ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.10.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ansamblul monumental de la Podul Înalt - transformări

TIPĂREȘTE

Adevărat creator de memorie istorică, cum scria istoricul Maria Magdalena Szekely, Ștefan cel Mare, domnul Moldovei timp de aproape jumătate de veac (a doua jumătate a secolului al XV-lea), a exercitat o atracție necontenită pentru cercetătorii istoriei românești. S-a scris și continuă să se scrie foarte mult despre viața și personalitatea domnului, despre politica internă și viața social-economică, despre bătălii și relațiile internaționale, despre cultură și ctitorii.  

Bătălia de la Vaslui s-a desfășurat în ianuarie 1475, opunând o oaste otomană numeroasă unei oștiri moldave mult mai mică numeric. Însă strategia adoptată de domnul Moldovei, configurația mlăștinoasă a terenului și starea vremii au facilitat victoria armatei creștine. Mai multe informații puteți citi în articolul inițial din 2021 (vezi impresii), nu mai insist acum pe partea istorică.

În august 1922 dr. Nicolae Lupu ridică într-o ședință a Consiliului de Miniștri problema construirii unui monument la Podul Înalt pentru a marca locul bătăliei purtate de Ștefan cel Mare împotriva turcilor – nu a fost să fie. Publicistul botoșănean Ion Istrati scria în 1967 într-un articol de călătorie din revista „Magazin” că la Podul Înalt nu-i barem o cât de modestă placă.  

Un an mai târziu, în octombrie, pe locul unde se preconiza deja ridicarea monumentalei statui a domnului Moldovei, se desfășura o mare serbare populară (numită „Neam de eroi” ) care reunea un spectacol muzical-artistic, standuri cu cărți de vânzare, potol de sezon („mici, pastramă, must, tulburel și alte variate surprize culinare” – ziarul „Vremea Nouă” ), o mică expoziție istorică organizată de muzeele din Huși și Bârlad. Manifestarea populară va continua și în anii următori, apărând chiar critici în articolele de ziar privind inconsistența prezentării semnificației istorice a evenimentului la unele ediții.

În 26 decembrie 1975 are loc ceremonia de inaugurare a statuii ecvestre de lângă Vaslui, cu prilejul sărbătoririi a 500 de ani de la victoria oastei moldave. Opera sculptorului Mircea Ștefănescu are 7 m înălțime și e amplasată pe un soclu de 10 m, la care se adaugă înălțimea unei movile creată artificial (20 m față de nivelul șoselei), aflată la marginea comunei Muntenii de Jos, la puțin peste 10 km distanță de orașul Vaslui. Pe Internet se rostogolește informația conform căreia inaugurarea statuii ecvestre a avut loc în 25 octombrie, ei bine, nu e adevărat; am găsit în presa vremii relatările evenimentului:

Peste 5 000 de oameni ai muncii din localităţile judeţului Vaslui, reprezentanţi ai organelor locale de partid şi de stat, numeroşi invitaţi au participat, vineri, în apropiere de Vaslui la solemnitatea dezvelirii statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare pe locul unde cu cinci veacuri în urmă oastea marelui Voievod a înscris una din cele mai glorioase pagini din istoria luptelor purtate de poporul roman de-a lungul veacurilor, pentru libertatea şi independenţa patriei. Solemnitatea se înscrie în şirul manifestărilor dedicate împlinirii a 500 de ani de la biruinţa moldovenilor asupra armatelor otomane, în bătălia de la Vaslui. [… ]

A urmat un spectacol omagial susţinut de corurile reunite ale sindicatelor din învăţământ din Vaslui, Bârlad şi Huşi, de actori ai Teatrului Naţional din Iaşi, Teatrului de Stat din Bârlad, formaţii artistice de amatori din judeţ. („Scânteia Tineretului” , sâmbătă 27 decembrie 1975).

„Pe urmele lui Ștefan cel Mare” - noua înfățișare a zonei ansamblului monumental (2024)

Așa cum vă semnalam într-un ecou la începutul anului trecut, ecou atașat articolului tematic ce l-am scris în 2021, demaraseră lucrările de reabilitare a statuii ecvestre și de reamenajare a întregii zone. Toate lucrările au făcut parte dintr-un proiect transfrontalier desfășurat în parteneriat cu Republica Moldova, finanțat de fonduri europene și intitulat „Pe urmele lui Ștefan cel Mare” . Aproape 1,6 milioane de euro au fost gestionați de Consiliul Județean Vaslui, o implicare activă având și Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui.

Am sosit în miezul zilei la obiectiv, descoperim o parcare mărișoară, pe sensul spre Bârlad, dotată și cu trecere de pietoni marcată și semnalizată pentru a ușura traversarea șoselei naționale.

Terenul din jurul esplanadei cu scări și a fântânilor arteziene a fost curățat și amenajat total. În fața ochilor se ridică o clădire lungă, cu acoperiș de șiță, compartimentată – probabil e vorba despre oareșce spații pentru expoziții și mici magazine destinate vânzării produselor tradiționale. La mică distanță altă construcție din beton probabil va găzdui un punct de informare turistică (obiective ale proiectului). Ambele clădiri erau închise, încă nu erau exploatate.

