GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Îi știi viața și tinerețea, bogăția și gloria lui Shah Jahan, toate se îndepărtează sub negura timpului.
Te-ai străduit așadar să păstrezi doar întristarea inimii tale? Lași să dispară splendoarea diamantului, a perlei și a rubinului?
Lasă doar această lacrimă Taj Mahal să strălucească desăvârșit de luminos pe obrazul eternității. Rabindranath Tagore
Habar n-aveam ce este Taj Mahal de și am mai citit despre acest obiectiv turistic cunoscut aici pe AFA. Răsfoind programul excursiei acum muult timp încă de pe vremea rezervării mi-am dat seama că ar fi ceva deosebit mi-am reîmprospătat memoria și m-am pus pe treabă adică la documentare.
În fine după documentare mi-am dat seama că o să ajung într-una din cele mai deosebite obiective turistice din lume, mai exact nu există sejur turistic de India fără Taj Mahal, așa cum nu există Australia fără bariera de corali sau opera Sydney, Paris fără turnul Eifel, Londra fără Big Ben, New York fără statuia libertății, Sibiu fără Piața Mare :) și așa mai departe... :)
Acces Taj Mahal
Agra fosta capitală al imperiului mogul se află în statul indian Uttar Pradesch. Orașul situat lângă râul Yamuna are 1 334 000 locuitori. Orașul este cunoscut datorită a câteva monumente de importanță majoră cum ar fi Taj Mahal, Fortul Agra și altele pe care însă nu le-am vizitat.
Adresa locului este :
Dharmapuri, Forest Colony, Tajganj, Agra, Uttar Pradesh 282001, India
27°10′30″N 78°02′31″E/ 27.17500°N 78.04194°E sînt coordonatele geografice ale obiectivului aflat lângă râul Yamuna și la 243 km de capitala New Delhi.
Hotelul unde am locuit în Agra se numește Clarks Shiraz — vezi impresii — un hotel istoric în care s-au cazat multe personalități sau muzicieni (de ex. Yani care s-a cazat acolo și a susținut un concert la Taj Mahal youtube
Distanța de la hotel până la Taj Mahal este de aproximativ 2 km, există o parcare dedicată de unde se va merge pe o alee ori pe jos ori cu mașinuțele electrice deschise.
Condiții vizitare Taj Mahal
Orele de vizitare sună ciudat dar Taj Mahalul este zilnic deschis în afară de vineri între: cu 30 minute înainte de răsărit și cu 30 minute înainte de apus.
Tariful pentru turistul străin este 1100 rupii (cca 62 lei) + 200 rupii mauzoleul (cca 12 lei). Indienii plătesc mai puțin 50 + 200 rupii. Copii sub 15 ani (indiferent dacă sînt indieni sau străini) nu plătesc taxă de intrare.
Printre condițiile de vizitare pot enumera obiectele interzise de luat înăuntru. Nu se pot lua alimente, băuturi (în afară de apă), jucării, drone, flori, bannere, steaguri, scule, unelte, bagaje mari, fructe, legume, lanterne, inflamabile, cărți, arme, muniție, etc. Se poate lua telefonul, aparatul foto fără trepied, apă, acte, deci preferabil cât mai lejer. Din punct de vedere personal eu zic că un telefon cu bateria bine încărcată este suficient.
Câteva cuvinte despre Taj Mahal
Povestea adevărată din culisele construcției Taj Mahalului este simplă, s-a construit la ordinul împăratului mogul Shah Jahan după moartea soției Mumtaz Mahal în amintirea ei ca și mauzoleu. Shah Jahan a iubit-o foarte mult pe Mumtaz Mahal și după moartea ei a dorit să construiască ceva deosebit. Având în vederea puterea lui financiară a și reușit dar construcția mauzoleului din marmură albă a durat 23 ani (1630-1653)
Despre Taj Mahal am citit și m-am documentat de pe mai multe siteuri, inclusiv pe AFA unde au scris deja câțiva colegi/colege despre loc, ultimul articol fiind scris de Yolanda în 2019. Citez câteva cuvinte de pe una din siteuri de unde m-am documentat:
Odinioară capitală a Imperiului Mogul (sec. XVI - XVIII), Agra se află la o oră și jumătate de mers cu trenul expres din New Delhi. Turiști din întreaga lume vizitează zona, dar nu pentru ruinele fortăreței construite de acest imperiu, ci pentru a vedea cu ochii lor Taj Mahal-ul. El este cel mai faimos monument din India, un templu magnific ce amintește lumii de bogata civilizație a unei țări care a fost treptat „înghițită” de industrializare. Taj Mahal-ul este cu adevărat cel mai bine păstrat monument mormânt din lume. Poetul englez Edwin Arnold îl descria ca fiind „nu un monument de arhitectură, ci dragostea unui împărat încrustată în piatră” . Este amplasat pe malul râului Yamuna, care servea ca mijloc de apărare a Fortăreței de la Agra, centru al Imperiului Mogul până la mutarea capitalei la Delhi în 1637.
