ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.12.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 12.11.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 9 MIN

    Forumul Roman - episodul 1 - Vacanță la Roma – partea a VI-a

    TIPĂREȘTE URM de aici

    După cum am promis în articolul precedent, am să vă spun ce impresie mi-a făcut locul următor vizitat de noi, în luna mai a acestui an, și anume Forumul Roman.

    Pentru că este un loc important al istoriei Romei și pentru că sunt multe vestigiile concentrate aici, am să scriu două părți despre el. Prima va cuprinde ce-am văzut în dreapta Viei Sacra, urmând să povestesc în partea a doua ce am văzut în stânga ei.

    După ce-am coborât de pe Colina Palatină am intrat pe Via Sacra, care „taie” forumul și străbate de la E spre N - NV tot spațiul, în lungul lui.

    Dintre toate locurile vizitate de noi la Roma cel mai greu mi-a fost să fac un rezumat a ceea ce am văzut aici, la „Forumul Roman” (sau Forum Magnum, cum i se mai spunea), deoarece pare a fi (și este, după părerea mea) o colecție dezordonată de ruine a unor foste construcții romane. Acestea ocupă o suprafață relativ paralelipipedică, de aprox. 450x150 m. Pentru că acolo nu era un loc cu broșuri sau pliante din care să aflăm câte ceva, după ce am văzut locul și am făcut pozele de rigoare, ajunsă acasă am făcut ceva săpături pe net și am aflat că:

    Forumul este un adevărat muzeu în aer liber (ca și Colina Palatină, de altfel, despre care am scris în articolul precedent) și cuprinde ruinele a ceea ce a fost odată aici principala piață publică, unde erau monumente și edificii importante. Era centrul activităților politice, religioase, comerciale, festive, juridice. Cu mult, mult înainte de a deveni piață publică a fost un cimitir la marginea unui sat, destinație care, probabil, a dat numele locului, „forum” în latină însemnând „în afară”. Mai târziu a devenit groapa de gunoi a așezărilor sărăcăcioase din zonă, și abia apoi, după alți mulți ani, s-a format o vale mlăștinoasă, între „colina Palatină” și „colina Capitolină”. Această vale a fost secată în sec al VII-lea î. Hr, pentru a face posibilă construirea unui sistem de canalizare numit „Cloaca Maxima”, cu rolul de a colecta scurgerile și a le duce în râul Tibru.

    După realizarea acestui sistem, locul a devenit un spațiu preferat și „ vânat” de vechii romani pentru a se stabili în și prin apropierea lui. Astfel, negustorii și bogații vremii au început să-și construiască magazine și case, spațiul fiind motiv de dispută pentru a fi ocupat. Așa au apărut monumente și temple din ce în ce mai frumoase, iar frenezia construirii a ocupat tot spațiul „Forumului”, el rămânând un punct central simbolic, în ciuda transferării puterii politice către „Colina Palatină”, iar a comerțului către „Mercato Traiano” (Piața lui Traian).

    Primul Arc pe care-l vedem intrând la „Forum” este Arcul lui Constantin. Acesta este impunător, foarte bine păstrat și bogat decorat. Este cel mai aproape de „Colosseum” și nu știu dacă a fost vreodată restaurat. Are 26 m lățime și 21 m înălțime. A fost ridicat în anul 314 d. Hr, la comanda Senatului Romei și dedicat împăratului Constantin, pentru a comemora victoria sa împotriva lui Maxentus, din anul 312 d. Hr, victorie ce a adus pacea în imperiul roman. La ridicarea lui s-au folosit materiale de la alte construcții, o practică des folosită în acele vremuri. Statuile de deasupra bolții centrale, cea mai înaltă a arcului, (mai sunt două bolți ceva mai mici, laterale), sunt luate din „Forul lui Traian” și înfățișează soldați capturați de Romani din armata Dacilor, în timpul războaielor dintre Traian și Decebal. Se văd basoreliefuri atât pe fețele lungi ale arcului cât și pe cele înguste, foarte bine păstrate. Chiar dacă unii nu vor fi de aceeași părere cu a mea, spun că mi se pare mai frumos decorat, mai laborios lucrat decât Arcul de Triumf al Parisului, cel de pe Champs Elysees.

