GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cum se ajunge?
Accesul catre Pestera Meziad se face din Beius, judetul Bihor. Parasim DN76 / E79 conform indicatorului din oras, catre stanga cum vii dinspre Oradea. Urmam DJ764 prin Delani si Petreasa pana in Remetea pe o distanta de 9 km, apoi viram catre dreapta pe DJ764C conform indicatorului din intersectie pentru inca 13 km. Ultimul kilometru, dup ace depasim Cabana Meziad, este neasfaltat, drumul forestier de urmat neridicand insa problem de deplasare cu autovehiculul. Ajungem intr-o parcare semnalizata, gratuita. De aici pana la intrarea in pestera avem de parcurs 300 metri pe jos, ultima portiune care incepe cu traversarea unui pod din lemn fiind un scurt urcus abrupt amenajat cu parapeti din lemn. De la podul din lemn se vede deja imensa deschidere a Pesterii Meziad. Urcusul se sfarseste in dreptul unei cabane verzi.
Program de vizitare, bilete
Atentie! Acesta este programul afisat la cabanuta de la intrarea in pestera si este diferit de cel afisat pe site-ul pesterii.
Intre 16.09 si 14.06 deschisa intre orele 10:00 – 17:00;
Intre 15.06 si 15.09 deschisa intre orele 10:00 – 18:00.
Ultima intrare cu o ora inaintea inchiderii.
Lungimea vizitabila: 1100 m.
Bilete intrare: adulti - 20 lei / copii 5 – 14 ani - 10 lei / grupurile mai mari de 20 persoane beneficiaza de 5 lei reducere de persoana. Nu se percep taxe pentru fotografiere si filmare.
Este o pestera amenajata, iluminata, care se viziteaza doar cu ghid. Grupurile pleaca din ora in ora la ore fixe (:00).
Vreau sa multumesc ghidei care a fost generoasa si a oferit lui Emi intrarea gratuita. E adevarat ca sin oi ne-am aratat interesati de informatii si la sfarsit i-am multumit in mod deosebit.
Vizitarea pesterii
Cercetata in urma cu mai bine de 100 de ani, Pestera Meziad a fost considerata mult timp cea mai mare si cea mai frumoasa pestera de pe teritoriul Romaniei.
Pestera se viziteaza numai cu ghid. Intrarea are o deschidere imensa asa cum se vede foarte bine in poze. Traseul de vizitare parcurge oarecum forma cifrei 8 si ne conduce la doua etaje ale pesterii. Pestera este una uscata, poate dintre cele mai uscate vizitate de mine, luand in considerare doar pesterile de dimensiuni mari si medii. Galeriile sunt deosebit de inalte, cee ace in putine pesteri intalnesti pe o lungime atat de intinsa. Admiram si aflam despre stalactite, stalagmite si coloane. Natura a creat forme spectaculoase pe care fiecare este liber sa le asemuiasca cu ce doreste. Ghida ne-a scos in evidenta formatiunile spectaculoase si ne-a povestit despre numele lor. Am intalnit si lilieci pe care este indicat sa nu ii deranjam pe cat posibil. Spre deosebire de alte pesteri amenajate, aici s-a trasat pe cat posibil traseul pe piatra, nu pe podete.
Vreau sa remarc serviciul de ghidaj de foarte buna calitate.
La iesirea din pestera am citit mai multe panouri informative completandu-ne sau confirmand informatiile stiute sau primite de la ghida. Am structurat cateva din acestea mai jos.
Viata in mediul subteran
Citim despre caracteristicile mediului subteran. Este vorba in special de cavitati sapate in calcar. Aici domneste intunericul. Spre sfarsitul vizitei in pestera electrificata, ghida a stins toate luminile, ca sa ne demonstreze cat de patrunzator este intunericul subteran. Alte caracteristici sunt umiditatea, temperature si concentratia de oxigen, care sunt in general constante. In subteran sunt putine surse de hrana, ceea ce il face un mediu pe care omul nu l-a ales pentru viata. Totusi exista animale si bacterii, unele foarte importante pentru stiinta.
Dintre vietuitoarele care se impaca cu viata de pestera, unel traiesc numai partial in acest mediu. Pestera este in acelasi timp si adapost pentru acestea. Intre ele se Numara paianjeni, tantari, fluturi, dar mai ales liliecii.
Lilieci din 12 specii traiesc in Pestera Meziad. Unele colonii de lilieci sunt foarte numeroase, fiind formate din sute de indivizi. Ne amintim de la zoologie ca liliacul este singurul mamifer zburator si ca le comunica prin ultrasunete pe care noi oamenii nu le percepem. Ei sunt sis asa numiti indicatori ecologici, intrucat sunt foarte sensibili la poluare. Un liliac consuma intr-o noapte insect in greitate egala cu cea a a corpului lor. Excrementele lor numite “guano” sunt ingrasamant natural si din mai multe pesteri populate cu lilieci se scot tone de guano.
