ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2010
DE ms65
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.09.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Toate superlativele pentru pestera Huda lui Papara

TIPĂREȘTE

La Huda lui Papara, una din cele mai spectaculoase pesteri din Apuseni, in partea de nord-vest a Muntilor Trascãului, se poate ajunge pe DN75, Turda - Campeni pana in localitatea Salciua de Jos (jud. Alba) de unde mai aveti de parcurs circa 5 km (sau 2 ore de mers pe jos), pana la catunul Sub Piatra. Prin anii 1300 oamenii din acest catun au ridicat pe delusorul din fata pesterii o mica biserica cu darul de a-i feri pe localnici de forțele necurate din adâncul peșterii, care provocau viituri in zona. Bisericuta a trecut prin multe incercari, a fost arsa de tatari, distrusa de natura, dinamitata de armata imperiala, recladita in 1797 si refacuta in 1993. Alaturi de ea este o manăstire de calugărițe cu hramul Sfintei Cuvioase Paraschiva.

Pestera este declarata rezervatie speologica si lungimea galeriilor bogat decorate cu stalactite şi stalagmite este de 2022 m. Peştera s-a format în urma captării a trei pâraie, Valea Ponorului, Valea Poienii şi Valea Seacă. Pestera se desfasoara de-a lungul unui parau subteran, cu lacuri si cascade, sali spatioase si sectoare inguste, fiind una din putinele pesteri din tara cu zone in care se acumuleaza aer cald de peste 20 grade.

De pestera sunt legate tot felul de legende. Pestera ar fi fost bantuita de spirite rele si un monah ar fi sfintit locul desenand cruci pe peretii grotei. Acum sute de ani in pestera locuiau calugari, azi ea fiind obiectiv turistic.

Pestera a fost amenajata pentru a putea fi vizitata in 1986 dar amenajarea a sfarsit din cauza viiturilor, care au distrus toate puntile create, astfel incat la ora actuala doar speologii experimentati se incumeta sa mai intre.

Intrarea in pestera seamana cu o despicatura (inalta de cca 40m) artificiala intr-un perete de calcar. Aceasta intrare se face daca reusiti sa treceti de un lac adanc de 2m, lat de 6m si lung cam de 50m... dupa care, daca ati reusit, mai aveti de trecut un hop: cascada Evantai, un bloc de piatra invaluit de intregul debit de apa al paraului si care trebuie escaladata. Dupa care urmeaza alte si alte incercari: Inima de Piatra, care trebuie trecuta pe dedesupt, prin apa, Baricada, o inlantuire de blocuri ce trebuie escaladate dupa care se ajunge in Sala Minunilor, inalta de 100m, care adaposteste, de fapt unde hiberneaza iarna de iarna cea mai mare colonie de lilieci din Europa.

Este o pestera care cumuleaza toate superlativele pentru aceasta grupa montana si nu numai: cea mai lunga, cea mai denivelata, cea mai dificila, cu cea mai mare sala, cu cea mai inalta galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascada, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi si mai numeroase excentrite, cu cel mai mare depozit de chiropterit din Romania.

Intreaga zona este de vis, cu peisaje superbe asa cum veti vedea in pozele atasate. Chiar daca explorarea pesterii este mai mult pentru speologi merita sa mergeti in zona si sa va bucurati ochii si sufletul...

mai multe informatii puteti gasi pe site-ul oficial


[fb]
---
Trimis de ms65 in 29.08.10 04:33:06
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4131 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ms65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 peisaje de vis in drum spre pestera
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5500 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

dannek
[29.08.10 06:49:57]
»

Chiar de pestera aceasta nu stiam !

Felicitari!

webmaster77
[29.08.10 08:00:39]
»

muta la noua sectiune "Drumetii in Apuseni"

Alina Morar
[29.08.10 08:41:48]
»

Ma bucur ca cineva a scris despre aceasta pestera. Stiu de ea, dar mai stiu si ca nu e vizitabila. Pacat ca nu o amenajeaza, dar cine sa faca acest lucru?

magdalena
[29.08.10 09:40:21]
»

Foarte interesant si foarte frumos!

ms65AUTOR REVIEW
[29.08.10 10:01:24]
»

au fost amenajate poduri si scari de catre membrii clubului Polaris dar dupa ce a trecut in administratia primariei treptat s-a degradat si, intr-un final, o viitura a distrus totul.

Admin
[20.01.13 18:56:57]
»

Mutat în rubrica "Peștera 'Huda lui Papară' [Sub Piatră. Sălciua, AB]" (nou-creată pe sait în la fel de noua "regiune" VALEA ARIEȘULUI")

Articolul a fost deasemenea selectat ca MicGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

joanne
[21.06.14 18:03:09]
»

Intrebare: un novice itr-ale cataratului, sau niste turisti oraseni reusesc sa intre? ori este nevoie de ceva echipament special?

Alina Morar
[22.06.14 21:46:03]
»

Ia legatura cu Cosmin Berghean, de la Polaris. Poate ai sanse sa vizitezi pestera, care e inchisa.

Am vazut filmari cu el in pestera youtube

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, dannek, joanne, magdalena, ms65
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera 'Huda lui Papară' [Sub Piatră]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049980878829956 sec
    ecranul dvs: 1 x 1