GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vroiam să ne plimbăm prin Vâlcea, am avut cazare la Conacul Malul Alb, departe de agitația orașului.
Obiectivul principal al plimbării noastre fiind Salina de la Ocnele Mari, salină pe care nu am reușit să o vedem până acum, și nu numai. Ne-am propus să ne plimbăm și prin oraș, atât cât timpul ne va permite.
Am plecat dimineață de la Conac, după un mic dejun copios, fiind duminică, ne-am gândit că o să fie aglomerat, și bine am făcut.
Din Rm. Vâlcea am ieșit de DN67 spre Tg. Jiu și după numai 5 km în localitatea Copăcelu am făcut dreapta, intrând direct în Ocnele Mari.
Din drumul principal am făcut dreapta către Salină, sunt indicatoare, iar aici erau agenți de pază, bine organizați, ce te îndrumau către parcare. Parcarea este gratuită.
Agentul care ne-a îndrumat unde să parcăm ne-a recomandat să ne îmbrăcăm, pentru că intrând în ”măruntaiele pământului” este mai rece.
La casa de bilete era deja coada formată în așteptarea autobuzelor ce ne duc în salină.
Am cumpărat bilete, 22 lei de adult, în cursul săptămânii biletul costă 20 lei /adult, și ne-am așezat la coadă.
Nu am așteptat foarte mult și au venit autobuzele, am reușit să ne urcăm în cel de-al doilea. Confortabil, scaune tapițate și aer condiționat, am plecat spre salină sau în ”măruntaiele pământului” (tare mult mi-a plăcut comparația făcută de agentul de la parcare).
Autobuzul avea un ceas electronic la bord și așa am realizat că am mers 5-6 minute prin galeria de acces spre salină, cca 1800 m.
La ușa de acces în salină se validează biletul de intrare, după care se intră direct în salină, nu trebuie să cobori sau să urci nici o treaptă.
Salina are o suprafață amenajată de 40.000 mp iar temperatura este de 13-15 grade.
Foarte mare ni sa părut, patru rânduri de galerii, să te tot plimbi.
Chiar la intrare este un spațiu cu sare și diferite produse rezultate din extracția sării, dar și informații utile despre extracția sării.
Sunt spații de odihnă și relaxare, spații de joacă pentru copii, restaurant unde puteai servi diverse, de la ciorbe la desert, cramă unde puteai să deguști vinurile unei podgorii renumite, dar și locuri de vânzare ceai cald, cafea. Teren de fotbal, de baschet, de volei, mese de pinc-pong și biliard, un circuit pentru biciclete și peste tot mese și bănci unde puteai să stai ptr. relaxare.
În capătul unei galerii este amenajată o biserică, unde slujba de duminică era în plină desfășurare.
Este și un magazin cu suveniruri dar și toalete publice.
O oră ne-am plimbat peste tot, tare mult ne-a plăcut cum este amenajată toată salina.
La ieșire era deja foarte aglomerat, locuri în parcare nu mai erau, nu mai era permis accesul auto pentru a nu bloca drumul.
Am plecat mai departe spre Ștrandul din Ocnele Mari. Eram pregătiți pentru o bălăceală.
Din drumul principal am făcut dreapta către ștrand și un domn cu o vestă reflectorizantă inscripționată cu numele primăriei locale ne taxează cu 5 lei parcarea. Era foarte aglomerat și ne spune să parcăm unde găsim loc liber. Am fost norocoși și am găsit un loc la umbră în marginea micului parc din localitate.
Soarele ne-a toropit pe drumul spre ștrand, iar aici nu aveai loc să arunci un ac, așa era de aglomerat. Nimic nu ne-a atras să intrăm la ștrand. Am privit ștrandul prin gard, două bazine cu apă sărată, șezlonguri deja ocupate și zone cu nisip sau iarbă unde puteai să-ți pui prosopul și un restaurant cu terasă.
Intrarea era 10 lei de persoană și 7 lei un șezlong dacă era liber se plătea la fața locului.
