BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ștefan cel Mare - „cel mai vrednic să i se încredințeze conducerea și stăpânirea lumii” și bătălia de lângă Vaslui
... noi pentru apărare am luat spada în mână şi cu ajutorul domnului Dumnezeu am mers asupra lor şi i-am călcat în picioare, şi i-am trecut prin spadele noastre. Și pentru asemenea lucru lăudat să fie domnul Dumnezeu; şi după ce a auzit de această înfrângere păgânul împărat al turcilor şi-a pus în plan să se răzbune şi el însuşi în persoană cu toată puterea să vie în luna mai asupra noastră şi să supună ţara noastră care e poarta tuturor creştinilor, şi pe care poartă, care e ţara noastră, Dumnezeu ne-a ferit-o până acum, dar dacă această poartă va fi pierdută, Dumnezeu să ne ferească de aşa ceva, toată creştinătatea va fi în mare primejdie scria Ștefan cel Mare principilor creștini din Europa după victoria de la Podul Înalt.
Ridicat în slăvi de cronicarul polonez Jan Dugłoz „cel dintâi dintre principii lumii” – Ștefan cel Mare – domnea în Moldova de aproape 20 de ani când pericolul otoman se apropia de granița țării. Devenit peste veacuri un simbol al luptei antiotomane, domn al unei entități geografice numită „Moldova lui Ștefan” , mușatinul Ștefan a condus timp de 47 de ani o țărișoară care pe lângă dezvoltare economică și faimă în Europa, a cunoscut și o epocă luminoasă în cultură și mediul artistic, atât în mediul laic, cât și religios.
Războiul antiotoman dus de Ștefan cel Mare a început în 1473 prin intrarea oștilor Moldovei în Țara Românească în contextul mult mai larg al controlării cursului inferior al Dunării. Acțiunile regionale ale domnului moldovean s-au înscris în cadrul mult mai larg al războiului turco-venețian (1463-1479) care a angrenat o întreagă coaliție antiotomană. Intervențiile repetate în Țara Românească ale lui Ștefan au iritat pe sultanul Mehmet al II-lea care adună trupe și deschide un front în Moldova. La sfârșitul anului 1474 otomanii trec granița în Moldova cu un efectiv cuprins între 30.000 de oameni (după sursele otomane) și 120.000 de oșteni (după izvoarele moldovenești).
Conflictul se va consuma în zona Vasluiului, cronicile și izvoarele oferind informații laconice, interpretabile. Două tabere de cercetători/istorici au dezbătut încă din secolul al XIX-lea locul desfășurării bătăliei: la N sau la S de orașul Vaslui. Treptat, o serie de argumente, au înclinat cumva balanța spre zona din sudul urbei vasluiene.
Undeva pe valea râului Bârlad, la confluența cu râul Racova, într-o zonă îngustă, mlăștinoasă, pe o vreme neguroasă, are loc ciocnirea între oștile imperiului și ale Moldovei (cu aliații lor). Ajutați de stratageme militare (sunetele buciumașilor), de ceață, de artilerie, de haosul ivit în armata otomană și de intervenția grosului armatei moldave în frunte cu Ștefan turcii sunt puși pe fugă. Vreo trei zile sunt hărțuiți de moldoveni spre Tecuci și Brăila.
După 20 de ani, în ianuarie 1495, Ștefan cel Mare vine la curtea de la Vaslui (vezi impresii) pentru a comemora lupta și victimele. Au fost emise o serie de documente prin care circa 100 de persoane, oșteni care au luptat în 1475 sau urmași ai acestora, au primit sate sau părți de sate.
Monumentul ecvestru dedicat lui Ștefan cel Mare este amplasat în apropierea localității Băcăoani, la doar 10 km depărtare de orașul Vaslui și la circa 42 km distanță de Bârlad. Ne aflăm pe DN 24 (E) și observăm în zare statuia cocoțată în dreapta pe o muchie de deal; parcăm într-o alveolă și pornim la pas spre monument. Ansamblul aniversar a fost inaugurat în 1975 la împlinirea a 500 de ani de la lupta de la Podul Înalt.
