ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.01.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 9 zile
prieteni
29 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Circuit India (XI) — Taj Mahal Agra

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Azi e o dimineata speciala, în sfârsit mergem sa vizitam Taj Mahal, una din cele 7 minuni ale lumii din noua lista întocmita în 2007.

Ïnca suntem la hotelul Clarks Shiraz din Agra, dupa micul dejun si îmbarcarea bagajelor în autobuz plecam spre TM cu atâta emotie în suflet încât am devenit foarte nerabdatori.

Ne-am îmbracat în haine indiene majoritatea dintre noi, câteva colege si-au cumparat sari-uri, eu mi-am facut un costum din matase: pantaloni rosii cu o bluza kurta cu un imprimeu frumos si un sal rosu. M-am gândit ca poate le mai pot purta si cu alte ocazii. Unii barbati din grup si-au cumparat camasi kurta (o camasa lunga cu despicaturi laterale). Voiam sa simtim vibratia indiana.

În timpul încarcarii bagajelor am avut timp sa dau o raita prin gradina hotelului. În mod surprinzator toata gradina a fost curatata, gazonul arata impecabil de parca nici nu a fost o nunta aici cu o seara înainte. A mai ramas doar mobilierul, draperiile si o multime de flori. Piscina era curata, am urmat aleea si am ajuns la sera hotelului. Înauntru un lucrator se ocupa de plantele din ghiveci ce erau apoi plantate în gradina hotelului.

Am ajuns repede la complexul TM, sunt aproximativ 7 km. În autobuz ghizii ne-au facut instructajul de cum sa ne comportam în interiorul sitului:

• Bagajele mari sunt interzise, sa luam cu noi doar o geanta mica cu lucruri putine, strictul necesar

• Fara obiecte ascutite

• Fara sticle cu apa sau alte lichide, vom primi o sticla de apa de 0,5 l la cumpararea biletului

• In interiorul Taj nu avem voie sa atingem peretii, oricum nu se poate ajunge la ei

• Fotografiatul în interiorul Tajului este interzis, în schimb puteti face fotografii în gradina, si exteriorul monumentului se poate fotografia din toate unghiurile posibile

• Biletul pentru indieni costa 250 rupii, pentru turistii straini biletul costa 1250 rupii. Peste tot în India la obiectivele turistice indienii au tarife preferentiale, mult mai mici fata de turistii straini.

• Biletul e valabil 3 ore, apare ora de cumparare pe bilet, dupa care trebuie sa parasesti incinta sitului, pentru a se evita supraaglomerarea

• Biletul de intrare trebuie pastrat bine deoarece e obligatoriu sa îl arati si la iesire.

• Turistii trebuie sa se aseze la o coada, sa intre separat prin turnicheti, indienii se aseaza la o coada separata pentru a intra prin alti turnicheti, cred ca asa se face o contorizare corecta a biletelor vândute.

Am primit fiecare câte un bilet pe care l-am prezentat la intrare, persoana de la paza a tras o linie cu pixul pe bilet si am intrat într-o zona unde erau un fel de titicare cu care ne-am deplasat pâna în zona din fata pavilionului construit din gresie rosie. În fata pavilionului sunt spatii mari verzi cu gazon tip englez. Intram în acest pavilion -poarta de intrare si suntem într-un hol înalt decorat cu arcade ce înconjoara false ferestre si un model floral vazut si la Red Fort.

Iesim pe o platforma si în fata noastra se dezvaluie frumusetea ireala a Taj Mahal-ului. Este o zi senina fara nici un nor, atmosfera e curata fara smog si ceata, pur si simplu avem noroc dupa doua zile cu o atmosfera încarcata. Când am vizitat Red Fort cu doua zile în urma nici nu am putut zari Tajul din cauza cetii ridicata din râul Yamuna, decât o vaga silueta.

Esti coplesit de emotie ca esti acolo, în fata acestui monument al iubirii. Am facut o poza de grup si cine a vrut a facut si poze individuale cu Tajul pe fundal, bineînteles ca nu am ratat ocazia. La finalul vizitei pozele ne asteptau, 100 de rupii bucata.