Taj Mahal-ul a fost construit de al cincilea împărat mogul, Shah Jahan, în memoria celei de-a doua soții Mumtaz Mahal, prințesa persană musulmană. Împărăteasa a murit după nașterea celui de-al 14-lea copil, alături de soțul său, în timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur. Moartea ei l-a afectat într-atât pe împărat încât părul i-a albit în numai câteva luni. Înainte de ultima suflare Mumtaz l-a rugat pe împărat patru lucruri: să-i construiască un mormânt, să se recăsătorească, sa-și iubească fiii și să-i viziteze mormântul la aniversare. Șahul a pierdut la decesul soției sale nu numai o consoartă, ci și un abil și inteligent sfetnic politic. Așa a jurat împăratul că va construi un edificiu funerar mareț și fără egal în lume.
Construcția Taj Mahal-ului a demarat în 1631 și a durat 22 de ani. Se spune că 20 de mii de oameni ar fi fost trimiși să muncească aici. Materialele erau aduse din întreaga Indie și din alte zone ale Asiei cu ajutorul unei 'flote' ce numără 1000 de elefanți. Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa, Taj Mahal-ul a devenit 'simbolul dragostei eterne'. Clădirea 'răsare' din peisajul roscat, așezată fiind pe o terasă de marmură albă care pune în evidență uriașul dom și cele patru minarete. Ansamblul închide în interior o grădină deosebit de frumoasă cu fântâni arteziene iar aleea principală, care pornește de la intrarea impozantă, este străjuită de arbori ornamentali.
Complexul mai cuprinde în afară de palatul propriu zis și o moschee. Aparent s-ar putea spune că sunt de fapt două moschei, însă una dintre clădiri este construită doar pentru simetrie, întregul complex fiind construit simetric. Înăuntrul domului se află sicriul împărătesei încrustat cu pietre prețioase. Atât de strălucitoare sunt interioarele incât au fost descrise ca fiind 'proiectate de uriași și finisate de bijutieri'. Singurul obiect asimetric din interiorul domului este sicriul împăratului care a fost construit alături de cel a reginei, 35 de ani mai târziu. Aceeași marmură este întâlnita și in camera mortuară, care prezintă sculpturi cu modele florale. Cu toate că este un mormânt, este adevărat - deosebit, plutește între cer și pământ cu formele lui simetrice perfecte și cu grădinile din jur reflectându-se în oglinda lacului împrejmuitor. În fața acestor minuni, turiștii rămân realmente gură cască.
Monument al dragostei trainice, Taj Mahal-ul are multe locuri ce se ascund ochilor vizitatorilor grăbiți. Baza rectangulară a clădirii este ea însăși un simbol. Poarta principală se aseamănă unui văl, pe care femeile Indiei îl poartă în noaptea nunții. Binecunoscutele imagini ale Taj-ului nu corespund întru totul legendei, poeziei și romantismului despre care Rabindranath Tagore obișnuia să spună că este 'o lacrimă pe obrazul timpului'. Culorile ansamblului se schimbă de la oră la oră și de la anotimp la anotimp așa incât Taj Mahal-ul și mormântul pe care îl găzduiește nu sunt niciodată la fel.
