ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.03.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2023
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Primăvara în Parcul Morarilor

TIPĂREȘTE

Dacă vă aflați în preajma Spitalului Clinic de Urgență "Sfântul Pantelimon" din capitală, dacă vă doriți o clipă de relaxare într-o zonă verde, coborâți în valea din spatele blocurilor, în Parcul Morarilor!

Parcul Morarilor - cel mai mare spațiu verde din această parte a orașului - a fost amenajat prin anii ' 80, în jurul unei bălți insalubre, dar de atunci a beneficiat de multiple alte amenajări, cea din 2013 făcându-l să arate cu adevărat modern. Poate că nu este la fel de impresionant ca alte parcuri din București, dar are ceva unic - o grădină cu magnolii. În plus, în întreaga zonă, ici și colo, acești minunați arbori, încă tineri și nu prea înalți, colorează peisajul primăvăratic în sezonul lor de înflorire. De aceea, în opinia mea, primăvara este cel mai potrivit anotimp pentru o plimbare în Parcul Morarilor.

Având alei de promenadă, bănci pentru odihnă, pistă de alergare, zone acoperite, dotate cu mese de șah sau table, precum și cu bănci pentru chibiți, terenuri de mini-fotbal, teren de baschet, spațiu amenajat cu aparate pentru sport în aer liber, tot felul de instalații de joacă pentru cei mici, chioșcuri cu dulciuri, o zonă specială pentru câini, toalete ecologice, Parcul Morarilor din cartierul bucureștean Pantelimon este un spațiu verde destinat tuturor categoriilor de vârstă, atât în anotimpul cald, cât și în cel rece. Mai există acolo și o fântână cu apă potabilă foarte bună, provenită de la mare adâncime, fântână căreia localnicii îi spun "Sfântul Nicolae". Se pare însă că această fântână funcționează doar în sezonul cald. Atunci când am fost eu acolo, primăvara devreme, toate robinetele erau blocate.

De menționat este și faptul că în mijlocul parcului se află Lacul Morarilor mărginit de sălcii pletoase și de pâlcuri de stuf. Primăvara, când sălciile înverzesc, peisajul este deosebit. Lacul este tăiat în două de un pod renovat în ultimii ani, element care dă lacului un plus de atractivitate. De pe pod se văd plutind pe apa tulbure rățuște și pescăruși, iar dacă ai noroc poți vedea broaște țestoase și peștișori.

Pentru a ajunge în Parcul Morarilor există mai multe posibilități. Depinde de unde și cu ce mijloc de transport veniți. Se știe că deplasarea în București cu mașina personală, în special la anumite ore, este o mare provocare atât din cauza traficului, cât și a găsirii unui loc pentru parcare. Stația de metrou cea mai apropiată este "Costin Georgian". Tramvaiele 14 și 55 vă lasă lângă spital, la stația denumită chiar "Spitalul Sfântul Pantelimon", iar dacă veniți cu autobuzul 102, coborâți la stația "Facultatea de Pompieri" din Strada Vergului. De acolo, pe străduța de vis-à-vis, după câțiva metri, ajungeți la una din porțile de acces în parc. Și autobuzul 104 vă aduce în apropiere, cu stație în fața spitalului.

Despre magnolii și în special despre magnoliile din Parcul Morarilor

Știați că există o grădină cu magnolii în Parcul Morarilor din București? În spatele Spitalului Clinic de Urgență "Sfântul Pantelimon", de îndată ce cobori cele 40 de trepte ale scării și intri în parc, mai înainte de a ajunge la lac, vei fi întâmpinat de o splendidă zonă cu magnolii. Sunt vreo 46 de arbori plantați unul lângă altul, toți din specia Galaxy, aliniați pe două rânduri. Nu sunt foarte înalți, dar ne bucură cu frumusețea lor atunci când sunt înfloriți. De aceea, dacă aveți timp, dacă vă plac florile, mergeți în Parcul Morarilor primăvara, în vremea înfloririi magnoliilor!

În această primăvară, când am fost prima oară în Parcul Morarilor, magnoliile încă nu înfloriseră. O mulțime de muguri roșu-violet intens colorau crenguțele încă fără frunze, anticipând o explozie de culoare peste câteva săptămâni. Așa încât, pe lista mea de opțiuni pentru plimbări am mai înscris una: Magnoliile din Parcul Morarilor.

După două săptămâni de la prima vizită, cam pe la sfârșitul lunii martie, am revenit în Parcul Morarilor. Asta doar pentru grădina cu magnolii. Desigur, un tur pe aleile parcului, în jurul lacului, a constituit un bonus.

Magnolia Galaxy din Parcul Morarilor este un copac mic împodobit din abundență de flori roz închis la mijlocul primăverii. Deschizându-se din muguri roșu-violet intens, florile mari, ușor parfumate, numără 12 petale. La exterior acestea sunt colorate în roz-violet deschis, iar în interior într-o nuanță de trandafiriu palid. Pentru că înfloresc destul de târziu, de obicei această specie de magnolia scapă de daunele provocate de înghețul de primăvară. Unele dintre cele pe care le-am văzut eu acum, la două săptămâni după îmbobocire, se apropiau deja de faza finală a existenței lor. Zilele foarte călduroase, prea călduroase pentru luna martie, urmate de răcirea bruscă a vremii, cu temperaturi de îngheț noaptea, le-au afectat vizibil.

