ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Incursiune în Roma (IV) – Piaţa Colosseum-ului: Amfiteatrul lui Flavius, Arcul lui Constantin şi Templul Venerei şi al Romei

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Prima oprire în Roma a fost în Piaţa Colosseum-ului, prin care care am trecut zilnic de mai multe ori, având în vedere că cele mai importante obiective ale Romei se înşirau din Via dei Fori Imperiali, traversând Piaţa Veneţia spre Via del Corso şi până în Piazza del Popolo, traseu de la care te puteai abătea în stânga şi în dreapta vizitând alte obiective.

    Cam acest traseu ar trebui să îl urmaţi pentru a vedea Colosseum, Forul Roman, Columna lui Traian şi Forul lui Traian, Monumentul lui Victor Emmanuel II, Muzeul de Artă, Galeria Doria Phamfili, Pantheonul, Fontana di Trevi, Piaţa Spaniei şi Piaţa Poporului.

    Faptul că treceam zilnic prin Piaţa Colosseum-ului era şi din cauză că am stat cazaţi în zona Tuscolana şi străbăteam centrul cu autobuzul. Metroul l-am folosit mai rar şi chiar vă recomand folosirea autobuzelor, pentru că Roma merită traversată la suprafaţă, iar dacă luaţi şi un abonament pe mijloacele de transport în comun (noi aveam Roma pass-ul) puteţi să coborâţi ori de câte ori vi se pare ceva interesant de văzut.

    La Colosseum puteţi ajunge şi cu metroul, având staţie chiar aici, în piaţă.

    Povestea Amfiteatrului Flavius, cum se numeşte Colosseum-ul roman, ne întoarce în timp pe vremea lui Nero, care pe locul actualului amfiteatru construise un lac artificial, amenajat în valea dintre dealurile Palatin şi Eschiln, loc ochit mai târziu de Împăratul Vespasian pentru construcţia unei arene gigantice pentru desfăşurarea diferitelor jocuri.

    Amfiteatrul a fost inaugurat în anu 80 d. Cr., după ce fusese terminat de Împăratul Titus, ceremonie ce nu a durat trei zile şi trei nopţi, ca în frumoasele poveşti, ci 100 de zile! În timpul acestei sărbători de durată au fost ucise peste 5000 de animale.

    Nu am să spun ce dimensiuni are, pentru că nu l-am... măsurat, dar este imens, iar înălţimea ajunge la aproximativ 50 de metri acolo unde au mai rămas ziduri în picioare. Date tehnice veţi întâlni şi pe panourile afişate la faţa locului. Cât despre materialul folosit, « se estimează că zidul exterior era construit din 100.000 m³ de travertin, nu zidit cu mortar, ci fixat cu scoabe de fier » (sursa wikipedia). Blocurile de travertin au fost luate dintr-un oraş din apropierea Romei.

    Adeseori m-am întrebat, însă, dacă la spectacolele ce aveau loc în astfel de amfiteatre se intra de-a valma sau există vreo ordine. Am reuşit să aflu vizitând Colosseum-ul, că arcadele de la parter erau numerotate şi fiecare era îndreptat conform acestei numerotări, iar accesul era gratuit. Similar era probabil şi în alte amfiteatre antice.

    Colosseumul avea două intrări, una obişnuită şi una imperială şi trei rânduri de arcade. Ieşirile se chemau “vomitoria”.

    Având în vedere că noi achiziţionasem Roma Pass, am fost norocoşi, fiindcă nu trebuia să mai stăm la coada imensă pentru a intra, având culoar separat, pe partea stângă. Prin urmare, sfatul meu este să vă luaţi Roma Pass dacă doriţi să îl vedeţi, pentru că nu staţi deloc la coadă, iar la câte obiective puteţi vedea în Roma, este bine să economisiţi timp de unde se poate.

    Indiferent cât de cald este afară, înăuntru este suportabil, e răcoare, doar când ajungeţi în partea interioară sunteţi în plin soare, dar şi acolo sunt refugii unde puteţi sta câteva minute la umbră. Şi indiferent câtă lume vedeţi la coadă, să fiţi sigur că e loc pentru toată lumea, la cât de imens este, deşi pe alocuri vă puteţi ciocni unii de alţii...

