ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.08.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 11.07.16
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Excursie de 1 zi in Jibou jud Salaj, 3 obiective deosebite

TIPĂREȘTE

Fiecare judet din tara noastra are cel putin cateva obiective interesante de vizitat insa cand spui judetul Salaj urmeaza o pauza si nu pentru ca nu am avea ce vedea ci pentru ca nu prea sunt promovate.

Azi vorbim despre Salaj si despre ce am vizitat eu intr-o excursie de o zi aproape de orasul Jibou:

-Gradina Botanica Vasile Fati din Jibou

-Castrul roman Porolissum din loc. Moigrad Porolissum

-Gradina Zmeilor din satul Galgaul Almasului

Jibou este al treilea oras ca marime din jud. Salaj (dupa Zalau si Simleul Silvaniei), localizat pe malul stang al Somesului, avand o populatie de aprox 10 000 de locuitori, situat la numai 25 km distanta de Zalau, 87 km distanta de Cluj-Napoca sau 61 km distanta de Baia-Mare.

Simbolul orasului este Gradina Botanica Vasile Fati situata pe fostul domeniu al nobililor maghiari Wesselengyi.

Pe scurt istoricul Gradinii botanice: a fost construita in perioada 1957-1968 de profesorul Vasile Fati, la sere s-a inceput constructia in anii ”70, acvariile in anii ’80, in 2003 au fost amenajate cele 2 gradini japoneze iar in 2004 a fost infiintat parcull zoologic.

Ajunsi in Jibou am gasit cu usurinta indicatoare catre gradina, inainte de intrare este o parcare amenajata pentru vizitatori. Taxa de vizitare este de 10 lei/adult, de la casierie veti primi o harta cu principalele sectoare ale gradinii pentru a va putea planifica mai logic traseul.

Pe scurt gradina cuprinde: gradinile verticale, serele botanice, 2 gradini japoneze, sectorul sistematic, acvariile, gradina amazoniana, sectorul zoologic, sectorul paleontologic, sectorul dentrologic, lacul de acumulare, sectorul economic, centrele de cercetare.

Chiar la intrare pe partea stanga este Castelul Wesselengyi care poate fi observat numai din exterior, fiind proprietate privata accesul in interior este interzis.

Gradina este foarte ingrijita, foarte creativ amenajata, extrem de spatioasa, avand o varietate mare de atractii. Totul este amenajat astfel incat sa poti petrece cat mai mult timp in interior astfel exista o teresa in interior, numeroase locatii de odihna, banci, foisor iar gradina zoologica completeaza si mai bine acest obiectiv.

In gradina zoologica poti fi admirate mai multe specii de pasari, cerbi, caprioare si porci salbatici.

Per ansamblu un turist poate petrece lejer 2-3 ore vizitand acest obiectiv ideal atat pentru adulti cat si pentru copii.

Plecand din Jibou in directia spre Zalau in localitate Mirsid am facut stanga spre satul Moigrad-Porolissum in total am facut 17 km de drum asfaltat combinat pe alocuri cu drum de tara. Cetatea e situata de dealul Pomat, la o altitudine de 504 m, asigura o vedere panoramica asupra intregii zone.

Ce trebuie sa retina orice turist, Porolissum este un fost oras roman din Dacia, cel mai nordic punct de aparare al Daciei Romane, tabara militara a fost stabilita in anul 106 DC cu scopul de a apara principalul loc de trecere prin Muntii Carpati.

Traseul catre obiectiv este semnalizat cu indicatoare informative, drumul din Moigrad este in stare foarte buna asadar turistii au toate motivele sa viziteze acest obiectiv turistic.

Taxa de vizitare este de 6 lei/adult, 2lei/copil, turisti au la dispozite un ghid/ aplicatie pe telefon pentru informatii suplimentare. Fiecare obiectiv dispune de panouri de informare, prima parte a intrarii in ansamblu arheologic Porolissum cuprinde ruinele cladirilor Templul lui Jupiter Optimus Maximus Doluchenus, Templul lui Liber Pater, Templul lui Nemesis, Cladirea Comandamentului.

Urcand pe drumul roman am ajuns la cea mai interesanta atractie din punctul meu de vedere Poarta Praetoria, accesul in orasul roman Porolissum. Acesta este intr-o stare foarte buna fiind reconstruita, impresionanta ca arhitectura dar mai ales datorita pozitionarii pe culmea dealului.