Lângă ștrand este și un camping pentru doritori.
Ne-am luat câte o cafea și ne-am retras pe o bancă la umbră în parc, era așa de cald că nu se putea sta la soare, fiind deja ora prânzului.
Ne-am continuat drumul spre Ocnița, unde și aici este un ștrand amenajat dar la fel de aglomerat.
Pentru că mai aveam timp până la ora mesei stabilită la Conac, am plecat spre Măldărești, trecând prin Horezu.
La Măldărești există un Complex Muzeal într-un cadru natural pitoresc, ce cuprinde Culele Greceanu și Duca precum și Casa Memorială Ioan Gh. Duca.
Toate sunt monumente deosebite ale arhitecturii românești, în care se împletesc armonios elemente țărănești din zonă cu elemente ale unor construcții cu rol de fortificații (culele).
O doamna cumsecade este ghid pentru vizitarea acestor locuri, de la care am aflat istoria acestor cule.
Taxa de vizitare este de 4 lei și 10 lei taxă foto.
Am fost plăcut impresionați de aceste locuri, bine păstrate și amenajate.
În cele două seri cât am stat la Conac am ieșit la plimbare prin oraș.
În prima seară am ieșit la plimbare cu mașina.
Despre oraș pot spune că este aerisit, curat, cu multe spații verzi și te întrebi unde parchează mașinile cei care locuiesc pe bulevardele principale. Nu era nici o mașină parcată sau lăsată la voia întâmplării.
A fost cam incomod cu mașina prin oraș, pentru că nu găsești locuri de parcare. Am parcat până la urmă la Plaza Mall, 2 lei/oră și am plecat la plimbare.
Seara am încheiat-o pe terasa restaurantului D’amici, unde am mâncat câte o salată. Am avut noroc că am găsit o masă liberă, era foarte aglomerat.
A doua seară am comandat un taxi și am mers direct la intrarea în Parcul Zăvoi. Frumos amenajat, curat, cu alei mărginite de bănci și multe locuri de joacă pentru copii.
Aici este locul unde s-a cântat prima dată imnul Deșteaptă-te române, locul fiind marcat cu o placă comemorativă pentru aducere aminte.
Lacul amenajat în parc în mijlocul căruia tronează o fântână arteziană, este mărginit de un restaurant cu terasă. N-am avut nici o șansă să găsim o masă liberă, așa că am plecat la plimbare spre alt restaurant pe care il văzusem din mers.
Am trecut și pe lângă Casa Memorială Anton Pann, era închisă la ora aceea, am admirat-o doar pe exterior.
Ne-am continuat plimbarea până la Restaurantul Hanul Haiducilor, unde spre norocul nostru am găsit o masă liberă. Am comandat un platou oltenesc și bere.
Un alt taxi ne-a readus la Conac.
Acestea au fost locurile pe unde ne-am plimbat în scurta noastră ședere în Vâlcea, dar n-am ajuns la toate ce le-aveam in plan.
Recomand tuturor o plimbare prin Vâlcea, zona fiind destul de ofertantă în obiective turistice.
Toate cele bune.
Trimis de ANILU in 22.08.17 15:27:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA. A mai fost în/la: Baia de Fier, Voroneț, Mediaș
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ANILU: Râmnicu Vâlcea este un oraş frumos! De vreo câţiva ani ne tot propunem să ne cazăm în acest oraş sau în imediata apropiere, deoarece sunt acolo mai multe obiective pe care am vrea să le vizităm (pe unele le-ai amintit chiar tu în acest articol). Până acum am ales însă staţiunile Băile Olăneşti sau Căciulata şi am petrecut sejururi reuşite în zonă. Mă bucur să aflu faptul că Salina Ocnele Mari este frumos amenajată, vrem să ajungem şi acolo, să ne bucurăm de fascinanta lume subterană a sării!
Plimbări cât mai reuşite în continuare vă doresc!
