ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 8

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Lumea subpământeană a urșilor de peșteră

TIPĂREȘTE

Pământul României e plin de minunății naturale care ne farmecă sufletul și ne transpun într-o lume de poveste. Cu precădere se încadrează în această categorie Peștera Urșilor, probabil cea mai frumoasă peșteră din țara noastră. În Munții Bihorului, în arealul geografic atât de mirific al Apusenilor, se deschide o cavitate subterană care te lasă cu gura căscată, la propriu.

Acces. Celebra peșteră bihoreană este situată în capătul localității Chișcău, urmând DJ 763 (Sudrigiu - Răchițele), apoi dreapta pe DC 252 – există indicatoare rutiere explicite. De la Beiuș la Chișcău sunt circa 23 km, iar din zona Vârtop-Arieșeni aveți de străbătut 53/63 km (traversând o porțiune cu serpentine). Covorul asfaltic e bun, atenție la lățimea șoselei prin cele trei localități străbătute de drumul comunal. Parcarea se face contra cost în zona peșterii – 5 lei/autovehicul, în schimbul banilor primești un magnet specific.

Program și tarife. În perioada verii atunci când multe persoane se află în concediu de odihnă sau vacanță școlară Peștera Urșilor e asaltată de vizitatori. Programul de funcționare e de marți până duminică între orele 10.00 – 17.00; luni e închis. Prețul unui bilet este de 20 lei/adult, în ciuda tarifului afișat pe site-ul web oficial unde e trecută suma de 30 lei, care include și taxa foto. Se pare că între timp s-au răzgândit și au revenit la cei 20 lei/adult + 15 lei/taxă foto. Părerea mea este că mai bine includeau o sumă în prețul biletului și lăsau fotografiatul (fără blitz) la liber pentru că oricum toți turiștii fac fotografii, fie că au plătit, fie că nu au achitat taxa foto.

Vizitarea peșterii se face doar cu ghidaj, iar turul durează circa 45 de minute. Informații, descrieri și fotografii găsiți pe site-ul oficial: pesteraursilor.ro. De la standul de bilete puteți achiziționa o broșură consistentă cu text bilingv și numeroase imagini realizată de Institutul de Speologie „Emil Racoviță” – filiala Cluj Napoca (10 lei). Plățile se pot efectua și prin intermediul cardului.

Scurte date tehnice. Un prim gol subteran situat ceva mai jos decât peștera este menționat de un geograf austriac la 1863 adunând informații de la localnici. În 1920 se înființează primul institut științific din lume dedicat exclusiv speologiei, deziderat împlinit de Emil Racoviță. În anii următori, Racoviță și colaboratorii săi vor investiga peștera de la Chișcău, de fapt un etaj inferior de circa 150 m lungime aparținând peșterii care va fi descoperită ulterior. Abia peste 50 de ani, exploatarea marmurei din versantul stâng al Văii Crăiasa, a condus la descoperirea minunatei lumi subpământene pe care o vedem azi. Artificierul Traian Curta va pătrunde primul în cavitatea căscată în urma unei explozii, în anul 1975, și astfel numele său va rămâne pentru totdeauna trecut în cartea de istorie a peșterii.

Peștera e cocoțată la circa 40 m înălțime deasupra văii și s-a format într-un masiv de calcar cu aspect marmorean. E împărțită în două etaje, cel superior este fosil și deschis publicului spre vizitare (450 m), cel inferior e încă străbătut de apă, e mai lung de 500 m și e rezervat doar cercetărilor științifice.

Vizita în Peștera Urșilor

Pentru a intra în cavitatea subterană accesul se face pe o serie de trepte betonate sau ocolind parțial pe drumul de ieșire. Intrarea se efectuează printr-o clădire cu etaj, acolo unde se află casa de bilete, precum și o terasă exterioară cu o panoramă frumoasă.