Ca o bijuterie strălucește Taj-ul în lumina lunii, captată de nenumăratele pietre prețioase încrustate în marmură. La răsărit întreg ansamblul pare roz, iar seara alb-galbui. Schimbarea culorilor se spune că este simbolul stării de spirit a femeilor. In vremurile de demult, existau aici uși de argint, iar în interior era amplasat un grilaj de aur masiv și o textura de perle direct pe lespedea funerară. Acestea au fost furate.
Clădirea este situată într-un decor natural și comunică cu exteriorul printr-o poartă înaltă și masivă, care este simbolul clar al intrării în paradis. Aceasta era fabricată din argint masiv și nituită cu cuie de argint, însa, din cauză că era foarte grea, s-a scufundat. A fost înlocuită cu una din alama, mult mai ușoară.
Potrivit legendei, Shah Jahan a intenționat să construiască pentru el însuși un monument similar, dar că acesta ar fi urmat să fie construit din marmură neagră pe malul celălalt al râului Yamuna.
Soarta, însă, i-a fost potrivnică: fiul său, Aurangzeb, s-a autoproclamat rege în anul 1658 și l-a menținut în captivitate în fortul de la Agra timp de nouă ani, sub formă de arest la domiciliu.
Tragedia survine aici: din interiorul fortului, fostul împarat mogul avea în departare privelistea și, totdată, perspectiva Taj Mahal-ului.
Deși iubirea puternică pentru soția călăuzitoare de vieți, nu a încetat nici chiar în momentul morții soțului iubit, totuși soarta le-a mai pregătit incă ceva celor doi: Taj Mahal-ul se schimbă din cauza poluării. Acesta își schimbă culoarea în galben, din cauza poluării, în pofida restricțiilor impuse activităților industriale și circulației rutiere. Pentru conservarea monumentului, Curtea Supremă indiană a ordonat în urmă cu zece ani închiderea sau mutarea turnătoriilor, cărămidăriilor și sticlăriilor din apropierea Taj Mahal-ului, situat la Agra, în nordul țării. Numai vehiculele electrice sunt autorizate în apropierea mormântului, iar calitatea aerului este măsurată regulat.
'Cu toate acestea, depunerea de particule de materie în suspensie pe marmura albă a Taj Mahal-ului îi dă o tentă galbenă la suprafață, potrivit unui raport parlamentar ale cărui concluzii au fost publicate marți de ziarul Times of India. Comisia recomandă aplicarea unui tratament pe bază de argilă pe fațada monumentului, așa cum s-a mai făcut deja în trecut.
Recitind acum cele de sus mi-am adus aminte de showul remarcabil la care am luat parte în aceeași zi seara. Urmărind showul despre Taj Mahal sub ochii noștri se va derula istoria locului. Despre show care a fost opțional voi scrie tot în acest articol mai la sfârșit.
Pregătiri înaintea vizitei
După check in la hotelul din Agra ni s-a spus din start că vom avea (din nou) o noapte scurtă, iepurește mai exact. Nu de alta dar la ora 6.00 AM trebuia să fim la autocar. Am fost ademeniți că Taj Mahalul la răsărit are alte culori mult mai deosebite pe care cei care dorm mai mult n-o să le poată savura. Asta a fost așa mai mult ca încurajare și îndemn pentru trezirea devreme. Adevărul a fost clar altul, pentru a evita masele de oameni care se îndreaptă într-o duminică dimineață spre Taj Mahal (da, este zi de odihnă și la ei, astfel în afară de toți turiștii din lume care au rezervată excursia fix în același moment în care avem și noi :) vin și masele indiene) și până la urmă nu mi-a părut rău chiar dacă am ajuns acolo nemâncat (am servit doar o cafea din dotarea camerei hotelului și un rachiu ardelenesc) micul dejun avea să aibă loc după această devorare de frumos, una din cele mai faine locuri de pe lume.
Cât despre culorile promise (la răsărit una, la apus alta, ziua alta) nu am văzut nimic era acea marmură albă foarte rezistentă pe care am văzut și la alte locuri din India. Adevărul este că era frumos pe orice vreme inclusiv la momentul vizitei înnorat și nevăzând deloc răsăritul promis.
