GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Va invit la o scurta plimbare, de voie, de placere, in Slatina. Care Slatina? Din Arges (de unde se urca in Muntii Iezer Papusa sau in Muntii Fagaras), Caras Severin, Timis, Suceava, Arad, din …. Ucraina, Croatia, Cehia …? :))
-Stiti cate localitati cu acest nume sunt in Romania?
-Multe! :D
-Raspuns corect! Mai exact?
-Nu stiu! :)
-Raspuns corect!
Slatina – municipiu resedinta de judet al judetului Olt
altitudine: 155 m; suprafata: 54 kmp: populatie: ca. 75.000 locuitori.
Slatina este municipiul resedinta de judet al judetul Olt, este situata pe drumul european E574 (sau DN65) care leaga Pitestiul (la 71 km distanta) de Craiova (la 54 km distanta), in Campia Romana si este scaldata de apele raului Olt, traversate de sosea pe un pod lung si ingust.
Cunoasteti personalitati ale municipiului Slatina? Apelez la wiki si redau urmatoarele:
-Dramaturgul Eugen Ionesco (1909–1994)
-Fotbalisti: O. Burca, I. Danciulescu, I. Filipescu, R. Rat (cu al lui hotel vezi vezi impresii, R. Stancu;
-Alti sportivi: M. Niculescu (tenis), A. Tacalie (handbal);
-Politicianul N. Titulescu
Alte informatii despre Slatina gasiti aici: https://ro. wikipedia.org/wiki/Slatina, _Rom%C3%A2nia
Parcul Esplanada
Va propun sa incepem plimbarea noastra (adica exact itinerariul urmat de noi) de la Esplanada. Esplanada este parcul orasului si locul cel mai potrivit de promenada. Sunt mai multe intrari in parc: din Al. Independentei, din Bd. Nicolae Titulescu sau din Str. Vederii. Daca veniti cu masina va recomand ultima varianta, unde puteti parca masina in spatii de parcare amenajate, gratuite, multe situate la umbra copacilor. Exista parcare si in Al. Independentei unde este insa mai aglomerat, acolo aflandu-se si un centru comercial.
Voi incepe descrierea din partea superioara a parcului, din Al. Independentei. Aici se afla o suprafata fara acces auto, unde intr-un spatiu larg se gaseste o fantana (langa Casa de Cultura a Sindicatelor), un loc de joaca pentru copii, cu topaitoare si trenulet, o tabla mare de sah pe asfalt, un mic amfiteatru. De aici exista o perspectiva frumoasa asupra parcului, a orasului de jos si a Oltului. Am vazut pe net imagini cu fantana arteziana muzicala pietonala, dar cand am vizitat-o noi era in … repaos. :(
Parcul este foarte curat si ingrijit. :) Aleile coboara printre randuri de copaci aliniati, oferind un tablou placut ochiului. Acestea sunt pavate cu piatra cubica in doua culori asezate de asa fel sa formeze un anumit model. Umbrele copacilor pot fi locuri scurte de popas in plimbarea noastra. Popasuri mai lungi se pot face pe bancile din parc sau langa fantana, langa lacusor. Sunt doua alei oarecum paralele care traverseaza parcul de sus pana jos. In lungul aleii din stanga cum privim de sus catre in jos, este amenajata o albie artificiala din piatra, in trepte, unde apele dirijate pe aici coboara intr-un sir de cascade :) pe sub podul de la mijlocul aleii pana la baza acesteia unde este alta fantana mica si sistemul de recirculare si pompare al apei. Parcul il poti traversa in cateva minutele, dar nu se poate sa nu te opresti sa lasi timpul sa curga si sa uiti mai multe sau mai putine minute de grijile cotidiene, sa faci poze, sa citesti sau sa iei o gura de aer proaspat… ….