    Pânza numită “velarium” şi care ţinea umbra altădată, ca cei 70.000 de oameni, cât puteau încape în amfiteatrul uriaş, să poată rezista orelor întregi spectacolelor desfăşurate, nu a fost restaurată nici măcar parţial pentru a face trecerea mai uşoară prin soarele arzător al zilelor de vară.

    Durata plimbării în cerc, practic, nu este mai mult de o ora-doua, iar în afară de arenă (care altă dată era acoperită cu lemn şi acum restaurată) care este parţial descoperită pentru a putea să îţi dai seama cum era atunci, mai poţi admira oraşul de la înălţimea Amfiteatrului

    Ceea ce m-a frapat a fost sistemul complex de spaţii subterane ce se văd sub arenă şi care erau, practic, “culisele” amfiteatrului, locul în care se pregăteau spectacolele şi în care erau mânuite diversele maşinării şi chiar ascensoarele pentru animale. Dedesubt, erau si canale pe unde se scurgea apa în Tibru când arena era inundată cu apă pentru bătăliile navale.

    Nici nu vreau să îmi imaginez răgetul zecilor de lei care făceau să răsune arena!

    O machetă a acestui sistem se poate vedea reprezentată pe un culoar din interior, în care putem vedea cum urcau animalele în arenă, ultima scenă a vieţii lor...

    Aspectul de astăzi al Colosseum-ului nu se datorează numai vicisitudinilor vremii (inclusiv cutremure, ce au dus în final la restaurarea acestuia), ci şi faptului că, în timp, bucăţi din el au fost luate şi folosite pentru ridicarea altor construcţii din Perioada Renascentistă şi Barocă, degradarea acestuia începând din momentul în care au încetat luptele cu gladiatori.

    În interior există şi un magazin cu suveniruri de unde putem cumpara diverse obiecte cu simboluri ale Romei şi cărţi interesante despre Roma.

    Impunător, alături de Amfiteatrul lui Flavius, se înalţă Arcul lui Constantin, care întregeşte Piaţa Colosseum-ului. Acesta are înălţimea a jumătate din amfiteatru şi trei deschideri. Numele provine de la Împăratul Constantin care a hotărât ridicarea lui (pe o structură mai veche) pentru a celebra eliberarea Romei de Maxentius în bătălia de la Ponte Milvio, scene din această bătălie fiind vizibile în relief pe suprafaţa acestuia, semnificând intrarea victorioasă a lui Constantin la Roma. Din Colosseum se vede o panoramă superbă a Arcului.

    Atât înainte, cât şi după vizitarea Colosseum-ului, am poposit şi noi la baza Arcului, ca atâţia turişti, pentru a-l studia pe îndelete şi pentru a avea o vizibilitate în ansamblu a Amfiteatrului.

    În faţa acestuia, se afla o fântână arteziană conică numită Meta Sudante, din care nu a mai rămas nimic, fiind distrusă pentru lărgirea bulevardului Fori Imperiali.

    Din Templul Venerei şi al Romei, aflat în apropiere, proiectat de Împăratul Hadrianus, se mai văd câteva coloane, fiind refăcut după un incendiu, de către Maxentius. Templul a fost ridicat pe colina Velia, ce despărţea colina Palatină de dealul Eschilin şi care a fost parţial distrusă pentru deschiderea bulevardului Fori Imperiali.

    Nici Statuia lui Nero, supranumita Colosul, în jurul căreia se învârteau carele, nu mai “luminează” Piaţa. Pentru cine nu ştie, numele faimosului Amfiteatru se trage de la statuia colosală din bronz a lui Nero (35 m înălţime şi executată de sculptorul Zenodor), împărat ce pot spune că a şi pus stăpânire pe Colosseum prin expoziţia dedicată acestuia şi pe care am văzut-o şi noi în interior pe unul dintre culoare. Asupra expozitiei şi exponatelor nu am să insist decât prin fotografii, tocmai pentru că are caracter temporar (busturi romane, statui, obiecte antice din ceramică). Statuia a fost mutată de 12 elefanţi, pentru a face loc construcţiei Templului. O statuie ce reprezintă un elefant am văzut şi noi în Colosseum.