Pesterile adapostesc si locuitori permanenti. Sunt coleoptere sau crustacee, de exemplu. Datorita intregii vieti petrecute in acest mediu, ei nu au ochi sau functia acestora este minimizata.
Istoricul Pesterii Meziad
Prima explorare a Pesterii Meziad dateaza din anii 1857 – 1862 si I se datoreaza geologului austriac Schmidl. Acesta a desenat si prima harta a pesterii insumand galerii in lungime de 1,15 km. Primul ghid turistic care prezinta detaliat Pestera Meziad dateaza din 1903 si apartine lui Gyula. Cele mai multe cercetari apartin insa renumitului Emil Racovoita, fondatorul biospeologiei si al primului Instatitut de Speologie din lume, la Cluj. Cercetarile au avut loc in anii 1921 – 1929. Au urmat alti cercetatori care au fost atrasi de Pestera Meziad. Ultimele date despre lungimea pesterii mentioneaza 6.292 m.
Alte informatii puteti gasi aici:
O vizita la indemana oricui care merita facuta macar o data in viata.
Rog inserare:
Multumesc.
Trimis de Dan&Ema in 04.10.17 19:34:29
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.76285346 N, 22.47746433 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dan&Ema:
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Dan&Ema: Interesantă incursiune în lumea speologilor... România are câteva peșteri frumoase... mulțumim pentru descriere. O particularitate a Peșterii Meziad este faptul că etajele nu sunt paralele, ci transversale.
Profesorul Ion Simionescu, cunoscut geograf și geolog, scria în revista „Natura” din 1940 despre peșterile românești („palate subpământene”):
... Peșterile, castele subpământene săpate de neastâmpărata putere a apei curgătoare, nu numai că cuprind feerice încăperi din care s-au inspirat multe din poveștile cu palate fermecate, dar stau și la începutul civilizației omenești. Din întunericul lor, scânteia cremenei a dat focul, cea mai de seamă descoperire a omului, putere pustiitoare când e sălbatică, dar făuritoare de minuni tehnice, când e stăpânită și condusă de om.
Peșterile nu reprezintă numai taina necunoscutului, întunerecul ce înfricoșează, locuința balaurului cu multe capete care a necăjit atâta pe Iorgovan, fantasticele podoabe făurite de natură, maestră în toate, ci și leagănul omenirii, începutul depărtat al civilizației ei.
@tata123:
Eu am o deschidere si o curiozitate, o atractie sa vizitez pesteri. Asta se datoreaza dirigintelui si profesorului meu de biologie din scoala, Serban Sarbu, biospeolog, om de stiinta cu recunoastere internationala, care lucreaza astazi in SUA si pe care l-am revazut in tara in urma cu vreo 2 luni si care a contribuit la descoperirea si cerectarea Pesterei Movile din Dobrogea impreuna cu Cristi Lascu, unde studiind formele de viata intalnite a contribuit la extinderea cunostintelor existente la acea data in acest univers al cunoasterii subpamantene la nivel mondial.
""In 1996, Pestera Movile este luata in vizorul NASA care impreuna cu cercetatorii romani lucreaza la pestera, interresul fiind maxim, asemanarea cu fosele vulcanice de pe Marte fiind evidenta. Odata lucrarile terminate cercetatorii romani au fost "furati" de NASA:-) "". cf speologie.org/pe%C5%9Ftera-movile.
Mai apoi si parintii au intretinut pasiunea pentru drumetii, asa ca am tinut aproape de pesteri, fara a vizita vreo pestera ca si specialist, ca si speolog.
@Dan&Ema: Dan, in primul rand te felicit pentru vizita facuta avand alaturi 113 copii dupa cum spui tu, pe unul dintre ei l-am vazut, nu i-am remarcat insa pe ceilalti 112 .
Pestera aceasta nu am vazut-o si daca voi ajunge anul viitor prin zona nu o voi rata. Cat despre dragostea ta pentru natura pe care spui ca ai capatat-o de la profesorul tau asta ar trebui sa dea de gandit profesorilor pe care ii avem. Avand in vedere ca anul viitor juniorul meu da BAC-ul l-am intrebat cum facem cu limba romana si m-a intrebat daca nu poate sa faca tot cu doamna cu care a facut si pentru capacitate (si cu care a facut si cel mare pentru BAC)?
Asta inseamna aprecierea cunostintelor si a daruirii unui profesor. Dupa prima sedinta atat el cat si partenera de la dansuri (merg impreuna la meditatii) au spus "Se vede ca doamna de romana stie multe"
Profesorii ne pot face foarte usor sa ne placa sau sa ne displaca o materie.
