ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Două grădini simbol ale capitalei: Icoanei și Ioanid

TIPĂREȘTE

În perimetrul descris de Bulevardul Dacia, străzile Polonă, Dumbrava Roșie, Pictor Verona și A. D. Xenopol se găsesc două grădini emblematice ale Bucureștiului: Ioanid (azi Parcul Ion Voicu, în memoria marelui dirijor și violonist român de etnie romă care a locuit în imediata vecinătate) și Icoanei.

Chiar și o plimbare pe străzile mai sus-numite e o lecție de frumos și arhitectură modernă, având atâtea vile și case frumoase înșirate pe ambele lor părți...

Parcul Ioanid s-a numit astfel după un librar renumit din veacul al XIX-lea care a cumpărat terenul de la marele agă Pană Băbeanul, anume George Ioanid. Dar și înainte de această schimbare de proprietari, pe locul respectiv era o grădină renumită - Grădina Breslea (1830-1869), menționată ca atare și în „Ciocoii vechi și noi”.

Parcul este amenajat frumos, dar din păcate în ultimii ani se observă o ușoară degradare a sa, prin admiterea introducerii în interior a unor chioșcuri, dar și prin amenajarea unor terenuri sportive (mă rog, astea ar mai fi cum ar mai fi). Nici micul lac și micuța cascadă alimentate de izvorul din mijlocul său nu sunt îngrijite, deși au fost frumos amenajate. Doar foișorul ce mai amintește de vremuri mai bune, și cele câteva statui ce mai țin de frumusețea lui reală. Am admirat în mod deosebit statuia pictorului Ștefan Luchian realizată de către Ion Vlad, sculptor român stabilit în Franța, membru de onoare al Academiei Române.

Aveți aici un sait mai informat decât aceste rânduri asupra acestui loc: fundatiacaleavictoriei.ro ... a-parcul-ioanid. Și pagina wikipedia: ro.wikipedia.org/wiki/Parcul_Ion_Voicu.

Ieșind de aici spre Piața Gh. Cantacuzino, trecem pe lângă o frumoasă casă în stil brâncovenesc (cred), acum sediu al Fundației Löwendal. Asemeni celui ce dă numele acestei fundații, și casa a avut o istorie destul de zbuciumată. Nu am reușit să găsesc prea multe detalii despre ea (doar că e o creaţie a arhitectului Petre Antonescu de pe la început de veac XX), dar am altă amintire legată de ea: aici funcționa pe vremurile comuniste o secție de Miliție - a fost chiar locul unde mi-am scos eu primul buletin, când am împlinit 14 ani.

Mă rog, mergem mai departe și traversăm piața ajungând la una dintre intrările în Grădina Icoanei; intrare străjuită de o statuie dedicată omului politic Gheorghe C. Cantacuzino.

Parcul a evoluat în grădina frumoasă de azi pornind de la o mlaștină formată de pârâul Bucureștioara (care acum e captat și curge prin centrul parcului, între o fântână și un mic „lac”). Pe latura opusă statuii amintite anterior, e pus de puțin timp un bust în memoria poetului Adrian Păunescu (și el locuitor prin zonă). Din păcate, și aici a început distrugerea micuței suprafețe prin construirea unei cârciumioare... În imediata vecinătate, Teatrul L. S. Bulandra, Școala centrală și Biserica Icoanei. Fiind Duminica Floriilor, în parc era un micuț „târg” cu podoabe și ateliere pentru copii. Doar clienți nu prea erau...

Și așa cum mărturiseam zilele trecute, prin acest parc îmi cam făcui io veacul pe vremea liceului, când mi se părea că prezența mea la anumite ore de curs nu ar fi prea potrivită. Adică nu foarte des.

Un alt loc din apropiere, dar rămas doar în amintire, era Restaurantul Moldova. Acum, nu știu dacă mai e ceva pe-acolo. Dar atunci, era un loc unde puteam gusta câte o bere rece.