Trecand de poarta, drumul roman continua pana la Poarta Decumana ce face legatura cu o alta parte importanta, Amfiteatrul Roman, foarte bine intretinut, impozant ca dimensiune putand cuprinde 5000 de spectatori.

Cel de al treilea obiectiv situat in Galgaul Almasului adica la o distanta de 10km fata de Jibou este usor de reperat ajunsi in sat pe marginea drumui este un panou mare ce indica spre Gradina Zmeilor la 700m distanta.

Ajunsi la baza Rezervatiei Gradina Zmeilor am fost bucuroasa sa observ locatia amenajata pentru turisti: o cabana, o zona de servit masa acoperita, o parcare spatioasa, teren de fotbal, banci, loc de gratar, foisor, chiar totul primitor si ingrijit.

Rezervatia naturala este un ansamblu neregulat de stanci care s-au format in mii de ani in urma actiunii vantului, ploilor, zapezii. Zona se intinde o suprafata de 5 hectare, stancile formate au forme ciudate care au primit denumiri precum Fata Catanii, Soldatii, Zmeul s Zmeoaica, Mosul, Dorobantul, privite de sus pot fi asemanate cu Meteorele doar in variante mai mici.

Exista 2 variante de vizitare, urcand pe aleea de intrare in partea dreapta se pot admira stancile de sus, de acolo continua traseul prin marginea padurii, la un punct traseul permite coborarea in zona stancilor, de aici obiectivele sunt si mai interesante.

Traseul este destul de mare putand fi strabatut cu rabdare in 2-3 ore, noi am parcurs doar prima partea ce a a stancilor mai spectaculoase, totul a durat cam o ora si un sfert. Recomand parcurgerea ambelor trasee pentru a admira rezervatia din perspective diferite.

Cam asta am vazut noi intr-o zi pe meleagurile din Salaj, recomand vizitarea mai ales pentru ca drumurile sunt in stare foarte buna, intrarea la obiective este foarte lejera, doar cativa turisti in plina vara, zi de week-end.

Tot in Salaj s-ar putea vizita: Baile Jibou, Castelul Beldi din Jibou, Cascada Izvoarele Barcaului, biserici de lemn, Cetatea din Simleul Silvaniei, Baile termale Boghis, Castelul Banffy din Boghis, Calcarele din Rona, Muzeul traditional din Iaz.

Vizitati jud. Salaj!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de simplegirl in 23.08.17 14:30:17
Validat / Publicat: 23.08.17 18:03:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în JIBOU [SJ].

VIZUALIZĂRI: 11727 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Amfiteatrul roman si o priveliste superba asupra zonei Moigrad
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[23.08.17 19:58:58]
»

@simplegirl:

Excelent articol. Ultimele doua pe care le-am vizitat si eu sunt speciale, iar Gradina Zmeilor de exceptie. Gradina Botanica nu am vizitat-o, pozele sunt insa foarte convingatoare.

Un mare BRAVO!

Judetul Salaj este putin mediatizat dar are ce oferi.

Si eu am trecut cu numai cateva zile in urma la incheietura dintre SJ, SM si Mm.

Super!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
simplegirlAUTOR REVIEW
[24.08.17 09:55:49]
»

@Dan&Ema: Da asa este, judetul Salaj are peisaje deosebite. In completare am atasat si pozele de la Gradina Zmeilor

kikiritzi
[24.08.17 11:06:06]
»

Foarte utile informatii! Mi-ati facut cadou o documentare pentru o viitoare excursie cu scoala, excursie in care doream sa includ si Gradina Botanica, dar acum voi adauga si alte obiective.

simplegirlAUTOR REVIEW
[25.08.17 09:22:45]
»

@kikiritzi: Ma bucur ca va sunt utile, detalii mai multe veti afla din review-ul despre Gradina Botanica si Castrul Porolissum

kikiritzi
[27.08.17 16:31:33]
»

@simplegirl: Multumesc!

Yersinia Pestis
[25.09.17 16:25:23]
»

Niște locuri tare frumoase, ești norocoasă că ai știut de ele și ai ajuns pe-acolo! Votat cu mare plăcere!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, kikiritzi, simplegirl, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Jibou și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043648958206177 sec
    ecranul dvs: 1 x 1