ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 5 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Ghent, orașul manusii de argint, intalnire cu trecutul

TIPĂREȘTE

Ma uit pe Afa si citesc cateva articole despre Belgia, impresiile mele intra in dialog mut cu ale voastre, le regasesc printre randurile voastre. Depozitul se umfla, se repeta, nu mai pot aduna oile cu caprele, la fel mi s-a intamplat si cand am scris despre Spania.

Spiritul meu jucaus si-a varat iar coada printre useri si pentru a fi de folos obstii turistice, am sa va prezint intr-o maniera mai vesela, sa nu sune a ghid tiparit, orasul bijuterie al Belgiei, Ghent sau GAND, in franceza, care este la fel de fermecator ca si surorile lui vitrege, Anvers si Brugges., dar e neglijat gresit de multi europeni.

Deci dragilor, sa scot din cerebel, un articol, ca un joc alternativ, sper sa-l gustati si sa nu-l aruncati la lada de gunoi, daca ati terminat cu vacantele pe mari si va e dor de 20 -23 de grade, sa mergem la racoare, la inceput de august in Ghent, ,,orasul manusii de argint'', locul meu de atac si al familiei olandeze prin adoptie, pentru a vizita Bruxelles, Anvers si Brugges pe cont propriu de data aceasta.

Foarte pe scurt am ajuns seara in Ghent cu masina, dupa ce ne-am jucat de-a v-ati ascunselea o jumatate de ora pe Bulevardul Regelui Albert, ca nu gaseam deloc casa, ascunsa pe o laterala, vis -a vis de o facultate... in fine am ajuns in casoaia cu 2 etaje a doamnei Lagarde, situata pentru noi strategic la 10 minute pe jos de gara, hotarati sa folosim doar trenul. pentru restul mini-vacantei.

Am debarcat in oras in ziua ,,Portofelelor Goale '', adica inainte de 1 august, dupa marile sarbatori populare din oras, urmele festivalului erau inca prezente in centru, flori, corturi ridicate, scene, sticle goale, ceva gunoaie, echipamente electronice, parca fusese un razboi al tineretii... Biata istorie era in derizoriu printre atatea urme si municipalitatea avea de furca serios sa restaureze fata initiala a urbei.

INTALNIREA CU ALBERT, UN SIMPATIC SI ORIGINAL PERSONAJ

Povestea mea turistica, suta la suta, nu are haz fara a vi-l prezenta pe gardianul noptilor si viselor mele de la Ghent. Cand madame Lagarde, o tipa cam ticnita, filosoafa cred, judecand dupa cartile din casa, a deschis usa, am ramas perplexa cand am vazut langa ea, un schelet metalic de 1.80 m, invelit cu ziare si care statea langa un pom, cu palarii. Sa jur ca era adevarat, locul lui era la muzeul de ceara si pe bratul intins avea o geanta, unde mia sorella, i-a pus haios patru hartii de euroi, ca la hotel... l-a pozat doar sorela, ca eu m-am impiedicat cu valiza si i-am tras un sut puternic, de i-au zdranganit falangele metalice, sub privirea cucoanei; repede am facut conexiunea cu stafia din Canterville si dupa ce l-am ofensat cu lipsa mea de maniere romanesti, am plecat din holul ingust de trei metri la etaj... cum sa inteleaga un profan arta moderna belgiana...

,,E Albert, copilul prietenului meu, care e artist... imi tine de urat... ''Dupa ce individul mi-a tulburat ritmul cardiac si asa melancolizat de cerul plumburiu de afara, am hotarat sa-i aplic o lectie in urmatoarele zile...

Scuzati paranteza lunga dar fara el povestea mea nu are sare si piper. In fine iata ca cerul chiar a inceput sa se smiorcaie rau, cu siroaie flamande, insa in urmatoarele 4 zile soarele imi va asculta ruga din biblia mea de capatai... buletinul meteo.

GHENT, ORASUL MANUSII DE ARGINT, SECRETUL MEU TURISTIC

Acest oras nu e la fel de renumit ca Anvers sau ca orasul dantelei, Brugges, si pe nedrept, eu ca turista, mi-am frecat ,,manusile ''de satisfactie ca l-am ales ca resedinta.

Un proverb flamand spune ,ca atunci cand ,,tuna la Anvers, ploua in Ghent'', adica orasul e initiator de noi tendinte.

