ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.05.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
86.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Parcul Natural Văcărești - „Natura la ușa ta”

TIPĂREȘTE

O mega-construcție rămasă neterminată și abandonată după '89 a ajuns, după ceva „lupte” să fie declarată Parc Natural.

Vestigiile a ceea ce ar fi urmat să fie o amenajare enormă hidrotehnică și un întins luciu de apă, au rămas doar ca un mare bazin gol, năpădit acum de natura sălbatică și scăpat în urma unor eforturi deosebite de gunoaie și „invadatori” au devenit un loc perfect pentru o ieșire „la iarbă verde” chiar în apropierea casei.

Deși s-a dorit ca zona să fie cumva folosită încă de prin anii 2000, abia ca urmare a apariției unui articol în revista National Geographic (ediția română) au fost făcuți primii pași în vederea ecologizării zonei și redării acesteia naturii „virgine”. Mai ales în anul trecut (2017) s-au făcut ceva mai multe lucruri ce facilitează accesul în zonă precum și ajută la orientare sau oferă suport pentru cei ce doresc să vină aici și să facă diverse activități specifice: observarea faunei, plimbare, ciclo-turism...

Dar trebuie să știți că sunt și niște reguli de respectat: - să nu se abandoneze deșeuri de ambalaje, să nu se aprindă nicio sursă de foc (inclusiv țigarete! fumatul e interzis), să nu se elibereze animale de companie, să nu se rupă sau să se distrugă plantele. De asemenea, pescuitul și scăldatul sunt interzise.

Profitând de vremea deosebit de bună de după ninsorile din martie, m-am hotărât într-o zi să dau o tură cu bicicleta pe aici, mai ales că locuiesc la mică distanță. Am urcat pe taluzul digului prin zona Asmita Gardens (unde se află și Observatorul Asociației PNV) și am dat o tură completă, oprindu-mă din loc în loc să admir peisajul (și să fotografiez, desigur). Cum nu cunoșteam încă locul, nu m-am hazardat să cobor pe poteca abruptă ce cobora spre „fundul lacului”. Ajuns în colțul diametral opus, am coborât totuși (prin punctul B de pe harta atașată - v. foto) și am vrut să revin la „A” pe poteca de jos. Din păcate, o zonă mlăștinoasă m-a descurajat repede și am revenit „pe culme”. Odată încheiat turul, abia am așteptat să revin. Așadar, am convins-o și pe iubi și după ce i-am „recondiționat” și bidiviul ei care iernase pe balcon, am purces împreună la drum.

Cum știam acum cu ce am de-a face, am coborât și am mers pe „Poteca biodiversității urbane”, oprindu-ne pe la locurile de popas amenajate, mai admirând natura, mai sorbind o gură de apă (nu uitați să luați cu voi măcar o sticlă de jumate!), mai făcând o poză... și uite-așa, ușor-ușor, am ajuns la punctul B, pe unde am urcat pe marginea digului, apoi am revenit spre A mergând paralel cu Șoseaua Vitan-Bârzești, apoi cotind brusc la stânga și urmând digul de-a lungul Dâmboviței. Reveniți „cu roțile pe asfalt”, am constatat că una dintre ele era... dezumflată. Din fericire, prevăzusem situația și am repus-o temporar în funcție (a ținut până acasă).

Foarte plăcute ieșirile, se poate pierde și mai mult timp acolo - luați o pătură, un binoclu puternic sau un joc de societate și neapărat apă de băut, cremă de protecție solară, ceva anti-țânțari, eventual ceva de ronțăit (dar aveți grijă să luați cu voi la plecare tot ce vă prisosește - cum ar fi ambalajele și sticlele goale!).

Nu recomand coborârea în zona joasă după o perioadă de ploaie mai lungă (sau la topirea zăpezii), cel puțin nu fără ceva cizme bune de cauciuc și mai ales, fără biciclete!

Distracție plăcută!

===

Link-uri utile:

parcnaturalvacaresti.ro

pe FB

ro.wikipedia.org/wiki/Par ... C4%83re%C8%99ti

natgeo.ro/romania/natura- ... tejat-prin-lege

natgeo.ro/romania/natura- ... -lupta-continua

===

PS - nu uitați la sfârșitul vizitei să vă faceți un mic control și să lăsați în Parc eventualele căpușe care ar căuta să profite de voi ca să evadeze de acolo!


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 05.05.18 16:23:42
Validat / Publicat: 05.05.18 17:59:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1251 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Parcul Natural Văcărești - pe poteca Belvedere
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

mishu
[05.05.18 18:07:18]
»

@Dragos: Start vot! Și sa-ți fie de bine plimbarea. Am mai văzut niște poz cu acea zona și sincer îmi doresc sa dau și eu o tura pe acolo. Pana atunci însă ma mulțumesc cu articolul tău.

