ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.12.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2008
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Pestera Ursilor - capodopera naturii

Ilustrație video-muzicală
Jean Michel Jarre ...Der flug

TIPĂREȘTE

In vara anului 2008 am facut un tur de tara care a inclus si zona Apusenilor, mai precis Arieseni, unde am si stat pentru cateva zile la Pensiunea „Izvorul Ariesului” despre care am scris aici. In acest review voi face referire doar la Pestera Ursilor pe care personal o consider cea mai frumoasa dintre pesterile din tara noastra.

Intr-o dimineata frumoasa am decis sa mergem la pestera, nici unul dintre noi nu o mai vizitasem, eram curiosi, stiam foarte putine elemente despre ea, mie intotdeuna mi-au placut pesterile si se pare cea mica imi calca pe urme vazand prin toate grotele si locurile intunecate noi posibilitati de explorat.

Traseul de la Arieseni a fost destul de frumos prin vaile Ariesului catre Vartop pe DN75, apoi pe superbele serpentine pana in localitatea Baita (atentie aici la copii, cum trotuare nu sunt iar casele ajung la sosea, ei se joaca direct in strada) si apoi Nucet iar de aici aproximativ 12 km pana in localitatea Stei. De aici ne continuam drumul pe DN76 catre Rieni unde intalnim un indicator catre Pestera Ursilor, trecem pe langa Fabrica de sucuri, apoi iesim de pe drumul national catre localitatea Chiscau, care se afla imediat in vecinatatea pesterii.

Dupa achitarea taxei de parcare ne lasam masina in apropierea unui restaurant dragut unde ne hotarasem sa servim dejunul dupa iesirea din pestera. In parcare se aflau si cateva autocare scolare, ma impacientasem putin stiind ca in pestera se accepta doar grupuri pana in 50 persoane iar daca erau multi copii aveam de asteptat binisor.

Din zona parcarii catre intrarea in pestera este ceva de mers insa de o parte si de alta a drumului intalnim numeroase tonete cu suveniruri de la haine populare pana la gemuri si siropuri din fructe naturale, dar si palinca. Unele dintre cele mai cautate tarabe sunt cele cu roci geologice si pietre semipretioase. Ele te insotesc apropape pana la intrarea in pestera pe o alee pietonala unde se urca destul de abrupt. Iesirea este pe o alta parte, oarecum prin spate dar la un moment da in acelasi drum.

Cred ca este una dintre cele mai moderne intrari in pestera, ma asteptam ceva asemanator Dambovicioarei sau Scarisoarei, aici in schimb aveam in fata o constructie pe trei etaje binenteles cu o firma impunatoare pe care era trecut si sponsorul principal al amenajerii, fabrica pe langa care tocmai trecusem.

Am pasit inauntru si cu multa bucurie am constatat ca grupurile de copii deja erau in pestera iar inaintea noastra se mai aflau doar cateva persoane, deci n-aveam cum sa asteptam prea mult. Nu mai retin exact cat am platit pe bilet, parca ceva in jur de 15 lei, iar pentru cea mica nu am platit nimic. Ni s-a spus ca avem de asteptat in jur de 20 de minute, am fost invitati la etaj sa servim ceva de la barul amplasat acolo, fetele au vrut inghetata iar noi ne-a delectat cu cate o cafea mare.

Intrarea in pestera seamana cu pasirea intr-o alta lume, o usa de lift care se deschide si apoi pasim intr-o lume a grotelor si a pesterilor, lasand civilizatia in spate. Este o senzatie SF dar foarte reala acolo. Dincolo de usile metalice, cei aproape 50 de turisti care pasim inauntru, intalnim un aer rece, mult intuneric si mai ales multa liniste. Se aude doar vocea ghidului care incepe sa ne explice formarea pesterii. Vocea ei stridenta este amplificata de ecou si creeaza o senzatie ciudata, parca acea voce se aude din toate directiile.

Cu noi au intrat trei persoane in afara de ghid, una fiind in fata, cea care aprinde luminile cand grupul ajunge sa treaca prin acel loc, si doua in spate, una care se ocupa de stinsul luminilor a doua de eventualele nereguli ale turistilor (depasirea balustrazii, atingerea exponatelor, etc).