Ședința foto sau photoshop made by India
La intrare nu ai voie cu o grămadă de chestii (arme, droguri, bombe, mitraliere, puști, pistoale, etc, etc) dar ai voie cu tot ce poți face o poză/film fie pentru tine fie pentru alte persoane. Astfel încă de la proximitatea intrării apar fie firme care asigură acest serviciu fie fotografi pe cont propriu într-un foarte mare număr și care promit selfiul vieții tale unic în lume la Taj Mahal. Acest lucru în mare parte și funcționează iar argumente ar fi destule. În primul rând prețul plătit pentru un european este foarte mic câțiva lei sau în cel mai rău caz zeci de lei. Fotografii de acolo știu unghiurile unde să acționeze, efectele de folosit, plus personalizarea cerută de client. De exemplu se toarnă instant niște apă pe jos și pe lângă tine apare Taj Mahalul oglindit în apă cu tine cu tot, un efect foarte des folosit dar recunosc că este și eficient. Cu scene scurte video, fotografii realizate acolo este raiul fotografilor și doritorilor de selfie. Și pot spune că ceea ce am văzut acolo mi-a plăcut și mie. Femei frumoase, europene, americane, asiatice sau indiene în diferite ipostaze fotografiate acolo împreună cu Taj Mahalul, mă trezeam că fac poze la poze :):):)
Pentru amatori era bătaie pe un anumit loc de fotografiat în fața Taj Mahalului, undeva central între clădirea porții și mauzoleul din marmură albă. Locul respectiv este în fața apei (bazinelor amenajate) cu Taj Mahalul în fundal din punct de vedere în cel mai simetric loc (acolo unde te afli pe axul bazinelor și centrul Taj Mahalului). Nici dacă te străduiești nu vei găsi niciodată acel loc liber, astfel mai editezi un pic poza așa cum am făcut și eu (adică făcută fotografia în acel centru și pe urmă tăiate personajele inutile :) pt mine :)
Experimentând astfel mi-am dorit și eu măcar un singur selfie care voi atașa mândru articolului doar amfostacolo, nu? Fotografia a fost realizată de către un tovarăș de drum și îi mulțumesc pe această cale.
Structura locului
Am povestit deja că acest loc de 17 hectare dispune de o parcare dedicată după care va urma o alee comercială până la zidurile Taj Mahalului. Atât zidurile și clădirile porții sînt construite din cărămidă roșie, Taj Mahalul este înconjurat de 3 ziduri de pe trei laturi partea către râul Yamuna nefiind închisă cu zid. Pe ziduri am observat că mișună nenumărate maimuțe, printre regulile de vizitare erau câteva privind comportamentul cu maimuțele, de ex. este strict interzis să le oferi mâncare. Turiștii ar trebui să fie atenți și la obiectele personale, au fost cazuri când maimuțele au sustras câte ceva, obiecte mici chiar și telefoane :) a și să nu uităm de maimuțele umane care mai sustrag una, alta la o asemenea aglomerație este raiul hoților de buzunare.
După achiziția biletelor (a fost inclus în pachetul turistic) și trecerea prin filtrul de securitate se va ajunge la o primă clădire importantă, cea a porții dar nu orice poartă ci un adevărat palat. Se numește Sirhi Darwaza, poarta sudică. Clădirile din complex sînt construite după un stil arhitectural indo-islamic și mughal. La stânga și la dreapta mai există 2 clădiri se numesc Sarhindi Begum Saheli Burj și au rol de bastion. La colțul din stânga în afara zidurilor este o moschee Fatehpuri Mosque și tot acolo se află o altă poartă care poartă numele Fatehpuri, poarta vestică.
După trecerea pe sub poartă se va observa Taj Mahalul și grădina din fața acestuia. Din centrul grădinii se poate ajunge la muzeul Taj (stânga). Centrul atenției din complex este mauzoleul bineînțeles central și cu patru minarete în fiecare colț. O clădire importantă și de mare interes pentru localnici este și moscheea aflată pe partea stângă Jamat, h Khanah și o clădire pe partea dreaptă perfect identică cu denumirea Mehman Khana, amplasate perfect simetric.
În mauzoleu care nu este prea încăpătoare pe interior se pot observa mormintele lui Shah Jahan și Mumtaz Mahal. Ieșind din mauzoleu de pe terasa clădirii se pot observa grădina pe de o parte și râul Yamuna + împrejurimile de cealaltă parte.