La baza căii de acces se află două basoreliefuri, amplasate stânga-dreapta, opere în bronz realizate de sculptorul ieșean Iftimie Bârleanu; scenele reliefează politica internă și externă a domnului: rezolvarea problemelor poporului și primirea unei solii otomane. Ca să ajungem la statuie trebuie mai întâi să asudăm, adică să urcăm prin soare peste 100 de trepte destul de erodate de timp. Grandioasa statuie ecvestră realizată de sculptorul Mircea Ștefănescu e vegheată de o făclie ce arde permanent. Plăci de marmură au căzut din ansamblul soclului și o coroană cu flori din plastic zace la poalele statuii. Ne-am învârtit 10 minute pe lângă soclu, am privit statuia orbiți de razele soarelui, am bifat stema Moldovei și inscripțiile, am admirat împrejurimile de la înălțime.
Concluzii. Dacă ajungeți vreodată pe drumuri vasluiene și vă sare în ochi statuia gigant puteți face un popas de 30 de minute în zona monumentului care marchează bătălia de la Podul Înalt. Este modul de omagiere a urmașilor moldoveni față de înaintașii lor, un exemplu clar al imaginarului istoric.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 03.11.21 12:13:07
- A fost prima sa vizită/vacanță în VASLUI
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123 ????: ar merge aceasta ilustratie muzicala:
(Ne facem ca auzim Stefan in loc de Mircea si Vaslui in loc de Rovine, in rest se potriveste. ????)
Cred ca am mai spus: aici "am fost facut" pionier. E valabil pentru generatii intregi din Vaslui, Husi sau Barlad. Ar merita un serial pe tema asta; colegi de-ai mei au fost la Marasesti sau la Soveja. Multi avem amintiri, poate chiar poze (daca rascolim albumele parintilor).
@gpopa: Eu am fost făcută pionier la monumentul ce marchează locul unde avionul proiectat de Aurel Vlaicu s-a prăbușit, în apropierea localității Băicoi, la scurtă distanță de DN1. În mod clasic, elevii ploieșteni deveneau pionieri la fosta închisoare de la Doftana, unde a pătimit Nea Nicu. Dar învățătoarea noastră era mai altfel... Cred că un pic naționalistă, se mândrea teribil cu originea sa ardeleană și cu Avram Iancu. Acum realizez că poate a vrut să spună ceva cu gestul ăsta (de frondă, până la urmă)...
@crismis: Interesant, mulțumesc pentru informație! Să vedem dacă mai preia cineva ștafeta.
În legătură cu modul în care ne mândrim noi cu înaintașii, în speță cu Avram Iancu, iată:
@tata123 ????: " După 20 de ani, în ianuarie 1495, Ștefan cel Mare vine la curtea de la Vaslui pentru a comemora lupta și victimele. Au fost emise o serie de documente prin care circa 100 de persoane, oșteni care au luptat în 1475 sau urmași ai acestora, au primit sate sau părți de sate."
În completarea celor descrise, Lucian Valeriu Lefter în Analele Putnei, 2017, scria:
"Și în cazul gestului domnesc de la 1495, majoritatea beneficiarilor au fost mici stăpâni de sate din partea de sud a Moldovei. Gestul lui Ștefan cel Mare îl putem considera creator de memorie istorică pentru urmașii boierilor stăpâni de sate la 1495, numeroșii răzeși careaparî începând din ultimele decenii ale secolului al XVI-lea. "
Dar și:
"... exemple edificatoare în privința politicii interne a lui Ștefan cel Mare de fărâmițare a domeniilor boierești prin vânzarea/ cumpărarea și redistribuirea satelor. Consolidarea puterii domnești în detrimentul celei boierești, prin cumpărarea de sate și alipirea acestora la ocoalele târgurilor sau a cetăților, ori a donațiilor către mănăstiri, a reprezentat un reper al politicii ștefaniene, un scop urmărit de domn „de la cel dintâi document în care apare ca cumpărător și până la cel din urmă"
Pe parcursul domniei sale, domnul a "smuls” boierilor 76 de sate dintre cele 153 câte s-au vândut.
Ulterior, majoritatea acestor sate au reprezentat donații ale lui Ștefan cel Mare către mănăstiri în același scop al slăbirii puterii boierești"
@gpopa: pionier, șoim mai spun ceva azi? Sunt termeni caduci, apuși în neguri de timp și "astrucați" sub orânduirile de mozaic stratificat al epocilor ce curg din ' 89 încoa' .
Copiii de azi nu înțeleg ce a însemnat a fi făcut pionier sau șoim în locuri care mustesc de istorie. Nu știu ei ce era un pionier, privesc pe povestitorul despre asta ca pe o ciudățenie anacronică, descălecat din colb de hrisoave...