Magnolia, specie aparținînd familiei Magnoliaceae, provine din Asia de Est și de Sud-Est - centrul principal sau din estul Americii de Nord, America Centrală, America de Sud (câteva specii), precum și din Indiile de Vest - centrul secundar. Magnolia cuprinde aprox. 70 de specii de arbori și arbuști, fiecare dintre acestea grupând câteva subspecii.

Încercând să aflu mai multe despre această încântătoare plantă care ne colorează viața în primăverile timpurii, am descoperit că Magnolia este o plantă antică și care a evoluat încă dinainte de apariția albinelor, florile sale fiind perfect adaptate pentru a fi polenizate de o specie de gândaci. Specialiștii apreciază că plantele care aparțin familiei Magnoliaceae datează de acum multe milioane de ani, fiind descoperite specimene fosilizate de magnolie datând și ele de milioane de ani. Impresionant, nu?

Cu toate acestea, europenii au descoperit Magnolia abia în anul 1703, pe insula franceză Martinica. Descoperită de Charles Plumier (1646-1704), această plantă cu flori minunate a fost numită "Magnolia" ca un omagiu adus lui Pierre Magnol (1638-1715), un renumit botanist francez, cel mai mare botanist al timpului său, cel care a descris în lucrările sale peste 2.000 de specii de plante, el fiind primul care a introdus în botanică sistemul modern de clasificare a plantelor după familie.

În Bucureşti sunt multe locuri unde pot fi văzute magnolii, Parcul Morarilor din Sectorul 2 fiind doar unul dintre acestea. Nu știu dacă mai există grădini ale magnoliilor așa cum există în acest parc, dar arbori izolați, mari, de o deosebită frumusețe atunci când sunt înfloriți, pot fi văzuți în multe alte locuri din capitală. Se pare că această plantă este foarte îndrăgită. În sezonul ei de înflorire, amatorii de fotografii cutreieră Bucureștiul în căutarea celor mai frumoase magnolii.

Dacă nu știați (eu nu știam, dar am aflat cu această ocazie), pe internet există şi o hartă a magnoliilor din Bucureşti. Sunt marcați acolo nenumărați arbori falnici de magnolie. Ba chiar s-au întocmit și clasamente ale celor mai frumoase magnolii din București. Nu ne mai rămâne decât să le căutăm, să le admirăm și să le fotografiem pentru a ne bucura de frumusețea lor până la sezonul următor.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 30.03.23 19:12:36
Validat / Publicat: 30.03.23 19:57:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 582 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 București - Parcul Morarilor. Arbuști înfloriți primăvara.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Michi
[30.03.23 21:10:20]
»

@iulianic: Îmi pare bine că ai abordat în review subiectul magnoliilor din Parcul Morarilor, care vine în completarea celui scris de mine cu două zile în urmă (v. aici) https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=110747&d=la-pas-prin-bucuresti--bucuresti. Ar fi bine dacă ai putea vedea şi scrie despre magnoliile de pe Str. Barbu Delavrancea şi Mahatma Gandhi, întrucât notorietatea ta va atrage mai multe vizualizări decât mine. Văd că începe o mişcare civică de a declara magnoliile ca simbol al Bucureştiului primăvara şi ar fi bine s-o susţinem. Faptul că locuitorii capitalei au completat adrese cu număr stradal în lista deschisă de Dana Robu la peste 1000 magnolii este începutul acestei acţiuni. Citindu-ţi reviewul parcă am fost şi eu în Parcul Morarilor.

liviu49
[31.03.23 14:14:43]
»

Ma bucur sa aflu ca cele doua parcuri din Pantelimon inca mai sunt vizitabile. In mod cert acolo nu s-a gasit vreun mostenitor care sa revendice terenurile si nici un primar dornic sa le restituie ca in alte parti prin Bucuresti. Sper ca si copiii se bucura de aceste parcuri, iar adultii nu le vor distruge.

Nu stiu care mai e situatia parcului Sticlariei, dar acum cativa ani cand am trecut pe langa el, din cauza balariilor nu se vedea mai nimic din ce a fost odata parc. Poate si acolo va redeveni parcul.

Numai bine si calatorii placute!

iulianicAUTOR REVIEW
[01.04.23 08:16:45]
»

@liviu49: Da, cele două parcuri - Florilor și Morarilor - arată destul de bine și sunt pregătite să-și primească vizitatorii în această primăvară. Nu sunt parcuri mari, nu se pot compara cu celebrele parcuri ale capitalei, dar pentru niște parcuri de cartier, arată chiar bine.

Nu știu cum este Parcul Sticlăriei. Nu am ajuns niciodată acolo, dar poate că ar merita. Cu atât mai mult cu cât nu este prea departe de celelalte două, iar drumul este de acum cunoscut. Pentru că îmi plac parcurile, mai ales primăvara, dacă vremea se va mai stabiliza, poate că pașii mă vor purta și într-acolo. Mulțumesc pentru idee!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, liviu49, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂParcuri bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061549186706543 sec
    ecranul dvs: 1 x 1