Parcul Eugen Ionescu
Ajunsi in Str. Vederii nu ne grabim sa ne intoarcem la masina. O invit pe Ema sa extindem plimbarea noastra cu o invitatie la o inghetata. Dar pentru aceasta mai avem de parcurs 300 metri. Vom traversa Str. Vederii pe la trecerea de pietoni si continuam perpendicular pe aceasta, pe Str. Ana Ipatescu, printre oficiul postal si Muzeul Judetean Olt. Suntem in “”orasul vechi””. Pasii nostri calca alene fara stresul claxoanelor de masini pentru ca parcurgem tot o zona pietonala, care in curand intra intr-un alt parc, mai mic, Parcul Eugen Ionescu. Este o gradina publica cu un loc de joaca, copii, parinti, bunici, soare, umbra, si din nou o fantana arteziana (zice-se cantatoare si cu lumini, dar noua nu ne-a spus nimic pe note muzicale, cu toate ca i-am facut poze, cred ca era timida), si o statuie in marime naturala a dramaturgului de talie europeana Eugen Ionescu ne fac sa mai facem scurte opriri. Am remarcat amplasarea locul de joaca pentru copii la umbra. Exista si un foisor de lemn, care gazduieste fanfara pentru reprezentatii specifice. Imi amintesc in copilarie mergeam des in Parcul Herastrau din Bucuresti sa ascult fanfara. In apropiere este casa unde s-a nascut Eugen Ionesco (Ionescu).
Iesim din parc si continuam pe str. Dinu Lipatti.
Atletul Albanez
La intersectia Str. D. Lipatti cu Str. Gradinitei, citim cuvantul inghetata. Da, este locul acela! Eu stiu acest locsor de mai mult timp si desi este unul arhaic din multe puncte de vedere si aparent neatractiv, este un loc bine cunoscut de slatineni. Si nu numai! Deasupra intrarii, situata chiar pe colt gasim firma care ne prezinta esentialul. Firma Atletul Albanez – Cofetarie – Gelaterie – Braga – Citro. Ati inteles?
In micuta cofetarie se inghesuie uneori multa lume. Semn bun, de altfel! In prima vitrina, pe dreapta cum am intrat, vedem un depozit de … halvita. In vitrina din fata mai multe neamuri de inghetata. Locul este insa renumit pentru braga lui Dobrin. Mai gasim in oferta rahat si citronada. :P
Am comandat inghetata la locul faptei si citronada, rahat, halvita la pachet. Am investit vreo 40 lei in bunatatile enumerate. Toate produsele sunt rezultatul muncii oamenilor de la Atletul Albanez si a laboratorului propriu.
In gelaterie se poate servi la doua mese mici inghesuite, pe doua scaune vechi ca la bunici, Coltul destinat servicii inghetatei si a unui pahar de braga sau citronada este putinte cam murdar, imi aminteste de comertul socialist unde mesele erau naclaite in multe cofetarii. Pe pereti putem citi informatii despre Atletul Albanez, despre braga, gasim fotografii si extrase din presa. Nu lisesc nici versurile, precum:
”” Dupa cum e datina,
Cei ce trec prin Slatina,
Viata li se pare draga
Dupa un pahar de braga. ””
Am ales aceasta strofa ca invitatie si pentru Dumneavoastra sa va opriti in acest loc din Slatina cu oameni prietenosi, si placuti.
Afacerea este una condusa de albanezii din familia Memish de peste 300 de ani (!).
Inghetata costa 1 leu cupa (mica), braga si citronada 10 lei 2 litri, rahat 13 lei 500 gr. Preturi de Slatina pentru toata lumea! :*
Ne vom intoarce la parcare si ne vom amniti cu placere de plimbarea reconfortanta in Slatina care va continua cu o calatorie in timp dupa ce mai intai vom parcurge 37 km pe Olt in jos.
