ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2007
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Gravensteen — Castelul Contelui şi alte obiective din Gent

TIPĂREȘTE URM de aici

Am plecat din Bruges pe la două după amiază, după ce mâncasem ceva frugal. Pe măsură ce parcurgeam distanţa de doar 50 km dintre cele două oraşe, cerul se însenina. Aveam în faţă patru ore, timp suficient să vedem ceva din oraş fără a fi cu sufletul la gură.

Gent (Gand) cu o populaţie de 240000 locuitori, capitală a Flandrei de Est este al patrulea oraş din Belgia după Bruxelles, Anvers şi Liege. Este aşezat la confluenţa a două râuri Schelde (Escaut) şi Leie (Lys) datorită cărora oraşul este de un pitoresc aparte. Deşi este departe de Marea Nordului, canalul Gent- Terneuzen (Olanda) cu o lungime de 31 km şi portul aferent aduc plusvaloare în bogăţia acestui oraş. Gent este unul din cele mai frumoase şi bine păstrate oraşe medievale din Europa, concurând cu Bruges. Din păcate ploaia care ne-a prins în Bruges nu mi-a oferit posibilitatea să-l cunosc mai bine, lăsând comparaţia pentru o a doua excursie pe care n-am mai făcut-o.

Istoria Gent coboară în sec IV când era stăpânit de romani şi apoi de franci. Normanzi, vikingi, francezi, râvneau la impozite mari pe producţia de textile a Gentului astfel încât populaţia organizată în bresle puternice a trebuit să le ţină piept.

Gravensteen, castelul contelui

Venise momentul în care s-a simţit nevoia unui castel de apărare în mijlocul prosperei localităţi. Într-o zonă mlăştinoasă pe malul râului Lys, contele Baudoin în anii 837-839 a consolidat un castel de lemn care exista acolo din vremuri imemorabile. El voia să se apere de incursiunile normanzilor. Considerând amplasamentul strategic, contele Amulf de Flandra l-a întărit, construind în jurul lui un dig de lemn, o capelă, clădiri ale breslelor şi mai multe construcţii-depozite de cereale în caz de asediere. În 1029 contele Robert de Flandra a înlocuit lemnul vulnerabil în caz de incendiu cu piatră de râu, ridicându-l totodată la trei etaje.

Adevăratul constructor al Gravensteen, Castelul Contelui a fost Filip de Alsacia. Acesta l-a dotat în 1180 cu o scară monumentală, o sală de recepţie, una de judecată şi 24 turnuri de apărare. După ce Gentul a scăpat de invazii şi a trecut în administraţia diferitelor state care, în schimbul impozitelor percepute îi asigurau apărarea, castelul şi-a pierdut rolul defensiv şi în 1350 a fost transformat în închisoare . Aspectul lui se suprapune imaginii pe care mi-am facut-o in copilarie despre castelele infricosatoare cu inchisori din care nu mai scapa nimeni viu. În apropiere, in piata Veerle aveau loc execuţiile publice. La sfârşitul sec. XIX se hotărâse demolarea lui pe motiv că nu se mai încadra în spiritual vremii. Au câştigat istoricii şi oamenii de artă şi castelul a fost refăcut. Construit solid, din piatră, a fost restaurat în 1895 când au fost demolate casele construite din materialul castelului şi refăcute pivniţele.

O altă restaurare majoră a avut loc în 1913 când castelului i s-a dat adevărata strălucire medievală. Atunci a avut loc Expoziţia Mondială, ocazie cu care castelul a fost cel mai vizitat obiectiv din Flandra. În 1949 a avut loc Bătălia conţilor, un protest al studenţilor care s-au baricadat în el protestând împotriva creşterii preţului la bere. Trebuie să vă spun că astăzi în Gent sunt 70000 studenţi (aproape 30% din populaţie) fiind cel mai mare centru universitar din Belgia. Anual are loc un festival în amintirea Bătăliei conţilor

La aproape 1000 de ani de la ridicarea lui a rămas singurul castel medieval din Flandra cu un sistem de apărare care ar putea funcţiona şi în zilele noastre. Am urcat în castel şi am vizitat muzeul de arme, camerele de tortură în care o ghilotină a funcţionat pentru ultima oară în 1861 şi celule din închisoare. Urcând la ultimul nivel, de pe meterezele lui am avut o panoramă splendidă a oraşului văzut din diverse unghiuri. Am remarcat printre clădirile cu acoperiş ascuţit cele trei turnuri uriase care definesc oraşul : turnul Belfry (clopotniţa oraşului), turla de la Sint Baafskathedral (St. Bavo) şi cel de la Sint Niklaaskerk (Sf. Nicolae) . Ca o punte între secole, jos, aproape de zidurile de piatră ale Castelului Contelui trecea un tramvai.