Ghidul isi face datoria de la inceput si pana la sfarsit vorbind aproape non-stop, raspunzand si la intrebari. N-au fost prea multe, semn ca explicatiile au fost pe cat de interesante pe atat de bogate in amanunte.

Astfel am aflat ca pestera a fost descoperita accidental ca urmare a unor dinamitari dintr-o cariera de marmura, o perioada mare de timp a fost inchisa datorita cercetarilor speologice si geologice efectuate in interior, pestera este dispusa pe doua paliere, doar cel superior fiind amenajat si destinat vizitarii. Partea inferioara este deocamdata inchisa, inca se fac studii geologice, insa se doreste ca in curand sa fie deschisa vizitarii, dupa ce se va amenaja iar exponatele vor fi protejate. Astfel, pestera Ursilor va fi una dintre cele mai mari si apreciate pesteri din Europa, an de an foarte multi turisti straini vin special pentru a vizita aceasta frumoasa pestera inscrisa in catalogul celor mai frumoase pesteri din lume.

De-o parte si de alta exista balustrazi de siguranta dispuse pe podete metalice, astfel orice vizitator de orice varsta este intr-o deplina siguranta. Lumina asa cum am spus se aprinde in zona in care se gasesc turistii si ghidul iar aici trebuie spus ca nu este luminat doar podetul metalic ci si exponatele cele mai frumoase, desi am vazut cateva stalactite imense si foarte frumoase care nu erau luminate. Unul dintre insotitorii ghidului ne-a povestit ca acelea sunt in conservare iar lumina nu le face bine.

Temperatura este in jur de 10 grade, eu am intrat in maiou si am iesit cu o bluza de trening si cu buzele vinete, ceea ce nu mi-a placut a fost faptul ca la o asemenea pestera vizitata de zeci de mii de turisti anual nu au amplasat balustrazi din inox, cele existente, din fier sunt vopsite (e adevarat, in bronz) trimestrial datorita corodarii masive din interior.

Prima galerie este Galeria Ursilor, se spune ca aici si-au gasit sfarsitul peste 140 de ursi dintr- specie care astazi nu mai exista in Carpati, se crede ca datorita unor cataclisme naturale iesirea din pestera s-a obturat iar ei au ramas prizonieri acolo unde au aplicat legea junglei. Cel mai tare supravietuieste. Dovada stau urmele lasate de ghearele lor pe peretii pesterii si craniile din diferite grote micute unde traiau.

Coboram cateva trepte si ajungem la o noua pasarela unde atunci cand se aprind luminile descoperim numeroase stalactite si stalagmite care ne incanta prin frumusetea si diversitatea lor. Multe forme interesante care dau nastere unui tablou impresionant, blitz-urile sunt aprinse non-stop, la un moment dat nici nu mai este nevoie de lumina. Ni se spune ca suntem in Galeria Emil Racovita, doar aici putem observa formele aproape artistice ale stalagmitelor. Fiecare ansamblu artistic creeat de natura poarta un nume, dar imi este imposibil sa mi le mai amintesc asa cum ni le-a explicat ghidul atunci.

Catre sfarsitul galeriei intalnim un schelet de urs foarte bine conservat, culcat pe parte dreapta, probabil murind in somn. Aici s-au gasit si schelete ale altor mamifere, stalagmitele si stalactitele sunt numeroase, chiar foarte numeroase, exista si bazine cu apa iar peretii sunt aproape plati si foarte inalti, privind catre „plafonul” pesterii descoperim adevarate opere de arta intruchipate in stalactite formate in urma cu mii de ani. Este un tablou care rar iti este dat sa-l intalnesti in alta parte, este un tablou pe care cu siguranta nu-l vei putea uita mult timp.

Pasii ne poarta catre ultima galerie numita Galeria Lumanarilor una dintre cele mai spectaculoase din intreaga pestera. Aici facem jonctiunea cu grupul care a vizitat o alta parte a galeriei, prin nord si care se pregateste pentru iesire.