E un oras mai rebel si locuitorii lui se numeau ,,purtatorii de corzi ''deoarece pe vremea lui Carol Quintul, orasul s-a revoltat din cauza impozitelor mari, si in 1540, un cortegiu de oameni, a plecat din fata actualei primarii, cu picioarele goale si o funie la gat, la resedinta imparatului, ingenunchind si rugandu-se sa fie iertati. Revolta a fost stinsa in sange si de atunci locuitorii sunt numiti ,,porteurs de cordes''. De fapt funia alba sau neagra e un simbol al orasului, si exista o statuie ce aminteste evenimentul in Prinsenhof.

Epoca sa de glorie a fost in Evul Mediu, el rivaliza atunci cu Parisul, si in secolul 13 el era al doilea oras al Europei, favorizat fiind si de asezarea sa scenica la confluenta a doua cursuri de apa.

In 1816 regele William I construieste aici o universitate... nu este insa aici spatiu pentru istoria zbuciumata a orasului...De ce i se spune orasul manusii de argint? Carol Quintul, nascut aici, ar fi zis regelui dusman Francisc I dupa revolta concetatenilor... ,,Je mettrais Paris dans mon Gand'', in acest joc de cuvinte, . se vede ca frantuzescul ,,gand 'inseamna manusa.

Orasul se imparte in doua cartiere, dar atractiile istorice sunt in centru si celalalt cartier, al artei moderne si al muzeelor, nu sunt in atentia mea in acest review.

INTALNIRE LA O CAFEA CU BATRANELE DOAMNE DE PIATRA ALE ORASULUI

Am pornit plimbarea pietonala pe superbele lui canale si am intalnit frumusetea in apele fluviului Escaut, admirand arhitectura caselor corporatiilor, bine conservate pe Graslei si Koornelei, asezate una in fata alteia. Acum sapte sau opt sute de ani postavurile si matasurile negustorilor incantau toata lumea. Ne-am plimbat si am admirat apoi de pe podul Michel, tabloul istoric ce se tesea in fata noastra: o perspectiva magnifica, un turn al bisericii Sfantul Nicolae, apoi se ridica un turn cu clopot, mai in spate Catedrala, apoi spre stanga castelul contilor de Flandra, si mai in fata pe Quai aux Herbes, crestele caselor construite in secolul 12.

Prima impresie a fost de surprindere totala si apoi in zilele urmatoare, foarte fragmentate, nu am putut servi de pe tava batranelor doamne de piatra, cam obosite dupa atata baieram si leftere, decat cateva bunatati: orasul iti ofera generos 2 castele, 5 abatii, 19 muzee, 3 beghinaje, si o duzina de biserici... ce sa savurezi mai intai -o felie de tort in catedrala sau sa bei un pahar de sampanie in formidabila cladire a primariei, sau sa mergi sa servesti o lingurita de dulceata cu doamnele contese... Tot centrul istoric e un muzeu in aer liber si a fost numit ,,secretul cel mai bine pastrat al Europei''Este vorba de un spatiu compact, intr-o piata taiata de un tramvai.

Imediat timpul si spatiul s-au modificat in mintea mea, si am intrat in dialog cu batranele doamne, rugandu-le pe scurt sa-mi spuna o poveste, ca ma plictisec daca e lunga, si nu tin minte, aducandu-le si lor un compliment ce nu greseste niciodata:

,,Vai ladies, ce bine aratati dupa sute de ani, ce secrete ,,cosmetice''folositi pentru a va estompa ridurile si crapaturile, si sunteti asa de apetisante pentru turistul contemporan? hai ca le-am cucerit si ele imi ofera o bomboana belgiana de ciocolata...

CATEDRALA SAINT -BAVON (SINT-BAAFSKATHEDRAAL)

In piata Sint -Baafsplein, doamna cea mai orgolioasa si cu aer aristocratic mi se prezinta elegant si ma invita sa cunosc adevarate comori.

Ea isi deschide usa doar intre orele 9-30-12 si 2. pm -6 pm, fiind o cladire din granit si caramida. In 1500 Carol Quintul a fost botezat aici. Este una din cele mai frumoase catedrale gotice din Belgia, si numarul de valori este impresionant -un altar baroc din marmura neagra, alba si rosie, o opera a lui Rubens si desigur celebrul ,,Miel mistic ''atribuit fratilor van EYCK in 1432.

