GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru cine nu stie, parcul Lia Manoliu este gazda unor targuri, evenimente si festivaluri (despre Festivalul Painii am scris aici).
Dupa o noapte furtunoasa, care a lasat ceva urme de crengi cazute peste toate aleile parcului, am decis sa ajung totusi aici, deoarece zilele acestea se desfasoara ”Târgul tradiţiilor maramureşene” unde putem sa ne bucuram papilele gustative cu produse fabricate dupa cele mai vechi traditii de familie ale maramuresenilor.
Maramuresul se mandreste cu foarte multi producatori traditionali, fermierii practicand agricultura folosind numai ingrasaminte organice.
Aici am gasit produse din lut si ceramica pictate manual (unele realizate fara roata), covoare si naproane, paine de casa facuta la foc de lemn (8 de lei bucata), mezeluri, branzeturi, miere (cu fagure, cu nuca sau propolis) si alte produse apicole, prajituri de casa, dar ceea ce m-a incantat mai mult a fost un magiun de prune de la Topoloveni, facut dupa o reteta de la 1914, fara adaos de zahar sau chimicale. Am inteles ca fructele se lasa pana devin rascoapte (poate ca asta e secretul sa devina mai dulci), apoi se fierb pana se omogenizeaza si se ingroasa. Pot spune cu sinceritate ca n-am mai mancat asa magiun de pe vremea bunicii! Singura diferenta era ca bunica mea adauga si nuci in el...
Mierea expusa aici a fost obtinuta din faguri crescuti din ceara naturala de albine certificata ecologic.
Cat despre branzeturi, pentru a obtine, de exemplu, un cascaval sanatos, se face focul in cuptoare numai cu lemn de fag sau stejar si se toarna in bazine laptele muls proaspat. Dupa incalzirea la o anumita temperatura, se adauga cheag natural, dupa inghegare obtinandu-se casul care se toarna in forme si se lasa la maturat.
Poate de aceea prinde putina culoare daca nu il mananci in cateva zile de cand il cumperi, fiind lipsit de chimicale si produs natural.
Dupa ce am cumparat margele facute din lemn de tei si o bratara executata din ceramica si pictate manual, dar si dupa ce am mancat sarmale cu paine de casa (6 lei portia), bomboane «dacice» (prune uscata in interiorul carora erau nuci sau smochine) si placinta cu mere si dovleac super delicioase, am plecat cu gandul sa revin in fiecare zi a targului, 16 mai fiind ultima zi de desfasurare.
Ceea ce face ca aceste zile sa fie si mai placute este faptul ca, in timpul targului, ansambluri folclorice maramuresene ne incanta cu muzica si dansul lor pe scena ridicata in fata Casei de Cultura Mihai Eminescu.
Mai este inca timp pentru un bucurestean avid de produse naturale sa treaca pe aici si sa manance un pastrav afumat in crengute de brad (12 lei bucata) sau sa savureze macar bomboanele lui Decebal, pe care sigur nu le va gasi in alta parte!
Trimis de magdalena in 16.05.10 08:03:49
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webm, sa nu uiti sa retragi pma, avand mai multe impresii la aceasta sectiune.
Si voi aveti multe targuri, magdalena! Din pacate, din cauza distantei, ajungem greu acolo! Un vot din partea mea!
Vad ca o duceti bine! Tot timpul aveti ceva nou sa faceti! Fain... si-un vot pentru tine si maramureseni! Jumi-juma!
Pozele tale mi-au amintit de bunatatile pe care le-am mancat cand am fost in concediu in Maramures... Yami... yami... papa bun. Pentru tine si pentru gospodine, o nota mare.
Multumesc! Magiunul am inteles ca poate fi gasit si prin unele super si hipermarket-uri, eu una nu l-am vazut, poate unde nu ma uit la gemuri si dulceturi, facand in casa. Dar poate il gasiti voi...
Am " pavlovat " tot privind la fotografii, norocul bucurestenilor ca sunt din... Bucuresti (asta cica era o gluma, dar mi-am pierdut uzul ratiunii cu ochii in bunataturi), astfel de targuri sunt prilejuri minunate pentru noi sa nu uitam si pentru cei mici sa invete traditiile, mai ales ca, asa cum spune mama mea, majoritatea suntem a doua sau a treia generatie incaltata. Acuratetea detaliilor merita votata!
Si nu puteai sa anunti si tu pe toata lumea ca te duci la asemenea targ? Ai un vot si de la mine!
Ba am anuntat! Am postat inainte de sfarsitul targului!
Pai ce sa fac, aici e "am fost acolo", nu "voi fi acolo"...
Dar uite ce facem: la astfel de manifestari, trimitem mesaje private si poate ne vedem noi bucurestenii cu ocazia lor!
Am fost si eu acum doi ani la ceva similar acolo. Se gaseau tot felul de bunatati traditionale. Avand in vedere numarul persoanelor care erau atunci am dedus ca are mare succes.
Pozele tale cu bucatele alese m-au dat gata!!! Fie-ti mila!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Cu barca pe lacul din Cișmigiu — scris în 19.07.24 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 0 promisiune, într-un final, îndeplinită – „Parcul Liniei, Faza a II-a” . — scris în 19.06.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 O altă arie naturală urbană – Pajiștea Petricani — scris în 14.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Parcul 'Tudor Arghezi' - un nou parc în București — scris în 11.04.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Național — scris în 05.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Parcul Kiseleff - la 'vânătoare' de monumente — scris în 17.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Cel mai nou parc din București - „Parcul Liniei” . — scris în 10.06.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