ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.10.2011
DE ela7
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.08.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 5 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Comarnicul, asa cum nu-l stiam

TIPĂREȘTE

Ani de-a randul, ba chiar as putea spune, zeci de ani, pentru mine Comarnicul era doar acea localitate de pe Valea Prahovei, prafuita, cu coroana copacilor, iarba gradinilor si acoperisurile caselor ascunse sub un strat gros, cenusiu de praf, rezultat din activitatea fabricii de ciment aflata in mijlocul localitatii. Era singura localitate pe care o strabateam fara niciun fel de placere, pentru ca imi dadea o senzatie proasta, de sufocare, cand priveam toata acea natura cenusie.

Dar, in ultimii ani, de cand fabrica nu mai are activitate, situatia a inceput sa se schimbe si, odata cu ea, si peisajul, care incepe sa capete culorile normale. A inceput sa fie o placere sa-i privesc gradinile si copacii dintre care zaresti ici si colo casele ce se intind de-a lungul vaii, in terase.

Dar, iata ca in aceasta vara, am avut bucuria de a descoperi Comarnicul, asa cum nu-l stiusem niciodata. Un prieten ne-a dat cheia casei pe care o are acolo si ne-a invitat sa petrecem cateva zile de vacanta in mijlocul naturii.

Am plecat de acasa putin nelinistita ca nu-mi luasem provizii de hrana din Bucuresti, fiindca ma asigurase ca voi gasi acolo, orice. Am oprit la magazinele indicate de el si am constatat ca, da, avusese dreptate. Am gasit acolo legume prospete si delicioase, carne proaspata si gustoasa paine de Comarnic.

Dupa ce am urcat un drum extrem de abrupt, dar asfaltat, am ajuns la destinatie: o vila aflata "aproape de cer", cum imi place sa-i spun, pentru ca e undeva, in varful unei coaste. Si, pentru ca nu cumparasem tot ce aveam nevoie, imediat am cautat prin vecini produse "eco"- oua, lapte, branza. Nu a trebuit sa caut departe, caci vecina "gard in gard" cu noi s-a dovedit a fi "furnizorul" nostru ideeal.

Dupa ce ne-am indestulat cu produse asa cum nu prea gasim acasa, ne-am luat "dulaul", care ne insoteste in toate calatoriile si am iesit la plimbare prin "sat". Stiu ca el este cotat ca oras, dar, in acea zona chiar avea acel aer linistit si linistitor, de sat. Cand spun "oras" il asociez cu ceva care forfoteste permanent. Dar acolo totul era linistit. Oamenii ne salutau, asa cum se face in orice comunitate mica si asta nu face decat sa te simti mai bine, mai aproape de ei.

Am descoperit si doua magazile "satesti", adica din acelea in care gasesti tot ce-ti trece prin cap si chiar mai mult! M-am bucurat cand am vazut multitudinea de marfa si, mai ales, faptul ca totul era proaspat.

Am descoperit si biserica- mare, noua, frumoasa, semn ca oamenii pe-acolo sunt foarte credinciosi si au pus mana de la mana ca s-o poata inalta. Ne-am plimbat pe ulite, caci nu prea puteau fi numite nici macar stradute. Dar ne-a placut enorm viata linistita pe care o duc oamenii aceia. Avand o mandrete de "dulau", a fost pretextul pentru ei, de a intra in vorba cu noi, asa cum se intampla de obicei. Ne-au placut oamenii aceia. Ici si colo se mai auzeau zgomotele specifice inaltarii unei case. Case noi, dar, din pacate care nu mai pastraza arhitectura traditionala. Si, zic eu, e mare pacat! Am cautat cam mult o casa taranesca, traditionala. Am gasit doar vreo trei, pe care le-am si fotografiat. Ce "dantelarie" de lemn mestesugeau "pe vremuri" oamenii, la streasina! Nu cred ca mai sun mesteri care sa mai faca asa ceva! Pacat, mare pacat! Asa ne pierdem traditiile si obiceiurile! Ne "globalizam" aiurea...

Am citit totusi, aici, pe AFA, ca in Comarnic exista o organizatie sau fundatie care incearca sa pastreze traditiile. Bravo lor! Ei, dar sa revin la minunata vacanta de ce coastele acelui oras...

Initial, am zis ca stam trei zile, dar, pentru ca totul era atat de frumos, cu permisiunea prietenului nostru, ne-am prelungit sejurul la... sapte zile!!! As fi stat acolo si doua luni si cred ca tot nu m-as fi saturat de tot ceea ce poate oferi acest Comarnic prea putin stiut!

In zona sunt localitati arhicunoscute ca destinatii turistice, dar daca va place linistea si doriti sa va relaxati si sa va "incarcati bateriile" o puteti face foarte bine si alegand Comarnicul.


[fb]
---
Trimis de ela7 in 30.10.11 15:04:07
Validat / Publicat: 30.10.11 16:54:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COMARNIC. A mai fost în/la: de-a lungul si de-a latul tarii
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2968 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ela7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Una dintre putinele case care mai pastreaza arhitectura traditionala.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9450 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

TEOANCA
[30.10.11 18:31:10]
»

@ela7, am asteptat sa postezi inca de cand am citit ecoul la rev. meu despre Comarnic.

Inca mai sunt multe de spus. Mi-am amintit intre timp ca era o vreme cand veneam la Secaria sa ne aprovizionam cu cascavea, lapte, branza, smantana din gospodariile satenilor de aici.

Si tot citind cele scrise de tine si de @lumis66 mi-am mai amintit ca si aici, ca si in Breaza despre care am mai scris, cativa localnici pasionati au infiintat "Asociatia Plesuva Comarnic " care se ocupa cu cresterea pasarilor de rasa. Destul de des, in Comarnic se organizeaza expozitii de pasari de rasa.

Nu pot decat sa ma bucur ca reusim impreuna sa facem cunoscute zone din tara noastra care concureaza in frumuseste cu zone vestite din Europa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ela7AUTOR REVIEW
[30.10.11 19:12:06]
»

Da, asa e. Sunt extrem de multe zone in RO, care sunt chiar mult mai frumoase, mai pitoresti decat cele din alte tari europene. Cand am vazut prima data lacul de la Paltinul, era toamna si multitudinea culorilor copacilor de pe marginea lui se dubla in apa lacului. Deasupra, un cer incredibil de albastru, veghea asupra tuturor acelor frumuseti. Cel care ma insotea mi-a spus: " Ce Elvetie? Uite aici Elvetia noastra" Si avea atata dreptate!!!...

Lumis66
[31.10.11 22:43:49]
»

@ela7, @TEOANCA

Si eu ma bucur alaturi de voi. Vad ca ne dam seama tot mai multi ce tara frumoasa avem. E bine ca prin aceste impresii facem cunoscute locuri de care unii nici n-au auzit.

Si sunt asa de multe locuri frumoase ca as avea de scris mult de acum incolo chiar daca nu toata lumea intelege de ce am mers, asa cum scriam in rw meu, de la Comarnic la Paltinu pe jos 22km.

La Comarnic la brutarie au niste lipii asa de bune... Cand ne intoarcem sambata din ture e imposibil sa nu fi fost un grup si prin Comarnic si ne suna sa ne intrebe cate lipii sa cumpere ca altfel raman fara ale lor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ela7, Lumis66, TEOANCA
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Comarnic/Posada:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041615009307861 sec
    ecranul dvs: 1 x 1