GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Culmea înotului: să treci Dunărea înotând pe lungime.
Reviewul ăsta a plecat de la o simplă contrazicere între mine și @crismis: care oraș e mai frumos, Brăila sau Galațiul. Cum ea, Cristina, locuiește în Galați, ghiciți ce am ales eu ? Da, așa e, numai eu pot să am indelicatețea să contrazic o colegă. De-aia, cred eu, în ultima perioadă am primit critici, mai ales legat de faptul că-mi permit să iau la miștou cele sfinte, că folosesc un limbaj de crâșmă, golănesc și că nu respect comunitatea AFA și nici pe cei religioși, folosind acest vocabular.
Cum nu este în intenția mea să jignesc pe nimenea, mai ales pe motive de credință religioasă, îmi cer scuze dacă, până acuma, cineva s-a simțit ofensat de reviewurile mele, clar, nu am vrut!
Dar, cum am și eu o vârstă și sunt suficient de încăpățânat, vreau doar să spun că o să scriu, în continuare, în același stil, atâta timp cât web nu-mi va atrage atenția, iar eu nu sunt atât de nebun încât să nu-mi dau seama că jignesc! Și, că, da, o să continui să scriu sincer despre toate subiectele pe care le aleg, fie ele hoteluri, călătorii sau mănăstiri, chiar dacă o să-mi iau numai PMA cu minus ! Hei, acuma, nah, nici voi nu trebuie să fiți răi, mai ajutați-mă și pe mine ! :))
Revin la mica dispută pe care-am avut-o cu @crismis. De ce cred eu că Brăila este mai frumoasă? Nu știu, așa-mi pare mie!
Cred că Focșaniul și Galațiul sunt orașele în care am fost cel mai des. La Focșani am lucrat 26 de ani, șefii mei ierarhici erau la Galați și, cel puțin o dată pe lună, mergeam de bună voie sau, mai rău, eram chemat la Sfânta Dreptate pe care numai șefii știu s-o-mpartă!
De aceea am ajuns să cunosc Galațiul destul de bine. Bine, nu chiar pe străzi, dar, dacă-mi dați reper, știu s-ajung!
Brăila nu o cunosc atât de bine, deci, dacă este să fie pe cinstite, aprecierile mele se bazează pe trăirile personale. Spun că Brăila mi se pare mai intimă, mai aproape de suflet. Galațiul este mai mare și mai impersonal, tocmai pentru că are construcții mai moderne.
De la-nceputul acestui an am ajuns de trei ori la Galați, datorită unui utilaj pe care-l avem și care se strică. Piesele de avem nevoie să-l reparaăm le luăm de la o firmă din Șendreni, care este la doi pași de Galați și, de fiecare dată când ajung la firma respectivă dau o fugă și până la Galați, mă mai întâlnesc cu foști colegi, mai iau un pește, mă rog, clătesc ochii. Ultima oară am ajuns la Galați exact astăzi și, pentru că aveam oarece timp, m-am gândit să trec pe lângă obiectivele turistice pe unde ați putea trece și voi, la o adică, dacă ați ajunge în Galați.
Precizez că nu am intrat în muzee, plăcerea asta o să mi-o ofer la vară, când va fi cald afară. Astăzi, dimineața, era friguleț în Galați, era și zăpadă, după cum o să vedeți. Nici ”Păpădia” nu era pornită, nici n-ar fi avut cum. De aceea, unele poze sunt luate de pe net, o să spun care-s, ca să nu mă votați iar eu să fac puncte ilicit! Deși, la cum se schimbă Codurile, dacă nu fac măcar 200.000 de puncte PMA, nu cred că-i infracțiune! :)) De fapt, o să postez doar pozele mele, e mai bine așa !
Eu când vin la Galați de la Mărășești, pot veni prin Tecuci, drumul e mai scurt dar, după Tecuci și până la Hanul Conachi sunt localități una lângă alta și, deci, trebuie să mergi cu 60 km la oră. Da, n-am vreun Ferrari mașină de serviciu dar, chiar și-așa, Renaultul meu Clio tot poate mai mult. Și, nu vreau să intru în discuții cu foștii mei colegi, despre ”A fost sau, n-a fost! ”.
O altă variantă este pe DN 2 Mărășești- Focșani, apoi, intrați pe drumul Focșani- Galați, prin Mândrești- Vulturul- Nănești, de unde treceți la Hanu Conachi. E mai lung dar mult mai liber, deci, poți să calci pedala fără mari emoții.
Odată ajuns în Galați, am încercat să fiu și eu organizat, să nu foiesc mașina prin aglomerația orașului. Știți că numărul locuitorilor din marile orașe crește exponențial, politica demografică e pe plus. Da, nu vă mint statistic, este demonstrat că, la fiecare 6 secunde, o femeie naște! Problema este că nu o găsim pe acea femeie să-i cerem să se oprească! De-aia suntem așa de mulți :))
Am ales să merg întâi la Turnul de Televiziune
Cum se ajunge? Intrați, cu curaj, în Galați, treceți de Spitalul Județean, coborâți pe lângă Parcul Cloșca și, la un moment dat o să vedeți un mare sens giratoriu. Faceți la dreapta, în acest sens giratoriu, urmărind drumul care duce la ”Trecere Bac”.
