GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Tocmai am petrecut un weekend la Galati, locul in care m-am nascut si in care mi-am petrecut aproape 25 de ani din viata. Vizita asta scurta m-a facut usor nostalgica si m-am gandit ca acest orasul este prea putin promovat in ciuda potentialului turistic pe care il are. Despre Galati v-as putea povesti la nesfarsit pentru ca in ochii si in inima mea este cel mai…, cel mai…, cel mai…, probabil cum este pentru fiecare din voi orasul natal. Potrivit unui raport guvernamental intocmit in 2005, Galatiul se afla pe locul 2 in topul oraselor din Romania, in privinta spatiului verde, pe cap de locuitor. Poate nu este un oras foarte frumos prin prisma cladirilor impresionante si a zonelor pietonale precum Sibiul, Brasovul, Oradea sau precum centrul vechi al Bucurestiului, asta si pentru ca a avut o istorie foarte zbuciumata: a fost incendiat si pustiit de nenumarate ori in timpul razboaielor ruso-turce in sec XVIII și începutul secolului al XIX-lea si incendiat din nou de grecii eteristi si de otomani in 1821. În timpul celui de-al 2-lea război mondial, Galațiul a fost bombardat de aviația rusă și apoi de cea germană, centrul istoric fiind distrus aproape în întregime. Tot atunci a fost distrusa, la fel ca și multe alte clădiri istorice si Gara de călători, o clădire impunătoare, inaugurată de regele României in 13 septembrie 1872. Au mai rezistat Palatul Administrativ, Palatul Navigatiei, Palatul Universitatii, Casa Robescu, etc.
Orasul de la Dunare a fost dintotdeauna de o mare insemnatate strategica fiind amplasat pe culoarul fluvialo-maritim si avand si un important santier naval din 1897. Dar adevarata inflorire industriala a inceput o dată cu inaugurarea combinatului siderurgic, in 1965, considerat pe atunci, cel mai mare din estul Europei.
Paleta de obiective turistice este insa foarte bogata. Am sa vi le enumar doar pe cele mai atractive:
- Turnul televiziunii (cu un restaurant aflat la o inaltime de 86 de metri ce ofera o panorama superba asupra orasului si a Dunarii);
- Muzeul de Arta Vizuala - Str. Domnească, nr. 141 (cel mai mare muzeu de arta contemporana din tara);
- Muzeul de Stiinte ale Naturii - Str. Regiment 11 - Siret, nr. 6A (Gradina Botanica, Acvariu, Planetariu, Observator astronomic, expozitii de insecte, reptile minerale, etc, in cadrul muzeului);
- Muzeul de Istorie - Str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2;
- Casa Cuza Voda - Str. Cuza I. Al, nr. 80 – cladire in care a locuit intre 1844 si 1859 Alexandru Ioan Cuza;
Mai sunt, de asemenea, teatrele:
Teatrul Dramatic "Fani Tardini", Teatrul liric “Nae Leonard” si Teatrul pentru copii “Gulliver” (intre timp cladirea acestuia din urma a fost revendicata si functioneaza in incinta teatrului dramatic.).
De asemenea, la 17 km de Galati, in padurea Garboavele, se afla o gradina zoologica intinsa pe 7 hectare.
Cat despre biserici am sa v-o mentionez doar pe cea mai reprezentativa si anume Biserica fortificată „Sfânta Precista".
Urmeaza citat: Este construcția cea mai veche din Galați. Este terminată zidirea si sfințită ca lăcaș de cult în septembrie 1647, în timpul domnitorului Vasile Lupu. Biserica a fost închinată Mănăstirii Vatoped de la Muntele Athos. La ridicarea bisericii au fost folosite materialele existente la fața locului: piatră lustruită luată de la Castrul Roman Tirighina-Barboși, lemnul din pădurile de pe platforma Covurluiului, cărămidă și var, nisip de pe plajele Dunării etc. Arhitectura bisericii este românească și prezintă unele elemente specifice: turnul-clopotniță este prevăzut cu metereze, putând fi folosit pentru observarea Văii Dunării, iar în caz de nevoie devenea fortificație de apărare. Turnul, format din două niveluri, este prevăzut cu o cameră pentru ascunderea valorilor, cu două metereze și o ușă de acces, probabil, spre un balcon. Al doilea nivel era prevăzut cu ferestre și metereze. Un alt element de apărare la "Precista" este podul întărit, alcătuit din două părți, una deasupra naosului și a doua deasupra altarului. Podul este prevăzut cu 28 de metereze. În zidărie, printre rândurile de cărămidă, este folosită piatra, tehnica nefolosită la alte biserici moldovenești ridicate în aceeași perioadă. Biserica ,,Precista" a suportat toate vitregiile vremurilor, fiind arsă în 1711 de către otomani, distrusă în războaiele ruso-otomano-austriece din 1735-1739 și 1769-1774. În 1821, otomanii distrug și jefuiesc iar locașul. Biserica a fost refăcută și restaurată în 1829 și-n 1859. S-a făcut o restaurare și între anii 1953-1957 după care, biserica a fost transformată în muzeu. În perioada 1991-1994, biserica ,,Precista" a fost restaurată iar și a fost redată cultului ortodox. Se spune ca există un tunel secret pe sub Dunăre de la biserică până pe malul celălalt al fluviului pentru a putea ascunde bunurile și a scăpa de atacurile dusmanilor.