@ANILU:
Hai ca am luat-o cu plimbarea intai - stiu ca ai si o cazare despre care ai scris dar n-am apucat... rand!
Mie mi-a placut orasul, l-am vazut pe fuga in ultimii ani si tot sper sa fie candva la pas, fara sa ne uitam la ceas mereu. Mai ales ca am amintiri frumoase de prin zonă cand veneam cu prieteni.
P07, a spus asta o femeie celebră, Maria Tereza. Pentru P08 nu stiu autorul.
Parca se apropie Grecia? Sper sa spui DA!
@Crazy_Mouse: Mulțumesc pentru vizită și urări.
Salina de la Ocnele mari chiar merită vizitată.
Toate cele bune.
@elviramvio: DA, acum sunt în fuga bagajelor, mâine plecăm spre Grecia.
Preambulul a fost Vâlcea și am reușit să scriu impresiile cât sunt proaspete.
În sfârșit suntem în vacanța mare.
Va povestesc când ne întoarcem.
Toate cele bune.
Draga mea Anilu, ca să parafrazez un banc mai vechi, „rămâne valabil ce-am spus ieri”, (adică scris) în ecoul articolulului pentru conac.
Te pupăm și vă dorim să vedeți locuri la fel de frumoase!
@ANILU:
Drum bun, vreme pe masura, distractie cat puteti duce fara a veni lesinati acasa!
@ANILU: Felicitări dragilor!
Spor la bagaje, drum bun și vreme frumoasă!
Vacanță minunată vă doresc
@ANILU: Ati fost la Vâlcea si nu ati dat de veste. Ne răcoream la un pahar de bere.
Ati fugit de caniculă în salină, nu am mai fost demult acolo, văd că s-a scumpit si biletul, de la 15 lei cat era când am fost noi.
Ati fost foarte aproape de blocul nostru, zona Hanul Haiducul.
Va dorim concediu plăcut în Grecia, cu vreme bună.
@ANILU: ma bucur ca ai vizitat urbea mea ce se tot modernizeaza, dar eu mor aici de plictiseala... ma bucuram tare mult daca ne vedeam la o cafea... sa ai o vacanta minunata in continuare.
@ANILU: Cred ca este greu sa iti spun acum concediu placut deorece cred ca mai ai putin si te intorci, insa atunci o sa avem ce citi din plin.
Si la noi era in plan anul acesta Rm Valcea insa in final a picat (cel putin pe moment).
Dar citind articolul tau parca simt din nou ca ar trebui sa fie o lista mai in fata.
Felicitari, votat cu mare drag si concediu placut atat cat a mai ramas din el.
@mishu: Mulțumesc pentru vizită. Am citit ecoul dar nu am reușit să-ti răspund.
Acum am revenit din vacanță. Suntem obosiți dar relaxați.
Toate cele bune.
@ANILU: Tare frumos și cu suflet ai scris! Votat cu mare drag!
@mireille&@ zlatna
Recunosc că m-am gândit să dau de știre că venim în Vâlcea, dar timpul foarte scurt nu ne-a permis.
Ca turiști prin Vâlcea este foarte bine și frumos. Soțul spune că dacă ar avea jobul din București și mâine s-ar muta în Vâlcea! Dar de, nu putem să le avem pe toate!
Mulțumesc pentru vizită și scuze pentru răspunsul întârziat.
Gata cu vacanța de mâine intram în programul normal:- (
Toate cele bune.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Conacul Otetelișanu din Benești. Acasă la Petrache Poenaru — scris în 25.05.24 de Floria din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2022 Cheile Bistriței — scris în 05.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Două zile de plimbăreală pe lângă Râmnicu Vâlcea — scris în 08.02.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 O plimbare în orașul Râmnicu Vâlcea — scris în 19.09.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Am văzut piramide — scris în 17.11.20 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Municipiul Ramnicu Valcea si imprejurimile — scris în 13.03.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Schimbarea in bine a Parcului Zavoi — scris în 07.09.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