    Lăsăm în spate „Arcul lui Constantin” și mergem de-a lungul străzii „Via Sacra”. În dreapta noastră vedem ce-a mai rămas din Templul lui Venus și Roma, un templu dublu, închinat atât zeiței „Venus Felix” cât și zeiței „Roma Eternă”. Acestea fac parte din ansamblul de ruine care este bine păstrat în acest Forum. Pentru construcția lui a fost nevoie să fie deplasată statuia colosală din bronz a lui Nero, aureolat cu raze de soare, înaltă de 35m, despre care am pomenit în review-ul despre „Colosseum”.

    În comparație cu Colina Palatină, aici sunt ceva mai multe înscrisuri lămuritoare la ruinele rămase. Primul pe care-l vedem mergând în sus, pe Via Sacra este chiar lângă noi, Arcul lui Titus. Acesta a fost ridicat din inițiativa fratelui său, Domițianus, și era menit să amintească de victoria lui Titus asupra revoltei palestiniene. Înaintea lui Titus, războiul contra iudeilor (anul 66 d. Hr), a fost condus cu mână forte de tatăl său, Vespasianus, însă, după moartea lui Nero acesta s-a implicat în luptele pentru ocuparea tronului imperial rămas liber, lăsându-l pe Titus, să continue. Acesta a reușit să înăbușe revolta palestinienilor, distrugând Ierusalimul și simbolul spiritualității lui, Templul. În istoria evreilor acea victorie romană a fost unul dintre cele mai tragice momente, ei pierzându-și definitiv libertatea. Templul lor a fost incendiat și jefuit, toate odoarele sfinte din el au luat calea Romei, pentru a fi mărturie la ceremonia de triumf acordată lui Titus. Pe interiorul arcului este săpat în piatră esențialul victoriei asupra Palestinei, și anume figuri ale purtătorilor de pradă, ostași ce poartă obiectele jefuite din templu, printre care și sfeșnicul cu șapte brațe, executat de Moise.

    Mergem mai sus și trecem pe lângă Basilica Sfintei Francesca Romana, Basilica lui Constantin și Maxentus și Templul lui Romulus . Dintre toate acestea atrage privirile mai ales ultimul, prin forma lui circulară, mai puțin întâlnită în arhitectura veche romană. Templul este, de fapt, o rotondă cu un diametru de aprox. 50m, acoperit de o cupolă și în care se poate intra prin spatele rotondei, care este alipită Bazilicii Sfinților Cosma și Damiano .

    Plăcuța indicatoare din dreptul lui spune că aici ar fi fost înmormântat Divus Romulus, de către tatăl său, împăratul Maxentus, în anul 307 d. Hr, când se presupune că fiul lui ar fi murit, copil fiind. Este impresionantă ușa masivă, originală, din bronz, în două canaturi, care are o culoare verzuie, căpătată prin patina timpului. Aceasta se află între două coloane mai noi de porfir, reutilizate, care susțin ușa grea, veche și, se zice că, încă funcțională, a templului.

    Lângă el, mai sus tot pe dreapta, se distinge prin zveltețe, înălțime și ornament superior Templul lui Antonio și al Faustinei, ruine foarte bine conservate și acestea, față de ruinele din jurul lui. A scăpat de la incendii, jafuri, cutremure și chiar de invidia și furia creștinilor, care au încercat să doboare coloanele din marmură ale porticului. Pe fusurile coloanelor se mai văd și azi urmele de frecare a frânghiilor cu care creștinii au încercat doborârea lor, în evul mediu.

    Împăratul Antonius Pius (138-161 d. Hr) a fost adoptat de către Împăratul Hadrianus (117-138 d. Hr) și i-a succedat la tron, acesta neavând copii naturali. A fost apreciat pentru bunătatea lui, a domnit 23 de ani cu înțelepciune și moderație, într-o perioadă în care Roma a cunoscut o dezvoltare maximă. După moartea soției sale, Faustina (141 d. Hr) pe care a iubit-o, a ridicat-o la rang divin, în ciuda unei conduite scandaloase a acesteia, și i-a construit în Forum un templu impunător. După ce a murit și Antonius, Senatul roman a hotărât să-l sanctifice și să dedice templul celor doi soți imperiali. Astăzi porticul din fața templului are șase coloane la fațadă și câte trei pe laterale, înalte de 17m, la care se poate ajunge urcând vreo 25 de trepte. N-am urcat la el pentru că mai aveam destule de văzut și, ca de obicei timpul (bată-l vina!), ne presa.