Rog inserare video cu fantana youtube
Trimis de Dan&Ema in 09.06.17 17:06:03
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Dan&Ema: În Slatina am fost de câteva ori, dar numai în trecere. Nu cunosc parcul și nici "Atletul Albanez". Bunătățile de la "Atletul Albanez" m-ar fi atras și pe mine dacă știam de ele, dar - cum se spune - bine că am aflat măcar acum. Niciodată nu e prea târziu!
Acum câțiva ani am poposit în Slatina pentru a vizita Mănăstirea Strehareț. Este un lăcaș de cult cu o istorie veche de vreo patru secole amplasat undeva în nord-vestul orașului. Mi-a rămas în minte o scenă ușor hazlie petrecută acolo. Un cățel maidanez foarte mic, pripășit pe acolo, voia să intre în biserică, iar preotul tare se chinuia să-l împiedice. El chelălăia, iar preotul îl împingea ușor cu piciorul spunând că nu vrea să-i facă mizerie. Știa el ce știa!
@Dan&Ema: Să-nțeleg c-ați fost doar voi doi, fără copii? Frumoasă plimbare, iar braga... mmm... Mi-e dor de bragă. Era și la Brăila anul trecut. Trebuie să verific anul ăsta!
@iulianic:
Nu pot decat sa iti recomand o noua oprire intentionata in Slatina si imprejurimi. Nu trebuie musai cu cazare, se poate face o excursie de o zi din Bucuresti cum am facut eu cu Ema.
Dar nu numai pentru Parcul Esplanada si Atletul Albanez. Dar sa nu divulg acum mai multe. Urmeaza continuarea cu tura de dupa amiaza.
La Streharet nu am ajuns, caut articolul tau, sa citesc ce am pierdut.
Multumesc de lectura si vot!
Numai de bine, sarutari de mana si salutari sotului si emotii cu final fericit la meciul cel mare de dupa amiaza.
@Zoazore:
Noi doi si-o umbrela, spunea cantecul. Noi am fost fara umbrela sa nu ne tulbure intimitatea.
Braga am gustat, ca nu pot spune baut, de 2 ori in viata. Pe la vreo saispe ani la Busteni si acum cativa ani la albanezul asta. Sincer nu ma incanta gustul asta, dar e ceva soecial, recunosc, e altceva.
Albanezul asta stie sa faca un comert de tip evreiesc de nota maxima. Si daca te tine minte lumea peste ani si iti aduce noi si noi clienti de pretutindeni, iar afacerea prospera peste 3 secole indiferent de regimuri, asta spune tot!
Il apreciez pe omuletul asta simpatic!
Tocmai ce am terminat micul dejun si mi-as dori niste rahat de la albanezul astA si citronada rece. Chiar daca tusesc. Inghetata data viitoare, ca chiar ca tusesc.
Mama, mama!
@Dan&Ema: Nu, nu căuta articolul despre Mănăstirea Strehareț pentru că nu am scris nimic pe AFA. Pe atunci nici nu știam de existența AFA.
În legătură cu meciul de după-amiază… Ca toți românii, sigur că avem emoții și ne dorim un final fericit. Din păcate, eu voi viziona meciul singură. Soțul meu este la un turneu internațional de juniori (sub 16 ani) la Mamaia. Sunt sigură că acolo, în mediul lui, vizionarea meciului și mai ales comentariile unora mai specialiști decât mine îi va aduce o bucurie în plus. Mulțumim pentru urări și le întorc și eu înzecit!
@Dan&Ema: Să vă fie de bine porumbeilor!
Bragă nu am băut, eram prea tânără când mergeam în vacanță la Braila și mi se părea că arată scârbos. Acum, am mai înaintat în vârstă un pic și sigur aș gusta, sunt curioasă ce gust are.
Trebuie să cumperi un „bățăgău” pentru a vă face poze singurei.
M-ai omorât cu P17. Erau bune?
@krisstinna:
Sarut mana! Nu cumparam "batagau" ca Ema imi reproseaza ca ii apare imaginea p-aici si in general nu numai a ei. Dar niciodata sa nu spui niciodata, asa-i?
