GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul Evantaielor [Greenwich] / Un locsor incarcat de eleganta intr-un oras al Tehnicii
Daca tot mi-am adus aminte de minunata vacanta in Londra lui 2009, este musai si neaparat necesar sa va mai dezvalui niste locuri minunate pe care le puteti vedea acolo.
Desi nu pot sa spun ca-mi face o placere deosebita calatoria pe apa (nu cred ca as merge in vreo croaziera vreodata...) m-am lasat convinsa (si bine am facut!!! A fost minunat!) de sotul si fiica mea de a merge intr-o plimbare cu vaporul pe Tamisa. In afara de faptul ca ai cu totul si cu totul alta perceptie a lucrurilor (sau cel putin asa mi s-a parut mie) atunci cand treci pe sub Tower Bridge, sau cand privesti pe mal cladirea Teatrului Shakespeare-ian, orasul in sine capata alte dimensiuni. Plimbarea mi s-a parut minunata, ghidul de care am avut parte pe vapor a fost de-a dreptul caraghios si amuzant (avea un stil de a prezenta lucrurile imbinand informatiile culturale cu un umor tipic englezesc... incat a fost o mare distractie).
Ei, dar sa ajungem la locul despre care doresc sa va povestesc. Cu acest vapor exista posibilitatea unei plimbari dus-intors pe Tamisa sau poti face unele escale ca apoi sa-ti continui drumul. Asa am decis sa ne oprim la Greenwich.
Nu mai este pentru nimeni un mister faptul ca, exista un loc denumit Greenwich, prin care trece meridianul zero al planetei si la care se raporteaza toate fusurile orare ale lumii, loc pe care toata lumea doreste sa-l vada, poate chiar sa se laude ca a fost in locul de unde „se da ora exacta”.
Este important de stiut despre Greenwich ca este inscris in patrimoniul cultural al lumii. Ansamblul de cladiri de aici, precum si cadrul natural in care sunt dispuse, incluzand Parcul Regal, reprezinta un simbol arhitectural puternic al dezvoltarii artistice si stiintifice englezesti din perioada cuprinsa intre secolele 17 si 19.
Pe langa numeroase obiective turistice care se regasesc in acest orasel, exista unul pe care eu am tinut mortis sa-l vad: „Fan Museum”.
Sa nu credeti ca mi-a fost simplu sa-l gasesc (vorba vine), intrucat, mergand pe strazile orasului si privind cladirile, tot speram ca pe una dintre ele (mai mare... ca un muzeu) sa vad scris ceea ce cautam. N-a fost sa fie asa!
Ineditul Muzeu al Evantaielor, se gaseste pe o straduta mica, intr-o cladire veche construita prin 1820, cu un puternic iz englezesc in tot ceea ce o intruchipeaza: culoarea cladirii si stilul arhitectural georgian. Cred ca nu foarte multi turisti (cel putin din zona Europei de Est) ii calca pragul, pentru ca doamna care ne-a dat biletele de intrare a fost nu numai surprinsa dar si placut impresionata de faptul ca noi, veniti tocmai din Romania, am stiut de existenta acestui muzeu.
Muzeul Evantaiului este singurul muzeu din lume dedicat artei si manufacturarii evantaiului, inaugurat in 1991.
Așa cum astăzi poșeta este un accesoriu indispensabil oricarei femei, evantaiul era atunci un simbol al statutului social, ridicat la cel mai înalt rang de către regina Elisabeta I. Ea a lansat această modă, care a fost adoptată imediat de către toate doamnele din înalta societate. Acesta a devenit mai apoi și un instrument al seducției și o extensie a opulenței vieții de la curte. Realizate din materiale speciale (unele din sidef), împodobite cu pene și pietre prețioase, evantaiele sunt adevărate bijuterii, opere de artă, muzeul detinand o colectie impresionanta de mai mult de 3.500 de exponate, aranjate in functie de contextul social si economic al fiecarei perioade istorice.
Vizitarea acestui muzeu reprezinta de fapt o reala lectie de modă și istorie, pentru că veti vedea exponate din secolul XVI, de la perioada puritană impusă de Lordul Oliver Cromwell, și până în prezent, vorbim despre evantaiele de la marile prezentari de moda actuale. Marea majoritate a exponatelor sunt parte componenta a colectiei personale a directorului acestui muzeu, o doamna extrem de pasionata de aceste „creatii”.
Si pentru ca senzatia ca traiesti undeva in urma sa persiste, o superba orangerie in care poti savura o ceasca de ceai si o prajitura si o gradina „secreta” aranjata in maniera orientala sunt ceea ce intregesc aspectul minunat al acestui muzeu. Iar daca tineti cu tot dinadinsul sa nu uitati acest loc, puteti cumpara un souvenir chic de la magazinul muzeului in care veti gasi o multime de evantaie create dupa modelele expuse.
Trimis de Nadina in 20.09.12 17:13:18
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nadina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Sesizarea de palgiat amintita anterior facea referire explicita si la review-ul de fata.
Din pacate si acest articol contine fragmente (consistente) imprumutate din alte surse, fara precizarea lor si fara minima delimitare (prin caractere italice, apostroafe etc)
Votul site-ului este retras si aici; deasemenea, toate voturile primite pana acum sunt sterse, considerand ca probabilitatea acordarii in necunostiinta de cauza este imensa (cine doreste, isi poate reface votul, in noile conditii).
--
Sursele folosite si necitate de autoare:
http://travel.descopera.ro/7761297-Greenwich-a-acolo-unde-se-naste-timpul
http://www.tabu.ro/expozitie-inedit-la-muzeul-evantaielor-din-londra/
@Admin: eu am dat punctaj maxim... pana si Ponta a plagiat si tot a ajuns prim-ministru.
@Nadina: chiar daca raspunsul Comisiei de Etica AFA a demonstrat cele spuse, eu apreciez review-ul de fata si munca depusa pentru cautarea surselor de inspiratie.
@gheisa: rog refa-ti votul.
Dintr-o eroare a mea - cauzata si de amaraciunea pe care mi-a indus-o situatia - am invalidat notele acordate, in loc sa invalidez votul site-ului (PMA_std). Am corectat acum. Voturile pot fi doar "+1", "-1" si nu cele de la un reveiw care *a primit* votul site-ului.
Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)
Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Greenwich» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Spre Greenwich cu salupa pe Tamisa — scris în 18.06.18 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Am fost la meridianul „0” - GMT — scris în 01.05.20 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2011 Greenwich maritime — scris în 05.06.11 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