Coborâți, deci, pe str. Cloșca, o să vedeți și o frumoasă statuie pe partea stângă, chiar lângă Stadionul ”Siderurgistul ”, apoi, dați iar de un giratoriu: la stângă spre Trecere Bac, la dreapta, spre Turnul Televiziunii Galați. O să-l vedeți, garantat! Este suficient de înalt, are 110 m. Adresa exactă ar fi str. Victor Vâlcovici, nr 2. La parter este un restaurant, ”Perla Dunării” care are și sus un bar sau, așa ceva. Am fost o singură dată acolo, acum mai mulți ani, cu foștii colegi, urci cu liftul, nu e mare greutate. Sus ai prilejul ocaziei să vezi panorama Galațiului și priveliștea nu e rea!
Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță ” Galați (C. M. S. N.)
Unde este el? În imediata apropiere a Turnului Televiziunii. Relativ ” imediata apropiere”. Te întorci de la Turn spre Trecere Bac și, pe strada ”Regiment 11 Siret” dai de o frumoasă clădire, chiar frumoasă.
Vizitând această frumoasă unitate de cultură poți să-ți cocoți nivelul intelectual pe înălțimi greu de ajuns. Vara, aici găsim și o frumoasă grădină botanică. Bine, o găsim și iarna, doar că vara e mai frumos s-o vezi! Eu am trecut astăzi pe lângă Muzeu, dar, jur că, la vară, vin acolo cu jumătatea feminină a familiei mele, că fiie-mea nu mai stă cu noi, ea stă în capitala țării și bine face, să mă lase-n pace!
Tanti Wikipedia ne zice despre CMSN că:”Muzeul s-a înființat în anul 1956, într-o clădire situată central, pe baza unei colecții de geologie - mineralogie privată (colecția Pasha), la care s-a adăugat o expoziție de faună prezentată dioramatic și un acvariu cu pești exotici. În 1972, expoziția a fost dezafectată din cauza stării necorespunzătoare a clădirii și colecțiile au fost depozitate într-o școală, până în 1976, când muzeul a primit un nou sediu. În 1978, în sediul din str. Domnească 91 s-a deschis expoziția de bază, ce trata probleme de ecologie ale păsărilor din zona de sud-est a României. Din 1990, muzeul s-a transformat într-o instituție complexă, cu următoarea structură: muzeu, acvariu, planetariu, grădină botanică, grădină zoologică.
Din 1992 a început construirea complexului muzeal actual, situat de-a lungul falezei Dunării. Complexul a fost dat în circuit public în anul 2003 și cuprinde: acvariu, depozitele științifice și laboratoare (la demisol), Auditorium de 150 de locuri și spațiu de expoziții temporare (la etajul I), planetarium (la etajul II).
Patrimoniul muzeului depășește 60.000 de piese științifice, ordonate pe colecții:
cvariul are ca tematică ihtiofauna rară și foarte rară din bazinul hidrologic al Dunării, fauna Mării Mediterane și peștii exotici.
Planetariul are o cupolă cu diametrul de 7 metri, vizitatorul având aici posibilitatea de a călători imaginar în toate colțurile Universului vizionând proiecții precum: "Sistemul Solar", "Gigantii Sistemului Solar", "Nebuloase și Roiuri stelare". De asemenea, in cadrul planetariului se desfășoară foarte multe programe educaționale, precum Astroclubul "Calin Popovici" sau programul "Să cunoaștem Soarele", adresat elevilor claselor V-XII.
Observatorul astronomic din Galați, din cadrul aceluiași Complex, este unul dintre cele mai importante din Sud-estul Europei. Inaugurat în martie 2010, acesta era la acea vreme singurul din România prevăzut cu un acoperiș tractabil și cu un telescop principal cu sistem optic Ritchey - Chretien cu diametrul oglinzii principale de 400 mm. Pe terasa de observații astronomice, cea mai mare din România, cu o suprafață de 250 mp, se vor organiza observații cu publicul, folosind diverse instrumente: 2 telescoape cu diametrul oglinzii principale de 300 și de 400 mm, 2 telescoape cu diametrul oglinzii de 200 și de 250 mm pentru observațiile nocturne, sau luneta Coronado SolarMax cu diametrul obiectivului de 60 mm - unică în România - pentru observații solare în H-alfa, pe timpul zilei. [2] Activitatea desfășurată aici a dus și la succese: în colaborare cu Astroclubul «Călin Popovici» au fost descoperite două stele variabile, numite „Galați V1” și „Galați V2”.
