ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Prin vechiul București… în căutarea liniștii

TIPĂREȘTE

Un nou parc, o nouă oază de liniște, o nouă lecție de istorie… Cu ceva ani în urmă, într-o după amiază târzie de toamnă, m-am „pierdut” pe străduțele de lângă Parcul Cișmigiu, str. Popa tatu, str. Transilvania.

Am coborât din mijlocul de transport în comun în Piața Mihail Kogălniceanu. În centrul scuarului se află statuia impunătoare de bronz a lui Mihail Kogălniceanu, amplasată în 1936. Autorul monumentului este sculptorul Oscar Han. Celebrul om de cultură este înfățișat în picioare, cu mâna dreaptă în șold și un picior împins puțin înainte.

Continuăm pe lângă Parcul Cișmigiu, lăsând în urmă frumosul local din 1890 al Liceului Gheorghe Lazăr, și trecem prin dreptul unei clădiri albe elegante: sediul unei secții a Ministerului Apărării – Legături Externe pentru Apărare. Mai sus, pe str. Schitu Măgureanu, întâlnim biserica Schitu Măgureanu ce are hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Visarion. Ctitorii bisericii de la jumătatea secolului al XVIII-lea sunt logofătul Constantin Văcărescu și soția sa Marica și banul Mihai Cantacuzino Măgureanu cu soția. Dar actuala biserică este construită între anii 1881-1884, pe locul celei vechi, de către enoriașii cartierului. Se pare că acum are statut de mănăstire.

Tot înaintând pe străduțe cu case vechi, împodobite cu elemente de arhitectură care mai de care mai deosebită m-am trezit în fața unui parc. Nu știam de existența acestuia în acest perimetru deoarece, sincer, nu mă mai plimbasem pe acolo. Eram în fața Parcului Luigi Cazzavillan.

Dar cine a fost acest Cazzavillan căruia îi sunt dedicate în București un parc, o stradă și o statuie? Ei bine a fost un ziarist român de origine italiană, fondator al ziarului Universul. Născut în Italia, în 1852, vine în Principatele Unite în timpul Războiului de Independență (1877) ca profesor de limba italiană și corespondent de război pentru câteva ziare italiene. Își începe cariera de gazetar în Principate cu cu două ziare întemeiate în 1880, dar fără prea mare succes. Abia în 1884 „dă lovitura”, cum s-ar zice, cu ziarul Universul. Acest cotidian devine, în timpul vieții lui Cazzavillan, publicația cu cel mai mare tiraj (aprox. 10.000 exemplare pe număr) și unul din cele mai citite ziare ale vremii. Tot în 1884 a lansat și Ziarul călătoriilor și al întâmplărilor de pe mare și uscat, precursorul actualei reviste „Știință și Tehnică”.

Activitatea lui Luigi Cazzavillani a fost foarte diversificată. După ce a fost profesor de limba italiană, a înființat chiar o „Școală italiană”, a fost gazetar și proprietar de gazete; de asemenea, a fost director al reprezentanței unei firme italienești de biciclete înființând chiar un velodrom pe Bdul Kiseleff. A fost și mare filantrop, ajutând atât comunitatea de italieni din București, cât și poporul adoptiv.

Parcul are o formă pătrată de țintă de tir, dacă priviți hărțile din satelit, cu două cercuri concentrice și două alei principale în formă de X. Am fost impresionat de eleganța acestui parc, de vegetația atent îngrijită, de felinarele ce străjuiesc aleile – aduce cumva cu un parc englezesc. Frumoase bănci din piatră încadrează fântâna și bustul din mijlocul parcului. Acest punct verde, situat în apropierea locului unde a funcționat o perioadă „Școala italiană” (pe str. Berzei), a fost amenajat în 1905, la un an de la moartea lui Cazzavillani.

Fântâna centrală, de formă rotundă, din piatră de Dobrogea, are în centru o coloană ce se termină cu bustul ziaristului. De jur împrejurul coloanei țâșnește apă prin gurile unor pești; deasupra peștilor se află patru personaje: doi amorași și doi îngerași; un îngeraș ține o plăcuță pe care scrie Patriot, activ și binefăcător, iar un amoraș ține un ziar Universul. Întregul ansamblu a fost realizat în anul 1906 de artistul Filip Marin. Ansamblul statuar și parcul au fost restaurat/reamenajat în anul 2005.

O mulțime de copii se jucau în parc. Vegetația înaltă oferă umbra cea mult căutată în zilele de vară. Parcul este înconjurat de clădiri reprezentative pentru arhitectura bucureșteană de început de secol al XX-lea. În apropiere, pe str. Temișana nr. 2-4, lângă parc, se află un frumos „palat” în stil venețian, din nefericire în stare foarte proastă. Însă arhitectura fațadelor este deosebită.

Spațiile verzi, parcurile, mici ori mai mari sunt plămânii Capitalei. Să încercăm să îi păstrăm...


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 04.12.14 09:52:31
Validat / Publicat: 04.12.14 10:54:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1130 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Invazia toamnei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[04.12.14 11:48:27]
»

E foarte posibil să fi știut de existența acelui „spațiu” și dinainte, să îl fi văzut în trecere, și să nu faci legătura între ce era pînă prin 2000 și ceva acolo și ce e acum. Acest parc a fost amenajat cîndva în ultimii 10 ani, devenind aproape de nerecunoscut. La origine a fost tot parc, dar cu timpul s-a degradat, astfel încît prin 93, cînd l-am cunoscut eu, era un simplu maidan. Avea ceva alei, parcă și bănci, și iarbă sau pămînt bătătorit, atîta tot, iar populația din zonă nu părea prea prietenoasă. Cazavillan ajunsese un nume de cartier cu rezonanțe negative, era o zonă de ocolit, cel puțin de către noi, adolescenți pletoși ai anilor 92 - 96, care am fi intrat în bucluc fără dubiu dacă ne-am fi plimbat pe străzile din jurul parcului.

Cînd te mai plimbi prin zonă, intră pe străduța Stahi, cea care pornește din rondul din fața bisericii Schitu Măgureanu. Acolo e un palat cu arhitectură frumoasă, sediul Nunțiului apostolic, ambasadorul Vaticanului. Iar pe Berthelot, aproape de intersecția cu Cazavillan, în dreptul unui mic scuar, spre sediul Radio, mai e o biserică frumoasă, într-o curte: Popa Tatu (sau Fîntîna Boului).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[06.12.14 08:04:59]
»

Frumos in botosani frumos in bucurezti

superbonus tata

dan

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.60131907463074 sec
    ecranul dvs: 1 x 1