Catedrala St. Bavon

Coborând din Castelul Conţilor în piaţa Gouden Leeuwplein, am vizitat catedrala St. Bavo sau Sint-Baaf, în limba flamandă din Gent. Stiam atât despre frumuseţea ei dar şi că deţine tripticul fraţilor Van Eyck, Adoraţia mielului, cea mai reprezentativă operă flamandă. Catedrala St Bavon este cea mai veche biserică din Gent, construită în sec. XVI de Carol al Vl-ea, împăratul romano german şi al Spaniei, care s-a născut în Gent. A fost ridicată pe locul unei vechi biserici romane dedicate Sf. Ioan Botezătorul. În 1559 a devenit catedrală.

Catedrala are dimensiuni impresionante: lungime de 112 metri, latime de 43 de metri si inaltime de 33 metri si este una din cele mai mari din Belgia. Este construită în stilurile gotic timpuriu şi târziu. Interiorul in marmura neagră este sobru si elegant. Turnul vestic are o înălţime de 89 m şi deşi şi-a pierdut acoperişul într-un incendiu în 1602, are o platformă de unde se poate vedea oraşul.

În interiorul catedralei sunt multe opera de artă : altarul baroc de marmoră, convertirea Sf. Bavo de Rubens, tripticul Calvarului de Justus van Gent, mormintele sculptate ale episcopilor de Gent, altarul pictat de fraţii Eyck, cunoscut sub numele de ‘Adoratia Mielului Mistic’Acesta este un poliptic format din mai multe panouri, numit dupa panoul central. Este de departe cea mai valoroasa capodopera a picturii flamande vechi.

˝Altarul are o istorie foarte aventuroasa. Filip II a vrut sa-l ia cu el in Spania, protestantii iconoclasti au incercat sa-l incendieze in 1566, iar Iosif II de Habsburg i-a scos din compozitie pe Adam si Eva, prea socanti prin goliciunea trupeasca. In timpul Directoratului a ajuns la Paris, pentru a reveni in 1815 (in timpul in care Ludovic XVIII era refugiat la Gand, alungat de Napoleon). Un timp, i-au fost amputate cateva panouri care au fost duse si expuse la Berlin, dar au fost inapoiate in 1920. A urmat furtul unui panou (Judecatorii integri, astazi inlocuit cu o copie exacta). Incredintat in 1940 Frantei, altarul este „preluat"de nemti in timpul razboiului si dus in Austria. Descoperit in 1945 de americani intr-o mina de sare din Styria, a fost restituit Belgiei. ˝

Următoarele obiective doar le-am văzut, nu am intrat în ele:

- Turnul Belfry/ Belfort (turnul cu clopote) se află tot în piaţa Gouden Leeuwplein. Este considerat simbol al independenţei şi autonomiei Gentului. A aparţinut ghildei postăvarilor, cea mai puternică breaslă din oraş. În el se păstrau documente, înscrisuri, privilegii ale administraţiei locale. A fost construit în 1381 şi folosit ca turn de veghe. În caz de pericol populaţia oraşului era anunţată de cele 52 de clopote. Are o înăţime de 91m şi deşi dotat cu lift, nu am urcat în el, priveliştea fiind similară cu cea văzută din Castelul Conţilor

-Biserica Sint-Niklaaskerk, biserica negustorilor şi transportatorilor marini este închinată Sf. Nicolae, patronul acestora;a fost ridicată in sec. XIII-XV într-o versiune de stil gotic tipică Flandrei, numită Gotic Schelde.

