata indicatoare "Pensiunea Meledic".

Platoul carstic Meledic se afla situat la inaltimea de 608 m si pare o formatiune nesfarsita inconjurata de o salba salina. Din punct de vedere geografic si mai mult decat atat, venind ca si o informative utila, platoul de sare se desfasoara pe malul drept al Vaii Jghiabului (afluent de stanga al Slanicului). Acest altar de sare pare brodat de felurite doline cu forme ovale si rotunde. Ce este absolut fascinant, ca pe fundul unei astfel de doline, se afla minunea dulce a acestui masiv de sare – Lacul Meldic cunoscut si sub denumirea de Lacul fara fund. Lacul Meledic este unic in lume datorita apei sale dulci, existente fix in mijlocul unui masiv de sare. Iata asadar, inca o dovada a locurilor minunate cu care Romania se poate mandri.

Pe tot parcrusul drumului nostru forestier vom fi inconjurati de pereti verticali de sare care ne impresioneaza prin fermitatea si mai ales prin culoarea lor. Deasemenea, fermecatoare este si cobinatia cromatica a peisajului pe care-l admiram. O betie de nuante, o betie de culori unde verdele pare cel mai bun prieten al portocaliului tomnatic care usor, usor se-asterne pe-aceste locuri. Si-asa nefireasca ne pare aceasta nuanta alba-gri, parand o intrusa in prietenia verdelui cu portocaliul. Practic, relieful ni se infatiseaza ca o nesfarsita lume a canioanelor de sare, in care timpul a sapat zeci de pesteri, adevarate minunatii de explorat pentru pasionatii de speologie. Multi ani la rand, pe teritoriul Platoului de la Meledic, mai exact in lumea intunericului acestuia, se afla Pestera Meledic, care ani de-a randul a fost cea lunga pestera de sare din lume. Accesul in aceasta este recomandat doar persoanelor cu experienta in speologie.

In apropierea Platoului Meledic se afla si cateva izvoare de apa minerala, izvoare ce au fost descoperite la inceputul secolului XIX.

Din punct de vedere turistic, aceasta zona este destul de atractiva datorita posibilitatilor de cazare, fie la Pensiunea Meledic, fie la Complexul Turistic Meledic. Deasemenea, pe malul lacului exista posibilitatea camparii, platind o taxa de cort. Tot aici, exista si cateva casute de camping tocmai bune pentru cei ce vor sa ramana peste noapte pe aceste meleaguri. Din jurul campingului se pot face plimbari aproape in toate directiile pe care le vedem. La fiecare colt, vom descoperi un nou peisaj, fie verde, fie alb, fie portocaliu, fie dulce, fie sarat.

Ca si punct de atractie, in incinta campingului, se afla o serie de sculpturi de lemn, pe care cu singuranta le veti aprecia. In lunile de toamna si de primavara intregul Platou de la Meledic este fardat in stridente culori mov, culori date de puzderia branduselor care tresar la fiecare mangaiere a vantului.

Asadar, Platoul si Lacul Meledic sunt minunate oaze de liniste, de contemplare si mai ales de contopire cu frumusetea naturii. Ideal pentru scurte plimbari prin natura, indiferent de varsta, ideal pentru stat la iarba verde, pentru pescuit in Lacul Meledic, pentru fotografiat si mai ales…pentru explorat... tinutul buzoian al Meledicului isi asteapta oaspetii.


[fb]
---
Trimis de private_rayen in 12.04.12 16:10:45
Validat / Publicat: 12.04.12 23:25:38
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5027 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (private_rayen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cand natura ne ofera un minunat spectacol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[12.04.12 17:37:28]
»

Melodia postata se poate sterge schimba!

MCM
[12.04.12 23:40:32]
»

superbe fotografii, unghiuri si viziune artistica.

celeste
[13.04.12 00:21:56]
»

M-ai innebunit cu pozele tale...

adri-nico
[13.04.12 00:40:24]
»

Ce poze frumoase!

Am fost si eu la Meledic, am recunoscut peisajele din pozele tale, insa nu imi amintesc de pestera.

Asta inseamna ca trebuie sa mai fac un drum. Sau nu e accesibila decit speologilor?

cristina65
[13.04.12 01:00:13]
»

Un mare vot, mai ales pt fotografii! Felicitari!

zapacitu
[13.04.12 09:33:01]
»

Sensibile, atât rândurile scrise cât și pozele.

Qvadratvus
[13.04.12 23:32:17]
»

Apreciez rewiewul şi mai ales fotografiile, dar am totuşi câteva observaţii:

- Lacul Mare (apropo, nu se numeşte Lacul Meledic..., iar platoul are două lacuri, celălalt mai mic numindu-se Lacul Castelului) nu este unic în lume. Exemple apropiate sunt de exemplu Lacul Dulce sau Lacul Paraschiva de la Sovata.

- drumul forestier de acces pe platou nu este mărginit pe ambele părţi ci numai pe una singură, de versanţii de sare

- în peştera cu pricina numită "6S" (apropo, sunt acolo 47 de peşteri explorate şi or mai fi şi altele...) nu prea se mai poate intra deocamdată din cauza unei prăbuşiri

- zona este foarte atractivă mai puţin datorită posibilităţilor de cazare şi mai mult datorită Platoului, aşa cum ai precizat, Grunjului, Mănăstirii Găvanu, Sfinxului de la Buştea (sau de pe Breazău), Focului Viu, Culmii Ivăneţu, Lacului Mocearu... ş. a. m. d. (că ar mai fi multe de spus despre ce se află în jur...)

- majoritatea sculpturilor se află înafara campingului

P. S. Un MaxiVot de la mine eniuei, fotografiile sunt superbe şi Platoul Meledic este, în mare, exact aşa cum l-ai descris ... (Geoparc Ţinutul Buzăului, my love... )

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[15.01.18 16:54:46]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Platoul și lacul Meledic [Mânzălești, BZ]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Periplu prin frumuseţile Buzăului]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, celeste, cristina65, MCM, Qvadratvus, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂPlatoul și lacul Meledic [Mânzălești, BZ]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057844877243042 sec
    ecranul dvs: 1 x 1