Bomboana a fost prea scumpa si am savurat-o repede, merita alt articol separat.

Dar sa mai servim doamnelor o bomboana, si sa mergem mai incolo la BeFFROI-sau BELFORT, ce dateaza din 1313. E un cavaler inalt de 92 de metri, ce-mi intinde o mana cenusie si rece, ca falangele lui Albert, si ma forteaza, cu o privire dura, sa cutez sa urc pe trepte, pentru a vedea panorama orasului pe care il apara... stai usor, cavalere, ca iar ma ia ameteala, pazeste doar doamnele tale din piata centrala... de as fi un inger as urca desigur, stau si ma intreb de ce oare, omul a fost mereu obsedat sa construiasca pe verticala si sa -mi dea mie senzatii de vertigo... deci, monsieur nu vreau sa-mi rup gatul, ca ,,acasa ''ma asteapta un amor de barbat, imbracat in ziare vechi, istorice...

Dragul de el, l-am impodobit de dimineata cu o esarfa colorata de a mea si i-am mai dat putina culoare. in obraji.

Am plecat apoi de la acest Belfort, ce face parte din patrimoniul Unesco. si in cantec de clopote am sosit la rendez -vous cu alta doamna respectabila, cu o rochie de piatra albastra de Tournai cu crenuluri dantelate, vai ce cocheta -

e din secolul 13 si e in stil gotic... Biserica a apartinut negustorilor bogati din Ghent si patronul lor a fost Sfantul Nicolae. Biserica e pe Cataloniestraat.

Sa continuam dialogul istoric si cu un mos ce poarta pe nas ochelari, ca e tare batran. CASTELUL GRAVESTEEN sau CASTELUL CONTILOR a fost construit de un conte Baldwin si apoi reconstruit de contii de Flandra, mai exact de Filip de Alsacia in secolul al 12 lea... Mosul cu miros de naftalina mi-a soptit ca acest castel e un simbol iconic al trecutului, un semn de orgoliu al orasului, atunci cand contii de Flandra aveau orasul la picioare. E o puternica fortareata, este impresionant si e inconjurat de apa.

A devenit ulterior resedinta de lux, s-a plictisit si a schimbat costumul in haine de inchisoare si in secolul 19 a fost restaurat. Degaja o senzatie de putere si in interior e un labirint de coridoare inguste si in varf un turn, unde oamenii erau executati prin spanzuratoare... are si un muzeu cu arme de tortura, dar am fugit repede si i-am spus lui Albert ca i-am luat un bilet pentru a sta la coada sa ajunga la fier vechi... ce tortura...

In fine sa mancam si ultima bomboana, ca e tarziu si e ora mesei belgiene, mai merg sa vad doar din exterior CASTELUL LUI GERARD DIAVOLUL (GERAARD de DUIVELSTEEN)

Alt diavol, mi-ajunge unul care ma pazeste acasa... Albert, amore, nu intru... mi-e cam frica si doamnele din vecinatate imi soptesc ca e un mos nebun ce sufera de scleroza... In ciuda numelui, diavolul nu si-a facut pe aici sejurul, poate doar vreun rege sa fi alergat pe aici pe un cal ce manca jaratec... Citadela e din secolul 13 si a fost pe rand, resedinta de cavaler, arsenal, manastire, scoala, seminar episcopal si din 1623, a devenit azil mintal, si apoi orfelinat pentru baieti, si da scoala de corectie, Albert dragule aici te trimit pachet daca ma mai lovesti la picioare...

Nu am mentionat insa si alte cladiri superbe din centrul istoric, Primaria, care e construita in doua stiluri, ea fiind locul unde se intalneau breslele in trecut... Se poate vizita cu ghid pana la ora 6, dar noi am lipsit de la apel si nu am reusit sa luam nici bilete la minunata cladire a teatrului din centru. Primaria e o antologie a artei arhitecturale ,cum era ea practicata incepand din secolul 15 pana in secolul 18 .Stilul gotic flamboiant al fatadei contrasteaza evident cu stilul sobru al renasterii.Nu am intrat din pacate in interior sa vedem Capela Casatoriei si cele sase vitralii ,reprezentand contii de Flandra si de asemenea Sala Tronului.

