ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 16.08.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2009
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1-11 ani COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Atmosfera de secol XV la Hampton Court Palace

Ilustrație video-muzicală
Medieval Music - Elizabethan Dance Suite


TIPĂREȘTE

In primavara anului 2009, printr-un concurs de imprejurari nesperat vreodata de catre mine, am fost invitati sa petrecem Sarbatorile Pascale alaturi de finii nostri aflati pentru o scurta perioada in Londra.

Aceste 10 zile petrecute in Regat au fost pentru mine un adevarat vis din care nu cred ca am reusit sa ma trezesc pe deplin nici astazi. Cine are ocazia ca macar o data sa „calce pragul” Marii Britanii, cu siguranta ca ulterior va fi foarte greu de multumit in ceea ce priveste frumusetea altor locuri. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, insa va jur cu mana pe inima ca oriunde in alta parte, orice ai vedea, oricat de frumos si impresionant ar fi, tot timpul esti tentat sa faci comparatie cu ceea ce ai mai vazut si trebuie sa recunosc ca pana in acest moment (N-am vazut eu foarte multe pana acum prin lume...) nu a reusit nimic sa detroneze din pozitia I-a Londra.

Intr-un minunat week-end cand ne intrebam in ce directie sa mai apucam, gazdele noastre au decis sa mergem intr-un loc nu foarte indepartat, incarcat de istorie, legenda si frumusete: Hampton Court.

Palatul Hampton Court este palatul in care a locuit regele Henric al VIII-lea (care a fost regele Angliei intre 1509 si 1547), cel care a fost cel de-al doilea monarh al Casei Tudor, succedând tatălui său, Henric al VII-lea si care este faimos in special datorita faptului ca a avut sase sotii (Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard și Catherine Parr), doua dintre ele fiind ucise de insusi Henric in semn de „razbunare” ca nu-i ofereau un mostenitor la tron. Spre surprinderea mea am constatat că deşi ştiam că Henry al VIII-lea a fost cel mai sângeros şi mai lipsit de scrupule domnitor din istoria Angliei, regele este, alături de Elisabeta a II-a, cel mai popular rege al Angliei.

Henric a cultivat imaginea omului renascentist, iar curtea lui era centrul educației și inovațiilor artistice. Tânărul rege avea gust literar, compunea poeme, muzică și cânta la lăută. De asemenea, era un excelent sportiv și îi plăcea vânătoarea și tenisul (in palatul sau avea o sala de tenis extrem de bine pusa la punct, in care si astazi se desfasoara partide de tenis, ba chiar gazduieste British Open Real Tennis Championships. Britanicii in general sunt mari amatori ai practicarii acestui sport, iar cine are „dare de mana”, poate inchiria aceasta sala pentru o partida amicala). Avea totodata o mare pasiune pentru palate, le iubea la nebunie, astfel incat la începutul domniei avea o duzină și când a murit avea cincizeci și cinci, în care a atârnat 2000 tapiserii, o colecție de arme care includea un exotic echipament de tir cu arcul, 2250 bucăți de muniție de teren și 6500 de pistoale.

Palatul, construit in secolul al XV-lea, se afla in London Borough of Richmond upon Thames, Greater London, mai precis in sud-vestul Londrei. Cladirea nu a mai fost locuita de familia regala britanica din secolul al XVIII-lea. De fapt, in trecut, la Hampton Court, situat la aproximativ 19 kilometri de Londra, se ajungea cu barca, pe Tamisa, o calatorie de departe mai usoara decat cea pe uscat— poate acesta este si motivul pentru care nu a mai fost locuita de niciun alt membru al familiei regale britanice. Si regina Elisabeta I a locuit aici. Aceasta, careia ii placea sa-si murdareasca mainile gradinarind aici, (in magazinul de suveniruri se vand mini ustensile de gradinarit cu insemnele regale) cu conditia, clar exprimata, de altminteri, ca nimeni important sa o vada, isi petrecea Craciunul la Hampton Court, unde se jucau piese special pentru ea, in Marele Salon. Splendoarea, eleganta si grandoarea acelor seri au ramas parca intiparite in zidurile impresionantului palat. In anul 1838, regina Victoria a deschis Palatul Hampton Court pentru public, constructia devenind, astfel, un muzeu deschis circuitului turistic. Turistii pot vizita astfel Palatul Hampton Court in toata splendoarea lui, cu gradinile ce sunt un amestec subtil de influente aparute in decursul a 500 de ani in amenajarea gradinilor, iar una dintre incaperile preferate de vizitatori, in special de cei straini, este Capela Regala, poate si datorita frumusetii sale, a stilului renascentist, cu influente gotice.