In aceasta galerie „paznicii”nostrii dau dovada de exces de zel, fiecare copil care atinge una dintre stalagmitele din apropierea balustrazii este atentionat sa nu o mai faca.

Intr-adevar, sunt opere de arta, chiar daca ar fi fost lucrate manual tot n-ar fi fost asa de frumoase, de un alb imaculat pe ici pe acolo cu nuante maronii deosebit de placute.

Iesirea din pestera se fce printr-un tunel, la capatul ei gasim o usa alba din aluminiu prin care pasim la lumina, la caldura, la viata si libertate.

In partea stanga descoperim toneta celui care a intrat pentru prima data in pestera dupa dinamitarile din zona, minierul Traian Curte a fost primul care a coborat si a ramas surprins de marimea si frumusetea pesterii. Am avut si eu prilejul sa fac o poza cu acest minier care fetei mari i-a dat si un autograf. Pe taraba dansului am descoperit o descriere scrisa chiar de el, cateva carti dar si vederi si cd-uri cu prezentarea pesterii.

Apoi am coborat catre zona in care se afla masina noastra parcata, am servit masa la un restaurant, apoi ne-am intors in Arieseni pentru a planifica urmatoarea excursie pentru a doua zi – Pestera Scarisoara!

Pentru mine si fetele mele, Pestera Ursilor reprezinta cea mai frumoasa pestera pe care am avut bucuria sa o vizitez, cu siguranta este un loc minunat si maret unde puteti petrece o ora din viata voastra admirand capodopera naturii: miraculoasa si fascinanta!

Vacante frumoase oriunde va veti afla!


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 10.12.10 10:04:38
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3994 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea in Pestera Ursilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

santana*
[10.12.10 10:11:53]
»

Salutare Ovidiu! Despre pestera de la Limanu ne poti spune ceva? Te-n intreb pentru ca n-am gasit nimic pe AFA referitor la ea (sau nu stiu eu sa caut) si e aproape de orasul tau... Datele de pe net sunt seci. Stiam ca accesul este permis doar speologilor. Poate stii tu mai multe. Oricum, la vara, vreau sa dau o raita pe acolo.

biancuta
[10.12.10 10:36:12]
»

Foarte mult mi-am dorit anul acesta sa ajung aici, dar timpul nu mi-a permis, insa va trebuie sa vizitez si eu pestera. O prezentare excelenta, cu foarte multe informatii utile! Felicitari! Astept validarea pozelor! Un vot de 2400 pma!

Cristian_h*
[10.12.10 10:39:24]
»

@pepsi70ro, asa credeam si eu ca Pestera Ursilor este cea mai frumoasa din Romania, asta pana sa discut cu un prieten care face parte dintr-un club de speologie si care mi-a spus ca in 1984 (sper sa nu ma insel) a fost descoperita una din cele mai frumoase pesteri din Europa multi spun ca ar fi chiar cea mai frumoasa, este vorba de Pestera Piatra Altarului din Padis Muntii Bihorului, despre care Jaques Yves Cousteau a facut un documentar, se pare ca este un paradis al cristalelor, din pacate deocamdata nu este introdusa in circuitul turistic, in prezent in aceasta au loc doar vizite pentru cercetare stiintifica!

Sanziana
[10.12.10 10:58:52]
»

mereu mi-am dorit sa ajung aici, astept si pozele cu nerabdare

webmaster13
[10.12.10 11:04:12]
»

Iata si propunerea muzicala, se poate schimba la cerere!

sandu.53
[10.12.10 12:14:18]
»

foarte frumos review-ul despre pesterea Ursilor! am citit pe site atatea review-uri despre pesterile din Romania incat s-ar putea crea o sectiune speciala dedicata acestora! E o bogatie turistica formidabila pe care cred ca nu o intalnim in prea multe tari din jurul nostru! felicitari pentru review, fotografii...

Alina Morar
[10.12.10 12:25:48]
»

Imi place mult cum ai descris aceasta pestera pe care am vizitat-o si eu o data. Ghidul nu e cumva fiul celui care a descoperit pestera? Eu asa tin minte.

