GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sau cartierul Bucureștii Noi – o imagine de altădată a periferiei capitalei dâmbovițene. Am străbătut de mai multe ori acest cartier – de fiecare dată după ce treceam pe sub pasajul de cale ferată parcă intri în alt oraș – și chiar acesta a fost și țelul creatorului: Nicolae Basilescu – un București Nou. Urmând vechea arteră Calea Griviței (Podul Târgoviștei), trecând calea ferată ce duce spre Constanța, lăsăm pe partea stângă Calea Târgoviștei și ne încadrăm pe principala stradă a „noului oraș”. Îmi aduc aminte de bătrânele troleibuze articulate (cu burduf) ce mergeau până la Lacul Străulești și de bălăceala ce o trăgeam în acel lac, pe lângă pâlcurile de stuf. Părea o călătorie lungă spre un capăt de oraș – „oraș” în care se observă și acum diversele etape de „colonizare”: atapa caselor modeste, etapa construcțiilor staliniste, etapa blocurilor comuniste și, în plin avânt, etapa postdecembristă.
Scurt istoric al cartierului. Înainte de prezentarea oazei de verdeață din centrul cartierului Bucureștii Noi să analizăm puțin contextul apariției acestuia. Cunoscut profesor și avocat al vremii, Nicolae Basilescu începe la sfârșitul secolului al XIX-lea punerea în practică a unui vechi vis al său: ridicarea unui oraș nou, de la zero – o localitate urbană dominată de o conviețuire armonioasă a populației sale, din toate punctele de vedere. Iată cum povestește însuși Basilescu „legenda” întemeierii acestui oraș: Împins de dorul, de râvna mea de Profesor de Economie politică, la cea dintâi Universitate din țara noastră, de a zidi pe baze științifice – pe ideea de cooperațiune – o operă socială și economică durabilă – eternă – pe acest pământ, am conceput, în anul 1898, ideea de a fonda un oraș model pe moșia ce cumpărasem... Am ridicat – prin ingineri specialiști – planul moșiei mele și am parcelat-o în tarlale de câte 9000 m. p. din care puteam însă vinde și loturi mici, chiar de 300 m. p. Am trasat strade drepte, și largi – de 12 m, – am destinat locuri de piețe, de cimitir, loc de Biserică, etc. Prețul de vânzare – uniform – l-am fixat la un leu m. p. Publicul, încrezător în steaua mea și în onoarea mea, mi-a dat un concurs neașteptat: am vândut în cinci zile începând de la 1 Februarie 1898 – un milion de metri pătrați a un leu m. p. De aici începe prima etapă a cartierului atunci când se ridică case destul de modeste de-a lungul noilor străzi.
Urmează în perioada de după al Doilea Război Mondial etapa construcțiilor staliniste, așa-zisul stil „realism socialist”. Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților din 1953 a fost evenimentul ce a dus la o transformare semnificativă a cartierului. Au apărut cvartalele de locuințe situate pe trei etaje, cu spații comerciale la parter, clădirile fiind despărțite prin arcade din cărămidă (asemenea cvartale pot fi văzute și lângă Academia Militară – vezi impresii). Ca într-o nuvelă, flancat pe de o parte chiar de str. Nuvelei ansamblurile de locuințe în stil stalinist creează o mare piață ce are drept element central cinematograful-club „Înfrățirea între popoare”, cunoscut azi drept Teatrul Masca (care a funcționat aici între anii 2000-2005). Clădirea cu scop cultural a fost terminată în 1955 și reliefează stilul stalinist prin prezența stelei sovietice pe fațade. Coloanele înalte bogat ornamentate, ancadramentele decorate cu motive vegetale aflate la ferestre și uși de acces atrag atenția – dar nu atât de mult ca urâta culoare galbenă în care e vopsită fațada. Actualmente clădirea se află sub cheie și se degradează de la un an la altul.
Pe la sfârșitul anilor 60 au început să apară și primele blocuri ale epocii comuniste, pe ambele părți ale bulevardului Bucureștii Noi, zona fiind declarată din anii 50 ca parte componentă a orașului București. Iar după evenimentele din 1989 s-a construit haotic și fără stil pe multe din străzile vechiului „oraș” Bucureștii Noi. M-am plimbat zilele trecute pe lândă clădirile staliniste – la parter spațiile comerciale sunt ocupate aproape în totalitate, blocurile au fost reabilitate termic, mulți locatari au încercat să îmbunătățească condițiile de locuire (ferestre termopan, aer condiționat, acces pe bază de interfon). În schimb, arcadele de legătură între clădiri sunt în stare proastă, cu tencuiala căzută și găurite de diverse tăblițe publicitare.
