ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.06.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bistriţa
ÎNSCRIS: 17.02.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Simleu Silvaniei si 'Muzeul Memorial al Holocaustului din Nordul Transilvaniei'

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Anul trecut, intr-un weekend al lunii septembrie am fost invitati la o nunta in Simleu Silvaniei. Astfel am avut ocazia de a vizita acest orasel care ne-a surprins in mod placut. Simleu Silvaniei este asezat la aproximativ 30 km fata de municipiul Zalau, strabatut de raul Crasna, sub dealul Magura. Este un oras vechi cu o istorie bogata, verde, curat, ingrijit cu un parc frumos si recent renovat.

Ne-am cazat doua nopti la pensiunea Castel Inn (vezi review aici), o pensiune frumoasa cu o arhitectura unica in stil de castel. Pensiunea este cotata la 3 margarete si se afla chiar pe malul Crasnei. In interiorul curtii pensiunii se afla un mini laculet cu pestisori si cateva broaste testoase. Restaurantul de la etajul 1, etaj unde noi am fost cazati. este mare, cu o terasa frumoasa. La parter mai exista un restaurant, in care pe parcursul celor 2 zile noi nu am intrat. In cele doua restaurante se oranizeaza nunti, botezuri si alte evenimente. Camera era mare, curata, insa fara balcon, baia spatioasa si la fel de curata.

Intr-una din zile, cand am fost mai liberi si timpul ne-a permis am facut o vizita acestui oras. Am fost indrumati de o cunostinta sa mergem prin parc apoi sa vedem castelul Bathory din centrul orasului si daca ne permite timpul sa vizitam Muzeul memorial al Holocaustului.

Asadar am pornit pe jos, spre centrul orasului, acolo unde se aflau cele 3 obiective mentionate mai sus. In drum spre centru am trecut prima data pe langa cunoscuta fabrica de sampanie Silvana, apoi pe langa biseriga greco-catolica din oras ce mi s-a parut foarte mare si frumoasa. Mi-a placut mult strada din centrul vechi al orasului pe care se afla si colegiul national din localitate, Simion Barnutiu (sper sa nu ma insel). Parcul din Simleu este unul recent renovat cu multe spatii verzi, alei frumos pavate si pline cu flori, o fantana frumoasa si un loc deosebit de odihna. Se pare ca in urma unor sapaturi aici s-au descoperit fragmente ceramice din perioada medievala, ce dateaza din secolele XI-XIII.

De aici am pornit spre Castelul Bathory, nu foarte departe de acest parc, aflat astazi, din pacate in ruina. Cetatea, este monument istoric national si dateaza inca din perioada medievala, primele mentionari ale sale fiind din secolul XIV. A apartinut familiei de nobili Bathory, familie ce a avut stranse legaturi cu aceasta localitate. In secolele XVI si XVII cetatea a inceput incet sa fie expusa atacurilor turcesti si astfel incepe declinul ei. Un secol mai tarziu cetatea ajunge proprietatea localitatii. Cu putini ani in urma s-a inceput restaurarea ei, noi cand am fost era inchis si accesul era interzis in interiorul ei. Am fost informat ca inainte de a se incepe lucrarile de restaurare aici se petreceau diferite evenimente, se organizau serbari scolare si altele. Astazi mai exista cateva parti din zidul ce inconjura fortareata, un bastion, doua turnuri de aparare si poarta cetatii. Si aici s-au facut sapaturi si s-au descoperit vestigii arheologice ce se situeata la spatiu temporar intre secolele XIV-XVI.

Am ajuns apoi la Muzeul memorial al Holocaustului din Transilvania, singurul muzeu de acest gen din Romania. Acest muzeu este situat in incinta sinagogii din Simleu si deschis din anul 2005. Inainte de toate vreau sa va spun ca in aceasta localitate, inaintea celui de-al doilea razboi mondial, populatia era in mare majoritate formata din romani si maghiri iar pe langa acestia traiau si un numar impresionant de evrei (cateva mii). La un recensamant din anul 1930 in Romania traiau aproximativ 750.000 de evrei dintre care 200.000 in Transilvania. Majoritatea din ei lucrau in domeniul afacerilor si al comertului, aducand un plus vitalitate teritoriilor respective. Acestia au fost extirpati aproape in totalitate de Holocaust.

In anul 1944 cei cateva mii de evrei din Simleul Silvaniei, au fost inchisi in ghetoul Cehei din Salaj, despre care se spune ca, a fost unul din cele mai mari si infioratoare ghetouri din Transilvania. Acesta, cel din Cehei, era situat pe un teren mlastinos la aproximativ 5 km distanta de Simleu Silvaniei. Aici se aflau in acea perioada aproximativ 10.000 de evrei din localitatile invecinate si alte localitati din Transilvania. Pentru a fi siguri ca nici unul dinre evrei nu va scapa, acestia au fost inregistrati sub pretextul alocarii de hrana si alimente. Insa acestia au fost tinuti fara apa si alimente, brutalizati, torturati pentru a spune unde isi ascundeau averile, o parte din ei au fost executati iar altii nemaiputand indura chinurile prin care treceau, isi luau viata.