Teatrul Regal are o fatada minunata si Apolo si muzele sale au vederea chiar in piata Sint -Baafsplein .Este un edificiu de la finele secolului 19 si este imposibil sa -l ratezi.

Dar a inceput sa ploua cu matase din sacul negustorilor ,du-ma acasa mai tramvai ...

Final de sejur si despartirea fulminanta de Albert;Paranteza non -turistica

In ultima seara am ajuns acasa la ora 23 si gazda dormea dusa, doar Albert ne astepta cu palaria in hol... eram cam ametiti, ca trei muschetari veseli si cumnatul meu canta in limbi flamande... am stins lumina in hol si hihotind de ras, eu iar m-am impiedicat... si...surprise ...amicul , s-a razbunat pe mine... deodata i s-au aprins ochii de luminite, avea nu stiu ce baterii montate, senzori sau alte dracovenii si am inceput sa tip usor ,involuntar, dar diavolul din el scotea niste sunete ca Aglae, vrajitoarea mea olandeza de acasa, care rade si tipa si da din picioare, atunci cand ridici tonul, vorbesti tare sau bati din palme, razbunarea lui a fost desavarsita si belgianca ne-a rugat sa lasam lumina aprinsa in hol, adica el era lampa ei de veghe contra hotilor...Adio madame ,adieu Albert ...ca tare ati fost ticniti ,acum nu ca eu nu iubesc belgienii si dulceata lor de dimineata ...

Am plecat razand din Ghent un oras de mare vraja poetica, cu oameni parca indiferenti la istoria din jurul lor... si am promis ca o sa revin...


[fb]
---
Trimis de mireille in 08.09.13 21:38:59
Validat / Publicat: 09.09.13 02:07:22
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3270 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Vedere din lateral a caatedralei orasului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmaster [09.09.13 02:11:57] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mireille [09.09.13 07:04:46] »

@webmaster: multumesc mult, avand in vedere ca nu l-am salvat si l-am scris de doua ori, scheletul s-a ,,razbunat''si articolasul a aparut noaptea in somn, sper sa aiba si el timp sa-l citesaca in prima pagina si sa nu se vaporizeze prea repede

traian.leuca † [09.09.13 08:17:33] »

Un review savuros cu poze frumoase şi multe detalii, dintr-un oraş despre care nu ştiam mare lucru.

Felicitări!

mireille [09.09.13 08:23:13] »

@traian. leuca: multumesc, nici eu nu stiam absolut nimic, am regretat doar ca nu am prins si eu o zi de fetes populaires, dar familionul meu de dincolo, evita aglomeratiile... am multe poze dar sunt prea ,,personalizate ''si nu le pot posta... o zi buna, ma asteapta serviciul...

amero [09.09.13 09:04:02] »

buna dimineata mi-ai inseninat-o cu acest rew. scris cu umor si deosebit de interesant. Povestirea cu scheletul metalic care inteleg ca este adevarata este superba.

acum ce se fac? am si eu planificata o vizita in Belgia foarte curand, dar citind aceasta prezentare parca am si fost acolo. sa mai plec? si daca da, ce sa aleg pentru un scurt sejur din cele doua orase, caci "Un proverb flamand spune, ca atunci cand ,,tuna la Anvers, ploua in Ghent'', adica orasul e initiator de noi tendinte. " dupa cum spui.

foarte frumos. rew. si cu multe informatii utile.

mariana.olaru [09.09.13 10:09:18] »

Citind apetisantul tau review, am realizat inca o data cat de diferita poate fi imaginatia nascuta din simpla lectura, de realitatea pe care o putem percepe cu simturile noastre destul de limitate. Spun asta pentru ca, citindu-te, o usoara urma de atmosfera lugubra si prafuita de trecrea anilor peste "orasul manusii de argint" si personajele care ii definesc personalitatea istorica, a reusit sa zugraveasca in mintea mea imaginea unui oras frate al Helsingorului, celebra resedinta daneza a lui Hamlet. Un oras sobru, grav, patronat mult de umbrele trecutului, pe care il conserva, se vede treaba, nu numai in arhitectura, ci si in casele si-n viata de zi cu zi a localnicilor. Albert pare a fi dovada !