Vizita în sine s-a derulat în felul următor: după povestea ghidului fiecare a primit timp liber pentru vizită. Cu deplasare la/de la hotel totul a durat aproape 3 ore. Am admirat clădirea/palatul porții dar grădina nu m-a dat pe spate. Există un decor floral prea sărac iar bazinele nu toate au apă. Nici gazonul nu era în regulă peste tot.
La mauzoleu trebuie scanat celălalt bilet și încălțat botoșeii. În interiorul mauzoleului având în vedere locul strâmt se va urma o direcție indicată pentru a nu crea înghesuială. Se va vizita în cerc. Înăuntru nu se fac poze, este frumos dar interiorul nu m-a dat pe spate. Mormintele nu sînt cele adevărate (sînt cenotafe=morminte false). Cele originale se află la nivelul grădinii în mauzoleu, probabil un subsol, ne-vizitabile. Pe terasă este interesant se vede râul Yamuna. Moscheea de pe partea vestică se numește Jamat, h Khanah și este o replică a unei moschei cu aceeași nume.Interiorul se poate vedea în următorul video :
Show Taj Mahal
Showul era opțional, am plătit 38$. De și acest show este unul foarte plictisitor pentru actori pentru turiștii care o vizionează în premieră este interesant și frumos. Am fost preluat cu autocarul iar transferul nu a durat mult deoarece sala de spectacole Kalakriti era aproape de hotel. Atât decorul exterior cât și cel interior este pe măsură și tot ce observăm are legătură cu istoria Taj Mahalului, și din acest motiv îndrăznesc să cred că în această sală de spectacole rar se joacă altă piesă decât acesta.
Spectacolul a durat o oră și personal pentru mine a meritat toți banii. Decorul, coloana sonoră, iluminația, vestimentația actorilor, totul era de excepție. În timpul spectacolului s-a primit câte o apă și se preluau comenzi opționale cu alte alimente, băuturi. Acestea erau servite tot în timpul spectacolului. Spectacolul se ține exclusiv în limba hindi dar fiecare turist are o cască la scaun și poate seta o limbă de circulație internațională. Am încercat și eu dar pe urmă am preferat să urmăresc întregul spectacol original în limba hindi, oricum știam despre ce este vorba în spectacol.
În timpul spectacolului nu este voie să se facă fotografii. Am făcut totuși câteva pentru amintire dar puține.Un show asemănător se poate vedea aici : youtube
La ieșire am observat un restaurant atipic. Terasa-restaurant era efectiv ridicată cu o macara imensă deasupra orașului Agra.
Trimis de AZE in 16.06.24 22:49:36
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 27.17480700 N, 78.04225840 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@AZE: Un monument emblematic al Terrei, mă bucur că ai ajuns acolo și l-ai vizitat. Noi ne bucurăm de fotografiile tale!
Pentru a face comparație redau mai jos un fragment dintr-o scrisoare a Stefaniei Cohen care a vizitat India în anul 1912, descrierile epistolare fiind publicate în Ziarul Călătoriilor:
Am intrat întâi într-un parc mare cu mulțimi de flori, cea mai mare parte chiparoși de o frumusețe rară. Pe lângă un bazin îngust și lung plin cu fântâni artificiale, pe un trotuar de marmură, m-am dus până la treptele mausoleului. După o anticameră, am intrat într-o sală rotundă, unde sunt așezate două kenotafe, cari ca și pereții sunt împodobite cu flori de pietre scumpe, având aparența de flori naturale. Împrejurul acestei săli, sunt 8 camere, fiecare cu câte o fereastră lucrată fin în marmură, având asemănare cu dantelele cu găuri mari. În aceste camere preoții țin slujbă în zilele de sărbători. Subt acele kenotafe, în subsol, mai sunt așezate alte 2 kenotafe și tocmai dedesuptul lor se află sarcofagele cu corpurile Șahului Iahan și nevestei lui. În toate camerele, pe pereți și plafoni sunt, afară de flori încrustate și flori scoase în relief, mai cu seamă floarea de lotus preferată de împărăteasă. Toate ornamentele sunt într-o armonie plăcută și nu pot zice că e ceva prea încărcat. (Ziarul Călătoriilor, ianuarie 1913)
Călătorii frumoase!
