EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Parcul Sticlăriei – o altă „minideltă” bucureșteană
Într-un octombrie colorat și chiar însorit am tras un ochi prin spațiul verde redat populației după zeci de ani de lăsare în plata Domnului – parcul Sticlăriei. Autoritățile locale au decis să redeschidă parcul într-o formă cât mai apropiată de „natural” fără intervenții antropice prea evidente (wall-street.ro/articol/Tu ... e-ani.html#gref).
Spațiul verde este situat în cartierul Pantelimon, undeva între Bulevardul Basarabiei și Șoseaua Vergului, în spatele Spitalului Malaxa. Intrarea principală este amplasată pe strada Ion Șahighian, locuri de parcare sunt disponibile pe marginea străzii, la bordură, dar foarte puține numeric.
Așa cum bănuiți numele parcului provine de la fosta Fabrică de Sticlă situată lângă spațiul verde. Ochiul de apă din centrul ariei naturale s-a format pe locul fostei cariere de nisip în momentul în care săpăturile au atins 10 m și pânza de apă freatică a ieșit la suprafață. Exploatarea de nisip s-a oprit, treptat s-a umplut cu apă, apoi cu stuf, a apărut o vegetație diversă.
În epoca comunistă, prin anii ' 80, s-au făcut amenajări peisagistice (alei, bănci, un pod) pentru ca acest loc verde să fie folosit de muncitorii de la Fabrica de Sticlă drept loc de relaxare. Amplasat într-o zonă industrială care și-a pierdut importanța treptat în ultimii 30 de ani, parcul pică în ruină, se „sălbăticește” , capătă un aspect natural (cu excepția gunoaielor aruncate de oameni) și biodiversitatea este asemănătoare celei din delta Văcărești (spun specialiștii).
Ce am văzut în parc. Am parcat autoturismul în apropierea intrării, acces semnalizat acum printr-o arcadă cu numele parcului. Lângă poartă se află ghereta paznicului și o toaletă modernă. Coborâm o pantă betonată destul de abruptă (sunt disponibile și scări pe lateral) spre malul lacului. Intervenția omului a fost minimală: s-au introdus stâlpi de iluminat, bănci de lemn masiv, coșuri de gunoi îmbrăcate în lemn, câteva țâșnitoare de apă potabilă.
Aleile sunt de fapt doar schițate cu piatră măruntă, câteva cărări mai late de pe malul lacului au rămas din pământ. S-au plantat ici colo conifere și alte câteva tipuri de arbuști, s-au refăcut balustradele la podul de beton, a fost reparat podul metalic de legătură cu insula.
Parcul are circa 5 ha, o diferență de nivel sesizabilă în mai multe zone, o insulă centrală legată de țărm prin două poduri, un lac acoperit parțial de stuf. Mi-au plăcut peisajele de toamnă, liniștea desăvârșită din mijlocul unui areal urban-industrial aglomerat, originalitatea naturală a spațiului verde. Peisajul lacustru cu vreo două bărci de lemn trase la mal, cu stuf bătut de vânt și frunze galben-ruginii erau deja model de lucru pentru vreo trei pictori care își întinseseră șevaletele pe marginea apei.
M-am plimbat relaxat, am stat pe o bancă în mijlocul unei ploi de frunze căzătoare, am ascultat foșnetul vântului printre tulpinile de stuf, am admirat o pasăre specifică de baltă – e o bucurie atât de mare într-o lume atât de zbuciumată.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 22.10.21 17:59:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@gpopa: Am fost chiar în prima zi de redeschidere a parcului profitând de ziua călduroasă de octombrie; m-am gândit că fiind zi de lucru nu va fi aglomerat și am avut dreptate. Totuși plimbăreți mai erau, și mai tineri, și mai în vârstă. Și pictori, și fotografi...
Culorile toamnei sunt superbe, natura e atât de darnică cu noi.
O toamnă frumoasă!
@tata123 ????: Ieri am vrut sa inserez un ecou cu un link spre Recorder, care anunța redeschiderea parcului și prezenta procesul de reabilitare a lui.
Dar mi-am zis să las pe cineva să spună ce a văzut la fața locului. Eram sigur că va apărea ceva cât de repede și la dvs. mă gândeam în primul rând.
Felicitări pentru vizită și mulțumim pentru prezentare!
@tata123 ????: Mulțumesc pentru încredere! ???? Această redeschidere a spațiului verde din sectorul 2 a fost prezentată intens pe toate canalele media chiar cu câteva zile înainte. Am văzut imagini incitante care m-au îndemnat să plec la drum spre oaza de sălbăticie din urbanul sufocant.
Parcul Sticlăriei este un „parc” atipic, fără tonete și chioșcuri, fără locuri de joacă pentru copii, fără alei betonate. Dar e frumos așa cum se prezintă el acum: natural, semisălbatic, colorat de atingerea toamnei.
Sănătate!
Parcul Sticlăriei a fost parcul copilăriei soțului. Acolo și-a făcut veacul împreună cu băieții cartierului și câte povești ne-au auzit și încă ne aud urechile...
Știa că se redeschide și ieri am ajuns și noi, dar a fost foarte aglomerat. Nu a fost de mirare având în vedere ce zi frumoasă a fost.
Zonele de grădină, unde și-așa încercările sunt timide au ajuns deja poteci bătătorite, pentru că oamenii n-au nici o grijă și trec dintr-o parte în alta fără să se uite pe unde calcă.
Semisălbatic ni s-a părut și nouă și soțul speră să rămână așa.
@Aurici: Mă bucur că ați găsit un loc plin de amintiri! Sper ca acest parc semisălbatic să se păstreze așa cum e, eu l-am găsit intact în prima zi de la redeschidere. E adevărat că nu prea se pretează celor cu copii mici dornici de un leagăn sau tobogan (nu există!) sau celor cu cărucioare.
Parcul Sticlăriei e un loc unde să „asculți” natura, să te izolezi pentru o oră din tumultul agitatei vieți cotidiene din București.
O toamnă frumoasă!
Exact, nu se pretează celor cu copii mici, dar era plin de copii. Și am văzut o grămadă de părinți care insistau să se chinuie cu căruciorul prin pietrele alea. Chiar ne-am întrebat de ce se opinteau și se chinuiau așa când, Slavă Domnului, sunt parcuri desule pentru a te plimba cu copilul în cărucior.
@tata123 ????: Asa cum banuiam, este spectaculos toamna, deci trebuie sa ajung acolo si la toamna, intro zi superba.
Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Cu barca pe lacul din Cișmigiu — scris în 19.07.24 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2024 0 promisiune, într-un final, îndeplinită – „Parcul Liniei, Faza a II-a” . — scris în 19.06.24 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 O altă arie naturală urbană – Pajiștea Petricani — scris în 14.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Parcul 'Tudor Arghezi' - un nou parc în București — scris în 11.04.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Național — scris în 05.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Parcul Kiseleff - la 'vânătoare' de monumente — scris în 17.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Cel mai nou parc din București - „Parcul Liniei” . — scris în 10.06.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