GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pestera Dambovicioara, Parcul Natural Piatra Craiului
La Pestera Dambovicioara am fost vara trecuta. Fiind cazati la VILA CASA TICINO - Predeal ( review-ul este aici ), si avand destul timp la dispozitie, am decis sa vizitam si aceasta pestera, care era pe lista noastra de obiective de ceva vreme. Pestera se afla pe traseul Rucar-Bran, in masivul Piatra Craiului, in partea sudica a acestuia.
Portiunea de drum de la Predeal si pana la pestera nu este una foarte mare, nu depaseste 45 km, prin Paraul Rece apoi Bran. Ajunsi in Podul Dambovicioarei, aproximativ in centrul satului, se face un drum spre dreapta. Indicatorul abia se observa, si nu se specifica decat satul Dambovicioara. Cel putin doar pe acesta l-am vazut noi. Drumul este intr-o stare relativ proasta - e bine sa mergi incet. Drumul serpuieste prin muntii Fagaras, Leaota si Piatra Craiului, pe la poalele lor, de la un capat la celalalt al satului. Dupa iesirea din sat, mai urmeaza o mica portiune de drum, pana ajungem la intrarea in Rezervatia Naturala Piatra Craiului. Aici, exact la poalele a doi munti, despartiti de un izvor care merge de-a lungul soselei, se afla un mic post unde se achita o taxa de 10 lei pentru a intra cu autoturismul in rezervatie.
De la intrarea in rezervatie si pana la pestera mai sunt cativa km, o pastravarie si cateva case, dar lungimea drumului isi pierde treptat valoarea in comparatie cu peisajul mirific care formeaza Cheile Dambovicioarei. Paraul Dambovicioara ne insoteste pe parcursul intregului drum pana la pestera, cand pe o parte a drumului, cand pe cealalalta, formand din loc in loc cate o mica cascada sau un vartej la fel de mic ca si cantitatea de apa care curge prin frumosul defileu. Datorita acestui rau, dar si a altor cateva din zona, de-a lungul timpului, s-a format aici cel mai mare complex de chei din tara ( sau cel putin asa am citit si eu ).
Intrarea in pestera se face pe o scara inalta de cativa metri. La capatul ei este o cabina de unde se pot cumpara vederi si unde se plateste biletul de intrarea - 5 lei de persoana. Intrarea propriu-zisa este mare, inchisa cu gratii si bineinteles pazita.
La poarta pesterii ne asteapta ghidul nostru, o fetita in varsta de circa 12 ani, care ne-a uimit inca de cand a spus primele cuvinte. Toti ghizii acestei pesteri sunt copii din satul Dambovicioara, care in timpul liber incanta turistii care vin la pestera. Felul lor de a vorbi, atat de corect si cursiv despre lucruri pe care ei poate ca inca nu le-au invatat la scoala este uimitor, si in acelasi timp atractiv, toti turistii fiind dornici de a asculta cat mai mult din istorioara lor. Aceasta fetita ne-a povestit inca de la intrarea in pestera o multime de detalii despre formarea acesteia - prin eroziunea apelor in calcarul stancii-, despre descoperirea pesterii in jurul anilor 1500, perioada in care localnicii ar fi folosit-o ca ascunzatoare; despre iluminarea acesteia, si despre galeriile ei. Pestera Dambovicioara nu are o lungime foarte mare - aproximativ 550 de metri- dintre care doar circa 240 sunt deschisi turistilor spre vizitare. Zona care se poate vizita este amenajata, dispune de pasarele pe toata lungimea ei, si de lumini destul de puternice incat sa se observe fiecare formatiune sapata de apa in stanca, cum ar fi sarpele, laba de urs, sau aripa de acvila. Inaltimea pesterii este destul de mare, in anumite zone trecand simtitor de 3 m, astfel ca vizitarea se face cu usurinta. Temperatura in pestera nu scade foarte mult, astfel ca nu este nevoie de imbracaminte foarte groasa. Vizita este scurta, nu dureaza mai mult de 20 de minute, insa pestera este fascinanta prin insasi constructia ei, iar acesti mici ghizi, care isi spun povestea atat de frumos, explicit si corect, fac din aceasta pestera una unica. Si pentru ca satisfactia noastra sa ajunga la suta la suta, pledoaria finala a fetitei despre aceasta pestera s+a incheita cu : " aici pestera se sfarseste, si cine doreste, pe ghid il plateste!"
Iesirea din pestera se face pe aceeasi poarta ca si intrarea. Iar pentru turistii care au destul timp, o plimbare in Cheile Dambovicioarei este perfecta. Noi ne-am petrecut ziua admirand frumusetile naturii, peisajul superb pe care ni-l ofera aceasta zona.
Trimis de dotze3ka in 26.04.11 16:07:29
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dotze3ka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.44431720 N, 25.22247020 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitari pt rw! In acelasi timp socant! Ghid o fetita de 12 ani? Nu vreau sa spun ca e un lucru rau sa fie incurajati sa invete anumite lucruri, dar de aici pana la a lasa pe mana unor copilasi ghidajul unei pesteri e drum lng! Dar... suntem in Romania si nimic nu ma mai mira! Trebuie sa ne bucuram de frumusetea data de Dumnezeu locurilor si atat! Felicitari inca o data!
Mutat la rubrica "Pestera Dambovicioara" (nou-creata pe site)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Vizită în peștera Dâmbovicioara — scris în 22.06.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Un peisaj si-o Pestera nemaipoment de fascinante — scris în 10.08.22 de dc.cc din ARAD - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Pacat! — scris în 02.11.18 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Pestera Dambovicioara — scris în 18.06.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Peștera Dâmbovicioara – monument al naturii pentru „începători” — scris în 06.02.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Peştera Dâmbovicioara - un obiectiv interesant — scris în 17.08.15 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ
- Nov.2012 Destinaţie nu extraordinară dar interesantă — scris în 18.02.13 de urjanclaudiu din BRAşOV - RECOMANDĂ