Pe data viitoare!


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 21.04.14 20:49:04
Validat / Publicat: 21.04.14 22:13:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 3074 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Parcul Ioanid / Ion Voicu - casa Lowendal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[22.04.14 00:25:18]
»

Parcul Ioanid ar fi putut fi o mărturie vie a unui anume stil clasic de amenajare a grădinilor publice. Din păcate, iazul neîngrijit, pavarea aleilor cu dale (oroare! , mult mai potrivit era pietrișul dinainte), portalul kitschos (care se repetă și la alte parcuri, inclusiv la Grădina Icoanei, care, apropo, nu știu de ce trebuie să mai poarte și eticheta de Parc, total redundantă) și chiar și neinspirata schimbare a numelui (de parcă totul, în București, e sortit provizoriului, nimic nu poate dăinui mai mult de un secol, nici măcar un nume) i-au stricat înfățișarea.

În schimb, Grădina Icoanei mi se pare mult mai reușit reamenajată, iar fîntîna și pîrîiașul care aduc aminte de pierdutul pîrîu Bucureștioara au fost o idee excelentă.

Casa Lowendal are o arhitectură neoromânească (stilul promovat de Mincu, inspirat din brîncovenesc - vezi celebrul bufet Doina, și adoptat și de alți arhitecți, printre care și Antonescu, care a desenat și actuala Primărie în același stil).

Foarte frumoasă zona asta, o adevărată rezervație de arhitectură și urbanism. Și e îmbucurător că a fost și în atenția edililor, de pildă amenajarea din zona bisericii anglicane mi se pare iarăși o reușită, la fel statuia instalată acolo, o fericită excepție de la havuzurile și statuile de serie instalate prin diverse scuaruri.

Mă mir totuși că aici tot primăria sectorului 2 a făcut și bune, și rele. Aceeași primărie care a reamenajat în sictir Ioanidul sau a urîțit gratuit Parcul Pache, a reușit să promoveze un proiect de reamenajare împreună cu Ministerul Culturii, pentru Icoanei. Poate ar trebui să existe un sector al centrului orașului, să nu se judece un parc ca Ioanid cu aceeași măsură cu care se privește un parc dintre blocurile de pe Pantelimon.

Michi
[22.04.14 21:54:02]
»

De grădina Icoanei mă leagă multe amintiri. În copilărie am locuit pe str. Gogu Cantacuzino nr. 59 (azi Jean-Louis-Calderon) într-un blok-haus cu şase etaje care astăzi are bulină roşie. În timpul bombardamentului din 4 aprilie 1944 ne-am refugiat în grădina Icoanei, culcaţi pe burtă sub copaci. Subsolul blocului nu prezenta siguranţă. Am văzut avioanele, am auzit bubuiturile bombelor explodate dar în apropiere nu a fost atinsă nicio casă. Peste câteva zile, tata care era în permisie de pe front, ne-a urcat cu ceva lucruri într-un camion şi ne-a cazat în comuna Ulmi de lângă Târgovişte unde era unitatea lui militară. De acolo, noaptea vedeam bombele, ca un şirag de mărgele sclipitoare care se prăvăleau peste rafinăriile din judeţul Prahova. Acolo ne-a prins 23 august şi ţin minte că am ascultat la radio discursul MS regele Mihai. Întorşi în Bucureşti, scoala la care învăţasem Pitar Moş se desfiinţase, măicuţele părăsiseră ţara şi părinţii m-au înscris la scoala Clemenţa de pe Maria Rosetti şi astăzi în funcţiune. În timpul liber mă plimbam cu bicicleta în grădina Icoanei. Câteodată ajungeam şi în parcul Ioanid deşi părinţii îmi interziseseră să mă depărtez de casă pentru că pe strada Polonă erau cazaţi mulţi ruşi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071465015411377 sec
    ecranul dvs: 1 x 1