Traseul de vizitare este următorul: tunelul artificial de acces (165 m), „Galeria Oaselor” (140 m), sala „Intersecția”, în stânga „Galeria Emil Racoviță” (230 m, conține și un pasaj superior la 15 m înălțime, utilizat la întoarcerea grupului e vizitatori spre „Intersecție”), sala scheletului de urs, în dreapta „Galeria Lumânărilor” (parțial în urcare), tunel artificial ieșire.

Grupul nostru a fost unul numeros, cred că eram circa 50 de persoane, astfel că am fost însoțiți de două persoane din staf-ul obiectivului, ghidul în față și alt angajat în spate. Ghidul s-a oprit în punctele importante ale peșterii, a încercat să adune grupul cât mai compact și ne-a explicat ce era de văzut acolo.

Bogăția de forme este imensă - stalagmite, stalactite, coloane, perdele, balcoane, planșee și bazine sunt prezente la fiecare pas. Ai impresia că acele forme sunt din marmură sau ceară.

Ursul de peșteră. În peștera de la Chișcău s-au descoperit foarte multe oase fosile de urs de peșteră (Ursus spelaeus) , un mamifer specific ultimei glaciațiuni europene. Pleistocenul sau era glaciară corespunde în istoria umanității cu perioada paleoliticului. În zona Chișcău s-au descoperit oase de urs cioplite de oamenii paleoliticului.

Peștera Urșilor e considerată unul din cele mai bine studiate situri paleontologice la nivel mondial, scheletul integral de urs de peșteră descoperit acolo clasându-se în primele 10 din lume.

Ursul numit „de peșteră” locuia cu preponderență în cavități subterane, loc unde se adăpostea, își făcea culcuș și creștea puii. Masculul ajungea la 2,5 – 3 m lungime, 1,7 m înălțime și între 400-600 km greutate. Mamiferul era omnivor, consuma atât carne, cât și vegetale.

În Peștera Urșilor s-au descoperit numeroase oase fosile de urs (peste 100 de exemplare), în tot arealul peșterii, ceea ce demonstrează prezența acestor animale în acest loc timp îndelungat. S-au păstrat gropi de gestație și culcușuri, urme de scormonire, amprente de gheare, urme de frecare a corpului îmblănit, poteci bătătorite.

Vedeta sitului paleontologic fosil este scheletul unei ursoaice în conexiune anatomică, descoperit în rezervația științifică, adică nivelul inferior al peșterii. Oasele nu se aflau în cea mai bună formă de conservare, dar acestea au fost restaurate înntre 2002-2003. Scheletul pe care îl vedem azi expus în capătul galeriei „Emil Racoviță” este realizat din oase originale de urs de peșteră, dar aparținând mai multor indivizi.

Legenda propagată printre localnici și turiști este aceea conform căreia în timpul unei furtuni puternice grupul de urși s-a adăpostit în peșteră, intrarea fiind obturată de o stâncă în urma unui fulger. Foamea a condus către supraviețuirea celor mai puternici indivizi, ursul suprem fiind cel care a pierit ultimul, în poziția găsită de exploratori. E doar o legendă! Oasele s-au acumulat în timp, iar împrăștierea lor a fost făcută de șuvoaiele de apă care au curs prin galerii.

Concluzii și recomandări. Vă recomand să vă îmbrăcați cu un hanorac deoarece temperatura e destul de scăzută, iar turul chiar durează 45 de minute. Dacă faceți fotografii (chiar și pe ascuns) vă rog să nu folosiți blitzul și, de asemenea nu atingeți pereții sau formele carstice.

Apreciez această peșteră ca fiind cea mai frumoasă din România din perspectiva unui turist care nu a vizitat toate aceste fenomene carstice din țara noastră. Din punct de vedere estetic mi se pare a fi cea mai bogată cavitate subterană în structuri concreționare. Trebuie să avem grijă de această minunăție a Naturii având în vedere faptul că cei peste 30 de ani de exploatare turistică au început să își spună cuvântul, în subteran începând să aibă loc schimbări de climat, faună etc.