Si eu am aflat ca exista undeva, in Apuseni, o pestera despre care vorbea Cristian h, dar eu stiu ca e secret locul unde e amplasata si ca nu va fi vizitabila niciodata, tocmai pentru a o proteja. Asta am auzit eu.

dorgo
[10.12.10 13:09:43]
»

Pestera Ursilor m-a impresionat, e cea mai frumoasa din tara iar Scarisoara m-a deceptionat, nu se ridica la celebritatea ce i se atribuie in mass-media... cel mai fidel organ de simt e ochiul si cele mai multe aprecieri omul le face prin acest organ. Pestera Ursilor a fost pt mine "dragoste la prima vedere"...

adryana
[10.12.10 15:35:35]
»

felicitari, mi-ai rascolit amintiri de demult, cand eleva eram am mers de cateva ori acolo, la Pestera Ursilor, pe drumul de la Oradea, Baile Felix si mai departe, am stat si eu si m-am gandit cum se cheama acea stalagmita uriasa, am incercat aduceri aminte, s-ar putea sa fie vorba de ,,ganditorul'', stiu ca se gasesc si ,,Alba ca Zapada si piticii ", printre altele, ... ghidul care ne-a indrumat prin pestera atunci la un moment dat a stins toate luminile si cu o bagheta a lovit intr-o stalactita si am auzit un sunet placut de clopotel. Mai stiu ca in zona langa pestera se afla atunci si o pastravarie, de unde am luat peste, nu stiu daca azi mai exista, dar e un loc care merita vazut... un vot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
anadragusin
[10.12.10 15:43:33]
»

Si eu imi doresc sa vizitez aceasta pestera despre care am auzit numai lucruri frumoase si acum am mai citit si review-ul tau. Felicitari autorului pt. bogatia de amanunte oferite!!!

hlli
[10.12.10 15:58:53]
»

Dintre pesterile ce pot fi vizitate de turisti, cu sigranta este cea mai frumosa pestera de la noi. Este miraculos de frumoasa!!!

De-a lungul timpului, eu am vazut-o in mai multe rinduri si de fiecare data m-a impresionat in mod deosebit. La fiecare noua incursiune parca descopeream ceva nou, altceva decit vazusem datile trecurte. Cu cit grupul de vizitatori este format din mai putine persoane, cu atit parca informatiile ce vin din partea ghidului sunt mai multe. Are timp sa raspunda la intrebari …... nu este asa grabit……Am avut norocul, ca in repetate rinduri, sa am parte de acelasi ghid…... vorbaret, spiritual, nu parea a fi plictisit de munca lui, raspunzind la orice intrebare, chiar daca era o “prostioara” acea intrebare. In unele dati, ghidul propunea turistilor sa spuna ce “vad” intr-un anumit grup de stalagtite sau stalagmite. Raspunsuruile erau asa de diferite …... Fiecare cu "viziunea” lui…...

@pepsi70ro, privitor la faptul ca „paznicii nostrii dau dovada de exces de zel” mi se pare firesc. Este mare pacat sa deteriorezi ce natura a creat in de atitia amar de ani!!! Dupa cum ai vazut in pestera Ursilor, totul este natural, mina omului nu a intervenit cu nimic, nu se vad stalagmite rupte si apoi alipite ca sa para “originale”.

Pestera Ursilor este si va fi unul din locurile unde ma voi duce cu mare placere, in repetate rinduri, chiar daca am vazut –o de o sumedenie de ori.

@Alina Molnar, despre Pestera Altar poti afla foarte multe prin intermediul internetului. Este mare pacat ca nu poate fi vizitata. Eu sper insa, sa nu treaca prea multa vreme si sa fie pusa in circuitul turistic. Poate mai prind si eu timpul acela!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
luciaoradea
[10.12.10 18:41:46]
»

Felicitari pt grija la detalii si pozele minunate!