Mandea a fost ridicat la gradul de pionier, la Muzeul Județean de Istorie din Râmnicul lui Anton Pann, într-o plină caniculă ciudată de primăvară. Nu înțelegeam mare lucru din subtilitățile epocii pe care o traversam și nici nu bănuiam că vreodată, cravata și inelul de plastic, vor trece în "neființă"...
@zapacitu:
” Consolidarea puterii domnești în detrimentul celei boierești, prin cumpărarea de sate și alipirea acestora la ocoalele târgurilor sau a cetăților, ori a donațiilor către mănăstiri, a reprezentat un reper al politicii ștefaniene
Dar nu a facut treaba asta doar cumparand. Celor judecati pentru "hiclenie", pe langa taierea capului, li se si confiscau averile.
Si nu degeaba a ramas in istorie ca degraba varsatoriu de sange nevinovat.
@all: Mulțumesc pentru ecouri! Eu nu am avut „norocul” să fiu făcut pionier???? într-un loc special, dacă nu mă înșel chiar nici în primul val din clasă????, deși ulterior am ajuns să conduc o grupă????.
În ceea ce privește politica internă dusă de Ștefan al III-lea trebuie să recunoaștem că a avut minte și timp să se desfășoare. A făcut ordine în rândul boierimii mari, a consolidat instituția domniei, s-a bazat pe micii boieri, răzeși și negustori.
Miron Costin îl caracteriza pe domn drept „... un om deplin, cap întreg, fire adâncă, cât poți zice că nasc și în Moldova oameni” . ???? = fakenews/preluare greșită (vezi ecou mai jos)✂️
Istorie și istorii...
@tata123 ????: Citatul din Miron Costin se referă la logofătul Gheorghe Ștefan, dar bineînțeles că se potrivește și pentru Ștefan al nostru.
ro.wikipedia.org/wiki/Ghe ... ghe_%C8%98tefan
De asta și spuneam că piesa lui Alexandru Andrieș merge ca ilustrație muzicală la acest articol, multe chestii sunt interschimbabile. ????
@gpopa: Corect! Mostră de preluare greșită, fără o verificare temeinică. Semnalizat!
După degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat, Grigore Ureche continuă despre Ștefan cel Mare: ... era om întreg la fire, neleneșu, și lucrul său îl știa a-l acoperi și unde nu gândiai, acolo îl aflai. Oarecum asemănător cu descrierea din Miron Costin????.
Poftiți la monument!
@tata123 ????: Vă dați seama că nici eu nu mai știam exact la cine se referă citatul, nu sunt decât un simplu amator de istorie.
Dar reținusem că Miron Costin a „preluat” letopisețul Moldovei de acolo de unde îl lăsase Grigore Ureche, anume din momentul Aron Vodă (1594). Deci nu s-a ocupat de perioada lui Ștefan cel Mare.
În acest fel mi-am dat seama că citatul trebuie să fie legat de o altă personalitate a istoriei noastre.
@all: Încă de anul trecut monumentul statuar de la Băcăoani care îl înfățișează pe Ștefan cel Mare a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Se cam impunea acest lucru dacă vă uitați la fotografiile atașate articolului!
În cadrul unui proiect desfășurat cu autoritățile de peste Prut se vor desfășura lucrări de curățare a statuii monumentale, a basoreliefurilor adiacente, se for reface terasele și scările, se va stabiliza terenul etc. Citesc în articolul de aici (ziarulobiectiv.ro/acces-r ... a-in-vecinatate) că va fi ridicat un teatru de vară și un parc tematic lângă monumentul ecvestru. Succes!
Să sperăm că se vor încadra în termenul de 12 luni (în vara lui 2023 ar trebui să fie totul gata). Momentan monumentul nu se poate vizita.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 Ansamblul monumental de la Podul Înalt - transformări — scris în 03.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Vaslui, un oraș liniștit! — scris în 31.10.23 de Miri0822 din SâNNICOLAU MARE [TM] - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Vaslui - în zi de iarnă — scris în 05.01.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Agrement in preajma Vasluiului — scris în 06.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Lacasuri de cultura in Vaslui — scris în 01.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 O plimbare in Parcul Copou - Vaslui — scris în 09.05.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Statui si busturi in Vaslui — scris în 03.05.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