ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.07.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Trei ore în Ploiești

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Final de sejur la mare, să zicem destul de reușit, fără inundații, fără furtuni, fără incendii, fără alte necazuri... dar și fără chef de muncă. Mi-a și venit o idee cum să prelungesc vacanța, trimis repede mail la șefu..., s-a aprobat... m-am bucurat... și mi-am văzut de planuri.

Așa am plecat de la ultimul loc de cazare intermediar care a avut loc pe litoralul nostru cu frunțile descrețite și cu o stare de spirit diferit față de un turist care se întoarce la muncă. Primul plan a fost să mă întorc acasă pe Transfăgărășan dar nefiind deschis încă am schimbat planurile și m-am îndreptat spre acel loc unde ajungi foarte greu în ... pe vreme de sărbători dar nu numai, adică Valea Prahovei. Intenționam să vizitez Parcul Național Bucegi urcând până unde se poate cu mașina și pe urmă s-o luăm pe jos, dar și să cobor și să vizitez Peștera Ialomița acest ultim obiectiv împreună cu drumul numit Transbucegi încă nevăzut de mine. Cazarea am avut-o chiar pe DN71 drum de legătură spre Transbucegi.

În ziua întoarcerii dinspre litoral nu mai aveam cum să ajung și pe platoul Bucegi, folosind timpul am căutat să vizitez ceva pe drum, și am ales o vizită de câteva ore în Ploiești așa pentru o primă impresie nevizitând până acum aici.

Pe drum am fost sunat de proprietara locului de cazare. Dialogul suna în felul următor:

-Cam pe la ce oră ajungeți la noi?

-Aproximativ la ora 19.00, dorim să vizităm Ploieștiul

-N-aveți ce vedea acolo...

Dar până la urmă în cele aproximativ 3 ore petrecute în centrul Ploieștiului mi-am făcut doar o mică idee despre oraș. Adevărul este că pentru o vizită trebuie mult mai mult decât atât. Mă bucur totuși că am reușit să-mi fac o idee despre acest loc nevăzut de mine până acum.

M-a impresionat istoria orașului. Ploieștiul a avut mult de suferit cel puțin în timpul războaielor mondiale dar și cauza unor calamități naturale cum ar fi cutremurele din 1940 și 1977. Dacă dăm căutare pe google despre oraș apare și anul primei atestări 1503. Tot începând cu acest secol Ploeștiul (că așa se numea înainte) se dezvoltă ca un important centru comercial având chiar rangul de târg domnesc asta datorită lui Mihai Viteazul care a folosit localitatea ca bază militară.

În Texasul de România aurul negru se exploata încă din 1856, Ploieștiul fiind și primul oraș din România cu o rafinărie de petrol dezvoltându-se continuu de atunci. Poate și din acest motiv a fost bombardat Ploieștiul în războaiele mondiale pe rând de către englezi, sovietici, nemți distrugând pe lângă rafinării și multe clădiri istorice, de fapt mai mult de jumătate. În prezent cunoaște din nou o dezvoltare din punct de vedere economic iar din punct de vedere turistic la afirmația gazdei unde am stat că nu am ce vizita acolo va trebui s-o contrazic. În Ploiești ai ce vizita și din punct de vedere turistic.

Geografic Ploieștiul se află în Muntenia într-o zonă de câmpie. Noi am urcat în ziua respectivă până la Ploiești 165 m de la nivelul mării aste este altitudinea orașului. Ape curgătoare găsim două pe lângă oraș Prahova și Teleajenul. Brașovul se află la 114 km iar capitala țării la doar 60 km de Ploiești.

Accesul spre localitate se realizează pe A3/DN1 dinspre București, DN1/1A dinspre Brașov, DN72 dinspre Târgoviște, DN1B/E577 dinspre Buzău. Spre centru am folosit dinspre centura Ploiești 101D/Bulevardul București/Bulevardul Republicii. De parcat am folosit locurile cu plată de pe strada General Vasile Milea pe lângă Halele Centrale.

Din cei peste 200000 locuitori (au fost odată 250000) 90 % sînt români și ortodocși, restul altă etnie (romi 2,5%), altă confesiune.

ro.wikipedia.org/wiki/Ploie%C8%99ti

Vizita noastră a durat aproximativ 3 ore și așa cum am povestit mi-am făcut doar o idee. Bineînțeles că am circulat pe jos pe o arie destul de restrănsă și așa am ratat anumite obiective dar a fost bine și așa, impresiile mele personale despre acestea se pot citi în următoarele rânduri.