@tata123 🔱: Mi-am mai adus aminte de 2 amănunte istorice privind Taj Mahalul.
În perioada războiului mondial (cred că al II-lea) mauzoleul din marmură albă care strălucea în soare și era destul de vulnerabilă și vizibilă a fost protejată integral, acoperită de schele și un material.
Celălalt amănunt este în legătură cu grădinile. Cît timp India a fost sub ocupație britanică aceasta a fost modificată după stilul lor de peisagistică.
În prezent grădina de și frumoasă nu spune mare lucru, nu este nimic deosebit. Ar putea să mai facă câte ceva.
Mulțumesc pentru vizită, comentariu și vot
Este interesant și amplu descris acest articol al tău, ca majoritatea celor postate de tine pe site!
Eu știam de multă vreme de Taj Mahal, chiar înainte de '90, când citeam - la birou - revista magazin „Paris Match” , pe care o aducea un coleg care era abonat la ea. Mă bucur că am citit despre acest „monument al iubirii” , eu așa l-ași numi!
Știam că cele 4 minarete au o ușoară înclinare (spre exterior) cam de 2... 5 grade max., nu știu sigur!
Din depărtare acest lucru nu se prea observă, daaaaar, în pozele tale luate mai de aproape se observă bine acest lucru!
Mulțumesc că m-ai „plimbat” și pe mine la „Taj Mahal” !
@doinafil: Bună dimineața. Asta cu înclinarea turnurilor nu știam, ori nu am fost atent ce a zis ghidul (asta în cazul în care ar fi spus de înclinarea turnurilor)
Personal nu am observat ca turnurile să fie înclinate. Cât despre poze, cam la toate obiectivele iasă așa înclinate în poze (datorită rotunjimii lentilei din aparate foto și telefoane), efectul apare atunci când se fotografiază de aproape.
Mulțumesc pentru vizită, comentariu și vot
@AZE:
Știam de acest amănunt de mult timp! Am citit pe net că:
”Cele patru minarete sunt construite intenţionat uşor înclinate către exterior, pentru ca în cazul unui cutremur să nu se prăbuşească peste mausoleu
... dar n-am găsit ȘI gradul de înclinare a lor.
Dacă te uiți mai atent în pozele tale, de ex. cu zoom, la unele fotografii, ai să vezi că ele sunt înclinate spre exterior. Efectual nu este de la apropierea punctului de fotografiere a respectivei construcții! (cel puțin NU în cazul de față!)
”cam la toate obiectivele iasă așa înclinate în poze (datorită rotunjimii lentilei din aparate foto și telefoane), efectul apare atunci când se fotografiază de aproape
și... pupici, ca de obicei
@doinafil: Multumesc pentru precizari. Este interesant cum au gandit-o mesterii indieni. Am mai invatat ceva👍
@AZE: Pentru această minune aș merge și eu acolo! Mă bucur că ai fost și ne-ai împărtășit și nouă impresiile! Am reținut cât de aglomerat era, se mergea după o direcție bine delimitată. Chiar m-am mirat cum ai ieșit așa de singur fără alți turiști în poză, am înțeles apoi că poza a fost retușată.
@mprofeanu: Era aglomerat dar nu exagerat, cel puțin dimineața, deci poza cu mine nu este editată deloc. În principiu când mergem într-o țară ca acesta mai aglomerată ne speriem la început dar stând acolo câteva zile ne obișnuim foarte bine și nu ne mai deranjează aglomerația atât de mult. Mulțumesc pt vizită ecou și vot, o seară bună.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Circuit India (XI) — Taj Mahal Agra — scris în 25.01.20 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Taj Mahal, la o bătaie de inimă — scris în 04.08.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Sub cerul din Taj Mahal — scris în 29.07.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Taj Mahal, din suferință și dragoste — scris în 22.07.17 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Mar.2011 Taj Mahal - 'O lacrima pe obrazul timpului' — scris în 03.12.11 de cristina65 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Taj Mahal - Paradisul iubirii — scris în 28.09.10 de popescu.borsa* din BORSA-MARAMURES - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Taj Mahal - un monument inchinat dragostei — scris în 26.08.10 de ghecamelia din BRASOV - RECOMANDĂ