Totusi, principalul punct de atractie din oras il reprezinta faleza Dunarii pe care, daca ai ajuns in Galati, este musai sa faci o promenada.
Faleza Dunării este în primul rând o formă de relief rară care s-a format cu mii de ani in urma prin retragerea apei marii, care a lasat în urma o structură slab consolidată numita loess.
Este cea mai mare faleza de pe cursul Dunarii avand o lungime de aproximativ 4 km si este structurata pe doua nivele.
Pe faleza superioara este o artera pe care circula masini dar sunt si trotuare pentru turisti. In ultimii 20-30 de ani au fost construite blocuri si vile. Aici se afla si biserica “Precista” descrisa mai sus. Vestitul dar fostul restaurant “ Pescarul” se afla tot pe faleza superioara si ofera o panorama extraordinara asupra Dunarii dar si asupra malului dobrogean si a muntilor Macinului. Nu puteai sa treci prin Galati fara sa mananci un peste la…restaurantul “Pescarul”. Construit in 1964, dupa un proiect unic in Europa, acesta a luat in acel an premiul Uniunii Arhitectilor din Romania. In prezent se numeste “Blue Aqua”, a fost renovat si arata extraordinar. O lucrare artistica si de referinta pentru faleza este “Elicea” care a fost instalata pe Faleza Dunarii la 80 de ani de la infiintarea Santierului Naval din Galati.
Faleza inferioara este paralela cu cea superioara dar este pozitionata mai jos, pe langa malul apei, diferenta de nivel dintre cele doua fiind de circa 50 de metri. Peretele inclinat dintre cele doua faleze este plin de vegetatie si pe el, din loc in loc, sunt trepte care fac legatura intre faleza superioara si cea inferioara care este doar pietonala. Aici sunt terase, banci, foisoare din lemn si exista si o pista dedicata biciclistilor. De asemenea sunt si cateva vaporase transformate in restaurante. Unele pot organiza plimbari pe Dunare, la cerere. Tot aici putea fi admirat Panzarul Moldovenesc, o replica a vaselor de pe vremea lui Stefan cel Mare, dar care a disparut, nu ma intrebati ca nu stiu unde.
Nu în ultimul rând, faleza găzduiește una din cele mai mari expoziții permanente de sculptură contemporană din estul Europei. Lucrările sunt realizate în metal și sunt dispuse pe lungimea falezei. Ele au fost realizate de-a lungul timpului, in cadrul a cinci ediţii ale taberei naţionale de sculptură în metal la care au participat mai mulți artisti, din diferite țări.
Din pacate un alt simbol al Galatiului, vasul “Libertatea”, nu mai este.
Urmeaza citat: Iahtul cu turbine “Nahlin” a fost realizat de o companie britanica in 1930, la comanda Lady Joule din Anglia. Aceasta l-a vandut Guvernului Romaniei in 1937 pentru suma de 120.000 de lire sterline, fiind ulterior botezat ”Luceafarul” si daruit lui Carol al II-lea.
In 1948 a fost preluat de Comisia de inventariere si conservare. Comunistii l-au curatat de insemnele si blazoanele regale si, pe vremea Republicii Populare, l-au rebotezat “Rasaritul” si ulterior” Libertatea”. De-a lungul timpului nava a fost hotel, bordel, restaurant si a devenit un simbol al Galatiului, identificandu-se practic cu orasul. In 1999 prin intermediul unor artificii financiare si a coruptiei celor de la putere vasul a fost vandut unei companii britanice la pret de fier vechi cu toate ca valoarea reala estimata a fost de 43 de milioane de dolari.Promenada incepe de la Palatul Navrom si se sfarseste in celalalt capat la punctul de trecere cu bacul. Va puteti plimba admirand fie barjele si impingatoarele de mare tonaj care aluneca agale pe uriasul fluviu, fie vaporasele de agrement sau micutele barci ale pescarilor, fie va puteti aseza pe o banca la umbra unei salcii privind ratele sau pescarusii sau puteti savura un peste la una din terasele numeroase dispuse de-a lungul falezei.