Fiind parcat în apropierea Halelor Centrale acesta a fost primul obiectiv vizitat din categoria clădiri monument istoric care datorită bombardamentelor din războaie nu sînt prea multe aici. Halele centrale au fost proiectate de către Socolescu Toma și construite între 1930-1935 cu destinația piață agroalimentară dar nu numai.

Din punct de vedere aspect predomină cele două elemente arhitecturale, cupola din beton și turnul pătrat. Ca și destinație halele și-a păstrat obiectivul principal acela de piață. Multă lume a fost și în ziua vizitei pe acolo. În fața halelor am observat bustul arhitectului dar și parcul situat între strada Emile Zola și bulevardul Republicii care poartă numele arhitectului. În parcul destul de îngrijit se mai pot vedea câteva busturi ale unor personalități.

ro.wikipedia.org/wiki/Hal ... n_Ploie%C8%99ti

Palatul Culturii din Ploiești fostul Palat de Justiție este o clădire magnifică și era următoarea observată acolo de noi. Datorită a tot felul de probleme de ordin financiar construcția în stil neoclasic francez a durat mult, de și început pe la începutul secolului XX a fost gata în 1930. Arhitecții clădirii au fost Ernest Doneaud și... Toma Socolescu. În 1951 clădirea a devenit Palatul Culturii din Ploiești. Este una din clădirile rare deoarece să nu uităm ceea ce nu s-a distrus în bombardamentele din războaie s-a deteriorat cu ocazia cutremurelor sau altor calamități naturale.

Tot în această clădire funcționează Muzeul Științelor Naturii Prahova cu înființare anul 1956. În prezent are 9 secții.

ro.wikipedia.org/wiki/Pal ... n_Ploie%C8%99ti

Parcul și mai îngrijit și cu fântâni arteziene care începe de aici de-a lungul bulevardului Republicii poartă numele lui Ion Luca Caragiale dar și Ion Gheorghe Duca și Nichita Stănescu (continuarea parcului) La stânga de parc am observat o clădire cu mai multe etaje Primăria Ploiești. Istoria clădirilor primăriei din Ploiești a început de acum un secol și jumătate, sediul a schimbat vreo 5 clădiri până acum. Clădirea din prezent a fost construită în 1972.

După părăsirea parcului Ion Gheorghe Duca continuând drumul pe bulevardul Republicii și am observat că tot mai multe muzee își au sediul aici pe care le-am admirat pe dinafară neavând timp suficient.

Muzeul Ion Luca Caragiale l-am observat pe srada Kutuzov la dreapta în sensul nostru de mers de bulevardul Republicii. Muzeul s-a amenajat în 1962 într-o clădire monument istoric Casa Dobrescu. În muzeu putem învăța despre marele clasic al literaturii române toate exponatele sînt despre viața și opera lui Ion Luca Caragiale.

ro.wikipedia.org/wiki/Muz ... agiale%E2%80%9D

În apropiere de muzeu chiar pe stada cu numele de Ion Luca Caragiale aproape de un sens giratoriu am observat o biserică ortodoxă, se numește Sfinții Împărați. Poartă hramul Sfinții Constantin și Elena și a fost zidită în stil bizantin în 1831 în locul unei alte biserici mai vechi. Documentându-mă am aflat că pictura a fost realizată mai târziu prin anii 1940.

Vizitând cele de sus ne-am întors pe bulevard cu numele de bulevardul Independenței de această dată făcând astfel un ocol necunoscând localitatea. Continuând drumul am observat tot la dreapta Biserica Sfântul Gheorghe Vechi. Poartă hramul lui Sfântul Mc Gheorghe și Duminica Tuturor Sfinților. Biserica a fost zidită în 1832 pe locul unei biserici din lemn mai vechi care data din 1600.

Tot pe acest bulevard am observat o școală funcționând într-o clădire istorică se numește Colegiul Național Mihai Viteazul. Pe partea stângă de la bulevard am observat un alt parc mai mic se numește scuarul Ion Luca Caragiale. Dincolo de acest parc am observat imediat clădirea Luca Elefterescu construit în 1890, sediul Muzeului Ceasului. Se mai numește Muzeul Ceasului Nicolae Simache. Nicolae Simache în calitate de profesor este cel care a înființat acest muzeu în 1963. Colecția muzeului numără peste 1000 de exponate nelipsind nici ceasul cu cadran solar. Este unul din muzee pe care aș fi dorit să-l vizitez.

ro.wikipedia.org/wiki/Muzeul_Ceasului

De aici am luat la pas străzile din jur observând pe aici pe acolo clădiri mai vechi care au scăpat de bombardamentele războaielor și a cutremurelor din 1940 și 1977. Pe strada Ștefan cel Mare am observat Biserica Sfântul Anton și lângă acest lăcaș de cult Biserica Cristos Rege din Ploiești de rit romano-catolic. Aceasta din urmă am văzut-o foarte interesantă din punct de vedere stil arhitectural neo-romanic cu elemente neo-gotice. Aceasta biserică a fost finalizată în 1939 și servește ca biserică parohială în cadrul Arhiepiscopiei romano-catolice din București.

ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... n_Ploie%C8%99ti

Biserica Sfântul Anton monument istoric a fost construită între 1711-1720, resturată în 1827 și 1939 iar înainte a fost altă biserică aici așa cum m-am obișnuit deja, acel lăcaș de cult s-a construit în 1648.

Așa cum am precizat mai devreme necunoscând Ploieștiul am luat la pas străzile într-o zonă din centru dar păstrând oarecum direcția spre locul de parcare. Așa am găsit Teatrul Toma Caragiu pe strada cu același nume, înființat acum 60 de ani, în sală pot avea loc 250 spectatori. Tot pe strada Toma Caragiu mai este un muzeu se numește Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova înființat în 1955. M-ar fi interesat și vizita în acest muzeu deoarece găzduiește exponate de pe vremea daco-romană, medievală și preistorică.

ro.wikipedia.org/wiki/Muz ... eologie_Prahova

Ajungând la capătul străzii Mihail Cogălniceanu am luat-o spre stânga spre Bulevardul Republicii pe o alee pietonală și cu magazine. De aici am traversat din nou parcurile descrise mai devreme și am traversat bulevardul undeva în dreptul Hotelului Central care funcționează într-o clădire istorică. Undeva pe partea cealaltă am observat monumentul dedicat eroilor revoluției din 1989. Întâlnindu-ne cu Foamea și văzând sigla KFC ne-am băgat acolo familia fiind un fan al cărnii de pui. Doar că a trebuit să ne băgăm pofta în cui pentru încă 40 de minute atât a durat așteptarea, de și mulți angajați coada stătea parcă pe loc. După primirea găletușei cu pulpele de pui într-un număr de 20, toată masa a durat 10 minute. Circulând mai departe liniștiți și cu stomacul împăcat am ajuns la Piața Libertății numită după Statuia Libertății din Ploiești adusă din Franța și amplasată în 1881. Este din bronz și reprezintă pe zeița Minerva sinbolizând simbolizând atât de râvnita libertate de care și cetățenii Ploieștiului au atâta nevoie.

ro.wikipedia.org/wiki/Sta ... n_Ploie%C8%99ti

Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul aflată în Piața Libertății a fost construită între 1923-1937 creat de același arhitect Toma Socolescu despre care am povestit în articol. M-a impresionat turnul bisericii cu o înălțime de 60 de metri dar și restul elementelor arhitecturale. Intrând în lăcașul de cult am fost plăcut surprins de pictură și mobilier care sînt foarte frumos realizate.

ro.wikipedia.org/wiki/Cat ... n_Ploie%C8%99ti

Ajungând înapoi la locul de parcare care nu mai era departe de aici, mi-am lăsat familia obosită de la atâta mers pe jos la mașină, iar eu am continuat cu explorarea zonei. Luând la pas zone pietonale dar nu numai trecând și pe lângă hotelul Prahova Plaza am ajuns la un alt lăcaș de cult Biserica Sf. Vineri. construită între 1875-1880, tot așa existând alte două biserici mai vechi înainte aici. Amplasarea este pe strada Neagoe Basarab. Aici am întrerupt vizita din centrul Ploieștiului și mi-am continuat drumul spre Valea Prahovei care a fost destul de liberă de această dată.

ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... n_Ploie%C8%99ti

Și repet: spre deosebire de ce mi s-a spus înaintea vizitei, recomand vizita din centrul Ploieștiului. Rog webmaster să atașezi filmul din dronă și linkurile (10 linkuri) indicate în articol către Sf. Wiki. despre obiective, mulțumesc

youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 29.07.18 22:11:19
Validat / Publicat: 30.07.18 08:05:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2554 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Fântână arteziană în parc... și omul apelor AZE mic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[30.07.18 08:02:18]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Pușcașu Marin
[30.07.18 08:45:00]
»

@AZE: La urmatoarea vizita prin Ploiesti, te rog sa mergi putin si spre vestul orasului si sa-ti rezervi mai multe ore. Promit sa-ti fiu un bun ghid si sa vizitam impreuna, printre altele, niste sticle cu tuica de Valeni (mai slaba ca "otrava" voastra ardeleneasca), dar garantez ca dupa doua-trei paharute o sa simti cum iti canta un cor de ingeri in gura .