    Imediat lângă Templul lui Antoniu și Faustina am văzut, pe o suprafață destul de mare, ruinele a ceea ce a fost cândva Basilica Aemilia. Ca majoritatea monumentelor din Forum ea a suferit multe restaurări și reconstruiri. Ce vedem astăzi sunt ruinele care au aparținut edificiului reconstruit în sec. I d. Hr. S-a numit așa pentru că a fost dată în grija membrilor gintei Aemilia și este singura din epoca romană al cărei plan mai este cunoscut pe teren, ca și al Bazilicii Julia. Ea nu avea atunci nici o funcție religioasă, ca și a altor bazilici, de altfel, ci numai funcții politice și sociale, comerciale sau juridice. Aici se adunau diferite categorii profesionale pentru dezbateri politice sau sociale, era loc propice pentru activități comerciale sau pentru ședințe de judecată, se tratau afaceri și era loc de întâlnire la adăpost de frig sau de căldură, funcție de perioada din an. N-au rămas din tot ce-a fost decât bazele coloanelor bazilicii și ale magazinelor în care se făcea comerț intens, spațiul fiind propice și bancherilor, care se ocupau cu schimbul de bani și cu marile afaceri.

    Tot pe partea dreaptă, lângă ruinele Bazilicii „Aemilia” am văzut o altă construcție, probabil cel mai bine păstrată din Forum, care a fost ceea ce se numea pe atunci Curia. Era sediul celei mai înalte autorități a guvernului republican, Senatul. De aici 300 de senatori aleși pe viață dirijau politica externă, controlau operațiunile militare, elaborau tratate de pace sau decretau măsuri de salvare publică, sau de orice alt fel de larg interes. Prima Curie, care a existat pe aproximativ același loc cu mult înainte, se numea „Curia Hostilia”, și era atribuită lui Tullius Hostilius, cel de-al treilea rege al Romei, dar a ars în anul 52 î. Hr, într-un incendiu. A fost reconstruită în timpul împăratului Iulius Caesar, dar acesta i-a dat o nouă orientare, și anume cu fața către Via Sacra, adică spre centrul Forumului. Din păcate nici aceasta nu a rezistat unui alt incendiu, din anul 283 d. Hr. Ce-am văzut noi este structura Curiei refăcută în anul 284, la un an după incendiu. Mai târziu, în sec. al VII-lea Curia a fost transformată în „Bazilica Sf. Adrian” de către papa Honorius I-ul, iar mult, mult mai târziu, în anul 1937 Benito Musollini a îndepărtat urmele bisericii și a restituit vederii edificiul antic cu o atât de mare încărcătură istorică. Azi zidurile exterioare sunt cele originale, dar sunt triste și fără ornamente dantelate în piatră, fără un aspect atrăgător. Vechile înscrisuri atestă că aici au fost odată statui din alabastru și porți din bronz, că a existat în interiorul vechii Curii o statuie din aur a zeiței Victoria, că pereții erau acoperiți cu basoreliefuri policrome, scaunele senatorilor erau de lemn sculptat, că totul era creat pentru a reflecta puterea Romei.

    În fața Curiei și în capătul Viei Sacra, imediat lângă ea se află Arcul lui Septimius Severus, dar despre acesta voi scrie în partea a doua, după cum am spus la începutul articolului.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de doinafil in 09.12.17 19:16:28
    Validat / Publicat: 09.12.17 20:56:11
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 2585 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 8. Forumul Roman - Ruinele Bazilicii Santa Francesca Romana.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    DOINITA [09.12.17 23:08:50] »

    Foarte frumos! Mi-a facut placere sa citesc despre locuri pe care le-am revăzut recent. Votat cu drag!

    doinafil [09.12.17 23:51:49] »

    @DOINITA: Mulțumesc frumos pentru vizită și vot!

    Sper ca până la Crăciun să scriu și episodul 2, deoarece nu am o ușurință a scrisului, cum au foarte mulți colegi membrii AFA.

    Mă bucur că ai vizitat și tu Forumul!

    Să ai sărbători cu bucurii, alături de cei dragi!

    Dan&Ema [10.12.17 16:29:38] »

    @doinafil:

    Dupa ce vineri am vizitat Collosseumul, Forumul Roman si Colina Palatina, astazi le-am dat inca o data roata de data asta din tramvai si autobuz.

    Acum venim spre casa.

    Grazzie @doinafil si@msnd pentru ghidurile romane publicate aici si care ne-au oferit informatie valoroasa.