Grădina botanică a fost înființată în 1992 ca parte componentă a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii. Prima plantare s-a efectuat în 1994. În 1996 specialiștii acestei instituții au contribuit la elaborarea primului catalog de semințe”
Zic, deci, că musai e să-l văd și în interior, nu numai așa, pe-afară!
Trecerea Bac
Cred că știți că visul gălățenilor și al brăilenilor, prietenii lor cei mai apropiați, este să se construiască un pod peste Dunăre, care să permită traversarea fluviului în jud. Tulcea.
Deocamdată, dacă abia ce l-a dat Dragnea jos pe Tudose, cel care dăduse acordul de principiu pentru începerea construirii acestui pod, trecerea Dunării se va face tot cu bacul.
Mie, unuia, deși nu mă topesc după călătorii pe apă, îmi place această transbordare. Cu bacul ajungi în comuna I.C. Brătianu și, de aici, mai departe, Măcin și apoi, Dobrogea.
E aglomerat, asta e drept, dar și asta e un spectacol în sine.
Am făcut fotografii, o să le vedeți și voi. Deși friguroasă, ziua a fost luminoasă.
De lângă trecerea bac începe celebra Faleză a Galațiului.
Faleza Galațiului este, clar, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Galațiului. Are o lungime de vreo 3-3,5 km și aici își au sediul mai multe restaurante și terase. Vara este chiar frumos dar, aicea o să-mi iau na-na de la @crismis, faleza Brăilei îmi place mult mai mult!
Sus, pe lângă faleză, o să treceți pe lângă două statui, ”Fructul Soarelui” și o altă statuie pe care, iacă, nu știu cum o cheamă.
Despre statuia ”Fructul Soarelui” știu că a fost executată prin anii 70, într-o tabără de sculptură în metal. Cică ar reprezenta spițele unei roți pe un ax, reprezentând mișcarea eternă.
Prin 1996 ,parcă, era vopsită în bronz auriu, era mai frumoasă decât griul de acum.
Peste drum de această statuie este un frumoasă biserică, dar nu știu ce hram are. Spun doar că este o construcție zveltă.
Continuând drumul spre capătul dinspre Căpitănia Portului Galați, dai de Biserica Sf. Precista, despre care o să scriu separat, că vreau și eu PMA, nah!
Tot aici ajungem și la Parcul ”La Elice” unde se află și statuia lui I. C. Brătianu. Și, mai departe, ajungem la locul de andocare al spărgătorului de gheață de pe Dunăre, ”Perseus”.
De-aicea se termină faleza, ajungem la clădirile Căpitaniei Zonale Galați, la terminalul de pasaferi al Portului Galați, la clădirea Administrației Fluviale Dunărea de Jos și la clădirea Administrației Portului Galați. Toate sunt clădiri extrem de frumoase cu un plus pentru cea a Administrației.
De la Faleză, intrăm în oraș. Foarte aproape de unde ne aflăm, ajungem pe str. Egalității, la nr 16, unde se mai află, în picioare, Poarta de intrare a unui han turcesc. Este în imediata apropiere a Bisericii Sf. Nicolae. Astăzi am văzut că poarta era în reparații, cum ar și trebui să fie, pentru că este obiectiv istoric.
De aici, am plecat spre Gara CFR Galați, tot pe motiv de apropiere. Este o clădire ultramodernă, în fața căreia este, ca monument, o locomotivă cu abur. Tot aici, în complexul CFR este acum sediul Poliției Transporturi și sediul Regionalei CFR Galați, după ce s-a mutat din sediul de pe str. Domnească, cel care era foarte frumos.
Tot în zona Gării CFR este și monumentul eroilor din Primul Război Mondial.
De la Gara CFR urcăm spre Muzeul Casa Cuza Vodă, amplasat în spatele clădirii Prefecturii, lângă Casa Corpului Didactic din Galați, care, la rându-i, a fost tot proprietatea Pârcălabului de Galați care afost, inițial, Al. I. Cuza.
”Din iniţiativa unor gălăţeni, în anul 1937 s-a constituit Asociaţia "Casa Cuza Vodă" care, din fondurile strânse prin subscripţie publică, donaţii şi contribuţia autorităţilor locale şi centrale, a cumpărat fosta casa părintească a lui Alexandru Ioan Cuza şi, la 24 ianuarie 1939, a fost inaugurată ca muzeu, sub denumirea de Muzeul "Casa Cuza Vodă".
Am vizitat acest muzeu, long time ago, am înțeles că a fost restaurat de curând, așa că-l trec și pe el pe lista must to see.
De pe str. Al. I. Cuza, unde este Muzeul Casa Cuza Vodă trecem pe str. Domnească. Ce-avem noi aicea?
Păi, Biserica Greacă, vis a vis de Muzeul de Istorie, deci, la o adică, împușcați doi iepuri dintr-un foc, apoi, ceva mai jos, Clădirea Universității Galați, clădirea Prefecturii și cea unde a fost sediul Regionalei CFR Galați, clădirea Teatrului Dramatic și, mai departe, Catedrala Romano- Catolică și Catedrala Arhiepiscopală Ortodoxă.