De asemenea, puteti asista la unul din numeroasele concerte sau evenimente care se tin in aer liber cu diverse ocazii: 1 Mai, Paste, Festivalul Scrumbiei, Ziua Marinei, Serbarile Galatiului (de Sf. Andrei), etc.
Punctul de trecere cu bacul de la Galati face legatura intre caile de acces rutier dintre Moldova si Dobrogea. Sunt 3 feriboturi care transporta autoturisme, masini de mare tonaj si pasageri catre localitatea I. C. Bratianu din Tulcea, latimea Dunarii aici fiind de aproximativ 1km: doua feriboturi de 300 tone (58 autoturisme + 300 pasageri) si un feribot de 25 tone (11 autoturisme + 160 pasageri). Traversarea se efectueaza din jumatate in jumatate de ora, din ambele maluri, in intervalul 6:00-22:00.
Din nefericire faleza, aceasta frumusete a naturii de care se bucura galatenii este supusa la grele incercari.
Pe de o parte inundatiile sunt tot mai dese in ultimii ani si acopera, atunci cand sunt mai serioase, faleza inferioara afectand atat terasele cat si pontonul de imbarcare la bac, uneori chiar si artera pietonala fiind inundata. Acestea sunt insotite uneori si de viituri care antreneaza tot felul de peturi, gunoaie, crengi, animale moarte care incomodeaza circulatia navelor si distrug pontoanele.
Pe de alta parte exista pericolul surparii si prabusirii falezei in fluviu intrucat solul acela slab consolidat numit loess din care este formata toata aceasta zona este chinuit si de constructii numeroase cu autorizatii date pe genunchi.
In incheiere vin in completare cu ceva fotografii care sper eu sa va starneasca dorinta de a vizita orasul de la Dunare.
Trimis de mirmicu in 22.07.13 12:57:18
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirmicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Rog webmaster sa ataseze acest colaj care nu-mi apartine dar pentru care autorul merita toata lauda:
http://www.youtube.com/watch?v=gSjJWRSEiJQ
===
Rezolvat!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Totodata profit si va invit sa vizitati Galatiul pe 15 august, de Ziua Marinei, sarbatoare care in fiecare an beneficiaza de o organizare speciala. Primaria a alocat si pentru acest an 330.000 de lei de la bugetul local. Pe lângă parada navelor, jocuri marinăreşti şi un festival nautic, trupele Cargo, Colibri şi Smiley vor concerta pentru gălăţeni si nu numai. Vor fi deasemenea si focuri de artificii lansate de pe o barjă, pe fond muzical.
Poate fi o ocazie potrivita pentru a descoperi voi latura turistica a acestui oras.
@mirmicu: Va rog sa-mi permiteti sa fac cateva corecturi la articolul scris de dvs.
Muzeul de arta vizuala din Galati nu mai exista. Sediul a fost retrocedat catre Episcopia Dunarii de Jos iar un alt sediu pentru muzeu nu s-a gasit. Lucrarile sunt depozitate in conditii dubioase la Centrul cultural Dunarea de jos. Gradina Zoologica este in renovare si nu se poate vizita. Gradina Publica, cel mai mare parc din Galati, este in renovare de anul trecut si nici in vara asta nu va avea nimeni placerea de a se plimba pe aleeile umbroase.
In renovare este si parcul Viva unde se jucau zilnic zeci de copii. Faleza ramane cel mai important si placut obiectiv turistic al orasului daca faci abstractie de aglomeratie, de biciclete, de role, de caini si de urmele mirositoare lasate de ei. Sculpturile in metal de pe faleza sunt neingrijite, pline de grafitti, unele acoperite de terasele restaurantelor. Panzarul moldovenesc? ... bani aruncati. Zace prin nu stiu ce depozite.
Sper sa nu va deranjeze faptul ca am adus corectari la articol. Ma bucur ca se vorbeste despre Galati intr-un site de turism dar hai sa nu-i dezamagim pe cei care chiar ar vrea sa viziteze acest oras.
@mihnea: Nu ma deranjeaza, dimpotriva, le consider binevenite. Imi pare rau sa aflu vestea despre Muzeul de Arta Vizuala, cat despre restul obiectivelor, sper ca tot raul e spre bine si acele renovari sa aduca un plus de valoare orasului. Cu toate acestea, cred in continuare ca mai sunt multe de vazut si ca Galatiul este un oras interesant.
@mirmicu: Galatiul este interesant din multe puncte de vedere dar din punct de vedere turistic, nu. Si crede-ma ca spun asta cu durere in suflet pentru ca locuiesc aici.
@mirmicu: Foarte frumos ați scris despre Galați. Sunt și eu de acord că merită mai multă promovare, dar și mai multă atenție din partea autorităților.
@mihnea: Am văzut orașe/zone care au mai puține de oferit decât Galațiul, însă cele câteva mici obiective sunt excelent promovate. Dacă vă referiți la promovare/conservare/preocupare pentru imagine atunci da, aveți dreptate: e greu de spus că se (poate) face turism la ora actuală.