    Roma antica este impresionanta, dominata de cruzime, excese si dezmat, parerea mea. La tot pasul intalnesti dovezi ale vietii de acum 2000 de ani de pe aceste meleaguri.

    Numai de bine! ????

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    doinafil [10.12.17 17:39:06] »

    @Dan&Ema: Așa e, Dane, cum spui! Roma este impresionantă și a fost dominată de cruzime. În perioada aceea în depărtată nu numai la Roma se petrecea orori, pe care civilizația de azi le repugnă. Citesc acum un roman (în patru volume) „Regii blestemați” de Maurice Drouon. Să vezi și acolo sadism, nu-ți poți imagina câte metode de eliminare a celor indezirabili, că erau regi sau simpli cetățeni.

    Mulțumesc de vizită și vot!

    Am început, deja, să scriu la episodul 2 al forumului.

    Să vă fie de bine plimbarea la Roma și să aveți sărbători cu bucurii și cu belșug, în casă și pe masă!!!

    Dan&Ema [10.12.17 17:57:46] »

    @doinafil: Multumim la fel!

    elviramvio [11.12.17 08:00:04] »

    @doinafil:

    Doina, frumos povestit. Știi că aveam în plan toamna asta două capitale, una era Roma, am fost nevoită să anulez așa că mă bucur să citesc articolele voastre. Și dovada că scrieți bine, foarte bine, este Dan care v-a luat de ghid.

    Regii blestemați a fost una din cărțile care m-a vrăjit și înfiorat, mă bucur că-ți place și ție.

    Spor la pregătiri de Crăciun dar mai ales spor la scris aici pe AFA!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    doinafil [11.12.17 12:24:37] »

    @elviramvio: Mulțumesc mult, Elvira, pentru vizită și aprecieri!

    Vă doresc să ajungeți și voi acolo cât mai curând! Roma toată este un imens muzeu în aer liber (și nu numai ea, bănuiesc că și Florența, Milano și multe alte locuri din Italia pe care, deocamdată, nu le-am vizitat).

    Așa este, cum spui! ”Regii blestemați” este o carte captivantă, din care am aflat cam cum era treaba pe la curțile regilor europeni. Chiar dacă are vreo trei mii de pagini (mai am un volum de citit), nu-mi vine s-o las din mână. Din păcate nu citesc din ea decât înainte de culcare. Cititul este „somniferul” meu, altfel mi-e greu să adorm.

    Îți urez să ai sărbători frumoase și, dacă se poate, fără drumuri prea multe pe la doctori! (cred că știi că mă refer la socrul tău, căruia îi doresc sănătate cum de asemenea, vă doresc și vouă!)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dan&Ema [11.12.17 14:01:15] »

    @elviramvio:

    Daca ai nevoie de ghid roman la Roma, trimit contact pe PM

    mishu [11.12.17 21:28:03] »

    @doinafil: Un articol ca un goblen, lucrat cu multa migala pentru un rezultat deosebit. Am apreciat intotdeuna minutiozitatea cu care si tu si sotul tau va construiti articolele, caci nu se mai pune vorba doar de scriere, ci de de o constructie adevarata.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    elviramvio [11.12.17 22:51:47] »

    @Dan&Ema:

    Multumesc Dan. Ghidul trebuia sa fie acelasi cu cel avut de tine - cel putin asa cred. Din păcate am anulat călătoria, știi de ce, așa că două - trei luni din anul ce vine nici vorbă să am nevoie. Oricum vorbim cândva să-mi spui părerile tale despre ei căci au rămas pe lista mea.

    O seară liniștită!

    doinafil [11.12.17 23:25:38] »

    @mishu: Mulțumesc, Mihaela, pentru aprecieri și vot! După cum am mai spus, scriu mai greu tocmai pentru că vreau să fie cât mai ușor de reținut lucrurile pentru cei interesați să ajungă pe acolo.

    Sper să-ți fie bine acolo și să te integrezi cât mai repede în noul colectiv, lucru de care nu mă îndoiesc că se va întâmpla (dacă nu cumva s-a și făcut).

    Îți urez să ai sărbători cu bucurii și sper să ajungi acasă să le petreci cu familia!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, doinafil, DOINITA, elviramvio, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂPiața Colosseumului - obiective turistice în zonă:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078299045562744 sec
    ecranul dvs: 1 x 1