Catedrala Arhiepiscopală este impresionantă, că așa și trebuie să fie, mai ales că are niște ornamente exterioare şi interioare boagate.
Catedrala adăposteşte în racle de argint moaştele Sfântului Apostol Andrei, precum şi ale altor sfinţi, Sfântul Haralambie, Sfântul Eftimie cel Mare, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Ştefan, Sfântul Gheorghe, Sfânta Maria Magdalena, Sfântul loan Gură de Aur etc.
De pe Calea Domnească ieșim spre Aleea Mavromol și ajungem și la Biserica Mavromol, despre care, la fel, voi scrie altădată.
Cam ăsta a fost turul meu de zi, prin Galați. Trebuie să recunosc că acest oraș are niște clădiri vechi, tare frumoase ! Poate c-o să vă dați seama, văzând fotografiile de le-am făcut.
Nu plec de-aici până nu vă spun și unde mâncam eu, de regulă. Precizez că niciun restaurant nu m-a dat pe spate cu mâncarea, dar, era curățenie și bun gust. De regulă, merg la ”Pescăruș”, la ”Libertatea 2000” , la ””Promenada ”, sau, pe terasă, la ”NicNic”. Drept este că, bărbat fiind, ca să beau o bere sau să mănânc niște mici am fost și pe la alte crâșme.
Azi nu am fost prin parcuri, era frig și n-avea niciun rost, dar Galațiul are destule, vă trebuie doar bunăvoință să intrați în ele. Ah, acuma-mi dau seama c-am uitat să vă duc la ”Fata pe valuri”, zisă și ”Nespălata”. Cică este o copie a unei sculpturi din Genova , dar n-or fi intrat zilele-n parc, nu -i așa?
Buuun, acuma, rezumând toată pologhia asta, repet ce i-am spus @crismis :Galați nu este un oraș urât, doar că eu cred că Brăila e mai frumoasă. Curând o să v-arăt și de ce !
Bancul de final:
Un ghid conducea un grup de turiști printr-un castel. I-a tot dus spre subsol până au ajuns într-o cameră pe ușa căriea scria ”Sala de tortură ”. Înăuntru, multe schelete, atârnate în tot felul de cârlige, culmea, unele mai proaspete, altele, mai vechi.
Unul dintre turiști întreabă ce-i cu acele schelete.
Ghidul le răspunde :
-Se spune că aici sunt turiștii care n-au vrut să dea bacșiș ghidului, dar, cred eu, e o legendă, nu-i așa?!
Nu, bancul n-are nicio legătură cu cea de-a vă fi condus prin Galați, dar, dacă vreți să mă omeniți, rupeți-mă cu PMA-urile.
Zoazore, vezi că țiu cu tine și cu Brăila ta, bagă voturi, la greu ! :))
Haidi, pa!
Web, te rog: https://www.youtube.com/watch?v=M_EkT1VmcJo
Trimis de Yersinia Pestis in 23.01.18 21:10:44
26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Yersinia pestis: Oofff, ce-mi faci tălică mie! Poate fi oricum Brăila, e orașul meu și-l iubesc!
Deși doar visez, că nu cred că se va întâmpla vreodată, tare mi-ar fi drag să te conduc pe străzile și străduțele brăilene.
Galațiul e prea vast, prea modern, prea... metropolă. E frumos și el, cel puțin pe unde-am fost eu, dar, nu, nu-mi face asta! @crismis mi-e dragă tare! Mă opresc!
Faleza la Brăila e mai sălbatică, mai... verde! Gata!
@Zoazore: Păi, asta am spus și eu: Galațiul este impersonal, îmi face impresia unui oraș în care lumea are, veșnic, treabă, n-au timp decât de afaceri și politețuri reci.
Brăila pare mai omenească, lumea pare mai puțin grăbită, poate pentru raiaua care a fost: stilul de comerț turcesc: stai, bre, de vorbă, ce mai fac ai tăi, uite, eu sunt bine... poate că e influența Orientului, zic și eu.
Din păcate, nu cred c-o să-mi fii ghid prin Brăila, pentru că-i greu să ne găsim, dar, tare mi-ar plăcea! Eh, poate-om ajunge să ne vedem , face to face.
Da și mie mi-e dragă @crismis, pentru cum scrie, cum îmi sunt mai mulți și multe pe AFA, dar, cum spuneam, scriu despre turism așa cum îl simt eu. Nu cred că @ crismis s-ar putea supăra, real, pentru că mie-mi place Brăila mai mult decât Galațiul! Mai ales pentru că cred că și ea merge la Promenada Mall în Brăila, la cumpărături, măcar de dragul bancurilor dintre gălățeni și brăileni. ????????????
Ecoul îl intitulez „Viața bate fimul”
Ai început reviewul în stilul tău vesel, cu o glumiță și astfel mie îmi plac aceste reviewuri.