Ne atrage atenția parcul tematic numit „Ctitorii Ștefaniene” care cuprinde 8 cetăți (Cetatea de Scaun a Sucevei, Neamț, Hotin, Soroca, Orhei, Tighina, Cetatea Albă, Chilia) și Mănăstirea Putna. Machetele sunt drăguțe, lângă ele avem panouri informative bilingve (română/engleză), stâlpi de iluminat, coșuri de gunoi. Din păcate, întrucât nu am văzut pe nimeni să supravegheze acest parc tematic, unele machete deja erau afectate de „intervenții” ale vizitatorilor (piese rupte, pietriș aruncat în interiorul modelelor). Nu sunt amplasate bănci, aleile sunt acoperite cu un pietriș incomod la mers, nu există pic de umbră/arbore tînăr/plante decorative (chiar ceva buruiene invadaseră deja spațiile verzi dintre alei).

Obeliscul din bronz și bazinele fântânilor arteziene au fost reabilitate, la fel și treptele de acces către monument; basoreliefurile de la bază (care reprezintă politica internă și cea externă) au fost curățate.  

Începem să urcăm câteva trepte, dar ne oprim din nou în dreptul teatrului de vară – o scenă deschisă și o serie de gradene semicirculare pentru circa 350 de spectatori. Ciudat faptul că nu au prevăzut nici măcar o cămăruță pentru artiști, un loc unde să se schimbe, să își păstreze bagajele etc.

Ajungem la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, restaurată/curățată, idem și pentru platoul înconjurător cu ale sale elemente decorative. Flacăra care ar tebui să ardă „veșnic” era stinsă. De la înălțimea platformei pe care este așezată statuia ecvestră admirăm împrejurimile.

Concluzii. Lucrările executate au îmbogățit potențialul turistic al ansamblului monumental de la Podul Înalt, dar mai sunt probleme de rezolvat. Parcul tematic și spațiile comerciale îi vor atrage pe trecători și numărul de vizitatori va crește; probabil se vor relua și serbările/evenimentele culturale în zona monumentului, având în vedere existența amfiteatrului. Aștept exploatarea la maximum a facilităților create la Băcăoani.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.10.24 21:06:56
Validat / Publicat: 04.10.24 06:04:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VASLUI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 220 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Cetatea Albă - machetă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.10.24 07:28:45]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Michi
[04.10.24 08:41:52]
»

@tata123 🔱: Foarte bună ideea de a aduna la un loc toate cetăţile lui Stefan cel Mare, ca machete. Aşa prin fotografiile tale le putem vedea şi noi. Păcat că, aşa cum ai observat, este multă neglijenţă în protejarea lor.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.10.24 08:35:25]
»

@tata123 🔱: Cu mașina sau trenul, într-un sens sau în celălalt, mânată spre Moldova mai ales de treburi personale, am trecut de multe ori prin Băcăuani. Cu ani în urmă am și vizitat monumentul lui Ștefan situat sus, pe deal.   În ultima vreme, am remarcat că se întâmplă ceva (monumentul era îmbrăcat în schele), dar nu am mai poposit acolo să văd schimbările.

Cât despre cetățile lui Ștefan, cele 8 pe care le-ai enumerat (Cetatea de Scaun a Sucevei, Neamț, Hotin, Soroca, Orhei, Tighina, Cetatea Albă, Chilia) și care și-au făcut apariția - în machete - la Băcăuani, completând ansamblul monumental... Ele m-au făcut să mă gândesc dacă a rămas vreuna nevizitată de mine. Nu, n-a rămas. În timp, am făcut câteva incursiuni în Republica Moldova special pentru a vedea cetățile lui Ștefan cel Mare de peste Prut și clădirea fostului liceu "Regina Maria" din Chișinău, unde a învățat mama.

Călătorii frumoase oriunde și oricând!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.10.24 21:05:09]
»

@Michi: Dezvoltarea infrastructurii turistice în acea zonă e binevenită. Apariția de facilități/atracții suplimentare lângă ansamblul monumental ar trebui să contribuie la atragerea mai multor vizitatori, oameni care ar putea lăsa și ceva bani la magazinele cu produse tradiționale care (poate) se vor deschide acolo.

În ceea ce privește protejarea machetelor, proiectul prevedea prezența unui supraveghetor, iar vizitatorii nu ar fi trebuit să umble de capul lor prin parcul tematic. Dar...

Mulțumesc pentru ecou; spor la scris.

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.10.24 21:13:10]
»

@iulianic: Am observat și eu anul trecut lucrările din zona statuii ecvestre, iar investigațiile m-au condus către proiectul aflat în derulare. Acum am avut ocazia să văd rezultatele concrete ale proiectului transfrontalier. În documentarea pentru articolul de mai sus am aflat despre movila artificială pe care este amplasată statuia domnului Moldovei, Ștefan cel Mare.

Felicitări pentru faptul că ai vizitat toate cetățile ștefaniene din Republica Moldova. Pentru mine aceste fortificații (și multe alte obiective) de peste Prut încă așteaptă pe lista de vizitare...

Mulțumesc pentru vizită și ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Vaslui și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063966989517212 sec
    ecranul dvs: 1 x 1