Delicios P17. Nu poza, inghetata. Care? Toate!
Multumim pentru acordatea ordinului de "porumbei". Ne onoreaza.
A fost o plimbare frumoasa in doi si am realizat ca sunt benefice, asa ca vor mai urma si altele.
Multumesc, Cristina, de lectura, vot si ecou. Numai de bine!
@krisstinna: Io-s fan bragă! Din păcate, se găsește tot mai rar și parcă nici nu mai are gustul ăla, ușor acriu, ușor acidulat, pe care-l știu din copilărie...
Citit, văzut (video cu fântâna şi pozele), plăcut, votat cu mare drag!!!
Braga ştiu ce gust are, eram mică când tata mă lua cu el la piaţa veche din cartierul Crângaşi şi, după cumpărături, ne opream să se răcorească cu o bragă. La vârsta aceea nu-mi plăcea, mai târziu, la maturitate am areciat-o, mai ales pe căldură.
Despre parcul prezentat pot să spun că mi-ar plăcea să mă plimb şi eu pe aleile lui, să-i văd fântânile, să mă odihnesc pe băncile lui. Apoi, bineînţeles că n-aş rata un popas "dulce" la "atletul albanez", chiar dacă mi-ar da peste cap dieta de slăbire! (să-mi spună mie cineva că s-ar abtine în faţa atâtor tentaţii, că nu l-aş crede! Poate doar Krisstinna să reuşească, dar nu garantez nici pentru ea, mai ales când e vorba de îngheţată!)
Vă pupăm pe amândoi şi... aştept continuarea!
@doinafil:
Sarut mana! De ce sa te abtii? Ce dieta? Nu ai nevoie! Ma faci sa zambesc.
Plimbati-va si voi ca doi porumbei, vorba @Krisstinnei si treceti pe la Atletul Albanez. Ce e asa de greu?
Plus ca exista multe motivatii acolo nu numai braga...
Dupa Roma, pentru unii, inainte de Roma, pentru altii, merge o Slatina. Ce spuneti?
La fapte! Dar nu va grabiti fara continuarea ce se cuvine...
@Dan&Ema:
Dane, de ce trebuia tu sa-mi amintesti de braga? N-am mai baut o braga buna de imediat dupa 89 cand s-au prostit si retetele de pe litoral (o braga si un covrig dobrogean sau o placinta, ce bunatati!). Am intentionat sa ne oprim in Slatina cand am plecat spre Croatia, exact pentru a incerca braga dar n-a fost sa fie. Am incercat sa iau braga si de la bulgari, si de la Braila si Galati... dezamagire totala! Constantenii din generatia mea stiu ce spun eu.
Frumoasa plimbare, la mai multe!
@elviramvio: Ba chiar și brăilenii! La Brăila era o bragă bună, la ”Milionarul”. Nu mai e nici restaurantul, nici braga AIA!
@elviramvio:
Sarut mana, Elvira!
Sa faci in asa fel incat sa te opresti o data la albanezii seculari de la Slatina sa ne spui daca ei, afacere de familie ducand in timp, au tinut stacheta la nivelul asteptarilor tale.
Eu nu ma impac prea grozav cu braga si m-am bucurat de citronada rece, rahat, inghetata.
Cel mai bine e cand cunoscatorii pot aprecia calitatea si gustul. Asa ca asteptam reactii!
Numai de bine, multumesc de lectura, ecou si vot!
@Dan&Ema: Pentru braga și halvița de la Atletul albanez am ocolit și eu prin Slatina în vacanța de 1 Mai din anul 2015, deși ținta finală era Baia de Fier. Braga a fost bună, dar nu deosebită, în schimb mi-a plăcut mult înghețata. Vechiul local al familiei Memish și-a păstrat aspectul avut cu multe zeci de ani în urmă, chiar și utilajele specifice utilizate sunt foarte vechi. Nu am făcut atunci fotografii în interior deoarece doamna în vârstă care vindea a atras atenția altul cumpărător să nu facă fotografii.