În cazul de față, gluma nu mai este de actualitate deoarece cu câteva luni în urmă, Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani, a traverat Dunărea înotând de la izor până la Sulina, fără costum de neofren, stabilind un record momdial.
Și acum despre review.
Eu cunosc extrem de puțin orașul Galați și tu m-ai ajutat să-l cunosc mai bine. Mulțumesc.
Nu te-ai putut stăpâni să pui în antiteză Brăila Sud cu Brăila Nord Galațiul) și cu întebarea, care-i mai frumos. Degustibus.
Eu prefer Brăila, am scris antetrior și m-am semnat. Pentru mine Brăila este mai intimă, mai sentimentală, are un trecut istoric fabulos, este un oraș patriarhal și-mi place.
Iartă-mă @Crismis, ploieșteancă la origini și gălățeancă prin adopție.
Cu mult drag, pentru amândoi.
@Mihai18: Ha, uite că mai am un partizan al Brăilei! Mulțumesc pentru ecou, cred ca Avram Iancu, bibliotecarul, ar putea face lucruri mai utile, astea-s recorduri degeaba! Culmea ar fi, după ce-a innotat atât să moară innecat cu ceai, acasă!
@Yersinia pestis: Foarte frumos scriseși despre orașul meu adoptiv, nici nu mă așteptam să scrii așa de frumos!
... Off, cum aș putea io să mă supăr pe matale taman azi, de Ziua Unirii?! (Cred c-ai pândit special momentul!) Și, în general, cum aș putea să mă supăr?! M-a cam luat valul atunci, demult...
Ok, cu siguranță strecor o uriașă doză de subiectivism în aprecierea Galațiului. Am ajuns aici imediat după facultate; prima impresie a fost de întoarcere în timp cel puțin 10-15 ani! Vreme de 1 an, cât am făcut stagiul, nu știam cum să plec mai repede înapoi; întâi la București (cred că puțini colegi au fost atât de motivați cât am fost eu, am învățat cu spume pentru examenul de rezidențiat, dacă nu-l luam, alternativa era să fac naveta la țară în jud. Galați; brr!), apoi la Ploiești, unde îmi erau părinții și fratele.
Am luat rezidențiatul cu brio și m-am mutat iar la București. Soțul meu a rămas la Galați, angajat în câmpia muncii. Naveta, gazde; nașpa! Între timp îmi făcusem ceva prieteni în Galați. După vreun an și ceva, o așteptam deja pe Istetica. Hmm... am aflat că mă pot detașa la Galați și n-am pregetat s-o fac. Din momentul acela, am înteles că "acasă" e locul unde ai familia și prietenii și că, teoretic, poate fi situat oriunde în lumea asta! Pt mine, "acasă" a fost și este Galați.
Multă vreme nu m-a preocupat relația pe care o am cu Galațiul. De puțină vreme am început, cunoscându-i istoria fabuloasă, să-l înțeleg și să-l iubesc. În urmă cu un secol, Galați era al 3-lea oraș al Principalelor Române, după București și Iași. Era un oraș cosmopolit, ce aduna comunități din toată Europa, avea ambasade și tot felul de sedii de organisme europene, era un centru important cultural, comercial și economic. În fine, o să dezvolt cu altă ocazie... La sf. războiului (al doilea), s-a ales praful de cea mai mare parte a patrimoniului; nemții au minat și rușii au bombardat orașul la interval de câteva zile! Doar câteva zone au scăpat cu daune minore, centrul istoric al Galațiului - de exemplu - a fost 100% distrus. Ceea ce nu s-a întâmplat în Brăila...
În fine, e mult de discutat pe această temă. Din fericire, sunt oameni și organizații civile în Galați care luptă pentru cunoașterea adevăratei istorii a orașului, pentru conservarea patrimoniului, chestii de astea... Mă bucur să aud că se restaurează Poarta de han turcesc, citisem că s-au alocat fonduri pt asta, dar n-am știut că deja s-au apucat de treabă. Mai sunt multe de făcut, desigur...
Mă bucur că ai scris despre Galați! Da, vino la început de vară, când înfloresc trandafirii în Grădina Botanică! Plimbă-te pe străduțele ce pornesc din Domnească, se păstrează câteva case superbe! Pe Mihai Bravu (vezi Casa Robescu, azi Palatul Copiilor), pe Eroilor - fosta Farmacie Ținc, azi Muzeu al Colecțiilor etc. Sau poate nimerești la unul din tururile pietonale organizate de un ONG gălățean; omul ăla e o adevărată enciclopedie, știe atâtea povești grozave, că nu se poate să nu te lase cu gura căscată! Iar la sfârșit, îți vei spune: "Da, dom'le, ce oraș!!! "
Și uite așa, m-am plimbat prin orașul studenției mele! Atunci sediul IPG (așa-i spunea) era dincolo de Catedrala cea cu moaștele (vezi că sunt numai bucățele din ele) și dincolo de Grădina Publică. Acest bulevard este plin de tei.