Pe mine personal multe m-au impresionat si m-au fascinat in acest palat. In primul rand in momentul in care am intrat pe poarta palatului am avut sentimentul ca am pasit printr-o poarta a timpului si m-am reintors cu cinci sute de ani in istorie sa simt pulsul acelor vremuri dominate de Henric. De ce spun asta? Pentru ca n-am reusit sa pasesc prea mult pe una dintre alei cand m-am intalnit „nas in nas” cu insusi Henric al VII-lea la brat cu cea de-a sasea si ultima sotie, fermecatoarea Katherine Parr, insotiti de un intreg alai. In momentul acela mi s-a taiat respiratia, am incremenit un moment, nu stiam ce sa fac, sa ma retrag, sa fac o reverenta (Nu cred c-as fi stiut oricum cum se face!), apoi mi-am revenit, in momentul in care unul dintre mesagerii regelui a anuntat turistii ca la ora... nu stiu care, incep pregatirile pentru nunta regala.

Trebuie sa stiti ca exista un program bine pus la punct de catre organizatori, vizitatorii palatului pot asista la momentul în care viitoarea regină îşi alege rochia de mireasă, înainte de ceremonia religioasă, pot „viziona” o sceneta in care este prezentat (de catre o trupa de actori imbracati in straiele vremii) ritualul cererii in casatorie, si multe alte lucruri fascinante si interactive.

Turiştii nu pot termina turul palatului până ce nu vizitează şi bucătăria uriaşă a lui Henry al VIII-lea, care putea hrăni 600 de persoane, unde turiştii pot pipăi vesela din care servea masa regele, pot admira interioarele cu toate obiectele unei bucătării medievale (fantastic in acest loc este faptul ca printr-un sistem de aerisire existent in toate incaperile, patrunde aroma preparatelor facandu-te sa simti mirosul imbietor al supei cu tarhon, al fripturilor de berbecut, al painii proaspat scoase din cuptor, s. a) şi chiar pot intra în crama regelui în care se mai păstrează şi azi un colţişor unde se depozitează strugurii culeşi din cea mai mare viţă de vie din lume plantată în 1768 din care în fiecare an la sfârşitul lunii august turiştii pot cumpăra la preţ de vin de colectie o sticla de vin regal. Preţul e destul de mare, dar ce mai contează dacă vrei să te simţi rege... Odată intrat în Hampton Court Palace simţi atmosfera regală doar plimbându-te sub copacii seculari ai palatului şi pe cei 750 de acri de parc... dupa cum pofteste fiecare, pe jos sau intr-una din trasurile palatului „decorate” in stilul vremii.

Vorbind despre gradini, acestea sunt impartite in trei categorii: Gradinile de Sud, Gradinile de Est si Gradinile de Nord.

Partea de sud a gradinilor au fost dintotdeauna o zona care au oferit legume sau alte ierburi pentru palat. Este compusa din cinci zone:

- Gradina privata a regelui (restaurata recent) care si azi arata exact asa cum a fost conceputa si in care sunt cultivate specii de plante identice cu cele din gradina originala

- Gradina de rachita (Knot Gardens) in care sunt plantati arbusti decorativi

- Gradina lacului cu multe straturi de flori

- Orangeria (un spatiu inchis, ca o sera), cladire construita initial pentru a gazdui colectia de plante a reginei Maria a II-a, transformata apoi in galerie de arta in care erau expuse picturi.

- Via (zona considerata a fi cea mai veche vie din lume, plantata in 1768, care inca mai produce 200-300 kg. de struguri anual, si asta retineti dintr-un singur butas!!!)