Mi-au plăcut câteva locuri din Slatina și chiar am scris atunci articole dedicate parcurilor orașului (vezi impresii), Centrului vechi (vezi impresii) și Mănăstirii Clocociov (vezi impresii). Centrul cu clădiri vechi era pur și simplu părăsit în după-amiaza acelei zile de mai, nici țipenie de om.
@Dan&Ema: Un moment de respiro relaxant as putea spune. Si eu ma pot lauda ca doar am gustat braga de curiozitate ca sa vad cum e, si mi-ar placea sa mai gust intr-un loc unde se face asa cum trebuie. Acum ca scriu ecoul imi dau seama ca as putea include acest loc pe lista mea de vazut, avand in vede ca prin august voi ajunge in trecere prin zona.
Daca locul acesta este vechi si inca mai exista inseamna ca produsele sunt bune.
Am mancat in Malaezia intr-un restaurant cu mese din melamina care erau sterse infuga pana erau ocupate de alti mancaciosi, unde grupusrile sanitare erau de ocolit iar mustele se mai invarteau prin sala, dar unde mancarea era extraordinar de buna iar dulciurile de neratat, am fost acolo cu patronul unei firme de substante farmaceutice destul de mare sa mancam de pranz si spunea ca pentru acasa ia dulciuri numai de aici.
Felicitari, votat cu mare drag si il marchez pentru concediu sa nu uit de el.
@tata123:
Ce ma bucur cand apar cunoscatorii despre locuri si chiar si despre... braga !
Slatina nu m-a atras la prima vedere niciodata desi am tranzitat-o mult, nici judetul Olt as spune. Cum dedici putin timp unui colt de lume poti descoperi frumosul. E drept ca de Esplanada stiam de vreo 20 ani asa cum arata atunci (frumusel mai mereu), dar acum are un plus, iar de albanezi stiam de vreo 5 ani si mai fac cate un ocolo pe la ei. Fara braga (ca nu e pe gustul meu in general), dar cu inghetata mereu.
Multumesc de completari si uite cum cu linkurile adaugate de tine descoperim Slatina si judetul Olt mai bine.
Multumesc de vizita si completari. Chiar si fara vot
Numai de bine!
@mishu:
Potrivita comparatia cu cele descrise de mine in articol
Locurile despre bunatati se afla si se baga la cutiuta, cum ai facut si tu acum. Nu rata inghetata. 3 cupe sau 4 iti recomand! Vei manca si la intoarcere!
Multumesc de vizita si vot!
Numai de bien si calatorii faine peste tot!
@Dan&Ema: Orașele mici sunt mereu surprinzătoare. Chiar dacă nu impresionează de la prima vedere, ele ascund de multe ori locuri inedite, puțin promovate, uneori de importanță la nivel național. M-am convins din propria experiență... ca exemplu ofer Muzeul de istorie „Teodor Cincu” din Tecuci cu puțin cunoscuta colecție de fragmente paleontologice descoperite de Mihail Dimitriu (vezi impresii).
Cu gândul la bunătățile comercializate de Atletul Albanez am și uitat să votez expunerea de mai sus. Rezolvat!
@tata123:
Inca o completare de valoare marca @tata123!
Multumesc
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2016 Acasa la nea Nicu, dar n-a fost acasa — scris în 10.10.16 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2015 Parcurile Slatinei — scris în 23.05.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Slatina – Centrul Vechi — scris în 22.05.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Scornicești – Orașul Președintelui — scris în 21.05.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Casa Memorială Nicolae Ceauşescu – simbol al Scorniceştiului — scris în 29.08.15 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ
- Nov.2012 Dealul Gradiste — scris în 12.11.12 de Cristina91 din SLATINA - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Esplanada — scris în 27.11.12 de Madalina92 din SLATINA - RECOMANDĂ