In afara materiilor precum limba romana si matematica de care ne tot lovim foarte important pentru noi ar fi sa stim si ceva istorie, geografie, biologie, atunci am aprecia mai mult si poate ca am respecta mai mult ce ne inconjoara.
Hai sa ne intoarcem la subiect ca am deviat insa imi pare rau cand vad ce se intampla in jurul nostru.
Spre rusinea mea am auzit de pestera, insa pana la articolul tau nu cred ca am mai citit vreunul asa ca azi am avut de parcurs o noutate.
Pestera pare foarte interesanta si ma bucur ca l-ai dus pe Emi acolo si avand in vedere dragostea voastra pentru natura sunt convinsa ca si copiii tai o vor indragi.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu:
”
@Dan&Ema: Dan, in primul rand te felicit pentru vizita facuta avand alaturi 113 copii dupa cum spui tu, pe unul dintre ei l-am vazut, nu i-am remarcat insa pe ceilalti 112.
Din cauza acestui pasaj al tau, alti cititori nu vor mai vedea ca am fost cu 113 copii! Multumesc!
Profesorii au sau nu au har. Eu celor cu har le mai spun dascali, cu toate ca nu asta e definitia dascalului, dar sa se diferentieze.
Daca ajungi in zona sa nu ratezi nici Pestera Ursilor, dupa mine cea mai frumoasa si bogata pestera vizitabila din Romania, despre care nu am sa mai scriu acum desi am vizitat-o din nou in aceasta vacanta, ba chiar cu toata familia de data aceasta. Am scris mai demult aici:
Multumesc de ecoul bogat in mesaje valoroase, de lectura si de vizita.
Numai de bine!
@Dan&Ema: Te-ai scos cu copiii , cat despre Pestera Ursilor pot spune ca erai mic copil cand am vazut-o eu , caci am vazut-o la doar doua luni dupa punerea ei in circuitul turistic, asa ca iti dai seama in acele vremuri cat de fascinata am fost sa vad asa ceva in tara mea.
Insa era si in planul de anul acesta pentru copii, poate va intra in planul pe anul viitor.
Sa ne auzim numai de bine.
@Dan&Ema: Frumoasă peșteră, interesant articol. L-am citit pe nerăsuflate! (unde-s cei 111 copi? Că pe doi i-am văzut: Emi și Dan)
Lăudabilă inițiativa ta de-a-l iniția pe Emi. Asta ar face parte din Inițiere? Ema și Denisa n-au fost cu voi?
Cu o lampă din aia din P25 am văzut și eu prima dată peștera Meziad, în vara lui 2000. Ghidușul avea vreo 3, ne-a dat 2 nouă, celor din grup (eram vreo 5 inși), ne-am ajutat și de lanterne, și am purces la drum. Pe atunci traseul de vizitare era ceva mai lung. Cu lămpile în mîini, încercam să vedem hăurile despre care povestea ghidul (și care sînt mult mai bine puse în valoare acum).
Doresc oricui (pasionat, evident) să vadă măcar o peșteră la lumina flăcării de carbid (acetilenă). Este o cu totul altă atmosferă, o lumină caldă, un dans al umbrelor, ceva de neuitat. Mi-am luat și eu cască cu arzător și l-am și folosit de cîteva ori, pur și simplu de plăcere. Doar de cîteva ori, căci lenea, a naibii, își bagă coada: e mai simplu să apeși butonul lanternei decît să pregătești lampa cu carbid.
Amenajarea actuală a peșterii e o nouă ispravă bihoreană. Oamenii ăștia nu se lasă, domnule! În ultimii ani au amenajat Peștera Unguru Mare, au deschis vizitării uimitoarea peșteră cu cristale de la Farcu (tot în Roșia, aproape de Meziad, probabil ați fost și acolo), au reamenajat Meziadul și ultima știre e că vor să amenajeze un traseu turistic și în Vîntului (cea mai lungă peșteră din țară, cu galerii de peste 47 km - sigur, de vizitat pesemne se va vizita vreun kilometru, maxim doi). Toate sînt ideile și eforturile unei echipe coordonate de speologul orădean Viorel Lascu (doar potrivire de nume cu Cristian Lascu).
La Meziad, în afară de amenajarea interioară, care pune mult mai bine în valoare imensitatea hăurilor subterane (mai ales în zona unde se spurapun galeriile, greu de perceput în măreția lor înainte de iluminarea peșterii), e ecologică și ajută și turiștii mai neantrenați (scara de la început e comodă, înainte era o ruginitură, cu trepte înguste, parcă și fără balustradă), au fost foarte inspirați și la exterior, construind un nou acces, în locul celui vechi, care era pe firul văii de sub portal, astfel încît perspectiva din vale asupra peșterii este cea „originală”, nealterată de potecă și alte amenajări (care acu sînt mai în lateral).