Și acum când simt miros de tei îmi aduc aminte de sesiunea din vară, când învățam pentru examene, cu geamurile deschise și mirosea intens a tei. Atunci era în floare.
Mulțam! Votat!
@Yersinia pestis: Nu pot să te contrazic privind cele două orașe dunărene.
Prin Brăila doar am trecut în drum spre Galați, unde am fost de două ori la invitația colegilor care lucrau acolo în Galați, la un pește.
Bine, ei mai lucrează și acum acolo în gară și până la Hanul Conachii la electrificarea căii ferate. Apropo, acolo în gară este o crâșmă unde se mănâncă bine și ieftin.
Amintirile mele din Galați sunt plimbările pe faleza Dunării.
Frumos ai descris plimbarea ta prin Galați într-o zi însorită de iarnă.
Aștept să ne spui părerea ta cum se vede orașul de sus din turnul tv.
Soțul a fost acolo sus la restaurant și i-a plăcut.
Sper să mai ajung și eu prin Galați dar într-o zi de vară.
Sper că ne mai scrii și despre alte plimbări.
Toate cele bune.
@crismis: Mare dreptate ai, ”acasă” este locul unde simți că trebuie să fii!
Hm, tu ai învățat să ajungi la București, eu am învățat ca să pot să scap de București. Când am terminat Școala de Ofițeri puteam să aleg I. G. P. R. dar eu voiam, neaparat, acasă, în Vrancea! Ca să fiu sigur că-mi aleg EU locul de repartiție am învățat, să iau notă mare, caz în care nu mai depindeam de alegerile altora. Am ajuns la Vrancea, dar, nu la Adjud, unde locuiam pe atunci, ci, la Mărășești. Când am venit în oraș am crezut că m-a călcat trenul și sunt mort, în Iad!
Am spus că n-o să mă las, neam, o să fac ce ține de mine și-o să plec din acest oraș. Deci, anul ăsta, în august, fac 28 de ani de când mi-am jurat asta! Cert este că n-am uitat ce mi-am propus!
Ai dreptate, multă dreptate, nu o spun doar așa, din complezență: Galați este un oraș frumos! Tare frumos!
Evident că, la vară, voi veni cu Adriana să i-l arăt, așa, pe-ndelete. Dar, până la vară sunt convins că voi mai veni în Galați, buldoexcavatorul nostru, al Primăriei, e vechiuț și obosit, cam pică piesele de pe el și numai la Șendreni mai găsim piese, printr-o firmă din Moldova de peste Prut.
Poate că vreodată, când o să-mi fac eu mult, mult curaj, o s-ajung pe la cabinetul tău, cu tufa de trandafiri de rigoare, cu sticla de vin (sunt vrâncean, altă monedă de schimb n-avem!) și cu dorința de a-mi povesti despre Galați. Doar că, n-am curaj!
@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru vizită și vorbe!
Și mie-mi place mult Calea Domnească din Galați, chiar dacă, după cum am spus, acolo era sediul unității căreia îi eram subordonați și la șefi știi cum se spune că vii:cu ideile tale și pleci cu ale lor!
Mă bucur că am putut să-ți fiu ghid, chiar dacă nu unul foarte priceput. Deși, dacă ți-ai făcut studenția aici, cred c-am fost și un ghid inutil!
Și mă bucur și c-ai votat, mai ales c-am avut impresia că te-am supărat. Până la urmă acest site e (și) pentru socializare, așa că te bucură o conversație cu cei apropiați de gândurile și părerile tale, chiar dacă-s contrarii!
Sărut mâna!
@ANILU: Păi, așa să faci, să nu mă contrazici, să mergi pe mâna mea!
Brăila este mai umană, viața pare mai liniștită, și astăzi, prin Brăila, ai senzația unui oraș din povestirile lui Teodoreanu. Galațiul e mai cosmopolit dar, parcă mai agitat, cu mai multă vibrație negativă! Faleza din Brăila este mai frumoasă, în opinia mea, este mai liniștită, mai plină de verdeață. De la Fântâna Cinetică, în stânga, ori, în dreapta, faleza e mai liniștită, mai arhaică. Cred că tocmai ăsta e farmecul ei! Dar, nu vreau s-anticipez, voi scrie și despre Brăila. Până la urmă este clar, nu fac un clasament Brăila- Galați. Este vorba doar de trăirile mele, ca individ.
În Turnul Televiziunii am fost, long time ago, parcă prin 2010, cu niște foști colegi care doreau să epateze. Nu mă simt în largul meu la înălțime sau, pe apă, dar rețin panorama, care era tare frumoasă!
Cât despre apă, și-acum râd foștii de mine: eram la o chilamba pe ”Tudor Vladimirescu ”, vasul cu zbaturi. Mie mi s-a părut că se leagănă mai așa, nu știu cum și, deși nu era în marș, am vrut să plec de pe vapor... intempestiv chiar!