Trecand insa la fotografii, minunate ipostaze surprinse de tine intr-un oras despre care, sincera sa fiu, nici nu auzisem pana acum, m-am mai destins emotional, descoperind, iata, strazi foarte animate, bogatie de flori pretutindeni, o arhitectura aristocratica, dar si burgheza, locuri boeme unde te poti plimba pur si simplu, pe jos sau cu barca, ori terase pitoresti, unde te poti odihni langa un pahar de bere sau o inghetata. Cu alte cuvinte, un oras viu, la viata caruia poti fi partas fara teama ca simbolurile trecutului se pot materializa langa noi.

Iti multumesc pentru aceasta placuta lectura si pentru noua cunostinta pe care mi-ai intermediate-o: segnor Ghent, orașul manusii de argint...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireille [09.09.13 12:19:55] »

@amero: Multumesc pt vot, da povestea cu scheletul e adevarata, si l-am botezat dupa numele bulevardului unde am fost cazati temporar... Chiar ploua mult in Benelux, umbrela e indispensabila ca si un raincoat... trebuie mers obligatoriu si la Anvers, este ca si Brugges, o alta sora, intr-un stil mai diferit... am avut o revelatie la Ghent, si regret ca nu am avut timp de muzee... e si centru universitar si e plin de tineret... am uitat sa scriu ca i-am rupt lui Albert un ziar cu umbrela lunga la plecare ca de adio, si l-am lasat cam dezbracat... bomboanele belgiene din Ghent, aveau forma de nas, crocante si cu miez moale inauntru, ceva cu zmeura... sunt tipice orasului... savureaza-le... te invidiez ca pleci, dar ma si bucur ca articolul meu ti-e de folos... O zi excelenta iti doresc...

mireille [09.09.13 13:43:28] »

@mariana. olaru: multumesc pentru ecoul lung si cred ca nu am gresit cand am vrut sa prezint in stilul meu, un ghid mai colorat... despre un oras minunat si vitregit de cei ce nu au fost acolo... meritul de a-l fi ales ca resedinta de vacanta, apartine sorei mele cu minte de roman...

Am reflectat mult timp, gandindu-ma, cum sa-l prezint, sa nu para o relatare seaca si plicticoasa... si am ales o poveste adevarata, pentru ca, totusi, orasul are o tristete simbolica, subtil ascunsa sub o masca.

Ghentul e pentru mine o imagine flamanda de grandoare, ce a stiut prin locuitorii lui sa conserve inima orasului medieval si florile superbe si multicolore, dau viata austeritatii cladirilor cenusii si chiar severe... uite ca pe Hamlet l-am pierdut... ai scris ceva despre Helsingor?

mariana.olaru [09.09.13 14:55:42] »

Nu @mireille, n-ai greşit cu nimic! Respect viziunea ta despre acest oraş interesant şi maniera originală în care ni l-ai prezentat. Lectura a fost mai mult decât plăcută, doar eu am prostul obicei de a mă transpune cu gândul şi imaginaţia în locul autorului. Aşa că întâlnirea cu scheletul Albert am trăit-o aevea, la fel şi tortura putătorilor de corzi, am avut o strângere de inimă la întâlnirea cu castelul lui Gerard Diavolul (oh, ce nume urât!! care-ţi evocă atmosfera din ceea ce a fost pe rând, printre altele, arsenal, azil de bolnavi mintali şi şcoală de corecţie), m-am rătăcit în labirintul Castelului Gravesteen şi abia am reuşit să scap din lanţurile instrumentelor de tortură ! Ei, nu a fost chiar aşa, dar adevărat este că m-am bucurat să văd că totul a fost doar... o amăgire a imaginaţiei mele. Din fotografii ni se dezvăluie că oraşul e frumos, cu totul atrăgător, merită să-l cunoaştem fie şi doar din descrieri, dacă nu cumva destinul ne va purta paşii vreodată pe străzile lui.

Răspunsul e nu şi la întrebarea despre Helsingor. "Cunosc" oraşul şi vestitul său castel doar din documentare. Dacă tu ai avut ocazia să-l cunoşti în mod direct, abia aştept semnătura ta pe un review cu această temă, pregătită fiind să savurez si... atmosfera lugubră

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doina_c24 [09.09.13 14:57:19] »

Ca de obicei un rew. fermecător și plin de savoare. Acum că știu despre ce este vorba, abia aștept să stau la taifas cu "bătrânele doamne de piatră", în scurta excursie pe care o am programată în octombrie, în Belgia, și care cuprinde și acest oraș.