Parcul Bazilescu. Trasat odată cu parcelarea terenului în 1898 parcul inițial se întindea pe o suprafață de peste 100 de hectare. Anul 1943, după decesul lui Nicolae Basilescu, este anul în care parcul este donat statului român. În 1952-1953 se reface (și micșorează totodată) întreaga zonă a parcului, fapt datorat apariției Teatrului de vară „Nicolae Bălcescu”. Construit pentru același Festival Mondial al Tineretului și Studenților ce s-a desfășurat în 1953 în București teatrul în aer liber a avut drept arhitect principal pe Paul Emil Miclescu. În jurul acestui obiectiv, menit a găzdui în gradenele sale aproximativ 2000 de spectatori, au fost reconfigurate aleile vechiului parc.
Două clădiri în oglindă flanchează intrarea principală în parc, în cea din stânga se află o filială a Bibliotecii Metropolitane București, și anume Biblioteca publică „Dimitrie Bolintineanu”, iar în dreapta Clubul Copiilor Sector 1. Prin anii 2004 oaza de verdeață Bazilescu a căpătat forma și dotările actuale. Garduri vii, spații pentru flori, un chioșc de lemn, o fântână arteziană, numeroase bănci și coșuri de gunoi sunt dotările parcului. Există trei spații de joacă pentru copii, cu dotări amplasate pe o podea elastică, buretată. De asemenea, există spații dotate cu aparate pentru fitness și câteva jucării electrice automatizate pentru copii. Un carusel colorat mai înviorează fațada tristă a teatrului de vară în acest ianuarie călduț. În fața clădirii abandonate (dar păzită), în partea dreaptă se află amplasat bustul lui Nicolae Basilescu; în partea opusă vedem și bustul lui Nicolae Bălcescu, personalitate ce a dat numele teatrului de vară, dar și parcului pentru o perioadă de timp. Copaci bătrâni pe ici colo, gazon încă verde, o mulțime de oameni care traversează parcul și nelipsitele „hoarde” de porumbei sunt un peisaj obișnuit în parcul Bazilescu. Parcul constituie un loc de plimbare pentru populația din zonă și de joacă pentru copiii din cartier.
După o plimbare circulară prin parc mă apropii de ruinele teatrului de vară. Practic sunt niște ruine, un anunț informându-ne despre iminentul „pericol de prăbușire”. Nu știu dacă se mai poate face ceva cu această clădire, deși Primăria de sector promitea acest lucru anii trecuți. Deși încă este impozantă și arhitectural nu arată rău, peste tot se observă degradarea construcției: tencuieli căzute, ornamente sparte, acoperiș degradat etc. Acum iarna se poate observa mai ușor interiorul arenei din cauza vegetației desfrunzite. Am putut astfel vedea stema Republicii populare pe fațada interioară a teatrului. Încă mai supraviețuiesc coloanele și galeriile circulare, arcadele înalte, ornamente, lira de pe acoperiș.
Vis-a-vis de parc se află biserica Basilescu ce are hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfânta Ecaterina”. Construită între 1898-1899 de același Nicolae Basilescu lăcașul de cult este amplasat în mijlocul unui mic parc. Ctitorul își doarme somnul de veci, alături de familie, în incinta bisericii. Cele trei turle zvelte și culorile alternante (roșu-alb) oferă o imagine deosebită asupra bisericii. În interior este zugrăvit chipul ctitorului, sunt frumoase icoanele îmbrăcate în argint, dar și vitraliile de la ferestre.
Un „oraș” la margine de oraș – așa am perceput eu actualul cartier Bucureștii Noi. Atât zona, cât și parcul sunt atinse de semnele modernității, dar încă nu se pot desprinde de elementele vechi.
Opera mea de la Bucureștii Noui, hrănită de mine, cu viața mea, zidită de mine, zi de zi... ea este copilul meu cel mai scump... – spunea Nicolae Basilescu în 1935.
Trimis de tata123 🔱 in 14.01.16 09:25:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ce sa spun, decat ca sunt bucuresteanca iar pe langa parcul Basilescu doar am trecut de cateva ori venind dinspre serviciu cu cate o colega care o lua pe acolo. Imi face placere sa acord votul meu acestui articol care parcurge o bucata de istorie.
Cat despre refacerea teatrului de vara promisiunea de refacere se va "materializa" cand respectivul edificiu se va "dematerializa". Atunci vor spune "Ce rau ne pare tocmai cand reusisem sa alocam fonduri".
Pare intr-adevar un alt oras, mai linistit parca, sper ca edilii locali sa-si faca curaj cu adevarat sa pastreze bogatia pe care o au in gestiune si care este a locuitorilor zonei
În blocul din p02 la etajul 2, exact unde se văd aparatele de aer condiționat, mi-am petrecut primii 7 ani din viață în întregime și vacanțele din următorii 7.
În p03, printre coloane, se poate observa "blocul 10" prin fața căruia trece strada Crinului unde jucam șotron și frunza.
În parcul Bazilescu am copilărit, pe aleile acestuia am învățat să merg pe bicicletă, printre coloanele Teatrului de Vară mă ascundeam la v-ați-ascunselea, la biserica Bazilescu am fost botezată... La actualul Teatru Masca (pe vremuri cinematograf) am vizionat prima dată Kramer contra Kramer și Gheața verde.