Culmea, cel mai bun pește nu l-am luat de la Galați, dar asta este o altă poveste!
Dacă voi mai scrie despre alte destinații? Da, tare aș vrea, sper să aibă viața răbdare cu mine!
@Yersinia pestis: Vino, fată, ce te alinți, așa?! Auzi, i-e frică! Uite, promit să nu-ți fac injecție!
Hai, că mă găsești ușor, sunt și pe GoogleMaps Mi-ar plăcea s-o cunosc și pe Adriana și sunt convinsă că te-ai potrivi cu Tati la făcut bășcălie!
@crismis: Așa tot îmi spun, dar, nah, am psihicul sîmțitor! Și-acuma nebunul de buldo chiar funcționează!!! Că, nah, ieri i-am adus piesa de trebuință.
Dar, să știi, și reciproca este perfect valabilă. Și pe mine mă găsești și mai ușor, ori la primărie ori prin oraș. Dacă vă hotărâți, spune-mi, vă aștept cu mare plăcere !
@Yersinia pestis: Yersi, am citit și m-am amuzat. De glumițe zic
Mie îmi plac ambele, am fost și in Brăila și in Galați. E drept că eram mult mai tânără pe atunci , dar fiecare are ceva-ul ei. “Ei”, da, sunt ca două fete, eu așa le văd, fiecare cu șarmul ei.
Eu știu cât de timid ești, am avut noroc cu Cornel anul trecut, altfel nu ne cunoșteam. Însă nu trebuie să ai curaj să o vezi pe @crismis, ea e o păpușică, e dulce tare, iar soțul ei e tare de treabă, glumeste tot timpul, e super haios, chiar vă potriviți-ca familii zic. Și Adriana ta e o scumpete de femeie, deci nu mai ezita, cum dă colțul ierbii programează o intalnire de familie, nu vei regreta.
Frumos m-ai plimbat prin orașul Zânei mele, pozele sunt reușite.
Să ne auzim și să ne citim cu bine, succes îți doresc!
@krisstinna: Da, și mie-mi plac amândouă, dar, mai mult Brăila!
Ha, ce mă periezi așa, ce serviciu vrei să-ți fac?
Și, nu, nu-s timid, sunt așa, mai discret! Îmi place mai mult să stau și să observ decât să fiu, eu, miezul! Dar, ca să fie pe dreptate, și mie-mi pare bine că te-am cunoscut anul trecut! Fie și numai pentru zâmbetul tău!
@krisstinna: Plecăciune! Pentru lobby. Și pentru că exiști...
@crismis: Alooo, fără efuziuni care nu mă includ și pe mine, da? Că, e blogul meu!
@Yersinia pestis: Te-ai prins!
Ce serviciu? Să vii la Alba Iulia, altfel nu mai vorbesc cu tine
Eu sunt o persoană mai altfel... nu aș accepta in veci drăgălășenii sau cadouri pentru ceva, orice ar fi acel ceva. Și vreau să cred că și tu ești la fel
Mulțumesc, ești tare amabil!
@crismis: Zâna mea, am o idee
În mintea mea creață s-a creat o intalnire, o surpriză. Știi ce cred? Că Yersi vă invită la Mărășești, cum face el carnea la grătar nu o face nimeni-așa se laudă
Pff, de-ai ști tu ce timid e!
Dar jur că am spus adevarul, vă știu pe toți patru și sunteți minunați.
@krisstinna: Da, este o idee! Una și mai bună ar fi să ne întâlnim, undeva la munte, în Vrancea, după ce-o da colțu’ ierbii. O să caut o cabană ptr toate cele trei familii, una care să aibă instalațiile sanitare la o distanță rezonabilă de cocioabă! ????????????
Mâncarea o dau eu, doo cutii de pateu, un sul cu brânză topită și un kil de parizer, din ăla, bun, de 4 lei ruda! .
Acuma, pe bune, dacă vreți, chiar ne-am putea găsi într-o ieșire!
@krisstinna: Stai așa, nu te bosumfla, era o glumă! Și, și dacă ți-aș face vreun serviciu, ce, care-i problema ?!
@Yersinia pestis:
In privința sportului avem păreri diferite. Unii privesc sportul prin prisma câștigului în euro și nu sport din pasiune. Mă refer la performanța mondială a lui Avram Iancu care a avut puterea fizică și psihică și a parcurs Dunărea înotând, de la izvoare până la Marea Neagră. Este unic și nu a făcut-o pentru moneda euro.
În prima tinerețe am fost sportiv amator, cum era pe atunci și am practicat din pasiune un sport dur (ciclism).
Din păcate, după 1989 sportul a devenit o meserie plătită cu mulți euro și de pe urma unui sportiv profesionist mai trăiesc bine alți acoliți.
Performanța fotbalului românesc din anii 1990 și 1994 a fost obținută de fotbaliștii amatori, formați în epoca comunistă, cum este acum la modă să se afirme. După aceea, când echipa națională a fost alcătuită din profesioniști, rezultatele au fost dezamăgitoare.
