GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Introducere
“Hai, ca e numai ora 6, mai e timp de inca un review!
Am inceput sa scriu aceste randuri, pentru a-i aduce aminte @adryanei de locurile ei natale dar si pentru a face si eu un “remember” al anilor ’75-‘80, cand in Simleul Silvaniei exista o personalitate recunoscuta pe plan mondial, doctorul Puskas, inventatorul “Ulcosilvanil”-ului, medicamet care te scapa, in acele vremi, in 3 saptamani de ulcer. Din cate stiu, in acea perioada, in Spitalul din Simleu, echipa acestui medic facea un experiment cu un medicament numit "Ederen", si in timp ce il administa unui lot de pacienti, el observa un lucru interesant, ca cei ce aveau ulcer, scapau de aceasta tracasanta boala. Apoi, la televiziunea “alb-negru” a vremii, am vazut chiar si un reportaj, in care, dupa administrarea "Ulcosilvanil"-ului, pacientii reuseau sa manance chiar si castraveti murati. In anii urmatori, Spitalul din Simleu, a fost asaltat de pacienti din intreaga tara si nu numai... Iar cum dr. Puskas era si un mare amator (si jucator) de volei, iata ca, in cursul numeroaselor noastre meciuri cu echipa Simleului, am reusit si eu sa cunosc “live”, o personalitate a vremii. Dar Simleul, in ultima vreme, a ajuns cunoscut si pentru un alt fel de terapie, cea termala.
Drumul pana la Simleul Silvaniei
De indata ce-ai parasit Clujul si mai ales satul Baciu, unde ciudata “Padure a Baciului”, mai provoaca si astazi fiori si furori si multe intrebari (putin exploatate turistic) despre OZN-uri si disparitii misterioase, in fata ta apre un drum bun si forte frumos, pana la Zalau. E-un drum salbatic, verde, impadurit, relaxant, fara prea multe terase pe margine, de-abia cand te apropii de serpentinele ce coboara spre Zalau, apar si unele spatii de alimentatie, agrement sau cazare. Dar, spre Simleul Silvaniei, se poate “scurcircuita” drumul, inca inainte de a intra in Zalau.
“La Broscarie”
La jumatatea drumului dintre Simleu Silvaniei şi localitatea Pericei, pe drumul de Varsolt, daca veti opri masina la o intersectie in dreptul unui indicator rutier (vezi foto 1), veti obseva deja complexul balnear, aflat la nici 200 de metri de sosea. Daca, in Simleu, nu stiti incotro s-o luati, intrebati trecatorii, oamenii sunt amabili. Strandul termal “Broscaria”, e o scaldatoare grozava, ca-n “amintirile din copilarie a lui Ion Creanga” dar e si-un loc bun de pescuit. Este o zona plina de culoare, calm si relaxare, departe de stresul cotidian al marilor orase. O zona care te reincarca energetic pozitiv. Strandul termal functioneaza “non-stop”, tot anul. Pe internet figureaza un nr. de telefon, [****], la care se raspunde in limbile romana, maghiara, germana si engleza (!). Am sunat si eu si un tanar mi-a raspuns ”Veniti, veniti oricand, am deschis, va asteptam, cu nerabdare”
Parchez masina in fata hotelului strandului dar vis-a-vis, observ o parcare mai mare, pentru rulote. La intrare “doua fete vesele”, imi dau cateva detalii si ma trimit “la sefu”, care statea pe terasa restaurantului, intre doua telefoane. Foarte amabil, ma lasa sa fotografiez tot ce doresc si ma invita la o cafea si la o baie. N-aveam prea mult timp dar am legat o discutie cu dansul. Am aflat ca-si terminase studiile la Tg. Mures si acum devenise “om de afaceri”, aici la Simleu. Am schimbat carti de vizita si mi-a zis ca voi fii contactat pe internet de fiica dansului, care se pricepe mai bine la informatica. Ne-am despartit ca doi prieteni. Am simtit in acest om, ca nu e genul de administrator care tine neaparat sa “traga pielea de pe tine”, practicand preturi exorbitante. Eheee, da-ati stii cati prieteni mi-am facut, umbland asa, prin 120 de statiuni balneare si mai ales dupa ce-am scris revirew-uri pe AFA...