Da, recunosc, nu este un obiectiv turistic în sine, nici parcul, nici cartierul, dar mie mi-a făcut mare plăcere să citesc acest review și mai ales să privesc pozele. Mulțumesc.
@ariciu - Mulțumesc și eu. Ce noroc ai avut: să fotografiez exact acele ferestre și să aleg imaginea pentru a o posta pe AFA - mă bucur. Ambele teatre sunt închise și în stare proastă (mai ales cel de vară din parc). Doamne ce film - „Gheața verde” - îmi aduc aminte cu placer de această peliculă.
@mishu - Mulțumesc pentru aprecieri.
@ariciu - Citindu-ti randurile ma gändeam ce frumos trebuie sa fie sa-ti vezi aici pe site casa unde ai copilarit.
Eu m-am nascut in Tarnaveni si am locuit primi ani chiar in blocurile din centrul orasului, vizavi de parcul central. Incerc sa-mi imaginez cum asi reactiona si care ar fi sentimentele daca s-ar intimpla ca cineva sa posteze un review corespunzator.
@tata123: Ce-i drept, am avut un şoc atunci când am recunoscut locurile...
@Michaell: E într-adevăr foarte frumos. Nu am mai trecut prin zonă de peste 10 ani. Totul s-a schimbat pe-acolo, dar amintirile rămân...
Mi-am petrecut și eu o parte din copilărie aici, în Parcul Bălcescu (cum se numea pe atunci). Veneam de la bunici de acasă, de la Chibrit, cu tramvaiul, număram stațiile care mai erau pînă la parc, știam după garduri că sîntem în dreptul fabricii Marmura sau Dacia.
Jucam tenis de picior în fața teatrului de vară, singura zonă mai largă cu asfalt (acum văd că în locul aleilor cu pietriș s-au instalat omniprezentele dale prefabricate, oroare!), fotbal pe zonele cu iarbă, ne alergam prin teatrul de vară, pe la leagănele amplasate înspre strada din spate, și alte atîtea jocuri pline de hazul și farmecul copilăresc!
Țin minte și acum unde era țîșnitoarea de unde beam apă, fîntîna arteziană, și am și niște amintiri care par neverosimile, dar aș putea să jur că vara apărea prin parc și un tovarăș păstor, care mîna la păscut cîteva mioare și un măgar. Asta pe lîngă cîțiva cetățeni care stăteau aplecați și smulgeau iarbă cu mîinile, pînă umpleau o sacoșă, pesemne duceau acasă la iepuri. În felul ăsta, gazonul era întreținut într-un mod eco.
@cristina47: Ma scuzi, dar simt nevoia sa te contrazic. Inainte de 89 nu contau banii, moneda de pe atunci era doar o pacaleala mare. Forta de munca si materialele necesare pentru intretinere si reparare practic nu erau platite ptr. ca, cu banii optinuti, nu puteai cumpara nimic, deci nu beneficiai de nici-o contravaloare. Asa se explica ca in vremurile de atunci, se facea, se dregea, se repara si lumea de azi zice: ,,Pai atunci se facea si erau bani, azi cum de nu mai sunt!? ,,
NU mai sunt fiindca in ziua de azi banul optinut de autoritati in forma de impozite si taxe, mai intii trebuie cistigat prin munca si straduiala adevarata, sau, daca asa nu ajung banii, trebuie imprumutata suma necesara de la banci. Acestea, la randul lor, cer sigurante, si, din nou, punera osului, ptr. a returna creditele conform contarctului. Acesta este jocul capitalist - si este un joc bun - pe care majoritatea din EST inca nu l-au priceput.
@all: O veste bună: la teatrul de vară Bazilescu au început lucrările de reabilitare. Am trecut zilele trecute prin cartierul Bucureștii Noi și am observat muncitori și schele care înconjoară clădirea. Am căutat în presă știri și am descoperit faptul că în luna mai 2019 teatrul a trecut de la Ministerul Culturii la Primăria Capitalei, apoi în patrimoniul Primăriei Sectorului 1 care a început lucrările în toamnă.
De asemenea, am văzut schele și pe clădirea fostei case de cultură „Înfrățirea între Popoare”, actualul Teatru Masca (P04).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Cu barca pe lacul din Cișmigiu — scris în 19.07.24 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 0 promisiune, într-un final, îndeplinită – „Parcul Liniei, Faza a II-a” . — scris în 19.06.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 O altă arie naturală urbană – Pajiștea Petricani — scris în 14.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Parcul 'Tudor Arghezi' - un nou parc în București — scris în 11.04.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Național — scris în 05.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Parcul Kiseleff - la 'vânătoare' de monumente — scris în 17.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Cel mai nou parc din București - „Parcul Liniei” . — scris în 10.06.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