Felicitări, votat cu mare drag.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.05.18 20:31:02]
»

@Dragos: Foarte frumos! O oază de verdeață care dispune de suficiente argumente pentru a atrage în viitor din ce în ce mai mulți doritori de relaxare în mijlocul naturii. Îmi doresc să ajungem și noi cândva acolo. Când?! Asta rămâne de văzut...

Mulțumim pentru informații și pentru fotografiile atașate! Plimbări cât mai faine în continuare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[05.05.18 20:49:18]
»

@Dragos: Fain loc, mi-am zis de când am citit articolul cu pricina din National Geografic. Fotografiile tale confirmă asta, iar faptul că-l aveți la 2 pași de casă... Mi-a venit să zic că vă invidiez, dar nu vă invidiez, și eu locuiesc lângă o adevărată comoară - Faleza Dunării. Poate scriu și eu câteva vorbe despre ea...

cosminp
[05.05.18 21:17:12]
»

@Dragos: povesteste-ne ceva despre traseul de biciclete. Pare interesant dar nu stiu cum este. Greu, usor, lung, aglomerat...

webmasterX
[05.05.18 21:25:14]
»

Mutat în rubrica "Parcul Natural Văcărești, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait).

webmaster
[05.05.18 21:30:47]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[05.05.18 21:37:13]
»

@cosminp: Traseul măsoară 8 km și străbate digul care înconjoară parcul precum și potecile centrale ale acestuia.

Cele două poteci ale traseului – „Belvedere” și „Printre bălți” – sunt prevăzute cu indicatoare și rampe de acces dinspre complexul Asmita Gardens și Str. Săvinești.

Rampa de la Asmita e bună la coborât, de urcat, urci cu ea de coarne dacă nu ai o țoaclă meseriașă bine; cea de la Săvinești e mai lină puțin, cu un MTB cu măcar 18 viteze se poate urca.

Problema este că pe traseu sunt multe locuri cu cioburi și puteți să vă alegeți și voi cu găuri în roți, deci mergeți pregătiți - pompă, kit de reparații eventual o cameră de rezervă... Și scule, desigur!

În afara acestor rampe de acces, ambele trasee sunt deosebit de ușoare. Dar repet, nu după ploaie prin poteca de jos!

@all - mulțumesc de vizită și de aprecieri.

webmasterX
[05.05.18 21:40:19]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[05.05.18 21:43:37]
»

@webmasterX: confirm, pe acolo se intră de la Asmita Gardens. Mai sunt două puncte de acces - unul la intersecția Șos. Vitan-Bârzești cu Splaiul Dâmboviței și altul sus, prin str. Săvinești.

Zoazore
[06.05.18 09:39:16]
»

@Dragos: Am auzit de ”Delta din mijlocul Bucureștiului”, am citit despre ea, acum am văzut și mai mult din ea!

Și eu am Faleza Dunării la Brăila, dar... Câteodată un ră duce spre bine-bine și natura învinge!

Mulțumesc, @Dragoș!

cosminp
[06.05.18 11:32:11]
»

@Dragos: multumesc mult pentru detalii, mai ales cele ref la cioburi.

Inteleg ca este un traseu amenajat... cu cioburi. Tipic romanesc.

Oricum, nici oamenii nu sunt civilizați, ca doar cioburile nu sunt aduse de păsări in cioc, veverite sau cartite ????

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[06.05.18 12:16:09]
»

@cosminp:

doar cioburile nu sunt aduse de păsări in cioc, veverite sau cartite

Corect, dar să nu uităm nici faptul că timp de zeci de ani aici a fost o groapă de gunoi ilegală, unde putea să vină oricine și să arunce toate prostiile. Iar „asanarea” nu a reușit să elimine toate deșeurile adunate în timp. Evident, cioburile fiind cel mai greu de curățat.

Dar cu timpul se vor mai toci sau vor fi îngropate în sol; cel puțin nu sunt toxice, asemenea altor (multe) lucruri ce împânzesc mai nou câmpurile, pădurile și apele noastre.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cosminp
[06.05.18 12:41:43]
»

@Dragos: ai perfecta dreptate... cauciucurile de bicicleta ajuta la eliminarea cioburilor ????????

Totusi, daca este pista amenajată si organizată, atunci este in administrarea cuiva si ar trebui să o îngrijească. Dar cum la noi majoritatea lucrurilor sunt de fatada...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cosminp, crismis, Dragoș_MD, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Natural Văcărești:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.5611438751221 sec
    ecranul dvs: 1 x 1