-Stadhuis (Hotel de Ville), primăria este un imobil impunător a carei constructie s-a desfăşurat pe mai multe sute de ani. Arhitectonic arboreaza diverse stiluri;gotic tarziu, baroc, vederea ei chiar numai din exterior fiind o încântare pentru ochi. Nu pot să spun ce mândră am fost când în balconul primăriei am văzut arborat tricolorul nostru (probabil în acest timp se desfăşura o vizită oficială)

Plimbarea cu vaporaşul timp de trei sferturi de oră a încheiat vizita noastră în Gent. Am plecat de sub podul Sint- Michielsburg, pe un canal mărginit de cele două cheiuri Graslei şi și Korenlei, întinse de o parte și de alta a apei;clădirile ce străjuiesc aceste cheiuri au apaţinut marilor negustori din Gent, iar unele din ele sunt tocmai din sec. XII.

Ne-am bucurat că după o dimineaţă petrecută pe ploaie în Brugge, în Gent am primit recompensa unei vizite reuşite a oraşului

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 09.05.20 20:55:03
Validat / Publicat: 09.05.20 21:54:15
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1060 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Piaţa Gouden Leawplein
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[09.05.20 23:53:16]
»

Doamne, ce mult mi-a plăcut Gent! Un oraș cu adevărat, elegant.

crismis
[10.05.20 08:43:10]
»

În Gent n-am ajuns, sper să se întâmple într-un viitor oarecare...

Incredintat in 1940 Frantei, altarul este „preluat"de nemti in timpul razboiului si dus in Austria. Descoperit in 1945 de americani intr-o mina de sare din Styria, a fost restituit Belgiei. ˝​

Am văzut recent un film pe această temă: The Monuments Men (Eroii Monumentelor, l-au tradus ai noștri), despre echipa de iubitori de artă americani care, la finalul războiului, ​și-au riscat viețile pentru a recupera o parte din operele de artă furate de nemți, multe din ele ascunse prin castele sau mine de sare. Se făcea referire și la altarul din Gent.

MichiAUTOR REVIEW
[10.05.20 08:53:28]
»

@crismis: La obiect confirmarea, mersi.

Dorina9
[10.05.20 13:11:51]
»

@Michi: Foarte frumos orasul, l-am vizitat de cateva ori.

Mi-am amintit cu drag de castel, de turnul Belfort in care am urcat, de plimbarea pe canale cu vaporasul. ​

Subiectiv vorbind, mie mi-a placut mai mult Gent decat Brugge.

Felicitari pentru articol.

Am votat cu placere, amintindu-mi de "tinerete"​​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ilinca591
[10.05.20 23:29:29]
»

Polipticul deschis l-am vazut impreuna cu d-na Mihaela Voicu, cam 4 minute, cam 1 euro/ minut -- asa era regula in oct. 2018.  Dimensiunile sunt (5.20x3.75) m! . Am ramas fara grai;sala nu era luminata, doar pictura era inconjurata de raze de lumina, ca o extensie a razelor supranaturale pictate in jurul Mielului lui Dumnezeu.

​Polipticul inchis este ca o prefata, prin scena Buna Vestire asistata de profeti si sibile, care au prezis venirea unui mantuitor. Tema "Iata Mielul lui Dumnezeu care ridica pacatul lumii"este complet descoperita: ingerii care poarta semnul patimilor,  profeti dar si filozofi ( asa zis pagani), 12 apostoli, 3 papi pe tronul lui Petru (sau schisma occidentala), martiri, sfinte fecioare, cu totii martori ai sangelui varsat pentru rascumparare. Nu lipsesc Adam si Eva, Cain si Abel, icoana Deisis.  E clar ca fratii Van Eyck erau adanc religiosi, prin urmare si inspirati.

​Sa ne mai scrieti! Va pup!

MichiAUTOR REVIEW
[11.05.20 07:27:58]
»

@ilinca591: Bun venit în comunitatea noastră, sperăm să ne scrii şi reviewuri pline de informaţii, care presupun o susţinută muncă de documentare.Foarte interesantă completarea ta, la nivelul unui istoric de artă, transparând şi un spirit profund religios. Este nevoie şi de credinţă în perioada prin care trecem.  Dealtfel, nici nu este de mirare dacă în excursii faci echipă cu mihaelavoicu, o laborioasă şi talentată cercetătoare a detaliului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dorina9, ilinca591, Michi, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Gent:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061975002288818 sec
    ecranul dvs: 1 x 1