GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Liceul theoretic Stephan Ludwig Roth - Medias
Plimbarea prin centrul istoric al Mediasului, mi-a dus pasii si catre liceul teoretic Stephan Ludwig Roth.
Va inchipuiti ca Mediasul are un liceu vechi de peste 400 de ani? Care a vazut atatea minti luminate?
Atestat documentar in 1604, dar cu state mai vechi, este inca in buna stare si lumineaza mintile si indruma pasii elevilor chiar si in secolul vitezei, plecand de la scrisul cu penita si ajungand pana la a avea o pagina pe internet. liceulroth.ro.
De-a lungul vremii pe aici au trecut oameni importanti, fie ca dascali, fie ca elevi, lucru semnalizat si prin placile comemorative de pe fata liceului: Octavian Fodor (1913 – 1976), elev eminent ajuns medic de prestigiu national, membru titular al Academiei Romane, autorul unui numar impresionant de publicatii de specialitate (peste 500); Herman Oberth (1894 – 1989), care a predat aici intre anii 1924 – 1938, fizician de renume si inventator, savant care in anul 1935 a fost parte importanta din prima lansare din lume a unei rachete, sau cel care a dat numele liceului, Stephan Ludwig Roth (1796 – 1849), angajat al liceului in 1921, profesor cu convingeri considerate prea radicale si incomode, istoric, umanist, participant la Revolutia de la 1848, executat pentru “inalta tradare” la 11 mai 1849.
Liceul se afla pe strada Piata George Enescu la nr. 7, vecin foarte apropiat cu Cetatea Veche numita “Castelul” si biserica evanghelica “Sf. Margareta”, impartind cu acesta hotarul, un turn de aparare si casa unde s-a nascut Stephan Ludwig Roth.
Daca in anul 1900 s-au consemnat ca in liceu erau 166 de elevi si 15 cadre didactice, azi sunt 15 clase (in jur de 420 de elevi) si 30 de profesori.
Intrarea se face printr-un portic, foarte bine conservat (am aflat dintr-un documentar ca este un simbol francmason – numit “sfinta sfintelor”, folosit pentru primirea oaspetilor de catre un cavaler, in care intrarea si iesirea sefaceau separat, neurmandu-se acelasi traseu). Luand-o in stanga, am ajuns la intrarea profesorilor, unde am descoperit pe zid, deasupra balconului care acopera scara, mai multe simboluri ezoterice: un pumn inchis cu ciocan, un simbol solar, ochiul atotvazator, albinele, balanta si cele 3 fulgere. Astea sunt doar cele care au reusit sa scape pana in ziua de azi, multe altele fiind distruse in perioada comunista.
M-am intors inapoi la portic si am intrat in curtea larga a liceului, goala, cu doar doua banci parasite, fiind duminica. La momentul in care l-am vizitat eu, era in plin proces de votare pentru referendum, asa ca in interior nu am avut acces sa pot face poze. Am intrat doar la parter, 5 minute, si am putut sa vad scarile foarte late, calcate de mii si mii de picioare intr-un secol, si tavanele coborate, deasupra lor, la o lungime de brat distanta.
As fi vrut sa pot sa ajung si la etaj, in cealalata cladire, acolo unde, conform descrierii, ar trebui sa fie statui ornamentale, copii in marime naturala dupa Venus din Milo, Demostene, Hera, Zeus etc, iar sala de festivitati trebuie sa fie senzationala cu “geamurile inalte cu vitralii reprezentand nuferi”, “tavanul cu constelatii ceresti sub forma de zodiac” si fresce si picturi cu procesiuni de sasi. Aici sunt cateva poze din interiorul ei liceulroth.ro/galerie.
In schimb, am putut sa fac poze nestingherita, in curte, unde am vazut diferenta intre cladirea initiala si cea construita intre anii 1909 – 1912, inaugurata la 30 octombrie 1912, avand doar doua etaje, si la care si-au adus aportul firme din Ungaria, Austria, Germania si Romania.
Un lucru foarte interesant l-am depistat sub geamul avizierului, unde am gasit un tabel pentru egalarea timpului, si “Cauzele care determina diferenta dintre timpul solar si cel al orei locale”, unde ti se explica cum se calculeaza timpul pentru fiecare zi a anului, si care este diferenta intre ziua “omeneasca” care are 24 de ore si ziua solara care este mai lunga sau mai scurta, in functie de pozitia pamantului in traiectoria lui de rotatie in jurul soarelui.
La fel si pe cladirea mai veche, sunt doua cadrane solare si o inscriptie pe care daca as incerca sa o traduc cu ajutorul lui google :), eu nestiind germana, ar iesi ceva de genul “număr ca și soarele mereu, numai orele vesele” (foarte dragut, orele triste sunt scoase in afara timpului :)).
Venind de pe str Petru Rares, pe la baza liceului nu am vazut observatorul, inalt de aproape 48 m, de unde Hermann Oberth, supranumit si „Savantul luna”, a facut observatii astronomice timp de 14 ani, cat a predat la acest liceu. Asa ca am ratat pozele cu el, nestiind la momentul ala ce reprezinta cladirea respectiva.
Trimis de vulpe mihaela in 19.10.18 09:01:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MEDIAȘ.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vulpe mihaela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Mediaș și împrejurimi, MEDIAȘ" (deja existentă pe sait)
@vulpe mihaela:
Liceul poartă azi un nume celebru. St. L. Roth a fost un intelectual sas care s-a opus interzicerii limbii române ca limbă oficială în Ardeal, fapt care i-a atras în final condamnara la moarte prin împuşcare. Un umanist care a înţeles perfect întrepătrunderea etniilor transilvane dar şi drepturile seculare ale românior. Muzeul Unirii din Alba Iulia are o vitrină dedicată lui, cu textul redat mare, am poza în articol.
Pe de altă parte, mi-ar place să vizitez pe îndelete Mediaşul francmason după ce m-am "iniţiat" puţin în alt oraş cu această tradiţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 O vizită în cetatea medievală Mediaș — scris în 28.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Mediaș — scris în 16.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Plimbare de voie in Cetatea Mediasului — scris în 25.02.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Ansamblul Cetatea veche “Castelul”, Turnul Trompetilor si biserica evanghelica Sf. Margareta — scris în 30.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Festivalul “Zilele recoltei Medias” — scris în 15.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Art Cafe – in Turnul Fierarilor – Medias — scris în 12.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Descifrând o parte din secretele vechiului Mediaș... — scris în 25.06.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