Partea de est include si ea trei zone distincte:

- Gradina fantanii mari, un spatiu cu un design simplist gen victorian, de forma semicirculara, cu arbusti si 12 fantani arteziene din marmura.

- Home Park, zona in care se gaseste un imens stejar despre care se spune ca ar avea peste 1000 de ani

- Terenul regal de tenis, construit in 1620.

Ultima parte, partea de nord, era pe vremuri ocupata cu livezile de pomi fructiferi ai regelui, apoi au fost plantati arbusti ornamentali in modele geometrice. Si aceasta parte este compusa din doua zone:

- Labirintul, zona de gradina ce dateaza din timpul domniei lui Wiliam al III-lea, cu alei serpuitoare ce se intind pe o suprafata de 1350 m. p.

- Tiltyard (Zona destinata turnirurilor vremii), astazi fiind reamenajata, compusa din sase gradini mai mici in principal cultivate cu trandafiri.

Hai sa nu mai lungesc vorba, as povesti la nesfarsit despre acest palat... va recomand sa-l vedeti ca sa puteti trai aceleasi sentimente ca mine...

P. S. Rog nu luati in seama data fotografiilor, tocmai imi cumparasem un aparat nou si... tehnica asta... pana m-am prins ca trebuie sa-i setez data...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Nadina in 20.09.12 11:13:19
Validat / Publicat: 20.09.12 12:16:12
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAREA BRITANIE
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4430 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nadina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Palatul Hampton Court / Statui, flori, totul... la linie...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[20.09.12 11:33:12]
»

Un review deosebit, se potriveste de minune la rubrica deja existenta, Muzeele Londrei, drept pentru care va fi mutat aici dupa validarea pozelor.

NadinaAUTOR REVIEW
[20.09.12 11:45:42]
»

@webmaster77: Multumesc webmaster, recunosc ca intimpin dificultati cu incadrarea review-urilor... Nu prea stiu exact care... pe unde... ma bazez pe ajutorul dvs...

abancor
[20.09.12 12:32:36]
»

Absolut minunat totul la acel palat! L-am văzut acum 12 ani, iar cel mai mult mi-a plăcut că se vizitează bucătăriile. Dormitoare și saloane mai văzusem la multe palate, bucătării, mai ales ca cele de aici, nicăieri.

mariana.olaru
[20.09.12 14:19:57]
»

Un loc deosebit, nu numai pentru că alimentează gustul și atracția mea nativă către palate și castele, ci și pentru că descrierea ta a fost plină de culoare și elocință. Doar un lucru nu mi-e prea clar: turul oferit de gazde cuprindea și vizitarea spațiilor locuibile (dormitoare, sufragerii, sala tronului-dacă există-și altele de genul domestic? Spun asta pentru că mi-au plăcut mult și fotografiile, dar niciuna nu pare a proveni din aceste zone. Ori nici acolo nu era permisă fotografierea?

Oricum. felicitări pentru inedita ta vizită și pentru dăruirea cu care ne-ai împărtășit-o și nouă, cititorilor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
NadinaAUTOR REVIEW
[20.09.12 15:54:44]
»

@mariana. olaru: Multumesc pentru aprecieri. Da, turul cuprindea vizitarea tuturor spatiilor, fara nici o exceptie, insa dupa regulile AFA nu am postat foto de acolo intrucat respectivele poze includ si persoane. Asadar nu-ti pot satisface curiozitatea de a admira interioarele, pot sa te asigur insa ca sunt superbe, mobilierul, tapiseriile din matase executate manual (Chiar... mi-am amintit ca intr-una dintre incaperi era in plin proces o restaurare a acestora, care stii de catre cine era realizata? de studentii de la Arte plastice)

Fotografiatul este permis peste tot (in unele locuri se specifica fara flash), doar in Capela Regala era complet interzis.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmaster
[20.09.12 15:58:09]
»

@Nadina: Regulile AFA *permit* incarcarea unor fotografii ce includ persoane.

