ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 11.07.16
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Fumuseti in Apuseni: Pestera Huda lui Papara si Vanatarile Ponorului

TIPĂREȘTE

Despre pestera cu nume buclucas din muntii Trascaului multi am auzit, Huda lui Papara este pestera superlativelor din grupa sa montana fiind: cea mai lunga, cea mai greu accesibila, cea mai denivelata, avand cea mai mare sala si cea mai mare galerie, cel mai lung curs subteran si cu cel mai mare debit, in plus are cea mai mare colonie de lilieci din Europa.

Pentru toate aceste calitati merita sa ajungeti macar o data in viata la acest obiectivctiv natural din Muntii Trascaului.

Locatia

Din DN 75 cu directia Turda-Campeni, in comuna Salciua de Jos se parcurg 5 km pana in catunul Sub Piatra. Accesul se face fie pe jos pe tarseul marcat cu cruce albastra, fie cu masina pe un drum asflaltat la inceput, apoi pietruit, cu gropi dar practicabil.

Ajunsi in satul Sub Piatra sunt cateva case si la un moment dat o intersectie si panoul cu acces catre Huda lui Papara. Se parcheaza masina in zona, drumul care urca sus in stanga duce catre un vechi schit de lemn si langa o manastire mai noua. Drumul din dreapta duce catre Pestera, de acolo incepe si traseul catre Vanatarile Ponorului.

Se trece de un punct de informare turistica, din pacate inchis si cred ca nefunctional de ceva vreme dupa panzele de paianjen de la usa.

De acolo inainte se poate observa in fata portalul mare din Pestera Huda Lui Papara. Pe stanga este un indicator ce indica la dreapta peste podul de lemn traseul cruce albastra catre Vanatarile Ponorului practicabil in 1-1,15 ore.

Vizita la Pestera Huda Lui Papara

Dupa trecerea podului de lemn am mers la stanga pe poteca ce duce la pestera, traseul este mai mult intuitiv printre pietre, se poate ajunge pana la gura pesterii improvizand si urcand pe o stanca din dreapta. De aici am admirat intrarea inalta de 40 m, arata ca o despicatura intre 2 stanci.

Accesul in interior este blocat cu un grilaj de fier, probabil numai speologii experimentati ar putea trece de prima parte a pesterii, in trecut au fost persoane blocate dupa o furtuna si ulterior s-a decis interzicerea accesul in interior.

Din ce m-am documentat, accesul ar fi initial printr-un lac ce poate ajunge la 2 m adancime, apoi se urca pe un bloc de piatra inundat de Cascada Evantai, singura varianta ar fi escaladarea cu corzi. Urmatoarele incaperi sunt: Sala Minunilor inalta de 102 m, cu o mare colonie de lilieci, Baricada Mare, La Lanturi, Sala Virgina, Labirintul Ludusan, Sala Tacerii, Sala Crucii, Cascada Gemanata.

Asadar cei care ajung in zona pot admira pestera din exterior, nu are rost sa va puneti viata in pericol intrand. Partea spectaculoasa se poate vizona pe youtube unde sunt cateva filmulete postate de speologi, e mai simplu si mai sigur asa.

De la Huda la Vanatarile Ponorului

Pleacand de la Huda ne-am intors la podul de lemn si prin stanga am urmat semnul cruce albastra catre Vanatarile Ponorului. Drumul este bine semnalizat si consta in urcare pe o poteca in padure, urcusul este destul de solicitant dar nu necesita un echipament special.

Dupa 45 de minute de mers am ajuns pe culmea dealului unde ne-am intersectat cu un drum ce faciliteaza accesul in acesta poiana fantastica. De aici panorama este uimitoare, se poate vedea jos satul Sub Piatra, mai departe dealuri si casute vechi acoperite cu paie de grau, si undeva in jos Vanatarile Ponorului.

Langa drum o cruce de lemn la care se intersecteaza traseele, noi mergem pe traseul linie albastra ce indica 400 m pana la Vanatari.

De aici traseul e usor, se coboara in poiana, portalul vanatarilor este tot mai bine observabil, ajungem la o poteca marginita cu barne din lemn si deja auzim caderea de apa, Cascada Dalbina.

Cativa pasi si ne trezim in balconul-belvedere al Cascadei Dalbina inalta de 25 m, cu un debit de apa ridicat, format din 3 rauri care se unesc deasuprea ponorului, apa din cascada strabate valea si se varsa in Pestera Huda lui Papara, iata legatura dintre cele 2 obiective.

In dreapta cascadei putem observa si Pestera Vanatarile Ponorului, greu de vizitat si aceasta, pare destul de mica. Ne multumim sa admiram spectaculoasa cascada Dalbina, imprejurimile salbatice.

Laum o pauza lunga si binemeritata in poiana de care vorbeam mai devreme, peisaj fantastic la 360 de grade, briza montana, casutele motesti parasite dar perfect incadrate in peisaj. Observam si alti calatori, acestia ajung cu masina pe drumul de tara, in rest pe traseu nici tipenie de om.

Ne-am intors pe acelasi traseu prin padure pana la Huda unde deja ajunsesera si alti turisti curiosi, mai apoi am facut o oprire la manastirea din satul Sub Piatra.

Acesta a fost periplul nostru La Huda lui Papara si Vanatarile Ponorului, este un traseu superb si usor de parcurs, multa liniste, curatenie, salbaticie, natura pura.

Recomand cu placere acest traseu realizabil in jumatate de zi, e un loc perfect pentru a ne incarca bateriile!


[fb]
---
Trimis de simplegirl in 21.08.18 10:10:44
Validat / Publicat: 21.08.18 11:47:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂLCIUA [AB].

VIZUALIZĂRI: 4038 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Haideti in Apuseni!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster [21.08.18 14:27:57] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mishu [21.08.18 20:54:03] »

@simplegirl: Superb! Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera 'Huda lui Papară' [Sub Piatră]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.036108016967773 sec
    ecranul dvs: 1 x 1