ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.05.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O altă arie naturală urbană – Pajiștea Petricani

TIPĂREȘTE URM de aici

Am citit în această primăvară despre o nouă arie naturală urbană apărută pe o parte a Lacului Tei, ochi de apă ce face parte din salba de lacuri formate pe cursul râului Colentina. Acest spațiu verde complex este promovat de Asociația Parcul Natural Văcărești care urmărește includerea ariei naturale într-un sistem de protecție legal.  

Aria naturală urbană despre care vorbim este numită Pajiștea Petricani. Începând de anul trecut au avut loc mai multe acțiuni de ecologizare a acestui areal verde care se întinde pe mai multe hectare. Membrii organizației non-guvernamentale menționate alături de alți voluntari au amenajat în ultimele luni un traseu tematic dedicat biodiversității, inaugurat în luna aprilie, cu ocazia Zilei Pământului.

Citind toate informațiile, privind fotografii și analizând hărțile iată cum mă trezesc eu în Vinerea Mare, o zi ploioasă în București, să plec la plimbare pe câmpii, pardon pajiști 😊 Pentru relaxare, orașul fiind foarte liber, merg până la Parcul Tei (vezi impresii) cu mijloacele de transport în comun. Exact la destinație ajungeți cu tramvaiul 16 – stația Ștrandul Tei sau autobuzul 243, aceeași stație. Dacă vă uitați la fotografia P19 din articolul menționat mai sus veți observa de la înălțime pajiștea, în plan secund (al doilea lac, după micul baraj).

Concluzie. Da, să începem cu o concluzie: acest loc este minunat. Într-un areal atât de mic prins în mrejele acaparatoare ale urbanului a apărut o oază de viață. O fâșie de verdeață în care s-au format habitate propice pentru o mulțime de păsări, mamifere mici, insecte, pești etc. Un ecosistem care conține și felurite plante, porțiuni de stufăriș, dar și plopi, frasini, pini, ulmi, sălcii.

Plimbarea te poartă prin peisaje diferite, de la pădure și pajiște la stufăriș și bălți, până pe mica înălțime care îți oferă o belvedere minunată către cartierul Tei. Bucureșteni, dacă aveți o oră liberă în weekend puteți face o incursiune relaxantă pe Pajiștea Petricani.

Vizita.  Până ajung la părculețul care a apărut la debutul Aleii Ștrandul Tei (apropo, nu mai există nici urmă de ștrand) se oprește și ploaia. Trecem de debarcaderul amenajat pe malul lacului, traversăm micul baraj de reglaj al apelor și înainte de poarta Romsilva, în dreptul unui hidrant albastru, zărim intrarea pe traseu. Nu este nici un indicator specific, dar veți vedea la 10 m distanță primul panou informativ. Acesta ne anunță că ne aflăm pe o pajiște sălbatică formată pe cursul urban al râului Colentina, ne spune câte specii trăiesc în acest areal și ne prezintă o hartă a locului cu traseul amenajat.

Pătrundem în zona de pădure pe o potecă lată care șerpuiește aproape de marginea apei; ne apropiem de oglinda apei și admirăm un trunchi gros al unui arbore – seamănă foarte mult cu trunchiul prin care se intra în ascunzătoarea subacvatică a piratului Spânu (Colea Răutu) din celebrul serial românesc „Toate pânzele sus” .

Poteca urcă și coboară, în mai multe zone sunt montate balustrade și podețe de lemn, chiar o serie de trepte. Trunchiuri căzute la pământ și bușteni uscați sunt gazde perfecte pentru o serie de insecte și ciuperci – informații relatate pe al doilea panou. La câțiva pași distanță apare primul panou sub formă de cuburi care ne ilustrează, prin imagine și text, păsările de pădure. Trecem pe un podeț peste un firișor de apă și ajungem într-o mică zonă cu stuf. Aici e al treilea panou informativ, cu o formă simpatică, dedicat broaștelor, șerpilor și șopârlelor.

Poteca se îngustează când ajungem în zona de pajiște, dar e vizibilă; aici putem citi panoul despre „viața ascunsă a pajiștii” . Doi stâlpișori indicatori ne arată traseul principal și ocolul pe la bălți. Am explorat toate aceste locuri, am văzut bălțile acoperite de o peliculă verde de plante, am fotografiat floricelele ce împânzeau covorul vegetal, am ieșit pe malul lacului unde o familie de lișițe se grăbea să își ascundă puii în stufăriș. Așa cum era firesc pe mal se află al cincilea și al șaselea panou cu păsări de apă și viața lacului; următoarele panouri exemplifică fluturii și alți polenizatori și mamiferele.  

La capătul traseului, la ieșirea spre linia de tramvai, se află din nou un panou explicativ general, cel cu harta. Aproape de această ieșire, pe un mal înalt, se află punctul de belvedere, accesul pe trepte fiind amenajat și prevăzut cu balustrade de sprijin și protecție. Sunt amplasate mai multe bănci de lemn sub o serie de pin care emanau un miros plăcut, de munte. În fața noastră se deschide o priveliște minunată spre Roata Mare și cartierul Tei, spre lac și pajiște. Dacă stai jos câteva minute și admiri peisajul prin această fereastră de verdeață parcă te transpui într-o altă lume (poate chiar una SF, cu clădiri părăsite, o roată ruginită... eee, imaginație).

Nu am stat prea mult pe loc fiindcă a început din nou ploaia, dar în loc să mă întorc pe același traseu prin zona bălților, eu am traversat pădurea pe o potecă și am ieșit în spațiul liber din spate, un fel de câmpie plină cu vegetație și arbuști cu vedere spre construcțiile „gigantice” din cartierul Pipera – Fabrica de Glucoză (altă impresie tip SF cu macarale, clădiri în construcție). Afară ploua ușor, ierburile acopereau poteca, m-am udat până la brâu, din încălțămintea de trekking mustea apa. 😊 Am ajuns până undeva în zona fostelor clădiri ale ștrandului și centrului de agrement, azi în paragină; am zărit chiar o planșă cu harta locului de altădată. Aici am pus capăt aventurii întorcându-mă la punctul de belvedere, apoi pe traseul de bază, pe pajiște.

Observații... Cu toate că într-un fel mă aflam în sânul naturii, zgomotul traficului auto reușea să răzbată destul de des peste lac, sunt doar 100-120 m distanță. Chiar dacă ciripitul păsărilor te încântă, vâjâitul autovehiculelor îți amintesc că totuși ești în mediul urban.

Ar fi utilă o semnalizare mai bună a intrării pe traseul tematic, poate că se va întâmpla în momentul declarării drept arie protejată (dacă acest lucru se va întâmpla).

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 14.05.24 20:52:00
Validat / Publicat: 14.05.24 21:14:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 369 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Floricele pe... pajiște.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071691036224365 sec
    ecranul dvs: 1 x 1