GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am ajuns la Peștera Urșilor în jurul orei 15.00 într-o zi de sâmbăta care se nimerise să fie și de Sf. Maria.
Până atunci ziua se dovedise deja a fi foarte lungă pt. că plecasem de dimineață din Beliș către Padiș și până seara trebuia să ajungem la Arieșeni (eram evident cu mașinile).
Peștera Urșilor constituia unul dintre obiectivele principale ale periplului nostru prin Apuseni și fenomenul carstic propriu-zis nu ne-a dezamăgit așteptările, ba din contră chiar, grandoarea peșterii a fost peste așteptări...
Peștera Urșilor trebuie văzută pentru că este spectaculoasă și foarte bine amenajată, spre deosebire de alte peșteri din țară. De asemenea deschiderea galeriilor vizitabile este impresionantă și iluminatul foarte bun.
Dintre peșterile vizitate de mine în decursul anilor, nu am decât un singur termen de comparație pentru P. Urșilor și anume peștera Perama Cave din Ioannina, Grecia. Din punct de vedere al formelor carstice și al dimensiunii sălilor, P. Urșilor este mai spectaculoasă decât peștera Perama. Din punct de vedere al modului în care se face însă vizitarea peșterii este totuși o mare diferență.
Poate am avut ghinionul să nimerim într-un weekend, în plină perioadă de concedii, plus o mare sărbătoare religioasă. Uitându-mă însă și pe alte review-uri am văzut că totuși organizarea unor maxigrupuri de vizitatori este o practică curentă la P. Urșilor.
Noi am fost cred penultima serie de vizitare din acea zi și eram “pe numărate” cel puțin 82 de persoane, cu vârste cuprinse între 2 și 65 ani. Ghidul evident era unul singur.
Nu știu de când așteptau formarea grupului cei care au fost primii sosiți după intrarea seriei anterioare, dar noi am ajuns printre ultimii așa că nu am mai stat decât vreo 10 minute până când a început defluirea către antecamera peșterii. Si pentru că lucrurile sunt foarte riguros organizate se intră unul câte unul prin poarta rotitoare de metal care contorizeaza electronic numărul total de vizitatori. Antecamera peșterii evident nu este dimensionată pentru atât de multe persoane și lumea se cam „sardelește” acolo minute bune până trec toate zecile de persoane de punctul de intrare.
In sfârșit intrăm în peșteră și reușim să auzim cât de cât primele explicații ale ghidului. Mai avem acest privilegiu doar o singură dată, în zona rotondei din jurul scheletului reconstituit al ursului de peșteră. In rest, grupul fiind mare și aleea betonată îngustă, coloana de vizitatori se deșiră pe vreo 50-60 metri, mai ales că majoritatea se opresc des pentru a face poze.
Ceea ce este foarte bine este că ghidul nu insistă să te grăbești sau să stai grupat (sau poate o face dar nu ai cum să-l auzi). Chiar și atunci când grupul se oprește și se poate cumva regrupa în jurul ghidului, zgomotul de fond (murmurul) este semnificativ, în principal datorită copiilor mici dar evident și adulților care în mod normal schimbă impresii și fac comentarii.
Este foarte bine că dimensiunea sălilor a permis și realizarea unui circuit, adică nu sunt decât 2-3 zone unde parcurgi aceași alee atunci când mergi către ieșire. Așa cum spuneam peștera este foarte bne iluminată, poate chiar prea bine iluminată. Spun asta pentru că la Perama cave nu era permis fotografierea cu blitz-ul și lumina ambientală era galbenă. Explicația era că lumina albă favorizează apariția unei ciuperci de culoare verde pe stâncă (ca un fel de mușchi). La P. Urșilor în câteva locuri am văzut pete verzi foarte accentuate, unele dintre ele părând a avea chiar aspect de fire de gazon. Dar din punct de vedere al turistului e foarte bine pentru că pozele au ieșit mult mai bine aici decât în peștera grecească.
Prețul biletului plus taxa pentru fotografiat (una de familie) sunt absolut comparabile cu prețul biletului la peștera de la Ioannina. 12,5 euro la noi, 14 euro la Perama Cave. Atâta doar că la greci am așteptat cam jumătate de oră se ne strângem 8 persoane și ghidul a dat explicațiile și în greacă și în engleză. Avantaj turistul!
RECOMANDARE: Vizitați neapărat Peștera Urșilor dar de preferat nu în weekend.
P. S. Nu mă înjurați dacă în extrasezon va trebui să așteptați 5-6 ore până se strânge un grup de 70 de persoane ca să puteți intra în peșteră.
Trimis de ebirsan in 28.08.15 16:07:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BEIUȘ / CHIȘCĂU [BH].
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ebirsan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.55371600 N, 22.56936700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Urșilor — scris în 10.05.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Lumea subpământeană a urșilor de peșteră — scris în 19.09.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 La Pestera Ursilor — scris în 19.08.17 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Din urs au mai rămas doar oasele — scris în 03.10.17 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Pestera Ursilor - cea mai bogata pestera turistica din Romania — scris în 16.03.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Vizita acasa la ursii de caverna — scris în 22.08.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Pe urmele copilăriei — scris în 06.08.16 de cristina.eu din GALATI - RECOMANDĂ