Peștera merită vizitată fără îndoială, chiar dacă nu este așa frumos concreționată ca altele, dar are alte caracteristici care o fac o raritate printre peșterile turistice de la noi: măreția sălilor, care continuă multe zeci de metri după intrare, și „podul natural” (zona unde se suprapun galeriile). O altă raritate este coloana aceea strîmbă (poza 32), provenită dintr-o stalactită deviată, care a crescut așa din cauza prezenței unui curent de aer constant timp de sute de ani (calcarul se depune pe partea dinspre care bate aerul, deci stalactita crește „contra curentului”). Asta din Meziad e dată exemplu cînd vine vorba de asemenea stalactite.
Pe urmă e vechea vatră de foc: o fisură care duce pînă afară, străbătînd toată roca de deasupra. Cumva, oamenii ce trăiau acolo au descoperit asta și se pare că făceau focul acolo, pentru că fumul ieșea prin acea fisură. Pe vremea carbidului, ghizii demonstrau asta ridicînd lampa la tavan, iar fumul se grăbea în sus, dispărînd în masa calcarului. Cred că asta se petrece în poza 24.
În final fac și o recomandare de lectură: de la centrul turistic (căsuța verde din P08) se poate cumpăra Cartea Peșterii Meziadului, care apoi poate fi o lectură plăcută pe parcursul vacanței. E o broșură de 64 de pagini, cu multe ilustrații, bună introducere în lumea peșterilor în general: are un capitol scris de un geolog, altul de un biolog, altul de un arheolog etc., tratînd pe scurt toată problematica speologiei, de la cartarea peșterii la cercetările ulterioare, săpături, ecosistem etc. cu desene, schițe, poze istorice, reproduceri ale unei hărți vechi a peșterii, hărți ale zonei, reconstituiri ale obiectelor descoperite și tot așa. Un bravo și pentru ideea și realizarea acestei monografii!
@Zoazore:
Aici au fost doar cei doi copii: Dan si Emi.
Se poate spune ca aceasta vizita continua serialul "initiere in dragoste pentru munte, pentru natura".
Pesterile nu sunt o noutate pentru Emi. Am mai fost cu el atat in pesteri amenjate cat si neamenajate,
Cu siguranta Meziad este o alta dimensiune, este altceva, este grandioasa. La asta s-a adaugat cateva zile mai tarziu Pestera Ursilor, despre care nu mai scriu acum, caci am pomenit intr-un articol mai vechi. AColo am fost toti 4.
Multumesc de lectura, comentarii si vot! Numai de bine!
@abancor:
Admirabil si valoros ecou!
La Pestera cu cristale de la Farcu din apropiere nu am ajuns, din pacate. Era ora tarzie si in alte zile am urmat alte destinatii.
Pestera Meziad se remarca prin grandoare intr-adevar.
Si eu am vizitat mai multe pesteri cu 30 - 40 de ani in urma la lumina inconfundabila a lampaselor cu carbid si la mirosul specific acestora.
Cu P24 ai dreptate este vatra si ghida ne-a spus si noua de demonstratia amintita de tine.
Despre documentatia de la cabana am fost la un pas sa cumpar monografia numita de tine si acum dupa precizarea ta regret ca nu am achizitionat-o.
Foarte ambitioase planurile de promovare a meleagurilor bihorene. Si foarte inspirate cele deja puse in practice. Admiratie si respect!
Abia astept sa pun piciorul si in Pestera Vantului, macar asa sa marchez cu pasul ca am fost in cea mai lunga. Am fost mai demult la 1 km de Pestera Vantului de acolo drumul continua pe langa calea ferata dar nu l-am urmat stiind ca pestera este inchisa.
Multumesc de lectura! Numai de bine!
Despre Vîntului, ultima știre e de anul ăsta, dar e tot la viitor: ziarulnatiunea.ro/2017/02 ... estera-vantului (cu excepția titlului, ăla e la prezent).
Cred că vom ști că se vizitează cînd va apărea aici padureacraiului.ro.
De urmărit și siteul ăsta capdd-bihor.org.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Peștera Meziad – un „palat” spectaculos — scris în 03.10.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Peștera Meziad — scris în 30.10.20 de Trank din SATU MARE - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Meziad — scris în 01.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Peștera Meziad a fost modernizată — scris în 20.08.16 de LucianB din BEIUş [BH] - RECOMANDĂ
- Aug.2012 O minune putin cunoscuta, vizitati Apusenii!! — scris în 08.09.13 de vulpita din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Pestera Meziad - Un colt din frumusetile patriei! — scris în 08.10.10 de vini din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2006 Pestera Meziad - Cuibul liliecilor — scris în 29.10.10 de petrus95 din ARAD - RECOMANDĂ