Galati, ce oras minunat! Bulevardul, parcul Eminescu, gradina publica, plaja Cocuta... mi-am dus baietii cu ani in urma... le-am facut capul mare cu atatea povesti si i-am dezamagit... Corso cu renumitul CIUFULICI odata! Imi este dor de acest oras cu o biblioteca cum nu prea am mai vazut, cu o istorie frumoasa, cu atata industrie de care s-a ales praful, de plimbarile cu SAGEATA de la Galati la Braila, nici asta nu mai este, nu mi-am putut plimba baietii pe Dunare. Sunt trista! Multimea cinematografelor, a teatrelor... am vazut niste spectacole pe care nu le voi uita niciodata! As avea atatea de povestit... Garboavele, sarbatoarea bujorului, Bratesul...patinoarul...sala sporturilor...
@balasa violeta: Mi-ati rascolit amintirile cand ati pomenit de biblioteca. Aveam legitimatie in adolescenta si petreceam foarte multe ore printre carti. Traversam orasul pentru o carte, indiferent de vreme, iar generatia tanara nu citeste deloc nici macar avand avantajul cartilor online.
Cat despre industrie... pot sa spun ca in anii '60-'80, taranii, cei care reprezentau baza agriculturii, au fost reorientati si calificati in industrie. Dupa anii '90 de industrie s-a ales praful, dupa cum spuneati, iar forta de munca socialista, in industrie nu mai are loc, iar agricultura nu mai vrea sau nu mai stie sa faca.
@mirmicu: aveam legitimatie la biblioteca Ghe. Asachi, stateam in Tiglina III, am invatat la gen. 11, mergeam pe jos pana la Casa Sindicatelor. Am participat la concursuri de orientare turistica la Garboavele, cartierele erau noi in 1967, scolile si cinematografele asemenea, nu prea gaseai in tara ceea ce era in Galati! Toata clasa mergeam la film, la plaja, la patinoar... Nu mi-au placut zilele cand ne pregateam pentru defilare si repetam cu cercuri si esarfe colorate de la stadion pana pe faleza... nu mi-au placut inundatiile din 1971... nu mi-au placut iernile cand imi trageam caciula pana la ochi iar fularul asemeni pana am intrat intr-un stalp, nu mi-a placut viscolul.
Mi-au placut plimbarile cu bicicleta in gasca prin tot orasul... am luat la cazaturi... Ce zi frumoasa mi-ai facut!
De catva timp la Galati avem si un (mic dar elegant) Muzeu al satului!
Citat:
”''Avand ca locatie un spatiu generos, Padurea de la Garboavele, „ Muzeul Satului – gospodarie traditionala” reconstituie sub aspect etnografic tipul de locuinta specific zonei noastre.
În cadrul muzeului se regasesc trei gospodarii traditionale din zona Galatiului, din localitatile Corod, Mastacani, Cavadinesti si o gospodarie traditionala din raionul Cahul, Republica Moldova. Ca aspect inedit, remarcam atât casa cu ascunzatoare, cat si anexele – chimnita, samaluc, saia, adapost pentru rasnita, toate oferind o imagine complexa nu doar asupra unor forme de locuire, ci si asupra unor contexte socio-istorice si culturale, pe fondul carora acestea s-au conturat.
Arhitectura locuintelor reprezentate din Zona Galatiului corespunde aproximativ sf. sec. XVIII – începutul sec. XIX, un rol important in reconstituirea acestora avand cercetarile intreprinse de cunoscutul etnolog Eugen Holban si membrii Sectiei Cercetare, Conservare si Valorificare a Creatiei si Traditiei Populare din cadrul Centrului Cultural "Dunarea de Jos".
Muzeul Satului - gospodarie traditionala de la Garboavele a fost realizat în baza Programului de Vecinatate Romania - Republica Moldova 2004-2006, PHARE CBC 2004, Prioritatea 1 - Dezvoltare Economica si Sociala, Masura 1.4 Turism, aplicant Consiliul Judetului Galati, parteneri Centrul Cultural "Dunarea de Jos" si Muzeul Tinutului Cahul, Republica Moldova.''
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 O plimbare scurtă prin Galațiul aristocratic — scris în 29.06.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Galați sau “Fugit irreparabile tempus” — scris în 27.06.22 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Excursie cu barca pe Dunăre la Galați - o aniversare 'altfel' — scris în 29.07.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 O plimbare pe Faleza Dunării din Galați — scris în 24.10.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Călător prin țara mea. Galați. — scris în 23.01.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2017 La pas prin Galați — scris în 01.08.17 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Parfum de tei pe faleza Dunării – Galați — scris în 14.06.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