Dupa cateva saptamani acestia au fost imbarcati in trenuri si deportati cu destinatia Auschwitz. Deportarile s-au facut in anul 1944 in numar de 3 de la ghetoul Cehei. Din cauza acestor conditiilor dezastruase din ghetou, evreii au ajuns aici intr-o stare deplorabila. De aici, probabil stiti cu totii ce a urmat…

„Muzeul memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord” a luat fiinta la indemnul a catorva norocosi supravietuitori din acea perioada, impreuna cu doua societati ale evreilor, una din Statele Unite ale Americii iar alta din Romania. Sinagoga din Simleu adaposteste nenumarate fotografii (majoritatea sfasietoare), afise, harti, date statistice, toate acestea amintind de Holocaustul din Transilvania si de evreii ce au pierit in ghetouri si lagarele de concentrare. Se gasesc de asemenea si fotografii insotite de informatii, cu cei ce au supravietuit acestei perioade, precum si cu diferite personalitati evreiesti din Transilvania si alte regiuni ale Romaniei. Sinagoga din Simleul Silvaniei are o vechime de peste 120 de ani si in prezent este supusa unor lucrari de restaurare.

In final as vrea sa scriu un text aferent unei fotografii ce pe mine m-a miscat profund: „Copiii asteapta linistiti. Nici ei nu stiu ce anume? In orice caz, acum pot respira un aer curat, se pot intinde, pot sta in picioare, daca vor, pot chiar sa se plimbe. Mamele si-au redobandit si ele calmul. Celor doua din dreapta, o adevarata minune, le-a aparut si zambetul pe buze. Cu siguranta pentru ultima data! Peste cateva zeci de minute, dezbracate in pielea goala, in camera de gazare isi vor ridica copiii in sus, spre tavan, pentru a le prelungi viata cu cateva secunde. ”

In simleul Silvaniei au locuit inainte de Holocaust cativa mii de evrei. Astazi insa nu mai locuieste nici unul… Am facut si poze iar pe aceasta cale vreau sa-mi cer iertare daca pentru unii, cateva dinte ele vor fi socante.

Ca sa inchei intr-o nota buna, invit asadar pe toti cei care au drum prin zona sa viziteze micul orasel Simleu Silvaniei, un oras incarcat de istorie si foarte frumos. Va multumesc pentru timpul acordat, vacante minunate va doresc!

Rog respectuos daca se poate posta acest videoclip http://www.youtube.com/watch? v=hZHnF7-glXs. Imaginile, insotine de text informativ si muzica sper ca se vor potrivi.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de libertango in 11.06.11 02:59:29
Validat / Publicat: 11.06.11 07:17:44
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4160 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (libertango); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Ziar in interiorul muzeului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[11.06.11 07:06:14]
»

@libertango nu este indicat sa amesteci impresiile de calatorie cu cele despre un loc de cazare. Despre pensiune ar fi bine sa scrii un review separat (am definit intre timp o rubrica pentru aceasta), aici foarte greu va gasi informatii cineva care cauta cazare in zona. Pensiunea pare foarte frumoasa, ar fi chiar binevenite impresiile tale.

De asemenea, fiind un review de calatorie am sters notele de la Cazare.

Am adaugat si clipul video solicitat.

Admin
[11.06.11 07:22:01]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

adryana
[11.06.11 09:26:37]
»

Este o dimineata mai ploioasa si am avut placuta surpriza sa deschid calculatorul si sa gasesc acest rw.

@libertango, stii cum ma simt eu acum, citind acest rw? este orasul meu natal si este orasul in care traiesc in prezent parintii mei. Ma bucur foarte mult ca ai avut ocazia sa ajungi pe acele meleaguri verzi si chiar ti-a placut acolo. Ar fi multe de spus aici, de la zona frumoasa, depresiunea in care este asezat orasul, inconjurat de dealurile Magura Simleului si pana la istoria care se regaseste aici. Ai trecut pe langa liceul ,,Simion Barnutiu '' unde am absolvit eu, ai vazut fabrica de sampanie ,,Silvania''-ai cumparat macar o sticla sa vezi cum e? Poate ti-a scapat si Parcul Cetatii in care se gasesc vestitele turnuri gemene, care faceau demult legatura cu cetatea dacica de sus de pe deal.

Zona mai este renumita si pentru apa termala, avem strand si la iesire din oras spre Zalau, dar si la 13 km de oras, statiunea Baile Boghis. Putin mai departe, este statiunea Baile Felix din judetul invecinat Bihor.