Doar fotografiile "prea" personale cu prim planuri apropiate ce nu lasa loc niciunui alt detaliu turistic de interes general, ori seturi cu pronuntat caracter personal, prea multe ca numar - gen album de familie - nu e *recomandat* a fi incarcate...

mariana.olaru
[20.09.12 17:19:24]
»

Având în vedere cele precizate mai sus de webmaster și după o eventuală și necesară selecție, poți adăuga câteva fotografii și din categoria celor la care m-am referit. Am văzut serialul de pe HBO cu istoria, romanțată desigur, a regelui Henric al VIII-lea și acolo decorul mi s-a părut sărac, înghesuit și fără strălucire, în total contrast cu reședința somptuoasă pe care mă așteptam s-o aibă un rege britanic. De aceea mi-ar plăcea să văd cum trăia în realitate cel mai cunoscut monarh din dinastia Tudor, că urmașii lui de azi se întrec în etalarea celor mai spectaculoase aspecte ale vieții lor: reședințe ca în povești, ceremonii, parade, vizite protocolare, spectacole și aniversări.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dorgo
[20.09.12 19:49:16]
»

@Nadina... zici... "N-am vazut eu foarte multe pana acum prin lume... nu a reusit nimic sa detroneze din pozitia I-a Londra".

Iata clasamentul My Travel Guru, din 2010, al celor mai frumoase orase din lume...

1-. Paris

2. -Vancouver

3. - Sydney

4. - Florenta

5. -venetia

6. -Cape Town

7. -San Francisco

8. Chicago

9. -New York

10. -Londra

11. Cambridge

12. -Tokyo

Mie mi se pare ciudat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
webmaster13
[21.09.12 01:41:15]
»

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

NadinaAUTOR REVIEW
[21.09.12 07:45:46]
»

@dorgo: Asa o fi, n-am citit clasamentul, dar eu am zis ca pentru mine personal Londra e pe locul I, atat a obiectivelor, cat si a orasului, a oamenilor (aici sunt multe de "povestit" dar nu-mi pot exprima parerile aici...) etc.

Multumesc de intelegere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
webmaster
[21.09.12 11:38:37]
»

Urmare a unei sesizari, am constatat in articolul de mai sus multiple "imprumuturi", fara delimitarea acestor paragrafe si/sau specificarea surselor.

Aceste practici au un nume universal: plagiat si sunt pedepsite ca atare.

Pe AmFostAcolo, in acest caz - avand in vedere lipsa recidivei (si presupunerea ca omisiunea a fost mai mult din necunoastere decat din intentie imorala) - sanctiunea se limiteaza la retragerea votului site-ului (PMA std) si stergerea tuturor voturilor primite.

Cine doreste, poate sa-si refaca votul - de data asta va fi unul simbolic (+/- 1 PMA), datorita retragerii PMA_std.

--

sursele folosite de autoare mai sus (cele identificate de noi):

http://ro.wikipedia.org/wiki/Henric_al_VIII-lea_al_Angliei

http://dli.ro/palatul-hampton-court-din-londra-anglia.html

http://www.zi-de-zi.ro/eveniment/acasa-la-palatul-lui-henry-al-viii-lea

http://www.gradinamea.ro/Gradinile_de_la_Hampton_Court_Palace_3851_609_1.html

NadinaAUTOR REVIEW
[21.09.12 11:57:18]
»

@webmaster: No coment... Daca cumva colegul abancor, de exemplu, care l-a vizitat acum 12 ani poate confirma ca in urma achizitionarii unor pliante ai ocazia sa te informezi cu toate aceste date... Eu nu consider c-am plagiat nimic!

Scopul meu este de a povesti despre niste locuri minunate, nu de a obtine puncte...

Multumesc, oricum!

abancor
[24.09.12 10:25:21]
»

Evident că există surse de informare turistică la fața locului. Sigur am și eu pe acasă o cărticică sau un pliant de acolo.

Cred că e inevitabil să te inspiri din diverse surse cînd vrei să prezinți un obiectiv, ideea este să nu faci copy/paste, sau dacă faci, să pui ghilimele și să atribui citatul.

webmaster26
[01.09.16 09:16:05]
»

@Nadina: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Hampton Court Palace, LONDRA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, dorgo, mariana.olaru, Nadina
Alte impresii din această RUBRICĂHampton Court Palace:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084360837936401 sec
    ecranul dvs: 1 x 1