Am un respect deosebit pentru gimnasta Cătălina Ponor care după ce s-a retras pentru limită de vârstă, dezamăgită de generația ce a urmat-o, a revenit și a demonstrat Europei că este o mare sportivă și longevivă și nu a făcut-o pentru moneda euro.
Ce a făcut Avram Iancu „nu este un efort degeaba” cum spui tu, este o perfornanță mondială și neremunerată. El a făcut să crească prestigiul României, a făcut să se audă în lume despre un român adevărat.
@Mihai18: Da, spuneam că îmi plac controversele și ascult punctul de vedere al fiecăruia (hm, ciudată exprimare: asculți un punct de vedere ?!)
Spun așa: profesionismul sau profesionalismul sunt criterii de evaluare absolut corecte ! Că ești medic, profesor, judecător sau meseriaș,un instalator , de exemplu , profesionalismul este cel mai corect mod de evaluare.
Uite, tocmai deplângem moartea lui Djuvara, o personalitate, cred eu, la fel de mare cu a Regelui Mihai. De ce-l deplângem? Quod erat demonstrandum!
Că Avram Iancu a vrut să înoate de-a curmezișul pe Dunăre, e o dambla. Uite, eu pot să nu muncesc și să vreau bani! Așa putem face tot felul de recorduri: cine nu se spală mai mult, cine scuipă mai departe și-am putea continua.
Adevăratele recorduri sunt cele care construiesc: Nadia, Cristina Neagu, Simona Halep, Năstase sau Gina Gogean și mulți alți oameni de valoare din diverse domenii de activitate.Oameni care, prin performanța lor, au construit! Eram puțoi, prin 1971, rupeam șipci din card și jucam tenis, ca Năstase. Toți copiii erau ca mine.
Câte fetițe, în 1976, nu făceau “podul” sperând să devină gimnaste, așa, ca Nadia ?!
Pe când, cu acest Avram Iancu, care-i valoarea performanței lii?
Vă întreb pentru că ați făcut un sport dur, ciclism. Un sport care te-nvață că echipa te-mpinge de la spate o sută și ceva de km doar ca tu să dai totul pentru cei 200 de m de sprint cu care se termină calvarul .Un sprint care e rodul muncii a altor 4-5 oameni care ar merita și ei gloria sprintului final , dar care, modești , te lasă să culegi laurii , doar pentru că așa a stabilit staff-ul !
Spun că ceea ce a făcut acel Avram Iancu este o ciudățenie, nu o performanță sportivă!
Și, ciudățeniile nu se plătesc, “ femeia cu barbă” sau “ bărbatul cu falcă de bou” sunt exponate de circ. Profesionistul își știe valoarea, el își apreciază la justa valoare “ meseria” din el. Rezumând, ați fost procuror, nu cred că ați fi acceptat să lucrați portar la vreo instituție, chiar dacă ați câștigat bani mai mulți și ați fi avut mai puține responsabilități . Și asta pentru că știați cât ați muncit ca s-ajungeți procuror . Ați atins performanța, nu puteați renunța la ea
Altcumva, vă asigur de intreg respectul meu, necondiționat, dar, da, sunt cârcotaș! ????
@Yersinia pestis: Un articol care a plecat de la o gluma, a continuat ca final cu o gluma, intre acestea aflandu-se de fapt identitatea unui loc, dupa care au venit toate aceste ecouri care au aratat (printre alte glumite , locrurile, locurile si oamenii pe care trebuie sa ii apreciem.
Ai reusit (voit sa nu) sa starnesti spiritele din nou.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Ai mare dreptate, fiecare loc trebuie apreciat după ceea ce oferă: nu ai cum să vii în Munții Vrancei și să vrei să fie ca-n Alpi!
Galați este unul dintre marile orașe ale României, cu o putere economică de invidiat! Este și un oraș frumos, cum frumoase sunt mai toate orașele care au faleză sau sunt la poala vreunui munte.
Iar glumele, da, glumele trebuie să ne însoțească, o zi în care nu ai râs este o zi pierdută. Mi se pare că Charlie Chaplin a spus asta, dar, dacă nu-i așa, nu râde de mine!!!
In galati e cel mai frumos... este un oras din moldova cu deschidere la dunare... un oras foarte frumos cu atratii turostice... faleza dunarii trebuie vizitata neaparat. avem teatre parcuri si cinama city. la shooping city galati.
-
BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 O plimbare scurtă prin Galațiul aristocratic — scris în 29.06.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Galați sau “Fugit irreparabile tempus” — scris în 27.06.22 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Excursie cu barca pe Dunăre la Galați - o aniversare 'altfel' — scris în 29.07.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 O plimbare pe Faleza Dunării din Galați — scris în 24.10.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 La pas prin Galați — scris în 01.08.17 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Parfum de tei pe faleza Dunării – Galați — scris în 14.06.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 La pas pe faleza Dunării de la Galați — scris în 07.05.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