Complexul, plin de salcii, e frumos, inconjurat de dealuri pictate intr-un verde relaxant, iar pe unele am vazut si araci cu vita de vie. Complexul “Broscarie” e destinat bailor, agrementului si pescuitului. Exista in zona cateva balti si canale in care pescarii se vor simti in largul (lumea) lor. Am incercat apa termala din bazinul exterior “cu degetul”, e buna, are peste temperatura corpului, adica peste 36 gr. C. Celelate 2 bazine exterioare, nu aveau inca apa, suntem la inceput de sezon. Mai exista si o piscina interioara, tot termala, mai calda (55-60 gr. C). Intru la restaurant, fac fotografii. Totul e curat pe-aici pe la “Broscarie” dar se simte inca santierul. Cand va fii insa totul gata, cred ca va atrage multa lume din zona (mai ales din orasele vecine Simleu si Zalau), preturile fiind moderate. Observ un teren de mini-fotbal sau volei... cum, iar volei? In Simleu, voleiul e sport national! Si mai observ cateva casute care pot fii inchiriate cu 60 de lei ziua. Exista si un loc unde iti poti pregati un barbeque. Hotelul e chiar la intrare. Pretul de intrare la strand, este de 8 lei adultii si 6 lei copiii, parcarea e fara plata. Exista si un loc de camping pentru corturi. In Pericei mai poti vizita o biserica ortodoxa, una reformata si o frumoasa fantana arteziana.
Paradox
S-a zvonit mult timp prin ziare ca Simleul poate deveni o statiune balneara, deoarece acesta pluteste pe o panza de apa termala. Vad ca lucrurile au inceput sa “miste” pe-aici, datorita unor initiative private. Da! E prea multa apa pe-aici, balti, izvoare termale ceea ce ma face sa-mi amintesc o secventa din anul 1988, cand aveam turneu de volei la Zalau, orasul vecin cu Simleul. Eam cazati la cel mai bun hotel al orasului. Zalaul duce lipsa de apa. La hotel, in camera, receptionerul ne-arata o jumatate de cada plina cu apa. Apa pentru doua persoane. Era si ceva nisip pe fundul vanei. Apa la dus sau la chiuveta nu curgea deloc. Ne-a zis... ”Ne pare rau, dar asta e apa ce-o aveti pentru 3 zile, aveti grije de ea, mai ales sa nu cumva sa scoateti dopul, alta nu mai avem! ”. Avand cate 1-2 meciuri pe zi, resimteam nevoia sa ne hidratam si sa ne spalam. Nici la sala nu era apa destula. Nu ne descurcam, decat daca mergeam la “Alimentara” si sa cumparam multa apa minerala la sticla “Borsec” si s-o turnam intr-un lighean, caci cea din cada, se terminase din prima zi.
Concluzie
“Broscaria”, fiind prima statiune din multele pe care urma sa le vizitez, primirea “termala” (calduroasa) m-a incantat. Am inceput periplul meu balnear cu dreptul (chiar daca la urmatoarea halta, la Marghita, aveam sa-mi dau cu “stangu-n dreptul”). Prevad o dezoltare masiva a acestor bai in viitor. Drumul e bun, apa termala exista, exista si doua mari orase in jur... important e ca si serviciile sa fie de calitate.
Trimis de dorgo in 29.06.15 07:41:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȘIMLEU SILVANIEI [SJ].
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@dorgo - din câte îmi dau seama nu ai beneficiat și de cazare. Corect?
Am retras atunci nota acordată la CAZARE (!??!) şi am mutat articolul, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Șimleul Silvaniei" (deja existentă pe sait)
@dorgo, randurile tale mi-au rascolit amintirile cele mai frumoase din copilarie pentru care iti multumesc. Nu am mai fost de ani de zile in locurile natale si tocmai de aceea imi este drag acest articol. Si fiindca ai amintit de celebrul doctor Puscas Ioan ro.wikipedia.org/wiki/Ioa ... u%C8%99ca%C8%99, am aflat ca a trecut in nefiinta in luna aprilie a acestui an.
Acest mare om a refuzat in trecut o oferta de ,,doar'' 2 milioane de dolari pentru a profesa in strainatate, in Buenos Aires mai exact, acolo unde a prezentat medicamentul care vindeca ulcerul in procent de 100%. A ramas in tara unde si-a dedicat intreaga viata si activitate. Nu stiu cati medici ar proceda la fel, sincer si ar refuza aceasta oferta.
Iar despre strandul ,,Broscarie'' pot spune ca este ceva mai modest fata de alte stranduri din zona (baile Boghis, de ex) dar pentru simleuani ramane un loc de balaceala si relaxare mai ales in weekend.
Simleul Silvaniei mai are cateva obiective turistice interesante ro.wikipedia.org/wiki/%C8 ... imleu_Silvaniei
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Un loc fain în Sălaj -- Șimleul Silvaniei — scris în 27.04.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2010 Locul unde m-am nascut - vesnic purtat in suflet - Simleu Silvaniei (SJ) — scris în 09.11.10 de adryana din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Simleu Silvaniei si 'Muzeul Memorial al Holocaustului din Nordul Transilvaniei' — scris în 11.06.11 de libertango din BISTRIţA - RECOMANDĂ