ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parcul Circului Globus, parcul cu nuferi roz

TIPĂREȘTE URM de aici

Cu câteva săptămâni în urmă, când începusem să colind şi să scriu despre parcurile din cartier, Cristina47 m-a îndemnat să vizitez Parcul Circului. Începuseră căldurile, parcul nu era chiar la o azvârlitură de băţ de casă aşa că am amânat.

Într-o zi întorcându-mă cu tramvaiul din piaţa Obor de unde luasem un kilogram de cireşe şi unul de vişine, fără a sta prea mult pe gânduri am coborât la staţia Circului. Nu mai fusesem de mulţi ani pe acolo şi prima impresie a fost că am greşit drumul. Şoseaua Ştefan cel Mare era plină ochi, maşinile practic nu mai înaintau iar aleea de intrare în circ- aşa cum veţi vedea în poză-, avea maşini parcate pe patru rânduri, două pe sensul de intrare, două pe cel de ieşire.

Mă apropiam de parc şi situaţia cu parcarea era aceeaşi, practic până în zidurile Circului Globus.Ce o fi găsit Cristina 47 la locul acesta aglomerat, am gândit? Se făcuse cald şi cele două kilograme de fructe începând să atârne greu am luat o hotărâre de urgenţă. Am cumpărat de la un chioşc o sticluţă cu apă minerală şi am rugat vânzătoarea să ţină fructele la ea la umbră. Acum, chiar dacă a mâncat câteva cireşe şi vişine, nu-i bai, să fie de pomană!

Am ajuns în dreptul unei alei care făcea la dreapta. Deja eram departe de lumea deslănţuită. Mai fusesem în parc acum câţiva ani cu nepoţii pe care-i dusesem la circ dar era iarnă şi întuneric şi mai mult de două-trei topogame nu au făcut.

Am mers ce am mers, aleea era curată şi îngrijită, la rădăcina arborilor mai importanţi era câte o plăcuţă cu numele lor, băncile te invitau la odihnă dar eu, nu! voiam să ajung la lacul cu izvoare naturale. Cred că după 2-300m am văzut pe dreapta stufăriş verde şi mai înaintând am început să zăresc nuferii egipteni. Erau proaspeţi, de abia înfloriţi iar culoarea lor roz pal se armoniza perfect cu verdele stufărişului şi nuanţele de albastru-auriu ale lacului scăldat de soare.

Pe partea stângă de-a lungul aleii am observat câtiva arbori sculptaţi şi bolovani stilizaţi. N-am stat prea mult să-i privesc pentru că ochii îmi erau atraşi de lac şi de nuferi. O cruce de metal amintea că în lac şi-a sfârşit zilele un tânăr de 22 ani. Ce o fi căutat la lac în februarie? O fi încercat să traverseze lacul şi s-a rupt ghiaţa sub el? Să-i fie odihna uşoară!

În mjlocul lacului era o fântână arteziană, o trombă înaltă de câţiva zeci de metri iar pe partea cealălaltă un grup de raţe se răcoreau în apă. Peisajul era idilic şi ori cât ai fi fost de preocupat de altele te transpunea pentru un moment într-o lume fără griji.

Am înconjurat parcul, am găsit locuri pentru activităţi diverse: terenuri de sport, fitness gratuit cu aparatură, spaţiu amenajat pentru căţei, câteva locuri de joacă pentru copii. După ce mi-am recuperat fructele dându-i şi doamnei cât încăpea în căuşul palmei, m-am îndreptat reconfortată spre ieşire, de data asta spre Bulevardul Lacul Tei.

Pe locul în care s-a construit clădirea Circului de Stat Globus şi s-a amenajat parcul a existat în urmă cu 200 de ani groapa Tonola din care se excava pământ argilos din care se făceau cărămizi. Inginerul german Max Tonola a înfiinţat cea mai mare fabrică de cărămizi din Bucureşti care a funcţionat până aproape de al doilea război mondial. Parcul Circului de Stat a fost amenajat în 1961 special pentru a încadra construcţia circului de stat. Aceasta era şi este chiar şi acum după aproape 60 de ani o construcţie interesantă. Sala şi scena sunt acoperite cu o cupolă de beton ondulată cu diametrul de 60m iar pereţii sprijiniţi pe 16 stâlpi sunt de sticlă. Arena are diametrul de 13 m. Capacitatea sălii este de 2500 locuri.