Felicitări și mulțumiri!

mireille [09.09.13 16:34:48] »

@doina_c24: multumesc si bon voyage, sa ai parte de soare si nu de un cer plumburiu... si smiorcait...

MCM CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX [09.09.13 16:56:44] »

@mireille: Imi place de doua ori mai mult, orice poveste despre Belgia. Unu la mana, pentru ca am vizitat multe orase si altfel citesti povesti nemuritoare despre locuri cunoscute si doi la mana, pentru ca este patria adoptiva a jumatatii nomade a familiei.

Daaaar... draga doamna, draga @mireille (te rog sa-mi dai voie sa te iau de brat si sa-ti spun TU savoarea povestii este data de stilu-ti hazoso-boem. Si recunosc cu mana pe corason si colturile gurii care tind spre cer, ca-mi place tare mult cum scrii.

Apropos de "Altarul mielului mistic", ca sa stie dragii "telespectatori" este situat in stanga catedralei, spun asta pentru ca acolo se mai afla vreo doua copii. Si sa nu fie confuzii. Anul acesta taxa de vizitare era de 4 euro.

Un alt lucru important legat de celebra pictura a fratilor Van Eyck, este faptul ca se afla intr-un proces intens de restaurare, care, din cate am inteles, va dura cativa ani. Altarul se poate admira in catedrala, cu exceptia panelurilor luate de acolo pt restaurare.

In alta ordine de idei, merita urcat in turnul Belfry - asta o spun pentru cei care stau bine cu scarita si nicovala interna, in drumul cu multe trepte, treci prin camera secretelor (parca suntem in Harry Potter, nu?), ai sansa sa te intalnesti cu un dragon, care se spune ca pazea orasul pe vremuri. Ca sa nu mai spun de "panarama" care se revarsa in ochii turistului. Catedrala Sf Nicolae se vede intr-un mare fel de aici, de la cucurigu. Indrazniti, voi cei care veti merge in Ghent. Merita.

Ce-o mai fi facand Albert? )

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireille [09.09.13 17:38:56] »

@MCM: merci ma chere, ai facut bine ca ai completat tabloul, eu aseara iar m-am ,,impiedicat ''in soricelul laptopului, si am scris povestea ca pe o peltea, lunga ce nu se mai termina, am scris-o de doua ori, ca nu am putut-o salva corect, si mana de ,,doamna batrana '', a luat-o de la capat... razbunarea lui Albert (e inregistrat de ruda mea olandeza pe camera video) a functionat prin telepatie... am avut grija sa-l dezbrac de un ziar la plecare, aplicandu-i o lovitura de umbrela pe unde nu se astepta... si nenorocitul mi-a mai dat o lectie aseara...

Tabloul celebru m-a impresionat si poate cineva va scrie si istoria sa de roman politist, avand in vedere prin cate maini si tari s-a plimbat, dar in final a ajuns unde ii era locul... ma bucur ca avem ceva in comun... familiile noastre nomade... in acelasi spatiu al Beneluxului.

dorgo [09.09.13 18:03:23] »

E voila ma chere Mireille, le "superbonus" (qui) est arrive, pour un article tres bien ecrit, sympa' et anime!

mireille [09.09.13 18:19:14] »

@dorgo: merci beaucoup, mon cher Dorgo, pour le cadeau

mis dans mon gand...

makuy* [09.09.13 19:50:05] »

La Ghent nu am ajuns, am mers de jur împrejurul lui. Deci, un alt punct pe hartă care trebuie atins.

mireille [10.09.13 12:17:51] »

@makuy: multumesc pt vizita...

Eugenia55* † [10.09.13 19:18:26] »

@mireille:

"Ti-a iesit", nu e deloc ghid de-ala imbacsit de date, nume...

Cred ca bomboanele alea erau cu lichior de visine, judecand dupa sfarsit

mireille [10.09.13 19:24:53] »

@Eugenia55: merci, nu prea imi plac datele, le uit, erau cu zmeura...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, doina_c24, dorgo, Eugenia55*, makuy*, mariana.olaru, MCM, mireille, tutuhugoneata
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Gent:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063560009002686 sec
    ecranul dvs: 1 x 1