Voi reveni neapărat în Peștera Urșilor pentru a mă bucura de imaginile spectaculoase; doresc doar să privesc, nu să mă mai chinui să fac fotografii. Nu ratați acest obiectiv dacă ajungeți în Munții Apuseni.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.09.19 13:35:01
Validat / Publicat: 19.09.19 14:06:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BEIUȘ / CHIȘCĂU [BH].

VIZUALIZĂRI: 1588 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Formațiuni carstice - Peștera Urșilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48100 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.09.19 15:06:07]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[19.09.19 18:35:32]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Yolanda
[20.09.19 08:45:28]
»

@tata123: anul trecut m-am bucurat si eu de frumusetile acestei pesteri, am stat la o pensiune, Onelia, în Gârda de Sus si de unde faceam excursii zilnice (Rosia Montana, ghetarul Scarisoara, pestera Ursilor...). Am mai vizitat pestera Ursilor si in 1992, acum am observat ca sunt mai bine organizati, a aparut cladirea cu terasa unde se vând acum bilete, brosuri, am cumparat si eu acea brosura, pestera e bine întretinuta. pe aleea de coborâre sunt mici întreprinzatori cu produse facute în propria gospodarie plus alte suveniruri. Grupul de turisti a fost la fel de numeros, chiar daca ne adunam în jurul ghidului nu se auzea prea bine astfel ca la un moment dat am renuntat la explicatiile lui si am citit brosura acasa.

Vacante frumoase si interesante.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.09.19 09:07:52]
»

@Yolanda: O peșteră minunată prin formațiunile carstice pe care le oferă spre admirare privitorilor. Noi am auzit cea mai mare parte a explicațiilor și informațiilor oferite de ghid; drăguță e povestioara despre ursul care a încercat să iasă pe o gaură strâmtă, dar gabaritul nu i-a permis și a rămas înțepenit pentru totdeauna acolo, turiștii observând forma carstică care seamănă cu fundul mamiferului.

Data viitoare când voi ajunge la Peștera urșilor doresc să admir în voie toate formele create de Natură, fără a mă stresa să fac fotografii sau să mă înghesui în jurul ghidului.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.09.19 19:28:25]
»

Și eu aș zice că e cea mai frumoasă peșteră turistică de la noi. Are multe concrețiuni (speleoteme), variate, cu mare densitate, și e ușor de vizitat. Ceea ce poate avea ca efect pozitiv atragerea turiștilor către lumea peșterilor, iar ca efect negativ crearea falsei impresii că vizitarea unei peșteri e ca o simplă plimbare printr-un muzeu.

Nu e nimic rău în a avea cîteva peșteri în care turismul se practică „industrial”, cu condiția să avem cît mai mare grijă de protejarea lor. Pe lîngă beneficiile materiale, bune pentru economia locală, există, ca în cazul oricărui muzeu, beneficii culturale: publicul se familiarizează cu lumea subterană, înțelege o parte din minunile care pot exista în miezul rocii.

În fond, peșterile și cristalele sînt contribuția regnului mineral la varietatea și frumusețea lumii noastre.

Era cît pe ce, însă, să nu vedem nimic din toate minunile astea. Cînd s-a descoperit peștera, întreprinderea care exploata marmura acolo a decis dinamitarea ei cît mai urgentă, pentru a nu întîrzia producția. Au încercat și să astupe intrarea, dar vestea a ajuns repede la speologii din Ștei, care au păzit personal, cu schimbul, peștera nou descoperită. (Cu doi ani înainte, în aceeași zonă fusese descoperită, tot întîmplător, de către mineri, o peșteră superbă, Peștera din Valea Fagului, devastată aproape complet la scurt timp după descoperire, se pare chiar de mineri; iar în același deal cu Peștera Urșilor, exploatarea marmurii a distrus aproape complet o mică peșteră activă, Huda de la Chișcău, cunoscută din secolul 19, care făcea parte din același sistem cu Peștera Urșilor).