Cel mai cunoscut monument al Indiei a fost construit de împaratul Shah Jahan în memoria prea iubitei sale sotii Mumtaz Mahal ceea ce înseamna Palatul Alesei, care a murit la nasterea celui de-al paisprezecelea copil. Coplesit de durere, împaratul a tinut un doliu sever, cu post negru si izolare. A decis sa construiasca un monument care sa-i fie mormânt iubitei sale sotii, un monument închinat iubirii, construit pe parcursul a 22 de ani (1631-1653), si la care au lucrat peste 20 000 de oameni adusi din tot regatul, din Persia, Europa si Imperiul Otoman.

Marmura a fost adusa de la o cariera, Makrana din Rajasthan aflata la o distanta de 300 de km cu ajutorul a o mie de elefanti.

Desi mai avea 3 sotii, împaratul o iubea doar pe Mumtaz, pe numele ei Arjumand Bano Begum o printesa de origine persana, ea era mereu lânga el, îl ajuta în treburile regatului dându-i sfaturi politice.

Monumentul este o împletire a 3 stiluri, indian, persan si islamic. Taj Mahal, în hindi se numeste Coroana palatelor, este amplasat pe malul râului Yamuna. S-a folosit o marmura de buna calitate de la Makrana, gresie rosie de la Dholpur si Fatehpur Sikri, marmura neagra si galbena de la Narbads si Charkoh. Pietrele pretioase, aurul si argintul au fost primite, o parte de la totii regii si restul au fost aduse din alte regiuni din Asia.

Pietrele pretioase ca jaspul din Pendjab, turcoazul si malachitul din Tibet, lapis-lazuli din Sri-Lanka, coralul din Marea Rosie, cornalinul din Persia (Iran) si Yemen, granate din Gange si Bundelkund, agate din Yemen si Jaisalmer, cristal din Himalaia. În total s-au folosit 58 de tipuri de pietre pretioase pentru a realiza modelele florale încrustate în marmura alba.

Fundatia a fost o mare provocare, trebuia executata o fundatie care sa reziste la o greutate de 2,5 trilioane kg de marmura (de la ghid citire) sau altfel spus 25 t /mp. S-au sapat puturi si s-au introdus piloni din lemn de tisa, care în sezonul musonic când râul intra în puturi, absorb apa si devin tari ca cimentul. În timp, râul Yamuna si-a mai schimbat cursul, o parte din apa a fost ‘furata’ de industrie si de agricultura, ceea ce a dus la scaderea nivelului râului si pune în pericol fundatia monumentului.

Monumentul are o baza octogonala ca la palatele iraniene si semnifica cele 8 porti ale raiului prin care intra sufletul. Toate fatadele sunt simetrice ca forma si decoratiuni. Cele 4 minarete asezate în colturi au axa de înclinare spre exterior pentru ca în caz de un cutremur mare sa nu cada pe domul ca un lotus întors. Minaretele au 3 etaje si câte un balcon îngust circular la fiecare etaj. Mormintele reale sunt la subsol, se cobora pe o scara îngusta si din cauza unor accidente s-a interzis accesul si s-au creat replici identice la suprafata, în fond admiram frumusetea decoratiunilor ce împodobesc aceste morminte.

Am stat la coada pe platforma din marmura ce înconjoara Tajul, femeile la o coada, barbatii la alta, am primit cipici ca sa îi punem peste încaltaminte, am fost controlati în genti si ne-am asezat la o alta coada la usa de intrare (sud) în Taj Mahal. Nu a durat mult si am intrat, sensul de vizitare e invers acelor de cearsonic, te deplasezi pe un culoar marginit de grilaje si nu ajungi nici la peretii interiori si nici nu poti pune mâna pe cele doua morminte. Nici nu stii ce sa admiri mai întâi peretii cu decoratiuni fine sau cele doua morminte. M-am oprit câteva secunde din mers si déjà a fost lânga mine o persoana de la paza.

În interior fotografiatul este interzis dar am facut în holul de la iesire si afara pe toate laturile. Domul central are o înaltime de 85 de m si în vârf o semiluna pusa pe o placa pe care este scris numele lui Allah. În partea stânga este o moschee din gresie rosie, nu am mai intrat pentru ca nu aveam sosetele la îndemâna si desculta nu intru desi era cald. În partea dreapta a Tajului este o cladire Jamat Khana identica cu moscheea ca constructie din gresie rosie si forma dar nu are acelas rol pentru ca nu este orientata spre Mecca, e un loc de reculegere pentru pelerinii, a fost construita pentru a pastra simetria monumentului.