    Întreaga Piaţă a Colosseum-ului este impunătoare. Dinspre Via dei Fori Imperiali, cum vii din Piaţa Veneţia, drumul se opreşte chiar în dreptul Amfiteatrului, urmând ca acesta să continue în lungul lui în direcţii opuse. Duminica, atunci cand bulevardul este inchis circulaţiei auto, se pot face nişte poze superbe din mijlocul acestuia, cu Amfiteatrul în spate.

    Din punctul meu de vedere, construcţia Amfiteatrului este uluitoare dacă ţinem seama de vechimea de aproape 2000 de ani, nu mai zic de impresia pe care o ai acolo sus şi de panorama ce ţi se iveşte privind Piaţa Colosseum-ului şi oraşul printre arcadele sale, care este absolut fabuloasă.

    Să ajungi în Roma şi doar să treci pe lângă el, fără calci pe urmele celor care urmăreau cu nesaţ luptele dintre gladioatori, ori vânătoarea de animale sălbatice sau alt gen de spectacole, este mai degrabă o profanare..., a istoriei, desigur, este ca şi cum n-ai fi ajuns niciodată la Roma...

    Nu uitaţi, însă, un amănunt... Se spune ca numai gravitaţia mai ţine în picioare acum Colosseum-ul... Oare pana cand? ...

    Urmariţi neapărat două filmuleţe interesante aici: youtube

    si aici

    youtube.


    [fb]
    ---
    Trimis de magdalena in 14.12.11 07:59:49
    Validat / Publicat: 14.12.11 10:04:03
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6312 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Piaţa Colosseum-ului: Amfiteatrul lui Flavius
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    magdalenaAUTOR REVIEW
    [14.12.11 08:07:22]
    »

    Aş dori ilustrarea impresiilor cu umrătorul videoclip http://www.youtube.com/watch? v=n-_u_IV7njM&feature=related

    Mulţumesc!

    webmaster
    [14.12.11 10:28:30]
    »

    Atasat videoclipul propus, vizionare placuta!

    irma_ro*
    [21.12.11 15:53:11]
    »

    felicitari pentru review-uri, le citesc cu placere

    Diaura*
    [20.02.12 10:47:31]
    »

    Amfiteatrul avea 80 de intrari. Din acestea patru erau cele "de onoare". Doua destinate familiei imparatului (cele din partea de Nord) si doua vestalelor si invitatilor importanti (ambasadori si reprezentanti ai regiunilor cucerite - in partea de Sud)

    Restul erau pentru marea multime. Atat intrarile cat si culoarele si locurile erau numerotate. La intrare fiecare avea un "bilet" din lut pe care erau indicate aceste lucruri si cineva (din partea organizatorilor) ii indica fiecarui spectator cum sa ajunga la locul lui.

    Dupa cum vezi romanii au perfectionat sistemul si de atunci este folosit si astazi.

    Cele opt mari statui de pe arcul lui Constantin (cate patru pe fiecare parte) sunt statui de daci, luate de pe alte monumente din vremea lui Traian. Dupa cum sigur ai remarcat, sunt daci fara lanturi la maini si la picioare asa cum aveau toti ceilalti sclavi de pe celelalte monumente.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster
    [10.07.12 18:30:06]
    »

    Mutat la rubrica "Roma - locuri 'must see'" (nou-creata pe site)

    webmaster26
    [02.03.16 19:53:36]
    »

    Mutat în rubrica "Piața Colosseum-ului - obiective turistice în zonă, ROMA" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*, irma_ro*, magdalena
    Alte impresii din această RUBRICĂPiața Colosseumului - obiective turistice în zonă:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042057037353516 sec
    ecranul dvs: 1 x 1