Altfel, mi-a placut tare mult cum ai prezentat Ploiestiul. Bine ca macar tu ai ajuns prin centrul orasului. Eu cred ca am aproape un an de cand n-am mai fost pe-acolo

mihaelavoicu
[30.07.18 17:23:37]
»

Bine ai venit în Ploiești! De la un timp se cam aude de el. Nu este un oraș chiar așa de urât precum zic unii sau gol de conținut, cum zic alții, adică nu ai ce vedea. Numai cine nu vrea să vadă, nu vede.

Biserica Sf. Vineri, la care ai ajuns, este pictată parțial de Gh. Tattarescu. Muzeul Ceasului și Muzeul Petrolului sunt unice în țară.

Orașul se mândrește cu operele arhitectului Toma Socolescu, dar conacul familiei sale, din Păulești, la câțiva Km de oraș, zace în paragină.

Mulțumesc pentru impresii și pentru vorba bună la adresa orașului Ploiești.

Toate cele bune!

elviramvio
[31.07.18 07:37:32]
»

@AZE:

Ploieştiul are câteva perle secrete, le-am trecut pe o listuţă pentru un popas. Din păcate pentru mine e prea aproape de Bucureşti ????dar îi vine şi lui vremea!

Zoazore
[31.07.18 19:09:27]
»

@AZE: Sincer, mi-e dor de Ploiești!

După 6 ani de facultate (c-am aprofundat anul II. Nu-l înțelesesem bine!), apoi încă 4 luni (iulie-octombrie 2007), am mai fost aici în 2016, la 30 de ani de la terminarea facultății!

Muzeul Petrolului, Muzeul Ceasurilor, dar și multe ”săli de lectură”, de care ploieștenii mai de seama mea și-amintesc: La Patică, sub pod la Gara de Sud, La Pomul Verde, La Cățeaua Leșinată, Berbecul, La Umbreluțe-Rondul I... Ce de ”literatură” citeam... Fiecare an universitare se deschidea în una dintre aceste săli!

Ai observat că Ploieștiul e singurul oraș în care Caragiale stă cu spatele la crâșmă (era La Bulevard, la Rondul II).

Mi-e tare dor de tot și de toate... O, tempora!

mihaelavoicu
[31.07.18 19:59:00]
»

@Zoazore: Și acum nenea Iancu e pe bulevard, la rodul I, pornind din centru, dar nu mai e Restaurantul Bulevard acolo, în spatele lui. Acum e o Bancă de credit, cam așa ceva...

Zoazore
[31.07.18 20:26:43]
»

@mihaelavoicu: Da, am aflat! Noi număram rondurile de la Gara de Sud.

Nu mai este în picioare decât Berbecul din toate ”sălile de lectură”.

Mi-am început studiile la Umbreluțe și le-am terminat la Bulevard, cu seară festivă.

Nimic nu mai este cum a fost! Nici măcar noi!

AZEAUTOR REVIEW
[31.07.18 22:15:41]
»

@ghisor: Mulțumesc, mai ales pentru cuvintele frumoase referitoare la corul de îngeri —

Să știi că pălinca noastră nu-i chiar otravă, mie de exemplu mi-a ieșit de 52 de grade (am măsurat cu o drăcie de aia rusească) în loc de 60 de grade cât mi-am propus să fie, dar e bine și așa rău... —

AZEAUTOR REVIEW
[31.07.18 22:21:17]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc... și o să mai vin...

Ați scris:

"Nu este un oraș chiar așa de urât precum zic unii sau gol de conținut, cum zic alții, adică nu ai ce vedea. Numai cine nu vrea să vadă, nu vede. "

Păi așa este, și chiar ai ce vedea, mie îmi pare rău că n-am văzut destule, din fericire nu este departe și voi reveni.

Ați scris:

"Mulțumesc pentru impresii și pentru vorba bună la adresa orașului Ploiești. "

Sincer și eu mă bucur pentru o vorbă bună despre Sibiu

AZEAUTOR REVIEW
[31.07.18 22:24:51]
»

@elviramvio: Mulțumesc

Toate la vremea lor cum zici...

Doar că vremea trece, iar eu mi-am adus aminte că stau pe loc din punct de vedere turistic.

AZEAUTOR REVIEW
[31.07.18 22:27:28]
»

@Zoazore: Mulțumesc

Și mă bucur că am trezit într-un fel amintirile tale despre Ploiești.

Ai locuit ceva acolo nu glumă, este o parte din viața ta.

Zoazore
[01.08.18 09:40:35]
»

@AZE: O parte frumoasa si buna! , parte de care-mi voi aminti mereu cu zambet pe buze si-o lacrima-n coltul ochilor!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, elviramvio, mihaelavoicu, Pușcașu Marin, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Ploiești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093111991882324 sec
    ecranul dvs: 1 x 1