Am mai intrat înca o data în interiorul Tajului sa admir cele doua morminte, am mers cât de încet am putut admirând decoratiunile florale din pietre pretioase, caligrafia araba înscriptionata în marmura. Mormântul lui Mumtaz e acoperit cu o scriere ce contine cele 99 de nume ale lui Allah si flori executate din pietre pretioase. Monumentul a fost gândit ca sa-i fie mormânt lui Mumtaz dar la moartea împaratului, mormântul i-a fost aranjat lânga cel a sotiei sale stricând simetria atât de perfecta în rest. Arhitectul monumentului a fost Ustad Isa Afandi iar arhitectura gradinilor a fost realizata de Ali Mardan Khan, un nobil de la curtea împaratului.

În gradina, pe axul central este un canal cu apa si tâsnitori care nu erau acum în functiune, canal în care se reflecta Taj Mahal. La jumatatea canalului este o platforma pe care o folosesc turistii pentru a face fotografii, si din acest loc porneste un canal perpendicular pe primul împartând gradina în 4 parti simetrice. Sub stapânirea britanica gradinile au fost modificate si apar peluzele englezesti pe care le-am întâlnit la toate hotelurile în care am stat. Arhitectul era indian convertit la islam cu origini persane, astfel încât se poate spune ca arhitectura Tajului este o perfecta fuziune dintre arhitectura indiana si cea persana, exterior persan cu suflet indian.

In functie de conditiile atmosferice, de lumina zilei Tajul se vede usor diferit, lumina blânda a diminetii ne dezvaluie un Taj ce-si etaleaza frumusetea si perfectiunea, la amiaza soarele puternic rivalizeaza cu marmura alba stralucitoare iar noaptea în lumina lunii vedem un Taj romantic. În spatele Tajului curge râul Yamuna.

De-a lungul secolelor, Tajul a fost jefuit de localnici si de conducatorii englezi astfel încât monumentul a ajuns într-o stare de degradare avansata. Începând cu anul 1908 au început lucrarile de restaurare. În timpul celui de-al doilea razboi mondial Tajul a fost înconjurat cu schele pentru a fi protejat. În timpul razboiului Indo-Pakistanez, 1965-1971, Tajul iar a fost iar protejat cu schele si prelate iar în ziua de azi sunt multe bariere si oameni de paza cu arme de gât. Ultimul atac terorist din Agra a fost în 2015…

Cea mai pazita granita este cea cu Pakistan, Barun ne-a zis ca în prima linie sunt vamesii si în a doua linie e armata.

Finalul povestii: dupa 22 de ani de munca titanica la Taj, Shan Jahan a fost detronat si declarat nebun de catre unul dintre fiii lui, Aurangzeb si închis la Red Fort Agra unde a stat pâna a murit în 1658. Motivul: aceasta constructie aproape a ruinat regatul. Din apartamentul lui din Fort privea ore în sir spre Taj Mahal.

La iesire biletul meu a primit a doua linie, am primit fotografiile contra cost bineînteles, sunt frumoase, si ne-am urcat în autobuz. Directia, New Delhi pentru a doua oara.

Vizita la Taj Mahal a fost încarcata de emotie, emotie declansata de prezenta în acest areal al frumusetii si iubirii. Puterea iubirii rezista în timp si noi cei din ziua de azi ne putem bucura de o asa bijuterie în marmura.

 

«Mergeti cu bine, cu sanatate, în vremurile care vor veni! » urare getica straveche.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yolanda in 25.01.20 09:44:08
Validat / Publicat: 25.01.20 10:34:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 1845 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 în tinuta indiana si bucuria de a fi aici
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster
[25.01.20 10:50:52]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinna
[25.01.20 11:07:54]
»

@Yolanda: E foarte frumos costumul tău, ai dreptate când spui că-l mai poți îmbraca și cu altă ocazie

Așteptam acest articol, eram sigura că te va impresiona Taj Mahal-ul.

Felicitări pentru vacanță, articole și poze!