Datorita zonei in care locuiesc am vizitat Pestera Ursilor de mai multe ori pana acum si mi se pare intr-adevar cea mai frumoasa de la noi. Poate e si un pic de patriotism local, nu? Asa ca ma bucur cand citesc ca si altora li se pare minunata!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[10.12.10 19:48:27]
»

@santana, despre pestera de la Limanu prea multe nu cunosc nici eu, n-am vizitat-o si nici nu stiu daca se poate vizita, ma voi interesa...

@biancuta, sper din toata inima sa vizitezi aceasta pestera, este intr-adevar ceva deosebit plamadit de natura

@Cristian_h, habar n-aveam despre aceasta pestera, sper sa se poata vizita candva, ar aduce un plus substantial turismului nostru

@sanziana, poate reusesti sa ajungi cu Darius aici anul viitor, i-ar place. La multi ani pentru el!

@webmaster13, faina melodia, multumesc

@sandu. 53, deja este incadrata intr-o categorie destul de larga la Pesterile Romaniei

@Alina Morar, noi am avut un ghid femeie, nu era barbat, deci nu stiu daca era si fiul lui Curte, dar am fost foarte multumiti de explicatiile ei.

@dorgo, si eu o consider cea mai frumoasa... dar din cele pe care le-am vazut, este posibil sa fie altele mai frumoase, ramane sa le descopar...

@adryana, cred totusi ca Alba ca zapada, in jut mai erau cateva stalagmite micute;

@anadragusin, sper sa-ti placa aceasta pestera asa cum ne-a placut si noua;

@hlli, si eu sunt de acord ca se impune prezenta cuiva care sa atraga atentia si pentru a pastra aceste valori naturale.

@luciaoradea, intr-adevar este minunata si este de datoria noastra sa o promovam.

Multumesc tuturor pentru aprecieri, cei care n-au vizitat-o pana acum este timpul sa o treceti pe o lista must see cat mai recenta.

Multumesc.

ileanaxperta*
[10.12.10 20:40:11]
»

AmFostAcolo, in vara lui 1981, in ultima mea tabara de liceu. Fiind la Abrud, am facut o superba excursie care a cuprins si vizitarea Pesterii Ursilor. M-a fermecat pot spune, doar in doua cuvinte. De atunci tot am mai dorit sa ajung acolo, dar...

Felicitari infinite, pepsi. Citindu-ti impresiile, am calatorit acum, chiar si virtual, inca o data in acel taram pierdut dar mereu regasit si atat de iubit de turisti. Iti multumesc. Numai bine!!!

trandafir 1970*
[11.12.10 00:38:00]
»

Este cea mai frumoasa pestera a nostra-care este inclusa in circuitul turistic! Dupa ce am vazut Pestera Ursilor, Pestera Muierii mi s-a parut mai... banala. Foarte frumos povestit, mi-am reamintit si eu galeriile pe unde am trecut!

magdalena
[11.12.10 16:22:38]
»

Si eu am vazut aceasta pestera tare demult! Mi-ar place sa o revad!

geosler
[11.12.10 20:52:40]
»

Pestera Ursilor cred ca e cea mai frumoasa si cel mai bine amenajata dintre pesterile de la noi, am vizitat-o si mi-a placut in mod deosebit.

Felicitari pentru faptul ca ai descris-o atat de frumos!

romanitzaa
[12.12.10 20:30:30]
»

Este prima pestera pe care am vizitat-o (cand eram in clasa a treia) si mi-a placut enorm.

Mi-a placut mult cum ai descris-o!

Pestera de la Limanu nu este amenajata pentru vizitatori si are un soi de poarta din fier cu lacat la intrare.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[13.12.10 09:01:40]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri, daca aveti posibilitatea nu ratati aceasta pestera extraordinara. Merita!

geta10
[13.12.10 09:31:27]
»

Felicitari! si eu am fost anul acesta la Pestera Ursilor dar nu as putea sa il descriu cu atatea detalii ca si tine

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
15 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, Alina Morar, anadragusin, biancuta, dorgo, geosler, geta10, hlli, ileanaxperta*, luciaoradea, magdalena, romanitzaa, sandu.53, santana*, trandafir 1970*
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Urșilor [Chișcău]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061322927474976 sec
    ecranul dvs: 1 x 1