Implicarea speologilor a mers mai departe, ei reușind să convingă cadrele de conducere (pe „to'arșii de la județ”) de beneficiile economice aduse de amenajarea modernă a peșterii. Proiectul a fost aprobat, era prima peșteră de la noi modern amenajată, investiția urma să se recupereze în 10 ani. La un an de la inaugurarea din 1980 se recuperase deja 25%, atît de mare a fost interesul turiștilor, se pare rămas la aceleași cote pînă astăzi. S-au făcut planuri mari pentru extinderea modelului în toată țara, vizînd amenajarea mai multor peșteri pentru turism. Au cam rămas planuri, nu s-a mai amenajat nimic nou în țară în domeniul ăsta, la aceeași scară, pînă după anii 2010.

Am văzut și eu peștera de cîteva ori, și intenționez ca de cîte ori ajung prin zonă, dacă am timp, să repet vizita.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[25.09.19 09:17:58]
»

@abancor: Mulțumesc pentru completările aduse, ele completează imaginea peșterii de la Chișcău. Citisem și eu ceva despre pericolul prin care a trecut cavitatea nou descoperită în 1975 - din fericire, cu ajutorul speologilor, totul a fost salvat.

Pericolul degradării mediului subteran este din ce în ce mai prezent. Chiar în Peștera Urșilor au apărut semne ale intervenției umane în climatul, fauna și flora subpământeană, viteza formării concrețiunilor etc. Grija pentru păstrarea acestor comori carstice trebuie să fie permanentă, măsurile de prevenire să fie aplicate cu strictețe.

Și eu doresc să revăd Peștera Urșilor, mi-a plăcut foarte mult. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ux122078
[22.08.21 11:00:45]
»

Pestera este spectaculoasa dar omul nu sfinteste locul. Biletul s-a scumpit la 30 de lei, nu se acorda nicio reducere pt grupuri. Pt a-si vinde niste nenorocite de brelocuri, cd-uri cu poze, personalul sta mai ceva ca paznicii din inchisorile comuniste, pe turistii care vor sa faca fotografii cu splendoarea locului. Pt 2 lei castigati in plus pierd o promovare gratuita facuta de miile de vizitatori.

-

BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33
[22.08.21 11:32:39]
»

@ux122078:

Pt a-si vinde niste nenorocite de brelocuri, cd-uri cu poze, personalul sta mai ceva ca paznicii din inchisorile comuniste, pe turistii care vor sa faca fotografii cu splendoarea locului. Pt 2 lei castigati in plus pierd o promovare gratuita facuta de miile de vizitatori.

Dacă tot ai dat 30 lei pe biletul de intrare, nu era mai simplu să mai dai 2 lei şi să nu mai trebuiască să "furi" fotografii?

Pe saitul oficial al peşterii, pesteraursilor.ro, totuşi văd că scrie că nu se mai percepe taxă foto şi video încă din aprilie 2019.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.08.21 12:05:08]
»

@ux122078: Peștera Urșilor din Chișcău este o minunăție a Naturii și trebuie să ne bucurăm de ea chiar în condițiile în care Omul impune restricții și interdicții. E păcat să ne cramponăm de mici inconveniente, mai ales că în semiîntunericul peșterilor condițiile de fotografiat sun dificile (fie că e vorba de aparat foto sau telefon).

Pe site scrie ceva într-adevăr de eliminarea taxei foto, dar în august 2019 când am fost se percepea 20 lei biletul/adult și separat 15 lei/taxă foto. Probabil că au schimbat din nou regulile fără să actualizeze site-ul. Ideal este ca turistul să fie informat la timp pentru a lua deciziile pe care le consideră cele mai potrivite pentru el.

Vizitați Peștera Urșilor - e o splendoare subterană!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Urșilor [Chișcău]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050627946853638 sec
    ecranul dvs: 1 x 1