Parcul care înconjoară această construcţie este de mărime medie având o suprafaţă de 26 ha. El a fost realizat prin modificarea reliefului natural de către arhitectul Valentin Donose. În mijlocul parcului s-a amenajat lacul cu izvoare naturale pe o suprafaţă de 0.75 ha şi a cărui adâncime iniţială a fost de 4 m. Întretimp adâncimea a scăzut din cauza colmatărilor. Au fost aduşi nuferi egipteni (atestaţi ca monument natural din 1931) din specia Nelumbo nucifera care s-au adaptat perfect şi a căror eflorescenţă încântă ochiul din aprilie până în octombrie. Se pare că în mijlocul verii frunzele lor mari acoperă întreaga suprafaţă a lacului. Vegetaţia perenă este reprezentată de ginkgo biloba, platani, castani, chiparoşi. Artistul plastic C. Teodorescu a realizat sculpturi surprinzătoare în trunchurile arborilor uscaţi.

Fauna este reprezentată de raţe, broaşte ţestoase, porumbei şi diverse specii de păsarele aciuiate aici, departe de zgomotul oraşului.

Reamenajarea şi întreţinerea parcului printre care plantarea a peste 20000 arbuşti, refacerea aleilor şi modernizarea reţelei de iluminat public ne-a costat pe noi bucureştenii 1 mil. eu.Ca întindere este al opulea parc din Bucureşti din cele 45 inventariate.

Parcul Circului este o oază de verdeaţă în mijlocul unei capitale sufocate de zgomot şi aglomeraţie. Cum accesul este f. uşor cu tramvaiul 1 sau 34 dinspre Obor sau retur dinspre Banu Manta, metrou staţia Dinamo, autobuze 182,282 sau 605 de pe latura Lacul Tei/ Barbu Văcărescu, smulgeţi-vă o oră din stresul în care trăiţi şi mergeţi să vedeţi nuferii roz din Parcul Circului. Mulţumesc Cristina47.


[fb]
---
Trimis de Michi in 19.06.18 18:27:30
Validat / Publicat: 20.06.18 11:17:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1581 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Şedinţă de porumbei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Pușcașu Marin
[20.06.18 12:07:48]
»

@Michi: Doamna, eu nu sunt bucurestean, insa vreau sa va felicit pentru initiativa de a ne prezenta parcurile capitalei. Si vreau deasemenea sa va felicit pentru perseverenta de care dati dovada, pentru ca iesiti la plimbare indiferent de cat de cald e afara si pentru inspiratia pe care o aveti in a face fotografii ce pot deveni lejer capete de afis la expozitii de specialitate.

Toate cele bune va doresc.

MichiAUTOR REVIEW
[20.06.18 12:42:31]
»

@ghisor:Nu pot decât să-ţi mulţumesc dar rogu-te mai taie coada vulpii

doinafil
[20.06.18 13:32:32]
»

@Michi: Nici în parcul Circului nu am fost, chiar dacă, la un moment dat, prin 2001, am lucrat într-un birou aproape de el. Atunci nu aveam timp pentru că lucram, acum nu prea mai am timp, pentru că stau mai mult pe net și mă plimb în vacanțe.

Poate am să ajung și pe acolo, cine știe?!

Felicitări, am votat cu drag!

cristina47*
[20.06.18 21:20:35]
»

Ma bucur ca ati reusit sa dati curs sugestiei mele, cea de a veni si in Parcul Circului.

Intr-adevar, Aleea Circului s-a umplut si ea de masini, totusi pe trotuare inca nu au urcat, si la umbra copacilor, te mai poti aseza pe-o banca, ca sa te odihnesti, pana sa ajungi in parc.

Eu intru, de obicei, pe partea cealalta, dinspre Bdul Lacul Tei. fiindca vin din Teiul Doamnei, cu 182. Imi place mai mult Parcul Circului decat Parcurile Tei si Plumbuita, pe care le am mai aproape.

Spatiul amenajat pentru fitness este grozav. Aparatele, bune. In fotografiile dumneavoastra, vad chiar si un domn care lucreaza linistit. De obicei, aparatele sunt ocupate de copii, care se "antreneaza de zor", cu toate ca la fiecare aparat se specifica ca este interzis sa fie folosit de minori nesupravegheati (mai ales!!!). Dar cred ca in toate locurile amenajate in acest sens se intampla acelasi lucru. Copiii sunt curiosi. Nu sunt ei vinovati.

La iesirea din parc, spre Bd Lacul Tei (statia Circul Bucuresti), exista, vara, o terasa. De fapt, sunt doua terase, insa, una e pentru "consumatorii casei": Om bogat, om sarac.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristina47*, doinafil, Michi, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067828893661499 sec
    ecranul dvs: 1 x 1