Este o zona incarcata de istorie, un oras curat, cu oameni linistiti, nu ai sa auzi pe nimeni injurand pe strada, sunt oameni credinciosi care duminica se strang la biserica. Eu cand merg acasa, obisnuita ca si la Bucuresti, verific seara usile, oare sunt inchise, sa nu intre careva peste noi. Acolo? niciodata nu s-au verificat peste noapte usile, decat atunci cand se pleaca de acasa, in rest nimeni nu intra sa fure sau sa faca altceva. Vi se pare neasteptat acest lucru, nu? Asa sunt oamenii de acolo, pasnici, linistiti, fiecare isi vede de treaba lui.

La 5 km de oras, in mijlocul padurii se afla vestita manastire Bic, unde se afla o icoana sfanta a Maicii Domnului care se zice ca e facatoare de minuni. Manastirea este foarte frumoasa, maicutele locuiesc tot acolo si au sute de flori pe care le ingrijesc si multa lume care ajunge la manastire, mai ales vara, are ce admira. Ne mai laudam cu vestita palinca de Simleu, facuta din pruna, caci zona este vestita din acest punct de vedere, dar este si o zona viticola, sunt multe hectare cultivate cu vie, dar si multe livezi cu pomi fructiferi, pe toate dealurile din jur. Eu cand eram la liceu cu ceva ani in urma, ne duceam cu liceul la cules de mere, pana in noiembrie tarziu. Era obligatoriu. Cand merg acum la manastirea Bic, trec si prin livezile cu meri, unde odata demult, culegeam mere.

Va doresc celor care iubiti Ardealul si natura, sa va rezervati macar cateva zile si sa ajungeti acolo, sa respirati aerul acela curat de padure, sigur veti fi incantati de tot ce veti vedea acolo.

libertangoAUTOR REVIEW
[11.06.11 11:34:45]
»

@webmaster si eu am avut aceasta idee, dar m-am gandit ca nu ar fi indicat sa scriu despre aceasta unitate de cazare daca am stat numai doua nopti si nu am beneficiat de prea multe facilitati. Totusi am sa incerc sa incropez cateva cuvinte.

@adryana, ma bucur foarte mult ca am reusit sa-ti fac o dimineata cat mai frumoasa si ma simt onorat. Am auzit si de strand si de baile Boghis. In baile Felix am fost si mi-a placut. La manastirea Bic am vrut sa dam o fuga dar fiind prinsi cu evenimentele n-am mai avut timp din pacate nici pentru aceasta. Parcul cetatii cred ca mi-a scapat iar din sampanie si palinca am baut sufiecient la nunta. Ambele au fost foarte si gustoase. Avem programata inca o vizita la Simleu, iar cand voi avea cateva zile libere, nu voi ezita sa ma reintorc pe aceste meleaguri frumoase si sa vizitez tot ce mi-ai spus si mi-a scapat.

Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancuta
[11.06.11 15:22:09]
»

Impresionant acest muzeu! Multa durere a fost atunci!... Avem si la Tg. Mures o sinagoga, Templul Mare. http://sinagoga. netsoft.ro/02. html

E o cladire foarte frumoasa, veche de mai bine de 100 ani. Din pacate nu este vizitabila, mereu e inchisa. Din Tg. Mures au fost deportati atunci 7500 de evrei, din care apeoape 6000 nu au supravietuit! In sinagoga este si un monument in amintirea celor care nu au supravietuit, cu urmatoarea inscriptie: "Numarul sfintilor (martirilor) din orasul nostru este de 5943. Si piatra din zid striga de durere si tot poporul evreu deplange exterminarea parintilor nostri si a celor dragi noua care au fost asfixiati si arsi la Auschwitz in anul 5704 (1944)".

Pozele sunt impresionante!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
libertangoAUTOR REVIEW
[11.06.11 15:42:15]
»

Pacat ca nu se iau masuri in privinta acestui lucru. Din cate vad, din link-ul postat de tine, constructia acestei sinagogi din Tg. Mures e impresionanta. Cu putina implicare din partea celor care sunt in masura sa faca ceva, ar iesi ceva frumos.

Da, pozele sunt dure, dar asta este crudul adevar. Am plecat de acolo cu inima stransa, dar nu am regretat deloc timpul petrecut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
stefania mitila
[13.06.11 13:08:58]
»

Mi-a facut o placere deosebita sa citesc acest review. Desi am trecut deseori prin acest orasel din Ardeal, in drumurile mele spre zona petroliera Suplac, sincer nu ne-am oprit aici decat sa alimentam masina in statia PETROM.

Nici macar nu urmam drumul prin centru ci il ocoleam pe un drum care trece pe langa pensiunea de care faci pomenire. Datorita celor scrise de tine, data viitoare nu voi rata sa ocazia sa vad si eu acest oras.

Cu multumiri,

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
libertangoAUTOR REVIEW
[01.07.11 10:49:42]
»

Ma bucur ca ti-am trezit curiozitatea de a vizitat acest loc... iti multumesc pentru aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, biancuta, libertango, stefania mitila
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Șimleul Silvaniei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059531927108765 sec
    ecranul dvs: 1 x 1