YolandaAUTOR REVIEW
[25.01.20 15:08:39]
»

@krisstinna: Multumesc de vizita si ecou. Cred ca ma voi îmbraca cu acest costum la festivitatea de premiere AFA.

Taj Mahal a fost perla acestui circuit dar mi-au placut si restul de obiective vizitate. O impresie puternica mi-a lasat si moscheea Akshardham, cea daruita umanitatii si terminata în 2005 de care voi vorbi in urmatorul review.

Taj Mahal atrage si prin povestea de dragoste a doua suflete pereche.

micutzu
[25.01.20 16:47:54]
»

Felicitari pentru review si fotografii. Citind articolul tau nu imi rasuna in urechi decat reclama care se difuzeaza pe canalele de sport si se termina cu. Incredibille India. Vacante si calatorii frumoase iti doresc.

maryka
[25.01.20 18:15:45]
»

Foarte frumos articolul, pozele și costumul.

Iubirea face posibilă orice, de aceea putem admira azi acest palat. Chiar și noi de la distanță de un click.

Frumoasă în costum indian! Felicitări!

adrianaglogo
[25.01.20 19:03:07]
»

@Yolanda: Hai ca asteptam de multa vreme articolul asta. Ma gandeam ca poate l-am ratat, cu problemele mele. M-am bucurat cand l-am vazut. Si am prins si SB, avantaj ca l-am citit mai tarziu.

Mi-a placut tare mult. Mai greu cu pozele, pe telefom

YolandaAUTOR REVIEW
[25.01.20 20:30:13]
»

@adrianaglogo: a durat un pic mai mult pâna l-am scris, am alergat pe la dentist, m-a suparat sinuzita...

Multumesc de apreciere si de SB!

YolandaAUTOR REVIEW
[25.01.20 20:59:59]
»

@micutzu, multumesc de vizita si ecou. India are multe lucruri frumoase de aratat. Calatorii multe si interesante îti doresc si tie.

@maryka, multumesc de apreciere.

Barun, ghidul indian ne-a spus sa povestim despre ceea ce am vazut, si partile bune, el este constient ca impresia despre India nu este asa de buna. Eu nu am plecat cu idei preconcepute la drum, am zis ca le iau ca atare, cu bune si cu rele. Impresia finala este buna, voi dezvolta în rw de final.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[26.01.20 09:13:40]
»

Fondul sonor ataşat se poate şterge sau se poate schimba!

YolandaAUTOR REVIEW
[26.01.20 13:56:12]
»

@webmaster13: e perfect, multumesc!

mprofeanu
[26.01.20 22:22:15]
»

@Yolanda: O minunăție acest Taj Mahal, așteptam acest review al tău! Ce poze frumoase!!!

Dacă aș merge în India el ar fi fost pe primul loc pentru mine!

Păcat că nu putem vedea și noi interiorul..., oricum așa cum bine ai amintit exteriorul cu influențe persane este deosebit. Mi-a plăcut imensul iwan, grădinile cu bazinul median de apă, lucrătura florilor și bineînțeles autoarea articolului cu al său costum indian! Ce amintiri frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[26.03.20 22:26:07]
»

@Yolanda: Trebuie sa recunos ca Taj Mhal-ul l-as vizita, si nu doar prin faptul ca il viziteaza toata lumea, ci pentru ca orice documentar, sau orice alt material realizat despre acest loc l-am urmarit cu mare interes. Atat cat ai putut fotografia si este impresionant, pentru tine a fost si mai si.

Si intradevar, tinuta aleasa este potrivita si pentru locul respectiv, dar si pentru alte evenimente.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
YolandaAUTOR REVIEW
[28.03.20 10:18:22]
»

@mishu: Mai sus cu câteva articole îti recomandam sa citesti si alte articole din periplul meu indian, nestiind ca deja ai facut acest lucru... iertare... multumesc de vizita si ecou.

Eu lucrez de acasa, teletravail, si lucrez chiar mai multe ore decât ar trebui, dar ma simt bine asa, trebuie pregatita documentatia pentru când va începe productia, si coplesita si de avalansa de stiri negative nu am mai intrat pe site AFA... mea culpa...

acum recuperez.

Sanatate maxima!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, maryka, micutzu, mishu, mprofeanu, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂO zi la Taj Mahal:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.17678785324097 sec
    ecranul dvs: 1 x 1