EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vizită la rezervația naturală „Dealul cu lilieci” de la Cernătești
În ultima zi din luna aprilie am dorit să profităm de vremea foarte bună și am ieșit la plimbare. Nu ne propusesem să mergem undeva anume, ci doar să revedem unele locuri frumoase din zona Buzăului. Tot gândindu-ne dacă ar fi vreun loc pe care nu l-am vizitat încă, ne-am amintit că în iarnă am văzut un reportaj despre o rezervație naturală din județul Buzău, renumită pentru tufele de liliac ce înfloresc la început de mai. Este vorba despre” Dealul cu lilieci” de pe raza comunei Cernătești.
” Dealul cu lilieci” este o arie protejată de interes național, o rezervație naturală de tip floristic și faunistic. Ocupând o suprafață de 10,59 de hectare, ” Dealul cu lilieci” se află pe dealul din dreapta văii Slănicului.
Accesul către acest areal se face astfel: pornind din localitatea Mărăcineni (din vecinătatea podului peste râul Buzău), am urmat DJ 203K pentru 15 kilometri, până la Cernătești. Drumul este îngreunat de niște lucrări de asfaltare semaforizate, dar în 15-20 de minute am observat un indicator spre obiectivul nostru. Am virat către stânga și am început să urcăm pe un drum îngust; din acel punct mai aveam de parcurs circa patru kilometri până la arealul cu tufe de liliac. Drumul secundar s-a transformat repejor într-un drum agricol bine întreținut și, după câteva minute de urcare (mai abruptă, pe alocuri), am ajuns pe culmea dealului, în apropierea unui releu. Acolo am făcut un scurt popas, întrucât peisajele erau grozave: în spate aveam valea Slănicului, în lateral se zăreau munții Buzăului (se vedea inclusiv vârful Penteleu, pe care l-am recunoscut după forma de piramidă, înzăpezită încă), iar de cealaltă parte a dealului se vedea o porțiune importantă din valea Buzăului.
Am continuat apoi pe culmea dealului preț de câteva minute, printre liziere de salcâm și plantații de pomi fructiferi, iar un ultim indicator ne-a confirmat că suntem aproape de locul dorit. Am ajuns într-un loc mai larg și am văzut că nu se mai putea avansa cu mașina; eram lângă rezervația de liliac.
Imediat ce am coborât din mașină, am remarcat vreo două tufe de liliac. Florile abia se desfăceau, ceea ce înseamnă că până pe la jumătatea lunii mai doritorii vor putea merge acolo pentru a admira splendidele tufe de liliac înflorit.
Ne-a atras atenția un indicator care spune că zona este frecventată de animale sălbatice, inclusiv de urși, dar asta nu ne-a oprit să pornim la plimbare. O cărare pe coama dealului ne-a purtat pașii printre tufele de liliac (pe de o parte) și o livadă cu cireși înfloriți (de cealaltă parte). A fost superb, am zăbovit acolo mai bine de o oră, bucurându-ne de atmosfera de primăvară, anotimpul pe care l-am tot așteptat să vină cu adevărat.
În ceea ce privește liliacul, acesta crește chiar pe coama dealului, pe partea cu valea Slănicului. Erau mai multe feluri de liliac, judecând după floricelele albe, mov sau roz, mai intense ori mai șterse. În timp ce liliacul mov părea că a înflorit puțin mai devreme (spre norocul nostru), liliacul alb abia se vedea, pe ici, pe colo.
Din loc în loc ne-am oprit pentru fotografii, mai ales că apăreau uneori mici puncte de belvedere spre valea Slănicului. La întoarcere ne-am întâlnit cu doi vizitatori, în restul timpului am fost singuri printre tufele de liliac. A fost o experiență frumoasă și probabil că vom mai merge acolo, mai ales că rezervația naturală se află în zona noastră.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Plimbarea pe” Dealul cu lilieci” poate fi completată cu vizite la Vulcanii noroioși, la” Babele de la Ulmet” (trovanții buzoieni), la așezările rupestre din zona Nucu-Aluniș sau la mănăstirea Ciolanu și tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura (mai sunt și alte obiective în zonă, am enumerat doar câteva dintre cele mai cunoscute).
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Ajuns la final de articol, recomand vizitarea” Dealului cu lilieci” de pe raza comunei Cernătești (în special la început de mai, când florile de liliac oferă un spectacol vizual deosebit) !
Toate cele bune!
Trimis de Floryn81 in 06.05.21 15:05:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cred că am făcut potecă prin Buzău în pandemia asta. Cu mici excepții toate drumurile au dus în județul ăsta și cu cât ziceam, gata, nu mai avem ce să căutăm, cu atât aflam de altele și altele și am tot revenit. Dar dealul ăsta cu lilieci tot mi-a scăpat. Dacă scriai și tu săptămâna trecută articolul... În week-end am trecut prin Săpoca, spre Nucu, am fost la doi pași, dar habar n-am avut de rezervație. Nu cred că mai prind liliacul anul acesta dar am trecut rezervația la răboj, mulțumim.
@Aurici: Noi am mers acolo în ultima zi din aprilie, iar florile de liliac abia se deschideau. Cred că vor dura destul de mult, mai ales că vremea pare a fi răcoroasă în continuare. Buzăul este un județ cu ”de toate pentru toți” , trebuie doar să cauți informații și să ai răbdare cu drumurile proaste. Pe ”Dealul cu lilieci” noi am urcat cu un Logan profitând de drumul agricol uscat, pe timp ploios cred că s-ar schimba serios în rău datele problemei.
@Qvadratvus ; @Aurici: Mulțumesc pentru lectură și pentru ecou! Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Muzeul Chihlimbarului Colți și Complexul Rupestru Aluniș, de văzut în Comuna Colți — scris în 14.02.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Schiturile Rupestre Bozioru din Țara Luanei — scris în 13.01.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Din nou prin Ținutul Buzăului - jumătate de zi în jurul Bercăi — scris în 09.09.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Un altfel de „cuib de vulturi” – Chilia lui Ambrozie — scris în 07.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Biserica “Dintr-o Piatra” - de veghe pe dealurile Buzaului — scris în 28.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Tara Buzaului - un tinut cu multe povesti — scris în 26.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Pătârlagele — scris în 17.10.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